Bitcoin Jack: Jeg har brugt bitcoins uden at miste en krone

5. marts 2015 kl. 14:3710
En stigning i bitcoin-kursen og et par uventede donationer betyder, at Jack har tjent de penge ind, som han har brugt, siden han startede med at leve udelukkende for bitcoin.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det blev til fem gratis dage for Jack Nickogosian, der søndag startede et eksperiment i samarbejde med Version2: Lev en måned på bitcoin.

Jack, der til daglig er sælger i bitcoin-virksomheden Coinify, fik sin løn udbetalt i bitcoin og har siden skullet holde sig helt fra kontanter og dankort og kun benytte sig af kryptovalutaen.

Blandt andet må Jack droppe den offentlige transport, da det hverken er muligt at betale med bitcoin for bus, tog eller taxa. I stedet får han et lift af en kollega, som han betaler for turen med sin bitcoin-wallet på mobilen.

»Jeg kunne godt ønske mig at kunne bruge den offentlige transport, for lige nu er jeg afhængig af min kollega, og det er ikke altid godt vejr at tage cyklen i,« siger Jack Nickogosian, der bor på Amager og arbejder i Herlev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DSB afviser ønsket:

Remote video URL

På trods af udfordringerne med transporten, så har Jack alligevel fået noget ud af bitcoin-eksperimentet indtil videre. Forbruget af især mad i løbet af de første fem dage er blevet dækket af både kursstigninger og donationer.

Siden den 1. marts er kursen på bitcoin steget pænt fra omkring 1.700 kr. til 1.825 kr. pr. bitcoin, hvilket har forøget værdien af hans bitcoin. Kurserne på bitcoin varierer meget - ofte fra dag til dag, og det gør dermed også risikoen større for Jack, fordi han har sin løn opbevaret i bitcoin. Indtil videre spiller det dog ud til at hans fordel.

Samtidig har Jack fået knap 450 kr. doneret til sin bitcoin-wallet fra fremmede.

»Jeg vågnede bare op en dag og så på min wallet, at der var nogen, der havde overført bitcoin til den. Jeg kan ikke sige tak, for jeg ved ikke hvem det er,« siger han.

Remote video URL

Anonyme overførsler

Når man overfører penge til en bitcoin-adresse, foregår det helt anonymt. Det eneste identificérbare er den offentlige nøgle, som man scanner ind i form af en QR-kode. Men det er kun, hvis man har offentliggjort sit navn i forbindelse med denne nøgle et sted på nettet, at man kan få en idé om, hvem der er ejeren.

Det er samme årsag til, at bitcoin i begyndelsen blev populært som et middel til at handle med illegale stoffer på blandt andet det berygtede websted The Silk Road, hvor de handlende var garanteret en vis anonymitet.

For Jack betyder det dog, at han ikke kan vide, hvem der har doneret pengene til hans projekt, selvom der er gode chancer for, at det er nogle, der er en aktiv del af bitcoin-fællesskabet, som vil bakke op om projektet.

Men selvom overførslerne er anonyme, så er det stadig muligt at spore, hvordan samtlige bitcoin bevæger sig rundt mellem de forskellige adresser. Hver gang en bitcoin bliver overført, skal transaktionen bekræftes uafhængigt af andre brugere på netværket, og derfor er alle overførsler offentlige og kan blandt andet findes på blockchain.

Problemer med bitcoin-betaling

Jack har de sidste par dage bestilt mad via takeaway-siden Hungry.dk, som accepterer betalinger med bitcoin.

Onsdag aften giver det dog problemer, da Jack meget sulten bestiller en omgang thai, men bliver mødt af en fejl, da Hungry.dk-siden ikke i første omgang genkender hans betaling med bitcoin.

Pengene er blevet overført, men ordren går ikke igennem.

»Det var sent på aften, og jeg var meget sulten, så det var lidt frustrerende,« siger Jack, der måtte ringe til Hungry.dk’s kundeservice for at få hjælp. Det ender med at han får udbetalt beløbet på et gavekort til takeaway-siden og må lave bestillingen en gang til med bitcoin. Denne gang går ordren igennem

»Så fik jeg noget natmad,« siger han.

Indtil videre har Jack's hverdag ikke ændret sig meget, siden han begyndte med at leve på bitcoin. Lidt er dog forandret.

Transporten er stadig den største udfordring, mens middagen er begrænset til det, han kan købe på Hungry.dk.

I weekenden vil Jack forsøge at betale sig til forskellige oplevelser med bitcoin. Følg med i begyndelsen af næste uge for at se, hvordan det går.

Projekt bitcoin: Jack vil overleve på bitcoin i hele marts måned 2015. Målet er at se, hvor langt man kan komme med bitcoin i dag uden at bruge hverken kontanter eller dankort. Følg hans løbende udfordringer med eksperimentet her på Version2 og på Twitter.

Har du spørgsmål eller tips til Jack, så skriv en kommentar herunder eller en mail til ecl@version2.dk.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
10. marts 2015 kl. 09:22

De er bare ikke modne til det endnu.

Jeg skrev til dem i går, fordi jeg ikke har nogle betalingskort til FIAT pt. da min tegnebog blev stjålet, så ville jeg gerne kunne handle mad alligevel. Korrespondancen var som følger.

Hej Nemlig Jeg er kommet i den situation at jeg har fået stjålet min tegnebog og derfor ikke har nogle betalingskort i et stykke tid. Jeg har dog bitcoins til rådighed og jeg vil høre om hvad muligheden er for at handle ind via disse i jeres butik. Er det noget I har planer om at give mulighed for i tilfælde af at man komme i en lignende situation i fremtiden? Det vil højst sandsynligt give en masse omtale og dermed flere kunder hvis I gør. Hungry.dk har øget deres kundebase betragteligt efter de gav muligheden og 5 % af deres omsætning stammer nu fra bitcoins. Jeg håber I giver muligheden. Det er risikofrit for jer med en løsning fra Coinify. Mvh Thomas Gyldborg. Islands Brygge. -----====O====---- Kære Thomas Tusind tak for din mail. Din ide er bestemt ikke uinteressant, men er desværre ikke en mulighed p.t. Jeg sender din ide videre til rette vedkommende - og håber på at du snart igen vil få et betalingskort som du kan bruge på nemlig.com. Mange hilsner Kundeservice

Jeg håber de snart tager imod bitcoins. Det vil gøre det nemmere at udføre et eksperiment som Jacks næste gang.

10
11. marts 2015 kl. 07:54

Spændende at se, hvad Nemlig.com siger.

En kommentar: Hungry.dk får pt. 1 pct. (ikke 5) af transaktionerne (ikke omsætningen) betalt i bitcoin, og det har ligget ret stabilt ifølge deres adm. direktør.

11
11. marts 2015 kl. 08:08

Det var fra en artikel tidligere i år at jeg havde de 5 %, men der havde journalisten åbenbart ikke styr på fakta, hvilket førte til at jeg heller ikke havde.

1
5. marts 2015 kl. 19:10

Siden den 1. marts 2015 er kursen på bitcoin steget pænt fra omkring 1.700 kr. til 1.825 kr. pr. bitcoin

Siden 1. marts 2014 til i dag er bitcoin faldet fra 4.525 kroner til 1.825 kroner stykket. Men det er måske en dårlig historie. :P

At han så også får skulderklap af anonyme, er meget fedt. Hus Forbi-sælgerne burde tydeligvis anskaffe sig bitcoin-wallets, når nu communitiet er så gavmildt.

Bortset fra det, virker "eksperimentet" stadig ret hult, når man bare kan bruge sine kolleger som bitcoin-proxyer - indrømmet, at jeg her fordomsfuldt antager, at kollegaen har brugt rigtige danske kroner, til at købe sin benzin.

4
6. marts 2015 kl. 08:26

Bortset fra det, virker "eksperimentet" stadig ret hult, når man bare kan bruge sine kolleger som bitcoin-proxyer - indrømmet, at jeg her fordomsfuldt antager, at kollegaen har brugt rigtige danske kroner, til at købe sin benzin.

Jow, men så længe alle transaktioner i verdenen ikke afregnes i bitcoin, så vil der altid være "bitcoin-proxying". Det er lidt lige som DKK, dem kan du jo heller ikke bruge alle steder i verden, så bruger du en "proxy" der accepterer en risiko men tager sig betalt, deraf bla. en vekselkurs.

Men da antallet af handlende der modtager bitcoins er stærkt begrænset, så bliver eksperimentet ligeså. Det giver vel sig selv.

Jeg syntes cryptovaluta er en rigtig god ide og jeg støtter princippet fuldt ud. Men cryptovaluta bliver næppe udbredt uden at staten sanktionerer det. Da staten kun vil sanktionere det som den kan kontrollere, så udelukker det desværre cryptovaluta.

2
5. marts 2015 kl. 23:17

Hvis du ikke er interesseret i at vide hvilke udfordringer der er, så lad vær med at klikke ind på artiklen. Vi er nogen der synes bitcoin er spændende fordi de har nogle egenskaber der er unikke og smarte, og som vi gerne så udbredt. Dem der tror bitcoin er et get rich quick scam har ikke sat sig ordentligt ind i tingene.

Det er rigtigt at kursen er faldet til ca. 1/5 fra da de toppede. Men for de som har været ude tidligt er den stadig steget +10000%. Jeg købte en lille bitte smule til 2-3$ og i dag er den 277$. Hvis jeg havde købt mange, ville jeg have været rig. For dem som købte på toppen er historien modsat. Og det er i begge tilfælde relativt uinteressant. Det spændende er at bitcoin løser et konkret problem som få har forstået omfanget af - bankernes mulighed for skabelse af penge ud af intet, og deraf magt over pengemængden. Bitcoin giver nu folk mulighed for ikke at have deres værdier bundet i et sådan Fiat system der er dybt uhensigtsmæssigt, og som har risici de færreste forstår. Bitcoin er selv enormt risikobetonet, men det er andre risici end med Fiat.

Eksperimentet er spændende da det viser HVOR langt man kan komme i dag med bitcoin. Hvis du ikke synes det er relevant, så er internettet stort nok til at du kan finde noget andet at læse der passer bedre til dig.

6
6. marts 2015 kl. 14:24

Hvis du ikke synes det er relevant, så er internettet stort nok til at du kan finde noget andet at læse der passer bedre til dig.

Det lyder lidt som et udsagn fra et holdningspoliti, som jo findes i mange lande - nu måske også her. Jeg foreslår at I - de inviede - krypterer jeres enighed og holder os andre - uinviede - vantro? - uden for debatten.

Så kan i sikkert overtage Nationalbankerne en dag.

PS. Jeg har en FIAT tilsalg på Bilbasen, Hvor mange Bitcoins vil du gi' for den?

7
6. marts 2015 kl. 15:51

Det lyder lidt som et udsagn fra et holdningspoliti, som jo findes i mange lande - nu måske også her. Jeg foreslår at I - de inviede - krypterer jeres enighed og holder os andre - uinviede - vantro? - uden for debatten.

Bitcoin er åbent for alle - det er ikke ekskluderende. Der er ikke noget holdningspoliti ud over dit eget. Det jeg foreslår er at man ikke skal bruge tid på noget man ikke bryder sig om. Artiklen er interessant for nogle af os, og for jer der ikke synes om den, giver det jo ikke mening at bruge tid på at kommenterer det. Hvis jeg ikke kan lide ballongyngerne, stiller jeg mig jo heller ikke hen foran Tivoli og råber op om hvor dårlige jeg synes det er - i stedet holder jeg mig væk og respekterer de personer der godt kan lide den form for forlystelse.

Så kan i sikkert overtage Nationalbankerne en dag.

Hvis du havde sat dig ind sagerne ville du forstå hvilken begrænset del af pengemængden som nationalbankerne står for. De quantitative programmer som ECB og FED står for er jeg modstander af, men det problem er ikke så stort som den skabelse af penge som sker i almindelige banker. Det er et ret komplekst samspil, som ikke kan besvares ved en simpel google søgning. Hvis du grundlæggende har tiltro til at vores pengesystem er ok sundt, så kan du bare affeje mig og andre som paranoide tosser. Hvis du i dit liv har oplevet at tingene ofte bliver solgt som noget bedre end de faktisk er, så bør du måske overveje om det samme kunne være tilfældet med det økonomiske system vi har opbygget de sidste ca. 100 år. Du skal ikke tro på mig, du skal selv undersøge det. Jeg har brugt ca. 1500-2000 timer på at sætte mig ind i det monetære system. Min konklusion som Ingeniør er at det grundlæggende system er voldsomt fejlbehæftet. Jeg tror at Professor Steve Keen er en af dem der har en af de bedste forståelser for hvordan verden er skruet sammen. Mange andre personer er uenige, men den ingeniørske tilgang han har til modellering er grundlæggende rigtig. Rigtig rigtig meget af det der undervises på universiteterne af økonomi er baseret på et oversimplificeret verdensbillede, som giver skrup forkerte resultater. Dagens økonomer har grundlæggende samme faglige forståelse af økonomien som læger havde af kroppen i år 1800. De kan ikke forstå det system de arbejder med, i en detalje som giver brugbare modeller til forudsigelse af årsag-virkning. De er ikke dumme, men de er startet med et forkert udgangspunkt - og omstændighederne har ført dem i en forkert retning.

PS. Jeg har en FIAT tilsalg på Bilbasen, Hvor mange Bitcoins vil du gi' for den?

Jeg sætter mig normalt grundig ind i tingene inden jeg udtaler mig. Du har ikke givet tilstrækkelig grundlag for et fornuftigt svar. :)

5
6. marts 2015 kl. 09:42

Hvis du ikke er interesseret i at vide hvilke udfordringer der er, så lad vær med at klikke ind på artiklen.

jamen jeg ér da interesseret. Jeg foretrækker bare ordentlig journalistik på v2, i stedet for en historie om, at bitcoin-kursen bare går op, OP, OP!!

Jeg har absolut intet imod, at kompetente veluddannede økonomer kan sørge for økonomisk regulation, men jeg har trods alt, (ligesom dig), heller ikke studeret finans.

Forresten så er skræmmebrugen af FIAT-begrebet i mine øjne sådan lidt bitcoin-svaret på anti-vaxx'eres frygt for kemikalier.Det kan jeg ikke bruge til så meget. :)

8
6. marts 2015 kl. 16:25

Jeg har absolut intet imod, at kompetente veluddannede økonomer kan sørge for økonomisk regulation, men jeg har trods alt, (ligesom dig), heller ikke studeret finans.

Man behøver ikke at gå på KU, CBS, etc. for at studere økonomien (jeg tror ikke du mener finans). Hvis man har gået på DTU er man klædt glimrende på til at sætte sig ind i og forstå et komplekst system som økonomien. Man bliver ikke professor på 1500-2000 timer, men man bliver i stand til at forstå en del. Når jeg kigger på det som en økonom lærer på studiet, så tror jeg ikke de efterfølgende har god nok forståelse af det reguleringssystem til at jeg ville give dem styrepinden.

Forresten så er skræmmebrugen af FIAT-begrebet i mine øjne sådan lidt bitcoin-svaret på anti-vaxx'eres frygt for kemikalier.
Det kan jeg ikke bruge til så meget. :)

Jeg har ikke noget i mod FIAT i sig selv. Hvis man lavede et system hvor pengemængden var reguleret f.eks som skitseret af "positive money" (gode penge), så var det fint. Problemet er ikke at det er FIAT. Problemet er bl.a. at den FIAT vi har i dag er lavet på den måde den er - dvs. bankerne udsteder pengene i henhold til de konjunkturer vi er i. Det giver positiv feedback og leder til systemiske crashes. Samtidig giver det en vanvittig (og ensidig) omfordeling mellem rig og fattig. Prøv at spørg dig selv om hvorfor staten låner penge af bankerne til at finansiere tingene i samfundet? Hvorfor betaler den renter til f.eks. PFA, når den kunne gå i national-banken og trykke nogle flere penge uden at betale renter? Der findes svar på den slags spørgsmål, men svarerne er bare ikke særlig gode. Jo mere man piller i det, des mere vrøvl opdager man. Ikke alt er forkert, men rigtig rigtig meget af det, giver ingen mening, og resultatet er ret slemt.

For starters så kan man høre Forfra med Jeppesen på Radio 24syv. Han får med hjælp fra "Gode penge", i nogle udsendelser, forklaret problemet meget godt. Jeg er ikke så stor fan af Jeppesen, men de får mange af problemstillingerne belyst.