Blackberry: Nu skal telefonerne have fysisk tastatur igen

Fremtidsplanerne for kriseramte Blackberry bliver blandt andet nye telefoner i det klassiske Blackberry-design - med fysisk tastatur.

De seneste Blackberry-telefoner har ikke været store hit hos forbrugerne. Og en del af forklaringen ligger måske i, at Blackberry fulgte tendensen med at lade skærmen fungere som tastatur.

I hvert fald er det her, Blackberrys forholdsvis nye topchef John Chen sætter ind og melder ud. Det fortæller han i et interview med Bloomberg.

Fremover vil Blackberrys telefoner fortrinsvist komme med det klassiske, fysiske tastatur, som tidligere var et af de store salgsargumenter for telefonerne. Kunderne skal igen især være erhvervsfolk og offentlige myndigheder, og dér foretrækker man et fysisk tastatur at skrive på, lyder argumentet fra John Chen, som selv er stor fan af rigtige knapper.

Blackberry havde også en model med fysisk tastatur på markedet sidste år, Q10, som Version2 har afprøvet. Men de øvrige, først Z10 som topmodel og nu Z30, gik samme vej som med iPhone, Android og Windows Phone og fandt ikke plads til et fysisk tastatur.

Læs også: Blackberry Q10 er en god telefon - men en kikset smartphone

Salget af telefonerne, der var de første med Blackberrys længe ventede nye styresystem Blackberry 10 OS, var så skuffende, at firmaet måtte nedskrive værdien af usolgte telefoner med over 5 milliarder kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Johnnie Hougaard Nielsen

Selv om de små BlackBerry tastaturer i princippet er udmærkede, viser det sig jo at de hører fortiden til. Der har været forsøgt solgt mange Android smartphones med tastatur, men uden ret mange købere. Og salget af BlackBerry Q10 lyder til at have været katastrofalt lavt.

De færreste er villige til at ofre skærmplads på bekostning af at en stor del af fronten er reserveret tastatur. Slide-modeller bliver væsentligt tykkere end trenden med store skærme og tynde smartphones. Selv om folk i undersøgelser svarer positivt omkring fysisk tastatur, prioriteres dette i købsøjeblikket oftest langt under en god stor skærm. Selvfølgelig findes der nogle få hardcore tastatur-fans i krogene, men det kan højst blive et snævert niche-marked.

Skærm-tastaturerne er blevet bedre, især når skærmstørrelsen kommer op på ca. 5", og fingeren kan glide rundt i stedet for nødvendigvis at skulle ramme præcist. Og stemmegenkendelse fungere godt for mange, dog ikke alle.

 • 1
 • 3
Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg ville købe en android med tastatur.

Det her touch tastatur er noget skrammel.

Så er du i en lille niche, som ikke giver basis for udvikling af dyrere modeller næsten uden salg. Langt, langt de fleste synes åbenbart at skærmtastatur er et brugeligt kompromis, når parametre som stor skærm og lille tykkelse er tungtvejende.

Personligt har jeg det godt med et tastatur som egner sig til blindskrift. Det kan jeg ikke have i lommen. Hvis jeg skal kikke mens jeg skriver, er ulempen ved skærmtastaturet ikke ret stor. Når fingeren ikke løftes, men glider rundt, oplever jeg god hastighed, efter lidt øvelse.

BlackBerry fægter desperat rundt efter et marked. Heller ikke dette forsøg vil give succes.

 • 3
 • 1
mikkel raadsborg

den sidste Android telefon med permanent tastatur jeg har set var HTC Cha Cha, der blev droppet af HTC inden butikkerne havde sat den på tilbud. Den var noget nær den mest sølle undskyldning for en telefon, med en intern hukommelse der tillod omkring 10 apps, og en uoprettelig fejl der langsomt fyldte telefonens cache for "almindelige" brugere. Hvis der var tale om en Android telefon, med en Blackberry form faktor, ville jeg helt klart også springe med på vognen. Bedste telefon oplevelse, hardwaremæssigt, jeg har haft var min Blackberry Bold. Men styresystemet var ret ubrugeligt i Danmark og alle tiltag for at krænge sig bare en smule adgang til apparatet var op af bakke

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

den sidste Android telefon med permanent tastatur jeg har set var HTC Cha Cha, der blev droppet af HTC inden butikkerne havde sat den på tilbud. Den var noget nær den mest sølle undskyldning for en telefon

Det var nok fornuftigt af HTC at droppe lige den model. Men producenterne er da kommet med en række Android QWERTY modeller med hvad der, set i forhold til hvornår de kom frem var pæne specs, om ikke high-end. Når kasseapparatets demokrati har talt, lærer producenterne at det er en skidt forretning, fordi de kun når ganske få købere. Til gengæld er der langt bedre salg i modeller hvor skærmen er det vigtigste, også til input.

Det er virkelig ikke fordi producenterne ikke har prøvet. Men det sælger bare ikke, ud over til de ganske få der prioriterer QWERTY meget over skærmstørrelse og tyndhed. Antallet af købere er så lavt at modellerne endog ikke engang når til alle markeder. Importørerne opgiver på forhånd noget der slet ikke sælger af betydning. C'est la vie.

Hvis der var tale om en Android telefon, med en Blackberry form faktor, ville jeg helt klart også springe med på vognen.

Altså med lidt over halv skærmstørrelse. Den er jeg overbevist om ville få et endnu dårligere salg end BlackBerry Q10, der blev et giga-flop.

