Blev SKI ført bag lyset? Dell kendte til forhold på kinesiske skandale-fabrikker

Dell kendte - eller burde have kendt - til kritisable forhold på kinesiske fabrikker, flere måneder før afslørende rapport fra Danwatch blev offentliggjort. Alligevel har Dell-storkunden SKI intet hørt - selvom den slags ifølge kontrakten skal oplyses.

Da organisationen DanWatch forleden offentliggjorde materiale, der kritiserer forholdene på fire af hardwareproducenten Dells kinesiske fabrikker, burde det ikke være kommet som en overraskelse for Dell.

Dell har nemlig i sommeren 2013 selv undersøgt forholdene på tre af de fire fabrikker i en intern revision.

Dell kritiseres blandet andet for at bruge mindreårig arbejdskraft, og i interviews fortæller arbejderne, at de har en arbejdstid på 267 timer om måneden, en gage på 7,60 kroner i timen og bor under kummerlige forhold.

Se Danwatchs video om forholdene nedenfor:

»Da DanWatch kontaktede Dell, var vi allerede i proces med at revidere de leverandører, der er henvist til i rapporten. Tre af leverandørerne blev revideret denne sommer, mens den fjerde er planlagt til revision i denne måned. Dells Supply Chain Social and Environmental Responsibility (SCSER)-team vil undersøge alle de anliggender, som DanWatch har bragt op, eller som bliver konstateret i revisionen,« skriver Dell i en mail til Version2

Mailen nævner dog ikke noget om resultaterne af disse undersøgelser, og da Version2 spørger ind til dette, oplyser Dell, at virksomheden er bekendt med resultaterne, men ikke har mulighed for at oplyse dem på nuværende tidspunkt.

Det har ledt Staten og Kommunernes Indkøbsorganisation SKI, der er storkunde hos Dell, til at bede pc-producenten om en redegørelse

Læs også: Kommuner køber Dell-pc'er for 50 millioner kroner

SKI stiller i alle kontrakter krav til, at leverandøren overholder krav om menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, og som leverandør er Dell forpligtet til straks at underrettet SKI, hvis der opstår tvivl om dette.

Anja Piening er chef for jura og CSR i SKI. Og selv om Dell åbenbart har undersøgt forholdene allerede i sommer, så har hun ikke hørt fra Dell, før DanWatch kom med deres rapport.

»Nej, det har vi ikke. Men vi ved heller ikke, om vi burde have hørt fra dem. Vi har 30. oktober bedt Dell om en redegørelse, og den har de 20 arbejdsdage til at svare på.«

Dell oplyser til Version2, at de allerede i sommeren 2013 udførte revision på tre af de fire omtalte produktionsfaciliteter. Hvis indholdet i DanWatch-rapporten står til troende, så har Dell enten ikke levet op til forpligtelsen om at underrette SKI om den slags forhold, eller også kan deres interne audits ikke tages til indtægt for de reelle forhold. Hvilke konsekvenser får det for Dell?

»Jeg vil ikke svare på hypotetiske spørgsmål. Vi vil ikke spekulere i mulige udfald, før vi har fået redegørelsen fra Dell,« siger Anja Piening til Version2.

Professor: Stol ikke for meget på interne audits

Esben Rahbek Gjerdum er Professor, PHD på CBS, og han er ekspert i CSR (corporate social responsibility). Og han mener ikke, at man generelt skal tillægge interne audits den store værdi som værktøj til at legitimere en virksomhed.

»Hvis man vil bruge interne audits til at legitimere sig, så er det et problem, at der ikke er en tredjepart, der kan verificere data. Hvis man vil bruge dem til at sige, at man er en god og samvittighedsfuld virksomhed, så er det jo en fordel, at man lægger resultaterne frem. Ellers har det ikke den store værdi for offentligheden,« siger Professor Esben Rahbek Gjerdum til Version2.

Dells danske afdeling har lovet at sætte Version2 i forbindelse med den amerikanske del af virksomheden, der er ansvarlig for de omtalte audits, men Dell Danmark vil ikke love, at resultaterne kan udleveres.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Eriksen

Man må ryste på hovedet af SKIs tilsyneladende naivitet. Enhver der har bare moderat kontakt til IT branchen har vist i mange, mange år at Dells underleverandør Foxconn har været systematisk under anklage for at bruge slavearbejdere. Ikke bare enkelte uheldige eksempler,men systematisk misbrug ikke set siden Nazityskland.

Men det har SKI da udmærket godt vist - nu er der bare kø ved håndvasken.

 • 4
 • 1
#2 Cristian Ambæk

Vi ved alle hvordan det foregår i lande som Kina, Indien mm. Og man må som en virksomhed som SKI også selv undersøge sine leverandører når man ved hvor varen kommer fra hvis man virkelig går op i menneskerettigheder.

SKI har skrevet det ind i kontrakten, så de kan sige til folket "prøv at se vi har gjort hvad vi kan" og det er jo noget fis i horn lygten. Det begyder realt ingenting udover at de fralægger sig ansvaret.

