Blockchain: Nu kan udstationerede amerikanere brevstemme med mobilen

26. september 2018 kl. 11:033
Blockchain: Nu kan udstationerede amerikanere brevstemme med mobilen
Illustration: Voatz.
Udstationerede soldater kan stemme ved midtvejsvalget 6. november via en app på deres smartphone der gemmer valghandlingen med blockchain-teknologi
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når stemmerne skal tælles op efter midtvejsvalget i USA 6. november, er det ikke kun fysiske stemmesedler, der skal tælles op i delstaten West Virginia. For første gang bliver det nemlig muligt at brevstemme via en app på mobilen.

I første omgang er det kun udstationerede soldater der kan afgive en stemme via appen.

Det skriver Andrew Warner, der er Secretary of State i West Virginia og ansvarlig for valghandlinger i delstaten.

»Efter at have undersøgt forskellige løsninger, har vores team identificeret, at de fleste afstemningsteknologier kræver adgang til til en computer, printer og scanner, hvilket er en barriere for udstationerede vælgere, specielt i krigszoner,« skriver Andrew Warner i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger at ifølge de amerikanske valgmyndigheder bad omkring 300.000 udstationerede vælgere om stemmesedler ved valget i 2016, men uden at være i stand til at returnere dem til deres valgsted.

Bruger Hyperledger-platform

Det er virksomheden Voatz, der har udviklet appen der bruges til stemmeafgivningen. De oplyser, at de har gennemført 30 pilotafstemninger, blandt til studentervalg på universiteter og interne partiafstemninger.

Voatz skriver at de bruger Hyperledger-platformen, som oprindeligt er udviklet af IBM og nu understøttes af Linux Foundation. Det er en såkaldt privat blockchain, der kræver en invitation og validering.

»Denne type blockchain er forskellig fra de blockchain-platforme, der ikke bruger tilladelser(permissionless, red.), som eksempelvis Bitcoin. For at deltage i den 'permissioned' blockchain, skal en vælger eller en valgtilforordnet først verificeres. Ved valget bliver otte verifcerede valideringsnoder brugt. De er delt mellem AWS og Microsoft Azure, som hver især er geografisk fordelt,« skriver Voatz i et blogindlæg.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
26. september 2018 kl. 17:30

Brevstemmer er også baseret på at man tror på systemet.

Hvis en valgtilforordnet ( altså postmanden i lejren for de bor ) skal modtage en brevstemme fra en udstationeret soldat, skal soldaten også stolle på at den valgtilforordnede ikke læser hans stemme. Det tager trods alt ikke 20 år at regne ud, hvordan denne stemme kan aflæses fra et brev, som jo aldrig kom frem.

Hvis/når der bliver fundet en svaghed i systemet og nogen ønsker at bruge den til at se hvad der blev stemt ved et gammelt valg, så skal de selv have opsnappet trafikken og gemt det i 20 år til det formål. Dataen er nemlig ikke længere tilgængelig i systemet. Alle servere i systemet har forbindelse til hinanden og kender deres adresser. Alle deres admins ved hvem hinanden er. Og de vil destruerer hele systemet efter valget og forsøge at kontrollere at de andre også gjorde det. Ligesom stemmesedler i dag destrueres, så der ikke kommer noget og tager DNA tests af dem, eller hvad man nu kunne finde på i fremtiden.

Med andre ord, så er det et lukket system. Lige som almindelige valg. Der ligger ikke en kæmpe miner netværk ved et kraftværk i Kina i modsætning til BitCoins BlockChain, hvor alt er åbent.

Jeg mener at det kan lade sig gøre at lave et system, der er mere sikker end det system det erstatter. Og Derfor har jeg ikke noget imod det.

2
26. september 2018 kl. 14:24

Som en analyse fortæller: Security experts, to put it mildly, are not impressed ... out-of-date data encryption. ... Imagine that in 20 years, the entire contents of your ballot are decryptable and publicly available. ... Nor does the company’s use of “blockchain technology” mean its database is foolproof— the term barely applies to Voatz at all.

1
26. september 2018 kl. 13:48

...så beskylder de Putin for at have hacket det.