Blockchain har vokseværk og potentialet er stort

1. november 2016 kl. 06:33
Blockchain har vokseværk og potentialet er stort
Illustration: GreenVector/Bigstockphoto.com.
Flere eksperter er enige om, at der er et stort potentiale for blockchain teknologien og den er direkte tillidsskabende. Indtil nu er teknologien dog kun på fosterstadie, mener professor.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En række eksperter er enige om, at blockchain har en lys fremtid, der kan hjælpe med at skabe tillid mellem læger, patienter, medicinalindustrien og regeringen.

Men samtidig advarer de om, at turen dertil godt kan blive en bumletur. Konklusionerne kom frem på Constellations Researchs konference Connected Enterprise 2016 for nylig, skriver CIO

For eksempel sagde analytikeren Steve Wilson, at når man prøver at være på forkant vil der opstå fejl, og det mente han, at man ville se de næste fem år.

Fakta om blockchain

Blockchain er en distribueret database, der opretholder en konstant voksende liste over forskellige poster - også kaldet blokke.

Det er samme teknologi der bliver brugt til den virtuelle valuta Bitcoin.

Digital chef for IMS Health, Richie Etwaru havde et anderledes syn på sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Blockchain er det største, jeg har set i mit liv. Jeg arbejder i sundhedssektoren og bitcoin er for blockchain, hvad AOL chat var for internettet,« fortalte han.

I sundhedssektoren mener Richie Etwaru, at blockchain kan hjælpe med at etablere helt nye forretningsmodeller, der kan overvinde den manglende tillid, der eksisterer i dag blandt læger, patienter, medicinalindustrien og regeringen.

»Vi startede med at tænke på, hvordan vi kunne konstruere tillid til nettet, her er blockchain et fantastisk værktøj, fordi oplysningerne er ejet af alle og ingen samtidig med, at det kan ses af alle og ingen,« fortæller Richie Etwaru.

Richie Etwaru peger på, at forsøg med nye lægemidler ofte er mangelfulde, fordi patienter ikke stoler på, hvordan deres oplysninger bliver brugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her mener han, at blockchain kan bruges til bruges til en slags 'borger forskning'. Med blockchain kan der opstå selvstændige organisationer eksempelvis som en slags Wikipedia for kræftforskning baseret på tillid aktiveret ved hjælp af blockchain.

Lang vej endnu

Medstifter og administrerende direktør i sikkerheds- og forsikringsfirmaet Maxxsure, Shawb Wiora, bruger blockchain til at tilbyde nye former for tjenesteydelser.

»Med blockchain er vi i stand til at tilbyde variable præmier for en cyberforsikring, der ændrer sig i takt med din virtuelle profil,« fortæller han.

Selvom virksomheder allerede er begyndt at innovere fortæller Chirag Mehta, der er professor ved Santa Clara University, at blockchain er samme sted som skyen var for 10 til 15 år siden, men det overrasker ham dog, at store som små virksomheder er begyndt at vise interesse for blockchains potentiale.

»I de tidlige dage var de store virksomheder ikke interesseret i at udforske skyens potentiale,« fortæller Chirag Mehta.

Det som blockchain ifølge Chirag Mehta gør rigtigt godt er, at blockchain tilbyder teknisk integritet, der er nødvendigt for skabe tillid, men understreger at det ikke er det samme som sikkerhed.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger