En fremtid, hvor det forudsiges, hvordan børn vil klare livet, allerede når de fylder seks år, chat-robotter i ældrekontakten og kunstig intelligens, der sporer mobning i skolen. Det er eksempler på kommende tider, som Kommunernes Landsforening (KL) forestiller sig det i et nyt oplæg.
Under mottoet ‘velfærdsudvikling gennem ny teknologi’ har KL søsat et nyt initiativ under navnet ‘Kommunernes teknologispring’. Det har udmundet i en 202-sider lang analyse, som KL også kalder for en ‘kortlægning,’ under overskriften ‘Fem teknologiske temaer.’
Analysen findes også i en interaktiv udgave, der omtales som ‘dialogværktøjet.’
Hvad nu, hvis højtalere som Alexa ‘lytter med‘ og kan spore mobning og misbrug i det øjeblik, det sker?
--fra KL/Daredisrupt, ‘Fem teknologiske temaer’.
I præsentationen af initiativet forklarer KL, at det handler om at »klæde kommunerne på til at arbejde med ny teknologi i udviklingen af fremtidens velfærd«.
»Mange kommuner er allerede i gang med at afprøve nye teknologier på velfærdsområderne. KL har derfor igangsat en samlet indsats, der skal supplere og understøtte den udvikling og afprøvning af nye teknologier, der allerede sker i kommunerne. Initiativet skal skabe viden, som kommer alle kommuner til gavn,« lyder det videre.
Om kortlægningen, der skiftevis kaldes for ‘analyse,’ ‘initiativ’ og ‘dialogværktøj,’ forklares der således:
»KL har bedt Daredisrupt kortlægge og beskrive nye teknologier og de påvirkninger, perspektiver og muligheder, de opstiller for danske kommuner. Daredisrupt er ikke blevet bedt om at beskrive udfordringer, barrierer og etiske dilemmaer, eller hvorvidt det er ønskeligt at forfølge de muligheder, teknologien giver.«
I analysen nævnes en lang række eksisterende kommunale initiativer, der siges at være eksempler på de tendenser, der fremhæves.
Den perspektiverer også, hvordan nye teknologier, såsom kunstig intelligens, big data og robotter, IoT, virtual reality og argumented reality med videre kan benyttes i den kommunale hverdag.
Eksponentielle drone-landingsbaner
Analysen er udarbejdet af konsulentfirmaet Daredisrupt, hvis medstifter betegner sig som Singularity Universitys ambassadør i Danmark. Firmaet krydrer også tweets med hashtags, der understøtter det ‘eksponentielle’ budskab, som Singularity University bekender sig til.
Som tidligere beskrevet i Version2’s søstermedie Ingeniøren, er Singularity University ikke et universitet, men en kursusvirksomhed. Stifteren af Singularity University, Ray Kurzweil, mener, at computere bliver klogere end mennesker om 27 år.
Han håber i øvrigt at kunne leve evigt, mens medstifter Peter Diamandis regner med at blive 700 år gammel.
Det eksponentielle budskab har da også vundet indpas i KL’s analyse. I afsnittet ‘Social og sundhed’ står der således i introduktionen:
Hvad nu, hvis vi kan forudse, før børn fylder 6 år, hvordan de vil klare sig i livet – hvem får succes, og hvem bliver omkostningstunge?
--fra KL/Daredisrupt, ‘Fem teknologiske temaer’.
»De teknologiske hjælpemidler inden for social og sundhed bliver langt mere sofistikerede, i takt med at teknologierne udvikles eksponentielt, hvilket skaber uendelige muligheder, men også flere krav og forventninger til kommunens ydelser og datahåndtering.«
I et andet afsnit, om kommunal infrastruktur skrives der:
»Infrastrukturen fortsætter med at være ekstremt vigtig for erhvervslivet i kommunen. For kommunen bliver det dog endnu mere udfordrende at stille de rigtige rammer til rådighed, da behovene for infrastruktur ændres eksponentielt og hurtigt. Afskrivningen af infrastruktur bliver derfor kortere end i dag. I fremtiden kan det være ladestationer og landingspladser til droner, der er vigtigere end stationer og motorveje.«
Det fremgår ikke, om det er mængden af ladestationer og landingspladser til droner, der stiger, både eksponentielt og hurtigt.
Hvad nu hvis ...
Derudover angives en lang række fremtidsvisioner, der præsenteres som spørgsmål, der begyndes »Hvad nu, hvis ...«. Som nævnt ovenfor har det ikke ligget i opgaven at beskrive udfordringer, barrierer og etiske dilemmaer i forbindelse med visionerne.
Her er et udpluk af de mest overraskende bud, som er citeret fra analysen:
'Hvad nu hvis ...'
'alle forældre kender alle detaljer ved deres børns udvikling, resultater og trivsel realtime?'
'vi kan forudse, før børn fylder 6 år, hvordan de vil klare sig i livet – hvem får succes, og hvem bliver omkostningstunge?'
'højtalere som Alexa, der ‘lytter med’ og kan spore mobning og misbrug i det øjeblik, det sker?'
'al kontakt mellem ældre og kommunens plejere kunne håndteres via robotter og chatbots?'
'alle borgere diagnosticerede sig selv 24/7?'
'det var muligt præcist at forudsige en persons helbred?'
'man kunne tjene X-købing-coins ved at hjælpe med socialisering hos ældre?'
'karakterer gemtes på blockchain, så de altid blot følger eleven og ikke kan snydes med og ikke behøver verificeres af en arbejdsgiver hos en tredjepart?'
'borgerne er villige til at give deres data væk til kommercielle aktører - for at få en bedre diagnose eller service?'
'en vurdering af, om en elev f.eks. er egnet til en given uddannelse eller næste trin, kan automatiseres?'
'kommunerne har adgang til al data – anonymiseret – fra borgernes mobiltelefoner?'
'kommunen kan forudse destruktiv adfærd hos den enkelte borger – gennem analyser af data fra infrastrukturen i kommunen – før borgeren selv kan, eller i hvert fald før handlingen udføres (eget misbrug, misbrug af andre eller vold ... )?'
'kommercielle virksomheder begynder at overtage – for egen regning – nogle af de administrative opgaver i kommunen?'
'følsom privatlivsdata anonymiseres og bruges til at kortlægge ressourcekrævende borgere, så adfærdsmønstre kan kortlægges og optimeres - for bedre synergi med kommunen og bedre service for borgeren?'
Version2 forventer snarligt at bringe et interview med KL's specialkonsulent på området angående analysen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.