Blev lanceret som "pro bono": Smittestop-appen koster 35 millioner kroner i 2020 - prisen for næste år er ukendt

6. november 2020 kl. 11:3812
Blev lanceret som "pro bono": Smittestop-appen koster 35 millioner kroner i 2020 - prisen for næste år er ukendt
Illustration: Sundhedsministeriet.
Smittestop-appen fra Netcompany, der i første omgang blev kaldt “pro bono” kommer til at koste de danske skatteydere omkring 35 millioner kroner i år. Der er endnu ikke overblik over, hvad appen kommer til at koste i 2021, siger Sundhedsministeren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den danske smittesporings-app, Smittestop, kommer i 2020 samlet set til at koste det offentlige i omegnen af 35 millioner kroner.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der af Radikale Venstres Andreas Steenberg er blevet bedt om at give et overblik over, hvor meget det kommer til at koste at have Smittestop snurrende.

»Sundheds- og Ældreministeriet har i 2020 udgifter på i alt 32,0 mio. kr. for appen, hvilket dækker udgifter til IT-leverandøren for udviklingen og driften af appen, men som også dækker udgifter til kommunikation, lancering af appen, juridiske analyser, sikkerhedstest mv. Hertil kommer udgifter op til 3 mio. kr., som Digitaliseringsstyrelsen i 2020 kan bidrage med til app-udviklingen,« skriver sundhedsministeren i sit svar.

Statens kontrakt med Netcompany, der står bag appen, udløber omkring årsskiftet og herefter er der mulighed for at forlænge kontrakten med nogle måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Sundhedsministeren er det planen at fortsætte med at bruge appen i 2021, men der er endnu ikke meldt noget ud om udbudsplaner eller lignende. Og derfor er det ifølge ministeren ikke muligt på nuværende tidspunkt at sætte tal på, hvad Smittestop kommer til at koste danskerne til næste år.

»Udgifter til drift og videreudvikling af smittestops-appen i 2021 er under afklaring, idet det bl.a. afhænger af afklaring af det kontraktlige set-up for drift og videreudvikling af appen, idet appen forventes at skulle anvendes i 2021, hvor den nuværende kontrakt udløber,« lyder det fra Magnus Heunicke.

Manglende notifikationer

Smittestop-appen, var for nylig genstand for skarp kritik, da flere danskere ikke fik de lovede notifikationer, selvom de havde været i endda meget tæt kontakt med en smittet person.

For nylig kunne Version2 så afsløre, at det skyldes en mindre end optimal beregningsmetode fra Apple og Google. Appen er baseret på et API fra de to tech-giganter, og siden lanceringen har Netcompany brugt deres beregninger, som har givet en blind vinkel i den risikoscore, der afgør, om en bruger modtager en notifikation om potentiel corona-smitte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uhensigtsmæssigheden består på jævnt dansk i, at Google og Apples beregninger hidtil har taget et gennemsnit af to telefoners nærhed.

Det vil sige, at hvis to telefoner har været meget tæt på hinanden i eksempelvis et kvarter for derefter befinde sig betydeligt længere fra hinanden, men stadig inden for rækkevidde i en længere periode, så kunne den gennemsnitlige risikoscore fejlagtigt tegne et billede af, at telefonerne ikke har haft tæt nok kontakt til, at der skal sendes en notifikation.

Derfor har Netcompany nu lagt strategien om, så virksomheden i stedet trækker måledata ud af APIet og laver egne beregninger, ligesom man har ændret konfigurationen i appen på Apples anbefaling.

Smittestop er ifølge Sundheds- og Ældreministeren downloadet 1,7 millioner gange.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
10. november 2020 kl. 19:57

... Min har holdt pause fra 31/10 og til i dag kl 18:46, hvor jeg accepterede at der er kommet nye "licens betingelser".

Det er dog meget underligt at den ikke kommer med et pop op om at man skal tage stilling til noget.

På min firma telefon (iphone 7) har den kørt hele tiden selv om at denne også gerne lige ville have jeg accepterede nye betingelser!

10
10. november 2020 kl. 07:28

det minder meget om den forretningsmodel som er opfundet af Google og adopteret af mio af andre virksomheder; free. eller rettere first fix is free.

9
8. november 2020 kl. 08:14

Der står ikke at de 35M er til netcompany.

8
7. november 2020 kl. 15:04

Det har jeg gjort med min for længst - men har lige tjekket og den harslet ikke tjekket siden 26. oktober :( Det var ca der jeg skiftede over til Samsung fra et andet mærke... inden da har den tjekket løbende kan jeg se. Så nu må jeg være obs og tænde app inden jeg vader ud i offentligheden hver gang.

7
7. november 2020 kl. 09:39

... Så vil jeg da også gerne tilbyde lidt Pro Bono arbejde til staten!

4
6. november 2020 kl. 14:25

Jeg tror det er Android der går ind og lukker programmet ned af hensyn til telefonens batteri.</p>
<p>Men du kan slå det fra under Indstillinger -> Enhedspleje -> Batteri -> Appstrømstyring -> App uden søvntilstand.

Har jeg gjort og app'en går stadig i stå i det nævnte scenarie. Og som anført har CoronaWarn ikke samme problem.

Har du til gengæld prøvet at genstarte telefonen og derefter undlade at åbne SmitteStop app'en?

3
6. november 2020 kl. 14:14

På Android-telefoner stopper hentning+check af de smittedes nøgler umotiveret.

Jeg tror det er Android der går ind og lukker programmet ned af hensyn til telefonens batteri.

Men du kan slå det fra under Indstillinger -> Enhedspleje -> Batteri -> Appstrømstyring -> App uden søvntilstand.

Eller det er i hvert fald der jeg skal ind og pille, når jeg bruger Samsung Galaxy S20 Ultra, så der er sikkert lidt forskellige varianter.

... og jeg har haft den tvivlsomme fornøjelse af at bande over for lidt over en uge siden fik jeg besked i app'en om, at jeg har været i nærheden af en der var smittet.

Heldigvis var den efterfølgende Covid-19 test negativ. :-)

2
6. november 2020 kl. 13:52

Så når der på min telefon står:

Tjek for eksponering 0 tjek inden for de sidste 14 dage

kunne jeg så lige så godt have ladet være med at køre appen?

1
6. november 2020 kl. 13:43

En ting er detektions-kriterierne men en åbenlys fejl er det at app'ens check helt går i stå. På Android-telefoner stopper hentning+check af de smittedes nøgler umotiveret.

En måde at demonstrere det på er at genstarte telefonen og så undlade at gå ind i SmitteStop app'en. App'en bør da køre i baggrunden og nogle gange i døgnet hente de smittedes nøgler fra serveren og checke disse mod de lokalt gemte nøgler. Tidspunktet for hver hentning+check registreres og kan ses i telefonens (ikke SmitteStop app'ens) indstillinger under "COVID-19 Exposure Notifications".

SmitteStop går i stå mens den tilsvarende tyske CoronaWarn ingen problemer har dermed.