Det er efterhånden velkendt, at mange hospitalslæger ikke er tilfredse med de mange kliks, som det kræver at indrapportere diagnose og behandling i Region Hovedstadens nye it-system, Sundhedsplatformen (SP).
Men nu fortæller blogger Thomas Birk Kristiansen, der er praktiserende læge i i Ishøj og formand for Patientdataforeningen, at der er læger, som har ansat studerende til tastearbejdet.
»Fra USA viser erfaringer med SP, at man i løbet af en vagt på 10 timer skal klikke 4000 gange på musen. Det er endnu uklart hvor meget der klikkes i Danmark, men allerede nu indmeldes klager om læger på Rigshospitalet med alvorlige museskader, hvorfor man har set sig nødsaget til at ansætte studerende, såkaldte ”klikkere”, der kan assistere lægen med de mange skadelige museklik,« skriver han i et blogindlæg på DenOffentlige.dk
»Og for at lindre hårdt belastede lægearme er der indkøbt en mus, der kan betjenes med fødderne,« tilføjer han.
Læs også: Professor, læge og CIO om amerikansk klikhelvede: 40 pct. af lægerne har lyst til at sige op
Knopskydning er årsagen
Som grundlæggende årsag til de mange klik peger han på det faktum at systemet er et ældre system, som tager sit udspring tilbage i 1979.
Ganske vist betyder alder ikke i sig selv, at et system er dårligt.
»Udfordringen er imidlertid, at SP siden da er udviklet gennem knopskydning. Ved knopskydning er faren at flere felter i databasen indeholder samme information. Det kaldes redundans, når samme data forekommer flere gange i en database. Redundans gør, at meget data i databasen er duplikeret og derfor unødvendig, hvilket gør, at databasen arbejder langsommere, og det øger faren for data-inkonsistens og fejl.«
I en tid hvor sundhedsvæsenet er presset på ressourcer og hvor digitalisering er en uundgåelig del af systemet, er det alfa og omega at et nyt system er brugervenligt og smidiggør personalets arbejdsgang i videst muligt omfang, påpeger Thomas Birk Kristiansen.
Sundhedsplatformen gør det modsatte, mener han:
»Platformen bærer præg af, at det er et gammelt system hvor fokus har været på at skabe tekniske muligheder og ikke på at skabe simple brugerflader eller tidsbesparende genveje og arbejdsgange. Konsekvensen er, at skærmlayout og mængden af museklik er et ergonomisk mareridt, der stjæler tid og fokus,« skriver Thomas Birk Kristiansen.
Version2 har tidligere beskrevet, at Region H har undersøgt Sundhedsplatformen og konkluderet, at systemet har en oppetid tæt på 100, at der ingen patientskader er, og at der er hurtig fejlretning. Det er altså ikke systemet, som er problemet ifølge Regionen.
Man mener i stedet, at brugerne er problemet. Lægerne har for eksempel lavet fejl, når de skulle indtaste koder for behandling og anden aktivitet i systemet.
»Med Sundhedsplatformen er brugervenligheden langt fra på plads, og systemet æder derfor ressourcer og fokus fra arbejde, som i forvejen er svært og kræver nærvær. Situationen forværres kun i takt med at lægesekretærer, som indtil nu har vedligeholdt og skabt orden i de enorme mængder digital information og dokumentation, som et digitalt sundhedsvæsen producerer, spares væk. I det lys er det næsten komisk at fastholde, at det er brugerne over en bred kam, som er problemet.«
Yderligere research på klikproblematikken har ikke umiddelbart kunnet bekræfte, at de 4000 kliks pr. vagt er foregået i et Epic-system, red.