Bloomberg: Intel og Qualcomm har efter sigende stoppet leverancerne til Huawei

Illustration: NemanjaZotovic/Bigstock
Er ikke kommet som en overraskelse for det kinesiske selskab.

Google er tilsyneladende ikke alene om at udelukke Huawei fra fremtidige leverancer af amerikansk teknologi. Ifølge Bloomberg har halvlederproducenter som Intel, Qualcomm, Broadcom og Xilinx efter sigende fortalt deres respektive ansatte, at de indtil videre ikke vil fortsætte leverancerne til det kinesiske selskab.

Årsagen er påbud fra amerikanske myndigheder.

Også tyske Infineon har efter sigende stoppet leverancerne til Huawei, skriver Nikkei Asian Review. Flere andre ikke-amerikanske halvlederselskaber, som til dels bruger amerikansk teknologi, overvejer angiveligt at gøre det samme.

Forberedt

Huawei har utvivlsomt været forberedt på, at det kunne ske. Ifølge en tidligere Bloomberg-artikel har selskabet i længere tid hamstret nok chips til at fortsætte produktionen i mindst tre måneder.

Angiveligt mener selskabet, at det kan bruges som et forhandlingskort i forbindelse med forsøget på at få en handelsaftale mellem USA og Kina.

Hvis det stemmer, kan situationen blive normaliseret, så snart en aftale opnås.

Hvis det ikke stemmer, kan konsekvenserne blive store, og ikke bare for Huawei. For det handler ikke bare om mobiltelefoner, hvor selskabet i hvert fald delvist benytter mobilprocessorer fra HiSilicon, som Huawei selv ejer.

5G

Huawei regnes som ledende inden for 5G-teknologi. Det betyder ikke, at selskabet er selvforsynende. Tværtimod er selskabet meget afhængig af amerikansk teknologi.

Dette kan betyde, at selskabet på sigt ikke vil kunne levere, hvilket i så fald vil få konsekvenser for alle mobiloperatører, som har valgt at satse på Huaweis løsninger.

Også Huaweis serverproduktion og undervandskabelvirksomhed vil formentlig blive ramt, hvis selskabet ikke længere har adgang til amerikansk halvlederteknologi.

»Dette kan potentielt føre til Huaweis ødelæggelse,« siger Scott Kennedy, til Bloomberg. Han er Kina-ekspert ved Center for Strategic and International Studies.

»Du må ikke undervurdere betydningen. Dette er deres (Kinas, red.) vigtigste selskab, og at true det på denne måde vil føre til massiv respons fra både offentligheden og Kinas myndigheder.

De bilaterale handelssamtaler var på tynd is, og dette kan få dem til afspore fuldstændig,« mener Kennedy.

Som ZTE?

Historien om det ligeledes kinesiske selskab ZTE giver et billede af, hvad der kan komme til at ske. I 2017 blev selskabet pålagt at betale en milliardbøde efter at være blevet beskyldt for at videresælge amerikansk teknologi til Iran og Nordkorea - noget, selskabet angiveligt fortsatte med, efter at forholdene blev opdaget.

Efter forliget i 2017 blev ZTE igen straffet i 2018, da at det kom frem, at ZTE havde brudt betingelserne i forliget. Dette resulterede i, at det amerikanske handelsministerium nedlagde forbud mod, at ZTE importerer amerikanske komponenter i syv år.

Forbuddet blev ophævet i juli sidste år, efter at præsident Donald Trump greb ind. I stedet måtte ZTE betale en ny bøde på 1,4 milliarder dollars, hvilket formentlig bidrog til at redde det kinesiske selskab.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Toft

Bloomberg! Dem som skrev at der var farlige spionchip på bundkort hos blandt andre Amazon uden hold i virkligheden. Et helt tydelig og gennemskuelig propaganda hit piece fra deres hånd - sikkert bestilt af CIA. Hvorfor i alverden bruger man dem som kilde når andre langt mere troværdige findes? Hvad bliver det næste? Breitbart V2?

 • 2
 • 6
#2 Thomas Christensen

Sponsoreret af CIA? Den reference du laver handler om et amerikansk firma ved navn SuperMicro. Ikke just et klassisk offer fra amerikansk side. Du kan mene hvad du vil om deres artikel, men at skyde denne nyhed i sænk pga. du ser SuperMicro sagen i et andet lys er ret snæversynet. Specielt når man tager emnets følsomhed og dermed muligheden for dokumentation i betragtning.

