Blev lanceret som "pro bono": Smittestop-appen koster 35 millioner kroner i 2020 - prisen for næste år er ukendt
Den danske smittesporings-app, Smittestop, kommer i 2020 samlet set til at koste det offentlige i omegnen af 35 millioner kroner.
Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der af Radikale Venstres Andreas Steenberg er blevet bedt om at give et overblik over, hvor meget det kommer til at koste at have Smittestop snurrende.
»Sundheds- og Ældreministeriet har i 2020 udgifter på i alt 32,0 mio. kr. for appen, hvilket dækker udgifter til IT-leverandøren for udviklingen og driften af appen, men som også dækker udgifter til kommunikation, lancering af appen, juridiske analyser, sikkerhedstest mv. Hertil kommer udgifter op til 3 mio. kr., som Digitaliseringsstyrelsen i 2020 kan bidrage med til app-udviklingen,« skriver sundhedsministeren i sit svar.
Statens kontrakt med Netcompany, der står bag appen, udløber omkring årsskiftet og herefter er der mulighed for at forlænge kontrakten med nogle måneder.
Ifølge Sundhedsministeren er det planen at fortsætte med at bruge appen i 2021, men der er endnu ikke meldt noget ud om udbudsplaner eller lignende. Og derfor er det ifølge ministeren ikke muligt på nuværende tidspunkt at sætte tal på, hvad Smittestop kommer til at koste danskerne til næste år.
»Udgifter til drift og videreudvikling af smittestops-appen i 2021 er under afklaring, idet det bl.a. afhænger af afklaring af det kontraktlige set-up for drift og videreudvikling af appen, idet appen forventes at skulle anvendes i 2021, hvor den nuværende kontrakt udløber,« lyder det fra Magnus Heunicke.
Manglende notifikationer
Smittestop-appen, var for nylig genstand for skarp kritik, da flere danskere ikke fik de lovede notifikationer, selvom de havde været i endda meget tæt kontakt med en smittet person.
For nylig kunne Version2 så afsløre, at det skyldes en mindre end optimal beregningsmetode fra Apple og Google. Appen er baseret på et API fra de to tech-giganter, og siden lanceringen har Netcompany brugt deres beregninger, som har givet en blind vinkel i den risikoscore, der afgør, om en bruger modtager en notifikation om potentiel corona-smitte.
Uhensigtsmæssigheden består på jævnt dansk i, at Google og Apples beregninger hidtil har taget et gennemsnit af to telefoners nærhed.
Det vil sige, at hvis to telefoner har været meget tæt på hinanden i eksempelvis et kvarter for derefter befinde sig betydeligt længere fra hinanden, men stadig inden for rækkevidde i en længere periode, så kunne den gennemsnitlige risikoscore fejlagtigt tegne et billede af, at telefonerne ikke har haft tæt nok kontakt til, at der skal sendes en notifikation.
Derfor har Netcompany nu lagt strategien om, så virksomheden i stedet trækker måledata ud af APIet og laver egne beregninger, ligesom man har ændret konfigurationen i appen på Apples anbefaling.
Smittestop er ifølge Sundheds- og Ældreministeren downloadet 1,7 millioner gange.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.