Bitcoin-mining sluger strøm svarende til Danmarks samlede energiforbrug

12. december 2017 kl. 12:0812
Bitcoin-mining sluger strøm svarende til Danmarks samlede energiforbrug
Illustration: Quality Stock Arts/Bigstock.
Den høje bitcoinpris har skabt et mining-marked på lige knap 100 milliarder kroner om året med el-udgifter på blot en tiendedel. Men alligevel med et ufattelig energiforbrug.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Bitcoin miningen er løbet løbsk som følge af den digitale valutas himmelflugt. Det betyder, at computere kører i stordrift døgnet rundt i enorme serverhaller, skriver Politiken.

Med det nuværende tempo bruger Bitcoin systemet i omegnen af 32 terawatt om året – svarende til cirka hele Danmarks samlede energiforbrug.

»Det er en miljøkatastrofe, intet mindre. Det er på ingen måde bæredygtigt og i bund og grund helt ude af kontrol,« siger lektor Boris Düdder fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet til Politiken.

»Meningsløse og energitunge beregninger til ingen verdens nytte,« supplerer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 har tidligere bragt advarsler om det accelererende energiforbrug. Nikolay Grebennikov, der er VP Engineer ved Acronis, fortalte i maj, at energiforbruget til bitcoin mining på daværende tidspunkt steg så hurtigt, at bitcoin i 2020 vil bruge lige så meget energi som Danmark.

Det niveau er så altså indtrådt allerede nu.

Digiconemist kan man følge energiforbruget ved bitcoin-systemet dag for dag.

Ifølge Boris Düdder kan 70 procent af al regnekraften i netværket tilskrives tre navngivne firmaer, som alle ligger i Kina, hvor elektriciteten er billig.

Han har selv programmeret blockchain-løsninger til tyske banker og sidder med i European Blockchain Center i København.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
14. december 2017 kl. 10:55

De burde i stedet kigge på hvordan vi øsler energi væk i Danmark. F.eks. er der flere forbrændingsanlæg, som laver varmt vand til fjernvarme. De kan om sommeren ikke komme af med det varme vand (forbruget er ikke så stort om sommeren), så det bliver ledt hen over en kæmpe omgang ventilatorer. Disse bruger så strøm på at afkøle vandet. Brugte man i stedet det varme vand til at drive en turbine, kunne der laves strøm. Det må "man" bare ikke, pga. afgifter.

Eller hvad med at man køber affald i Norge, får det sejlet til Danmark for at brænde det af ? Det sker i det nordlige Danmark, I det sydlige Danmark, sælger man affald der køres til Tyskland for at blive brændt af....

Go' daw mand, økseskaft....

11
14. december 2017 kl. 09:56

Lyder nærmest helligt, og sådan lidt uigennemtænkt at ønske en betalingsform der ikke bruger energi. Den energi der bruges er jo i høj grad noget strømmer ud fra ismasserne i Tibets bjerge ville jo ikke, og kan heller ikke bruges i andre sammenhænge. Læs evt link.

10
13. december 2017 kl. 19:24

Generelt heller ikke smart at spilde store mængder energi, lige meget om kilden er grøn eller ej.

Skal jo helst minimere energiforbruget og gøre det så fleksibelt som overhoved muligt så vi kan have 24/7 vedvarende energi, at have energi tung meningsløst "penge form" der skal kører hele tiden, er ikke et godt brug af energi.

Og selv om det er vedvarende energi tager det jo stadig ressourcer og plads, så har altid en vis miljøpåvirkning, så at spilde det i kæmpe omfang bare fordi der ikke kommer co2 er idioti der burde stoppes. (ps i dag er en stor del af bitcoins mined i kina med kulkraft)

9
13. december 2017 kl. 18:20

Kritikken går så vidt jeg har forstået på, at hvis klimaomstillingen skal have effekt, skal vedvarende energi erstatte fossil energi, og ikke anvendes på merforbrug.

8
13. december 2017 kl. 15:11

Kunne godt være nysgerrig på hvad argumentet er for finger nedaf markeringen. Kom bare frem med det, der kan være noget jeg har misforstået.

6
13. december 2017 kl. 11:15

Masser af den mining der forgår, forgår på steder hvor der helt grøn og meget billig strøm , det udtaler han selv. Så hvor er miljø katastrofen? Når det så er sagt, så koster alt jo strøm, se bare de udmærkede indlæg ovenfor. Strøm er i øvrigt i dag en del af løsningen for fremtiden, og ikke som i firserne en del af problemet. Måske lidt svært at vænne sig til? Læs selv mere her.https://news.bitcoin.com/tibet-bitcoin-mining-hotspot/

5
12. december 2017 kl. 18:45

Ja, det er muligt, men den bruger alligevel kun 1/8 af strømforbruget af bl.a. fiat valuta. Tænk over hvor meget strøm der kan tilskrives dankort-terminaler, netværk, kasseapparater og styring, banker, datacentre, mining af ædelmetaller osv.

Så du siger det ikke er nødvendigt? hvis bitcoin bliver en pengeform skal der ikke være betalingsterminaler i butikker længere?

Og hvad med telefoner/computere der skulle bruges til bitcoin betalinger, de tager da mere strøm end et dankort, skal det ikke regnes med i bitcoins strømforbrug?

Hvis du skal have en brugbar sammenligning så sammenlign NETS strømforbrug med bitcoin...

4
12. december 2017 kl. 16:41

Med det nuværende tempo bruger Bitcoin systemet i omegnen af 32 terawatt om året – svarende til cirka hele Danmarks samlede energiforbrug.

»Meningsløse og energitunge beregninger til ingen verdens nytte,« supplerer han.

Jeg tør slet ikke at tænke på hvor meget reklame industrien bruger af strøm om året, men mon ikke det er højere end hele Danmarks samlede energi forbrug, og så er der lige det der med hvor meget af energi forbruget der går til ligegyldige beregninger.

3
12. december 2017 kl. 14:22

Hvis Kina skulle være et problem, hvorfor bliver el-biler så anset for fremtidens bil? ... .. . skal vi le eller græde?

2
12. december 2017 kl. 14:01

Ifølge Boris Düdder kan 70 procent af al regnekraften i netværket tilskrives tre navngivne firmaer, som alle ligger i Kina, hvor elektriciteten er billig.

Man kunne lige så godt have skrevet: Over 50% af regnekraften i bitcoin netværket er nu under den kinesiske regerings kontrol, og de kan nu, når de har lyst, lave et hostile takeover af bitcoin blockchainen.

Se, det havde været en nyhed.

1
12. december 2017 kl. 13:12

Ja, det er muligt, men den bruger alligevel kun 1/8 af strømforbruget af bl.a. fiat valuta. Tænk over hvor meget strøm der kan tilskrives dankort-terminaler, netværk, kasseapparater og styring, banker, datacentre, mining af ædelmetaller osv.

Hvis strømforbrug på Bitcoin skulle være et problem, hvorfor bliver el-biler så anset for fremtidens bil?

Desuden er der altcoins som bruger mindre eller slet ingen strøm til mining. Bitcoin er et skridt på vejen, men der er ingen tvivl om at det er fremtidens teknologi.

Bitcoin - Be your own bank!