Jeg kunne bedre se en fornuft i udmeldingen fra BlackBerry hvis det i det mindste var lykkedes at sælge Q10 bedre end det magre salg som Z10 fik. Det virker også påfaldende at det annoncerede samarbejde med Foxconn om en billigere BlackBerry er uden tastatur, når de her pludselig kommer med meldingen om at de vil til at satse på QWERTY, som sidst var en succes for flere år siden.

Jeg ser kun én farbar vej for QWERTY i lommen. En dims som kan parres med mange forskellige smartphones, og på den måde nå de spredte købere som virkelig holder fast i at have små fysiske taster.

 • 0
 • 0
s_ mejlhede

Da det hed sony/Erikson, prøvet selv en, men skærm opløsningen var for lille, og skærm opløsningen dito. Hvis de lavet telefonen med bedre skærm opløsning, samt en bare "Lidt" større skærm ville jeg have været glad for den.

Men det var i tiden, inden vi have tablet i lommen :-)

Men Google lige og fandt denne

http://www.sonymobile.com/dk/products/phones/xperia-pro/

Og her med test,

http://mobil.nu/tests/sony-ericsson-xperia-pro-test-6788

Men et godt råd, vend jeres telefon når i skal skrive en SMS, og køb f.eks. Switfkey, det eneste program som jeg har købt til Android. Så går det rigtigt meget bedre med at skrive.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Men et godt råd, vend jeres telefon når i skal skrive en SMS, og køb f.eks. Switfkey

Det program har jeg også hørt godt omtalt, men også at flere har det tilsvarende godt med det opdaterede Android tastatur fra Google. Meget bedre end det oprindelige. Det ligger til fri download i Play, uden at være bundet til om teleselskaber sender opdateringer ud. Samme koncept som Swiftkey, og jeg er udmærket tilfreds - overvejede ellers at købe.

Fungerer fint på en 4" skærm i højformat. Jeg tror at jeg ville opleve et fysisk tastatur på smartphone som et tilbageskridt.

 • 0
 • 0
Bruno Andersen

Jeg vil våge at påstå at mange kan skrive meget hurtigere på et fysisk/mekanisk tastatur. Men det er dyrere og fylder. Noget af udfordringen er at de fleste nyere smartphones er kompromiser, det skal kunne lidt af det hele.

 • 1
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg vil våge at påstå at mange kan skrive meget hurtigere på et fysisk/mekanisk tastatur.

En hurtig søgning viser snak om at øvede får hastigheder på omkring 50-70 wpm på både BlackBerry og skærmtastatur i flow-udgaven - altså der hvor fingeren glider rundt efter bogstaverne. Til gengæld er touch-tastatur meget langsommere når det (som standard på iPhone) kræver at skulle tappe på hver enkelt bogstav. Det matcher mit eget lidt smalle erfaringsgrundlag. Jeg synes at de bedre smartphone touch-tastaturer har nået et fint kompromis, uden de store tab.

 • 0
 • 1
Palle Preben-Hansen

Der var nu også HTC Desire Z: fysisk QWERTY tastatur, 480x800 skærm på 3,7" og 0,8 GHz single core CPU = state of the art i 2010! Se www.techradar.com/reviews/phones/mobile-phones/htc-desire-z-717296/review Min virker endnu, men jeg vil nu hellere have en HTC One+ med samme slags tastatur, for det virker godt. Mine bukselommer er ikke rigtig dybe nok til en HTC One Max+, den kræver en jakkelomme.

 • 0
 • 0
Deleted User

Godt set. Ikke fordi jeg tor på at tastaturer er fremtiden, men fordi BlackBerry er nødt til at differentiere sig, hvis de vil have en plads i markedet. Målt på apples og Googles dyder, er BlackBerry håbløst bagud. Fornuftigt at satse på et helt andet segment af kunder.

 • 2
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Fornuftigt at satse på et helt andet segment af kunder.

I princippet er det jo rigtigt. Desværre har de allerede gået efter det smalle segment af QWERTY-lovers, med BlackBerry Q10. Mega-flop!

Fysisk tastatur er fortid, når skærmen er det vigtigste. Hvis BlackBerry skal undgå at visne totalt ned (som smartphone leverandør af betydning), skal de finde på noget hvor de kan hæve overliggeren markant med væsentlig innovation i forhold til Android og iPhone. Med BlackBerry 10 nåede de "kun" sådan cirka på niveau. Det er hårdt at vinde kunder tilbage, når selv trofaste kunder ("CrackBerry addicts") har opgivet hvad der for flere år siden var et førende mærke.

 • 0
 • 1
Thorvald Johannes Pedersen

Jeg hører til den niche, der godt kan lide fysisk tastatur og som ikke ønsker en smartphone. Og det er ikke fordi jeg er gammel (er 40) eller teknik forskrækket. Jeg har prøvet at have en Nokia Lumia 900, og det er en super lækker telefon. For stor, godt nok, efter min smag, men så kunne jeg jo have fået en 800. Og det var heller ikke pga. Windows Phone, som jeg meget godt kunne lide og hellere ville have end iOS. Men jeg valgte (efterår 2012, efter 3-4 måneder med Lumia'en) at erstatte den med en Nokia X3-02.5, som er den bedste mobil jeg nogensinde har haft. Touch and type passer mig meget godt. Den kan gå på Internettet til husbehov (bruger det meget sjældent - hvad har jeg en computer til). Men ok, nu bruger jeg også en mobil meget lidt, både til sms og tale. Så jeg har slet ikke behov for en smartphone og gider ikke rende rundt med de store og tunge mobiler i lommen. X3'eren er en lækker lille og let sag, med et meget godt designet tastatur. Jeg håber den kommer til at holde i mange mange år.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere