Der er kun plads til ét EPJ-system i Danmark, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge, og de politiske partier i blå blok hælder ikke mod Sundhedsplatformen. Det viser en rundspørge, som Berlingske har foretaget.
Det kommer, efter regeringen i sit nye sundhedsudspil lagde op til, at en national myndighed med arbejdstitlen 'Sundhedsvæsen Danmark' skal lægge den nationale linje for sundheds-it og godkende alle større it-investeringer i de fem sundhedsforvaltninger, der skal overtage de nedlagte regioners driftsopgaver.
Version2 kunne i sidste uge fortælle, at både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti var klar til at skrotte den omdiskuterede Sundhedsplatform, og nu lyder samme melding fra Venstre og Konservative.
»På sigt skal vi have ét fælles it-system. Alt andet giver ikke mening. Der er ingen grund til, at fem regioner prøver at opfinde den dybe tallerken. Og der har været så mange problemer med Sundhedsplatformen, at jeg har svært ved at se, at det skulle blive den,« siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, til Berlingske.
Konservative fortæller på samme måde til Berlingske, at det ikke tegner til at blive Sundhedsplatformen, der skal overtage den nationale opgave med elektroniske patientjournaler.
Politikerne bestemmer ikke
Men som Version2 skrev i fredags, er det slet ikke politikerne, der bestemmer, hvilket it-system der vil blive Danmarks nationale EPJ-system i fremtiden. Det fortæller Carina Risvig Hamer, der er lektor på juridisk institut ved SDU.
Samtidig vil der gå adskillige år, før der bliver en reel mulighed for at etablere ét nationalt EPJ-system. Region Hovedstaden og Region Sjælland er bundet til Sundhedsplatformen indtil 2021, og i Region Syddanmark underskrev man sidste år en EPJ-kontrakt med Systematic med en go-live i 2020.
Når tiden kommer, hvor man kan udskifte de regionale it-systemer med ét nationalt et, vil staten skulle igennem et udbud for at sikre en leverandør til systemet, fortæller Carina Risvig Hamer.
»Udbudspligten ophører ikke for staten. Der vil skulle et nyt udbud til,« skriver hun til Version2.
Så selvom staten skulle overtage ansvaret for de kontrakter, regionerne har med henholdsvis Epic og Systematic, er det ikke en mulighed at undlade at forlænge den ene og udbrede den anden til hele Danmark. Projektet skal i udbud.
Det udbud ville både Epic med Sundhedsplatformen, Systematic med Midt-EPJ eller en helt tredje leverandør i princippet kunne gå hen og vinde.