Analyse: Derfor var Microsoft nødt til at købe Nokia

Microsoft kunne ikke vinde mobilmarkedet gennem partnerskab med Nokia og køber nu Nokias mobilforretning. Men er det nok til at vende udviklingen og blive mere som Apple, der altid selv har produceret sin hardware?

Skal man have noget gjort ordentligt, skal man gøre det selv.

Det må være mottoet hos Microsoft i øjeblikket, som nu er i fuld gang med for alvor at opgive en mangeårig strategi, hvor Microsoft stod for softwaren, og leverandører som Dell, HP og Lenovo sørgede for hardwaren.

Købet af Nokias mobiltelefonforretning gør nu Microsoft til en rendyrket producent på mobilområdet, efter en ’generalprøve’, hvor firmaet sidste år begyndte at producere egne tablets til Windows RT og Windows 8.

Om det gik godt, er der delte meninger om - for Microsoft er endt med at måtte sælge ud af Surface-tablets med Windows RT til dumpingpriser, efter et skuffende salg. Men nu satser Microsoft altså på, at overtagelsen af Nokias mobilforretning - inklusive fabrikker - skal redde Windows’ fremtid på mobile enheder.

Købet af Nokia er selvfølgelig en konsekvens af, at Microsoft pinedød er nødt til at få sat et større fodaftryk på markedet for smartphones og tablets, i en tid hvor Apple sidder tungt på tablets og Android buldrer derudaf med både high-end og ganske billige smartphones.

Hvor vigtigt det er for Microsoft at få fodfæste mobilt bliver illustreret af, at Steve Ballmer ringede til Nokias topdirektør, Stephen Elop, og Nokias bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa, som nogle af de første, da han skulle planlægge sin afgang fra Microsoft. Det skriver New York Times.

Microsoft indgik et tæt partnerskab med Nokia, som blev offentliggjort i februar 2011, mest berømt med Nokia-direktør Stephen Elops interne ’burning platform’-brev, der beskrev Nokia og Symbian-platformen som på vej i afgrunden. Men på trods af anmelderroste produkter og et rekordstort globalt reklamebudget blev Nokias Lumia-telefoner aldrig et stort salgshit - i hvert fald ikke sammenlignet med konkurrenterne.

Læs også: Nokia-chef: Vi står på en brændende boreplatform

I andet kvartal af 2013 fik Nokia solgt 7,4 millioner smartphones med Windows Phone, hvilket ifølge analysefirmaet IDC gav en markedsandel på 3,7 procent. Og da andre leverandører enten har mistet interessen for Windows-telefoner eller har skruet ned for satsningen, stod Nokia for over 80 procent af salget af Windows Phone-enheder globalt.

Det er slet ikke nok for Microsoft, som derfor nu er rykket til næste trin og købt Nokias mobilforretning. Prisen er dog til at overse, for de i alt 7,4 milliarder dollars, godt 40 milliarder kroner, er mindre, end hvad Microsoft gav for Skype i 2011. Analytikeren Tero Kuittinen hos erhvervsavisen Forbes kalder prisen for Nokia ’chokerende lav’, især fordi han vurderer, at Nokia nu endeligt havde fået sat gang i salget af Lumia-telefoner med den billige 520-model.

Samtidigt blev Nokias Asha-serie, der kører enten Nokias eget S40-styresystem eller det nye Asha-system, dog hårdt ramt af konkurrencen fra billige Android-telefoner i de ikke-vestlige markeder. Og andre iagttagere mener, at Lumia-salget faktisk slet ikke går så godt og er faldet markant i den dyre ende.

Nogle spekulerer derfor på, om Nokias økonomi nu er så håbløs, at et salg var eneste mulighed for at overleve. Smartphone-divisionen har i hvert fald givet store underskud i Windows-tiden. Siden andet kvartal 2011, det første kvartal efter partnerskabet blev annonceret, har Nokia således tabt knap 19 milliarder kroner i smartphone-divisionen.

Læs også: Nokia tabte 544 kroner i sekundet

Det store spørgsmål er nu, om Microsoft får mere held med Windows Phone-produkterne - og Windows RT til tabletbrug - ved at få fuldt ejerskab over produktionen.

Sporene fra Surface-satsningen skræmmer, for her fik Microsoft faktisk skabt et lækkert produkt, der skilte sig ud fra mængden, ifølge anmelderkorpset. Problemet var hele tiden - og er stadigvæk - at opbakningen til platformen fra eksterne udviklere ikke har været overbevisende nok. Et hønen-og-ægget-problem, som Microsoft trods utallige konkurrencer og tilskud ikke har kunnet løse endnu.