For lige at komme tilbage på sporet, så kan ZTE forløbet give et praj om, hvilken retning dette forløb vil gå i forhandlingerne, for dette er blot et første træk i forhandlingerne mellem USA og Kina.

For Kina er Huawei bare en anden kaliber end ZTE, så Kina tillader ikke ligeså meget på Huawei's bekostning. De har 5-6 x omsætningen af ZTE og mere end dobbelt så mange medarbejdere. Vigtigere er det dog, at Huawei har en mere komplet portefølje indenfor både kerne-netværk og trådløs kommunikation til infrastruktur.

Begge laver switches, routere og trådløs kommunikation, men ZTE implementerer primært teknologi, hvor Huawei er det første store Kinesiske eksempel på en tech virksomhed, som tager kampen op med vestens giganter.

Det er kronjuvelen Trump sætter i spil i forhandlingerne, og nok kan de holdes ude af USA infrastruktur ligesom Kina foretrækker lokale produkter på deres hjemmebane, men de får ikke lov til at sætte adgangen til US teknologi på spil. Det ved Trump godt, men han fik sat Kina i skammekrogen inden forhandlingen, og så har han noget at give af.

 • 6
 • 0
#3 Hans Nielsen

"Det ved Trump godt, men han fik sat Kina i skammekrogen inden forhandlingen, og så har han noget at give af."

Det kan virke ligesom forsøg med Nord Korea. At Lande og Blokke som EU og Kina indser, at de ikke på sigt kan blive ved med, at være underlagt et lands luner og forgodtbefinden. Især ikke når de kan finde på at vælge en inkompetent racistisk, og i bedste fald narcissist som president.

Vi må selv til at udvikle og producere vores våben, teknologi, chip og software. Samt have et forsvar der formår alle aspektor, også uden Amrikansk hjælp. At vi så stadig må holde USA i hånden de næste 20-30 år, det er noget helt andet.

Så i stedet for at at hjælpe USA, risikere han at Kina køber Airbus og vi køber billige Kinesiske eller Koreansk Telefoner. Ligesom vi køber europæisk telekommunikation ved Ericson. Og Tyske Kampvogne.

Og i fremtiden, hvis det ikke er det sidste bemande fly vi har set, når vi har lært af IC4 affærende med F35, så bliver det Svenske eller Eurofighter vi køber.

Jeg er meget i trivl om Donald Trump, i vrikeligheden ved hvor meget skade han gør på USA ry og omdømme, eller om han er ligeglad. Men når snat 100 års tillid og samarbejde, bliver kastet bort med badevandet, i en meget kortsigtet politik.

Så må mere ansvarlige lande ryste på hovedet, og se at komme videre for sig selv, og i samarbjde. Vi kan godt vente på en anden president. Men det hjælper ikke. Han kan bliver mere skingeren skør, end den nuværende.

Men EU kan da takke manden for en mindre tilgang til højereføjen, og en højere tilslutning til EU. Mod en fældes fjende, må man stå sammen.

Og ja, det her, kommer i længten til at gøre mere ondt på Amrikanske tekvirksomheder, end Kina. Manden har skudt sig selv i foden, men har ikke opdaget det.

 • 6
 • 2
#5 Gert Agerholm

Republikanerne er så stolte af at staten ikke skal gribe ind i markedsmekanismerne. Derfor skal staten heller ikke hjælpe med sygesikring.

Hvis de det gør nu ikke er indgreb i markedsmekanismerne, så ved jeg ikke hvad det er.

Det vi ser dækker jo fing med sloganet "USA first". Frihed for USA, alle andre skal bøje sig. Jeg holder fast i min påstand, Trump skaber en kortvarigt sejer til USA, på den lange bane skader han mere end gavner.

 • 0
 • 0
#6 Gert Agerholm

Og ja, det her, kommer i længten til at gøre mere ondt på Amrikanske tekvirksomheder, end Kina. Manden har skudt sig selv i foden, men har ikke opdaget det.

Jo det finder han ud af, men så sider han nok ikke længere som præsident, så tørrer han bare hænderne og siger "Det er ikke mit ansvar, det jeg gjorde var rigtigt, det er de andre".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere