Prisen på en bitcoin nærmer sig 10.000 dollars, og den er steget med 50 procent på bare otte dage. Det har gjort de oprindelige bitcoin-ejere samt spekulanter stinkende rige, men bankmænd hos Den Europæiske Centralbank (ECB) samt flere nationalbanker ligger søvnløse over kryptovalutaen.
»Problemet med bitcoins er, at de let kan springe i luften, og at nationalbanker derefter kan beskyldes for ikke at have gjort noget ved det,« siger Ewald Nowotny, økonom i ECB, til Reuters.
Boble-bekymringerne bunder i, at bitcoins ikke er bundet til nogen reel værdi, at lovgivningen om valutaen er løs, og at få butikker accepterer dem. Værdien af en bitcoin er derfor afhængig af, hvordan spekulanter handler med dem.
Digitale tulipaner
Nationalbanker i hele verden håndterer kryptovaluta forskelligt. Kina og Sydkorea har forbudt at rejse kapital med såkaldte token launches, hvor man sælger nye kryptovalutaer for at finansiere udviklingen af et produkt, mens man i Rusland blokerer for sider, der handler med kryptovaluta. Bitcoin i Japan anses derimod for at være et lovligt betalingsmiddel.
Den Europæiske Centralbank (ECB) har generelt forholdt sig kritisk til valutaen. Institutionen instruerede sidste år ifølge Reuters medlemslandene i, at de ikke skulle promovere brugen af digitale valutaer, og ECB’s vicepræsident, Vitor Constancio, sammenlignede i september valutaen med tulipaner.
Sammenligningen bunder i verdenshistoriens første finansielle boble, nemlig tulipan-boblen i Holland i 1637, hvor finansielle spekulanter grotesk overvurderede værdien af tulipaner, og hvor eftertragtede de egentlig var. Det resulterede i, at værdipapirer på tulipaner var 10 gange så meget værd som en håndværkers årsløn, inden boblen sprang og trak den hollandske økonomi med sig.
The Guardian skriver i dag, at bitcoin-mining industrien bruger mere strøm om året end hele Irland.