Og jeg er da heller ikke i tvivl om at SKI udmærket godt har vidst hvordan tingene har foregået hos deres kære leverandør Dell. Men man skal jo lige svinge bogen med selvretfærdighed.

 • 3
 • 0
#3 Jimmy Frydkær Dürr

SKI MÅ have vidst, at den er helt gal med Dell's underleverandører. Med mindre de er født i går, de ansatte i SKI, så er det jo allemandsviden, at er der noget, som ikke er i orden i Kina, så ér det menneskerettighederne og arbejderrettighederne. Det har de aldrig været, og bliver det næppe i vores levetid.

Men er vi ikke en smule medskyldige, os, der ejer en computer af den ene eller anden art? Går vi ikke selv ud og køber det billigste, man kan skaffe, som også lever op til de behov/krav vi har hardwaremæssigt? Betyder det ikke, at køen også bør vokse hos forbrugernes håndvaske? Det vil i hvert fald klinge temmelig hult, hvis man påstår, at man ikke "vidste", at forholdende for de mennesker, som fremstiller komponenterne til computeren er som i de nazistiske udryddelseslejre?

Blot fordi der her er tale om, at en offentlig institution indkøber materiel, som er fremstillet under kritisable forhold, så skal der blæses storalarm. Det holder jo ikke. Det er dobbeltmoral så det klodser.

Gik du selv efter en Pc, hvor alle komponenter er fremstillet i den vestlige verden, under ordnede forhold? Nej, vel.

Hvor mange er, reelt, parate til at betale den pris, en maskine, som er 100% fremstillet i vesten, vil koste?

Stopper nogen med at købe Dell-maskiner blot på grund af denne rapport? Nej. Gjorde vi det, så ødelægger vi levebrødet for de arbejdere, som fremstiller delene. Vi kan ikke gøre andet end at håbe, at mere fokus på problemet vil give de kinesiske arbejdere mod til at rejse sig sammen mod de usle forhold. Det sker bare ikke.

Jeg påstår ikke at ligge inde med en brugbar løsning. Det tror jeg heller ikke andre, i den vestlige verden, gør. USA kan intet gøre i den sag. Kineserne ejer jo Amerika, så de er lette at banke på plads.

 • 1
 • 0
#4 s_ mejlhede

"Gik du selv efter en Pc, hvor alle komponenter er fremstillet i den vestlige verden, under ordnede forhold? Nej, vel."

Nej købte mine solceller billigst muligt, så kun på pris og kvalitet på paneler, ikke på forhold hvorunder de er produceret, så jeg skal ikke sige mig fri. Vi kan også tage Lindøværftet som måtte lukke på grund af konkurrence.

Men med hensyn til solpaneler, er der kommet staftold på fordi EU mener at kinesiske solceller er produceret med statstilskud, eller også er lønnen , udgifter til råstoffer, og energi bare så meget laver i Kina.

Hvis man ellers måtte på grund af frihandel aftaler, var en muligløsning måske at lægge straftold og afgifter på vare fra lande som ikke levet op til basale krav. Hvis Kina ikke opkræver kræver CO2 afgift fra deres virksomheder, må vi pålægge det ved import i EU. Hvis der bruges børnearbejde, så en straftold på 5-200% alt efter hvor udbredt forholdene er. Det vil jo også betyde at Kina som stat vil have interesser i at pålægge CO2 afgift da de heller vil have denne selv, ind betale den til EU.

Men det er mere kompliceret ind det, vi vil jo som forbruger have den billigste vare, sådan regler kan nemt komme til og vil virke som protektionisme, Kina kunne bare betale CO2 afgiften tilbage til virksomheder osv. Og hvis vi bare ser på menneskeretigenheder så vil mange være bare være glad for arbejdet, når vi lige ser at der formodes henrettet 80 mennesker for at se tv-serier i Nordkorea.

Men jeg er begyndt at købe Fair trade vare, de giver mig en bedre smag i munden. Måske samme slags mærkning skulle bruges på elektronik, selv om men så kunne man ikke købe en Appel. Men sådan et halv spist æble giver jo også en dårlig smag i munde :-)

 • 1
 • 0
#5 Deleted User

Faktisk er det forsvindende lidt man sparer ved at bruge billig kinesisk arbejdskraft. Et motherboard fremstilles primært af maskiner og ikke af menneskehænder. Apple kunne f.eks. sagtens sælge deres Iphones til nøjagtigt samme pris som hidtil, selv de flyttede produktionen til USA. Det ville dog gå ud over avancen, men den er meget høj i forvejen. Jeg kender også meget få eksempler på, at man får udviklet hardware/software i Kina. Det ville også være en meget varm kartoffel, hvis man gjorde det. Der er jo dér de fleste penge bruges. Til R&D. Og forresten, den computer jeg sidder ved nu, er ikke fremstillet med slavearbejdskraft. Og jo, den er dyr, men ikke så dyr som en Dell med samme indmad. Så kan man tygge lidt på den....

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere