Blodige WhatsApp-rygter hærger Indien - nu udlover virksomheden penge til forskning

Illustration: dennizn/Bigstock
Rygter om børnehandel, der spredes på WhatsApp, har hørt til mindst tyve dødsfald i Indien. Den Facebook-ejede virksomhed vil nu støtte forskning i, hvordan misinformation spredes.

WhatsApp tilbyder op til 50.000 amerikanske dollars (320.000 kroner) til enhver, der kan hjælpe med at stoppe spredningen af fake news på virksomhedens platform efter en række lynchinger i Indien foranlediget af virale WhatsApp-rygter.

Mindst tyve mennesker er blevet dræbt i landet efter angreb fra folkemængder opildnet af rygter på sociale medier, skriver The Daily Telegraph.

Angrebene begyndte i starten af maj og finder for det meste sted i landsbyer, hvor ofre beskyldes for kidnapning og handel af børn gennem rygter, der cirkulerer blandt fællesskaber på WhatsApp.

Læs også: Facebook vil prioritere lokale nyheder

Indiens regering har meldt ud, at de har bedt WhatsApp - der ejes af Facebook - om at handle øjeblikkelig for at forhindre spredningen af rygterne. Regeringen har ligeledes bekræftet, at rygterne er falske, og at ofrene er uskyldige.

På trods af det har angrebene spredt sig tværs over landet.

»Mens politiet tager skridt for at fange de skyldige, så er misbruget af platforme som WhatsApp også dybt bekymrende,« lyder det fra Indiens Ministerium for Elektronik og Informationsteknologi.

»Dyb misbilligelse over udviklingen er blevet udtrykt over for ledelsen af WhatsApp,« lyder det videre.

Indien er WhatsApp's største marked med over 200 mio. brugere.

Støtter forskning på området

WhatsApp har reageret på voldsbølgen i et blogindlæg, hvor virksomheden skriver, at den vil uddele en gevinst for forskning om »spredningen af misinformation« på platformen.

»Vi vil overveje forslag fra ethvert teknologisk eller samfundsvidenskabeligt perspektiv, der foreslår projekter, som beriger vores forståelser af problematikken med misinformation på WhatsApp,« står der i blogindlægget.

Læs også: Strøm af fake news under Vegas-skyderi: »For en uge siden havde jeg afvist, at det var muligt«

Gevinster på op til 320.000 kroner vil blive uddelt til forskningshold, som vil indsamle og analysere data for at hjælpe med at stoppe rygterne.

»Denne lokale forskning vil hjælpe os med at bygge på nylige ændringer vi har lavet i WhatsApp og støtte bred uddannelse for at hjælpe folk med at spotte falske nyheder og svindelnumre,« står der.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere