Bitcoin-kursen rasler ned og stiger brat igen

6. oktober 2014 kl. 17:005
Kursen på kryptovalutaen Bitcoin foretog i løbet af weekenden et voldsomt udsving, som er det seneste eksempel på, at den nye møntfod endnu ikke har fundet sin plads i økonomien.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I de første dage af oktober har Bitcoin-kursen taget en stejl rutsjetur ned under 300 dollars, men i løbet af mandagen er kursen igen steget. Det ligner et mislykket forsøg på spekulation, skriver Bitcoin-analysefirmaet Coindesk.

Sådan et udsving som følge af spekulation kan imidlertid også ses som symptom på de udfordringer, Bitcoin og andre kryptografibaserede valutaer står over for lige nu. En Bitcoin er mere en vare i sig selv end en repræsentation for en abstrakt værdi som eksempelvis en dollar er det. Det skriver New York Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af forklaringen på Bitcoin-kursens fald over det seneste stykke tid er den styrkede dollar, ligesom de store spekulanter har haft deres opmærksomhed rettet mod andre finansielle begivenheder som eksempelvis børsnoteringen af den kinesiske internetgigant Alibaba.

Hvis Bitcoin skal udvikle sig fra at være en vare til at være en ægte valuta, så er det blandt andet nødvendigt, at den kommer til at konkurrere i større grad over for eksempelvis de etablerede systemer til internationale pengeoverførsler, skriver New York Times.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. oktober 2014 kl. 09:39

Hvad er den reelle værdi der backer US dollars op ? Der er en kæmpe statsgæld der vokser hurtigt, og så en lille bitte smule guld. Så er hvad er en dollar værd ? 0.0000001 gram guld ? Eller endnu mindre ? En dollar har en fiktiv værdi som en bitcoin og et Picasso maleri. Dog har en pengeseddel og maleriet en brændselsværdi. De har den værdi to handlende kan blive enig om. Dog er der en masse varer prissat i dollars der er med til at låse bytteforholdet, eller give inerti i bytteforholdet.

4
7. oktober 2014 kl. 11:44

En dollar har en fiktiv værdi som en bitcoin og et Picasso maleri.

Ja, men der er meget stor forskel på en dollarseddel og et Picasso maleri. Dollarsedlen er, i lighed med en bitcoin og alle andre former for penge, fungible (~ ombyttelig). Hvis jeg skylder dig 100 kr. vil du nok være ligeglad med, hvilken hundredekroneseddel du får, mens du nok ikke vil bytte dit Picasso maleri ud med et hvilket som helst andet maleri.

Dette giver penge en meget stor brugbarhed, som du ikke kan opnå med et Picasso maleri.

De har den værdi to handlende kan blive enig om.

Du og jeg behøver ikke at blive enige om dollarens værdi. Vi kan blot spørge markedet, for der er ikke noget specielt ved de dollars, vi har.

5
8. oktober 2014 kl. 10:50

Du og jeg behøver ikke at blive enige om dollarens værdi. Vi kan blot spørge markedet, for der er ikke noget specielt ved de dollars, vi har.

Det er jo ikke helt rigtigt, stå jeg med f.eks. nogle Euro og vil betale i en Dansk butik så få jeg en ringere kurs end 'markedet' også ringere end vekselomkostninger kan forklare, man 'gider' ikke besværet / risikoen m.m.

Altså den større 'markedet' er ikke homogene, det ender altid i 'Den værdi de handlende kan blive enig om' ...

2
6. oktober 2014 kl. 22:12

George Soros spekulerede mod pundet i 1992, og udløste derved en stor valutausikkerhed, der kulminerede med Black Wednesday, hvor UK trak sig ud af EMS'en og flere europæiske lande blev tvunget til at devaluere deres valutaer.https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Wednesday

1
6. oktober 2014 kl. 21:13

Hvis man kan få kursen ned fra ca. 450 til under 300, så vil jeg da vove det ene øje og påstå, at manipulationen lykkedes?