Hvor satsningen på egne tablets var en reaktion på, at der manglede ordentlig hardware til formålet, kan Microsoft ikke klage over Nokias indsats på den front. Det finske firma har sprøjtet nye modeller ud, med ny teknologi og et design, der skilte sig ud. Alligevel er forbrugerne gået i en stor bue uden om.

Vil Microsoft ændre på Nokias måde at arbejde på, kræver det ganske givet en solid indsats. Selvom firmaet og kulturen kan have ændret sig meget under Stephen Elop og den store krise, Nokia har været i, er det et tungt skib at vende. Danske ansatte har tidligere beskrevet i Version2, hvordan et stort bureaukrati kvalte meget af udviklingen i Nokia.

Læs også: Derfor tabte Nokia kapløbet med iPhone og Android

Ved selv at blive mobilproducent afskriver Microsoft også i høj grad den hjælp, man kunne få fra andre producenter til at få Windows Phone-platforme sparket i gang. Aftalen med Nokia - og de sløje salgstal - har i forvejen fået de fleste andre producenter til at skrue helt ned for Windows-blusset.

Microsofts forklaring på et pressemøde om opkøbet lød, at alle stadig er velkomne til at producere Windows-telefoner som altid, og at det ville være en fordel for alle at få mere gang i hjulene for Windows Phone.

Det kan sammenlignes med Googles strategi på tablet-markedet, hvor iPad i en lang periode var helt dominerende. Først da Google selv blev producent med Nexus 7 og Nexus 10, til en skarp pris, kom der momentum på markedet.

Skulle Microsoft miste opbakningen fra alle de andre leverandører af Windows Phone-modeller, er tabet dog til at overse, da Nokia som nævnt sidder på næsten hele det lille marked.

Der kan være mange forklaringer på, at Nokias og Microsofts tætte partnerskab indtil nu ikke har været den succes, begge parter håbede. Den meget Stephen Elop-kritiske analytiker Tomi Ahonen har peget på en række faktorer, som ikke er så kendt i den offentlige debat, for eksempel dårlig behandling af hele forhandlernettet, teleselskaber, som har mistro til Microsoft og integrationen af Skype, samt en fatal nedvurdering af hele det ikke-vestlige marked, for eksempel Kina.

Læs også: Nokia i frit fald: Derfor gik det galt

Nu skal det vise sig, som The Verge stiller det op, om det indtil nu har været Microsoft og Windows Phone, som holdt Nokia nede, eller om det var Nokia, der holdt Microsoft nede.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jesper Kildebogaard

Der er nogle lande - især i Sydamerika - hvor Windows Phone faktisk er nummer to på smartphone-markedet (langt efter Android), fremgår det af denne gennemgang.

http://www.zdnet.com/could-windows-phone-ever-squeeze-past-ios-in-the-sm...

Så selvom WP lige nu globalt set ikke fylder ret meget, kan en satsning på billige telefoner og 'emerging markets' måske give Microsoft et afsæt at arbejde med på længere sigt.

vh.

Jesper, Version2

 • 3
 • 1
#6 Michael Coene

Elop har barberet mere end 70% af aktie-prisen siden han startede i 2010. Nu kommer han tilbage til Microsoft hvor han sikkert vil blive godt belønnet for sit hårde arbejde. Det må være dejligt at være CEO!

 • 16
 • 4
#7 Kenn Chriss

I want to share a dream I had last night I imagined that I was new CEO of Nokia 2+ years ago and I came from Microsoft and that I hated living in Finland. I was dreaming that I would do these things:

First: I would say to the world that the current OS of Nokia (Symbian) is a burning platform (yet with 33% penetration in the market at that time - and Windows is now slowly reaching 3%). Then I would delay all Microsoft devices until consumers do not care anymore about Nokia. Then I would suddenly change the Microsoft mobile platform with no backward compatibility leaving consumers with no good (sane) choice to ever buy a Nokia Windows phone again. Then I would kill any approaches in directions going in other areas than Windows (e.g. Meego). Then I would close down any Nokia site that had some 'rebels' - to shut up people who wanted to maintain the Nokia spirit (Ulm, Copenhagen) Then I would disable other Nokia sites by saying that they are in a 'danger zone'. Then I would ignore and under-finance the only profit making part of Nokia and the part that still sells products in hundreds of million devices per year: MP (Mobile phones). And then - surprisingly! - I would see the value of Nokia being so low in value that my mother company, Microsoft, can take over Nokia. And I would suddenly see a great opportunity for a better position in the now merged company... Maybe even CEO of this much bigger company? And then I would make sure to acquire also the parts of Nokia that could still become rebellions: MP/Mobile phones. Maybe they would even go to the 'dark' side and use competing OS platforms and become a competitor? I cannot control them if I not acquire them, so... So, now everything is under control for me - my career is in place - and I have finished my mission.

