Bloomberg-skribent: Tving Google til at dele hele selskabets indeks

Illustration: photogearch/Bigstock
Det er ikke nok med bøder og ikke en god idé at opsplitte Google og Facebook med tvang for at imødegå deres stigende segmentering af mennesker og påvirkning af vores demokratier. Del ud af deres kerneværdi, nemlig deres data, med tvang, anfører skribent på Bloomberg.

Den amerikanske markedssservice- og nyhedsbureau Bloomberg argumenterer i en artikel for at gå langt mere aggressivt til værks end at give bøder til Google.

Konkret bør myndighederne opfatte virksomheden som en leverandør af særlige samfundsvigtige ydelser og gribe ind i forhold til det enorme datasæt, som Google har opsamlet:

»Jeg taler om at kræve, at Google skal dele hele indekset med eksterne aktører - virksomheder, nonprofitorganisationer, ja selv individer - gennem hvad programmører kalder et programprogrammeringsinterface eller API,« skriver journalisten Ropert Epstein i en artikel.

Googles indeks af websites er som mange bekendt en kopi og en opbevaring af alt indholdet og alle links, som findes på websites.

Google deler i dag indekset, men kun med ganske få virksomheder, f.eks. den hollandske søgemaskine Startpage. I 2009 gav Google Startpage adgang til selskabets indeks til gengæld for betaling, der skabes ved at placere annoncer op ad ​​Startpages søgeresultater, oplyser Bloomberg.

Hvis aktører over hele verden fik ubegrænset adgang til Googles indeks, ville masser af selskaber som Startpage blive etableret på kort tid, anfører Epstein.

»I løbet af et år eller to ville der opstå tusindvis af nye søgeplatforme, som hver havde deres forskellige styrker og svagheder.«

Han uddyber, at udviklingen ville betyde specialiserede søgemaskiner, f.eks. rettet mod high-end-shoppere eller kvinder, hvilket vil give dem en bedre søgning, end Google nogensinde vil kunne tilbyde.

Argumentet for det drastiske skridt over for Google er, at bøder i milliardstørrelsen ikke er nok, og ej heller de forslag om at tvinge Google - og Facebook - til at afhænde nogle af de 250 selskaber, som it-giganterne har opkøbt.

Tvangsdeling giver nye problemer

Problemet er ifølge Ropert Epstein, at hvis myndighederne med tvang deler Google eller Facebook op i mindre selskaber, så vil det give dårligere søgeresultater for brugerne eller at være som at bygge en Berlinmur ned mellem Facebookbrugerne. Derfor er datadelingsideen bedre, mener han.

Indgreb mod store private aktører er sket tidligere. I 1956 tvang den amerikanske stat AT&T til at dele alle virksomhedens patenter med andre.

Netop fordi den store televirksomhed var vokset til en størrelse, hvor den havde fået monopollignende status inden for samfundsvæsentlige ressourcer som vand, elektricitet, telekommunikation osv.

Indgrebet førte til et omfattende løft i den teknologiske konkurrence og innovation, anfører Bloomberg.

»Hvis Google får lov til at bevare sit monopol på søgning, eller hvis en regering går ind og gør Google til et offentligt værktøj, vil den uanstændige magt til at bestemme, hvilke oplysninger menneskeheden kan se, og hvordan disse oplysninger skal rekvireres, forblive deres. Demokrati bliver en illusion, menneskets autonomi bliver kompromitteret, og konkurrence på søgning - med al den innovation, der indebærer - vil aldrig opstå,« skriver Ropert Epstein.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Rasmus Larsen

Så okay, indexet har en vis værdi, det er resultatet af deres scraping arbejde. Men der er masser af andre firmaer der udbyder resultatet af scraping man kan tage dataen fra.

Værdien i Google er i højere grad hvad de gør med deres index, hvordan de præsenterer det, end indexet i sig selv.

Det eneste publiseringen af indexet ville gøre, er at reducere kompleksiteten/omkostningerne ved at komme ind i markedet en smule, det ville ikke ændre på de faktorer der har gjort dem dominerende.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere