Blockchain har vokseværk og potentialet er stort

Illustration: GreenVector/Bigstockphoto.com
Flere eksperter er enige om, at der er et stort potentiale for blockchain teknologien og den er direkte tillidsskabende. Indtil nu er teknologien dog kun på fosterstadie, mener professor.

En række eksperter er enige om, at blockchain har en lys fremtid, der kan hjælpe med at skabe tillid mellem læger, patienter, medicinalindustrien og regeringen.

Men samtidig advarer de om, at turen dertil godt kan blive en bumletur. Konklusionerne kom frem på Constellations Researchs konference Connected Enterprise 2016 for nylig, skriver CIO

For eksempel sagde analytikeren Steve Wilson, at når man prøver at være på forkant vil der opstå fejl, og det mente han, at man ville se de næste fem år.

Digital chef for IMS Health, Richie Etwaru havde et anderledes syn på sagen.

»Blockchain er det største, jeg har set i mit liv. Jeg arbejder i sundhedssektoren og bitcoin er for blockchain, hvad AOL chat var for internettet,« fortalte han.

I sundhedssektoren mener Richie Etwaru, at blockchain kan hjælpe med at etablere helt nye forretningsmodeller, der kan overvinde den manglende tillid, der eksisterer i dag blandt læger, patienter, medicinalindustrien og regeringen.

»Vi startede med at tænke på, hvordan vi kunne konstruere tillid til nettet, her er blockchain et fantastisk værktøj, fordi oplysningerne er ejet af alle og ingen samtidig med, at det kan ses af alle og ingen,« fortæller Richie Etwaru.

Richie Etwaru peger på, at forsøg med nye lægemidler ofte er mangelfulde, fordi patienter ikke stoler på, hvordan deres oplysninger bliver brugt.

Her mener han, at blockchain kan bruges til bruges til en slags 'borger forskning'. Med blockchain kan der opstå selvstændige organisationer eksempelvis som en slags Wikipedia for kræftforskning baseret på tillid aktiveret ved hjælp af blockchain.

Lang vej endnu

Medstifter og administrerende direktør i sikkerheds- og forsikringsfirmaet Maxxsure, Shawb Wiora, bruger blockchain til at tilbyde nye former for tjenesteydelser.

»Med blockchain er vi i stand til at tilbyde variable præmier for en cyberforsikring, der ændrer sig i takt med din virtuelle profil,« fortæller han.

Selvom virksomheder allerede er begyndt at innovere fortæller Chirag Mehta, der er professor ved Santa Clara University, at blockchain er samme sted som skyen var for 10 til 15 år siden, men det overrasker ham dog, at store som små virksomheder er begyndt at vise interesse for blockchains potentiale.

»I de tidlige dage var de store virksomheder ikke interesseret i at udforske skyens potentiale,« fortæller Chirag Mehta.

Det som blockchain ifølge Chirag Mehta gør rigtigt godt er, at blockchain tilbyder teknisk integritet, der er nødvendigt for skabe tillid, men understreger at det ikke er det samme som sikkerhed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere