Da organisationen DanWatch forleden offentliggjorde materiale, der kritiserer forholdene på fire af hardwareproducenten Dells kinesiske fabrikker, burde det ikke være kommet som en overraskelse for Dell.
Dell har nemlig i sommeren 2013 selv undersøgt forholdene på tre af de fire fabrikker i en intern revision.
Dell kritiseres blandet andet for at bruge mindreårig arbejdskraft, og i interviews fortæller arbejderne, at de har en arbejdstid på 267 timer om måneden, en gage på 7,60 kroner i timen og bor under kummerlige forhold.
Se Danwatchs video om forholdene nedenfor:
»Da DanWatch kontaktede Dell, var vi allerede i proces med at revidere de leverandører, der er henvist til i rapporten. Tre af leverandørerne blev revideret denne sommer, mens den fjerde er planlagt til revision i denne måned. Dells Supply Chain Social and Environmental Responsibility (SCSER)-team vil undersøge alle de anliggender, som DanWatch har bragt op, eller som bliver konstateret i revisionen,« skriver Dell i en mail til Version2
Mailen nævner dog ikke noget om resultaterne af disse undersøgelser, og da Version2 spørger ind til dette, oplyser Dell, at virksomheden er bekendt med resultaterne, men ikke har mulighed for at oplyse dem på nuværende tidspunkt.
Det har ledt Staten og Kommunernes Indkøbsorganisation SKI, der er storkunde hos Dell, til at bede pc-producenten om en redegørelse
SKI stiller i alle kontrakter krav til, at leverandøren overholder krav om menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, og som leverandør er Dell forpligtet til straks at underrettet SKI, hvis der opstår tvivl om dette.
Anja Piening er chef for jura og CSR i SKI. Og selv om Dell åbenbart har undersøgt forholdene allerede i sommer, så har hun ikke hørt fra Dell, før DanWatch kom med deres rapport.
»Nej, det har vi ikke. Men vi ved heller ikke, om vi burde have hørt fra dem. Vi har 30. oktober bedt Dell om en redegørelse, og den har de 20 arbejdsdage til at svare på.«
Dell oplyser til Version2, at de allerede i sommeren 2013 udførte revision på tre af de fire omtalte produktionsfaciliteter. Hvis indholdet i DanWatch-rapporten står til troende, så har Dell enten ikke levet op til forpligtelsen om at underrette SKI om den slags forhold, eller også kan deres interne audits ikke tages til indtægt for de reelle forhold. Hvilke konsekvenser får det for Dell?
»Jeg vil ikke svare på hypotetiske spørgsmål. Vi vil ikke spekulere i mulige udfald, før vi har fået redegørelsen fra Dell,« siger Anja Piening til Version2.
Professor: Stol ikke for meget på interne audits
Esben Rahbek Gjerdum er Professor, PHD på CBS, og han er ekspert i CSR (corporate social responsibility). Og han mener ikke, at man generelt skal tillægge interne audits den store værdi som værktøj til at legitimere en virksomhed.
»Hvis man vil bruge interne audits til at legitimere sig, så er det et problem, at der ikke er en tredjepart, der kan verificere data. Hvis man vil bruge dem til at sige, at man er en god og samvittighedsfuld virksomhed, så er det jo en fordel, at man lægger resultaterne frem. Ellers har det ikke den store værdi for offentligheden,« siger Professor Esben Rahbek Gjerdum til Version2.
Dells danske afdeling har lovet at sætte Version2 i forbindelse med den amerikanske del af virksomheden, der er ansvarlig for de omtalte audits, men Dell Danmark vil ikke love, at resultaterne kan udleveres.