And this is where my dream stopped. I would have loved to sleep and dream longer but my alarm clock on my 'rare' Nokia phone woke me up :o(

When I woke up, I realised that I am not CEO of Nokia. I just had a weird dream last night. And I wanted to share this dream with you. Pure fantasy, sorry. But would my moral allow me to do this in real life? I hope not...But dreams are sometimes funny, right?. Nothing real. So excuse me. Thank you for listening to my dream...

http://www.wired.com/business/2013/09/microsoft-nokia/ http://www.bgr.in/manufacturers/nokia/stephen-elop-smooth-operator-or-tr... http://politiken.dk/oekonomi/gloekonomi/ECE2065872/tillidsmand-i-nokia-d...

 • 2
 • 3
#9 David Rechnagel Udsen

Der er nogle lande - især i Sydamerika - hvor Windows Phone faktisk er nummer to på smartphone-markedet (langt efter Android), fremgår det af denne gennemgang.

Nu er Sydamerika heller ikke et marked hvor Apple og iOS ville klare sig til at starte med. Tag Mexico, f.eks., almindelige mobildækning er stadig elendigt og styret af Carlos Slim. For ikke så lang tid siden måtte en by i Mexico selv oprette et mobilt netværk, fordi ingen virksomhed gad. I Mexico bruger man - pga. den dårlige mobildækning - stadig telegrammer, da telegrafkablerne allerede ligger der og er langt mere dækkende og pålidelige. Hvordan havde nogen som helst forestillet sig at iOS ville klare sig i sådan et marked?

 • 4
 • 1
#10 Martin Schlander

For ganske nyligt havde piben sjovt nok en anden lyd. Da klagede Nokia over at Microsoft gjorde en halvhjertet indsats på mobilområdet.

Så kan man jo tænke lidt over om Microsoft er nødt til at købe Nokia pga. Nokias uduelighed, eller om Nokia er nødt til at sælge fordi MS har røvrendt dem.

 • 2
 • 1
#12 Venligst Slet Min Bruger

Den artikel, du henviser til at jo fra en MS-blogger. Mener du dit indlæg seriøst? Har du statistik eller anden opgørelse, der understøtter dit udsagn?

Det tager 10 sekunder at finde den slags på Google.

http://www.kantarworldpanel.com/dwl.php?sn=news_downloads&id=282

Det er godt nok ikke 34 markeder, men der er ikke ét land/område på listen, hvor WP ikke er større end BBOS.

Det kan nok godt ekstrapoleres til de flere andre markeder.

 • 1
 • 2
#14 Bruno Andersen

Hej Jesper

Nej, det var nu dette indlæg, jeg tænkte på:

Lande hvor Windows Phone klarer sig nogenlunde Der er nogle lande - især i Sydamerika - hvor Windows Phone faktisk er nummer to på smartphone-markedet (langt efter Android), fremgår det af denne gennemgang.

http://www.zdnet.com/could-windows-phone-ever-squeeze-past-ios-in-the-sm...

Så selvom WP lige nu globalt set ikke fylder ret meget, kan en satsning på billige telefoner og 'emerging markets' måske give Microsoft et afsæt at arbejde med på længere sigt.

 • 0
 • 0
#16 s_ mejlhede

Nokia er jo ikke købt af MS, de har givet et tilbud, sidste gang de gav et var prisen for lav, men du har Elop jo også haft lidt mere tid til at gøre sit arbejde færdig, med Nokias mistet værdi.

En lille bonusnyhed. Ja, jeg forstår det heller ikke, kun at satse på windows, Nokia VAR jo stor nok til at have 2-3 styresystemer, hvis de have lavet en android telefon vil jeg have købt en. Men lige som MS vil de gerne have kontrol over alt, LÆS=Tjene på alt andet andet salg bagefter, det holdt bare slet ikke. Det sker når Hardware producenter bliver grådige, og også vil have alt indtjening/kontrol på software. Lige som MS nu også vil have kontrol/indtjening på Hardware, og det går nok også lige så godt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere