Bitcoin er hverken anonymt eller 'tillidsfrit:' Forsker sporer brugere til bare 64 stykker i de første to år
Ifølge en hvidbog fra Bitcoin-opfinderen Satoshi Nakamoto fra 2008, ville valutasystemet være anonymt og forankret i ‘kryptografiske beviser i stedet for tillid.’
Men systemet bag Bitcoin er hverkent anonymt, eller uden behov for tillid og ordentlig opførsel, sådan som det ellers blev lovet.
Det viser ny forskning, som New York Times har set nærmere på. Forskningen har endnu ikke været fagfællebedømt.
Ved Bitcoin-transaktioner anvender brugerne pseudonymer eller adresser, der skjuler deres virkelige identitet. Med tiden afslørede undersøgelser datalækager. Identitetsbeskyttelsen var ikke så vandtæt alligevel.
Bitcoin er ikke anonymt
Den amerikanske data scientist og forsker Alyssa Blackburn har i flere år set nærmere på identiteterne bag Bitcoins brugere.
Ved at samle flere lækager sammenlagde hun mange Bitcoin-adresser, som kunne repræsentere flere brugere, til få. Hun sammensatte et katalog af brugere og konkluder, at i de første to år blev Bitcoin mineret af 64 nøgleaktører – hvoraf nogle var at finde blandt miljøets grundlæggere.
Ifølge Alyssa Blackburn var der meget få mennesker, der indtog en ledende rolle og som fungerede som en slags voldgiftsmænd for netværket – hvilket ikke bør være et kendetegn ved en ægte decentraliseret og ‘tillidsfri’ kryptovaluta, udtaler hun til New York Times.
Da forskeren havde taget forskellige metoder i brug, som gjorde det muligt at udhule beskyttelsen mod maskering af identiteterme, begyndte hun at slå adresser sammen, forbinde knudepunkter på en graf og samle den effektive population af brugere, der udfører Bitcoin-minedrift, og som kaldes ‘agenter’ i forskningen.
Derefter krydsrefererede og validerede hun resultaterne med oplysninger fra Bitcoin-diskussionsfora og blogs. I første omgang var der et par tusinde agenter, der skabte de fleste bitcoins, og derefter svingede det i et stykke tid omkring 200. I sidste ende spyttede forskerens model 64 unikke brugere ud.
Bitcoin kan fuppes med praktisk angreb
Blandt de 64 var det muligt i visse tilfælde at sætte navne på brugerne. Agent nr. 19 er Michael Mancil Brown, som er fundet skyldig i svindel og afpresning. Agent nr. 67 er knyttet til Ross Ulbricht, som er ophavsmand til den kriminelle handelsplads Silk Road. Agent nr. 1 er Bitcoins opfinder Satoshi Nakamoto, hvis sande identitet forskerne dog ikke har forsøgt at fastslå.
Ved flere lejligheder havde enkelte agenter mere end 50 procent af computerstyrken, og kunne derfor have overtaget magten i systemet, på den måde, der kaldes et ‘51 procents angreb’. Disse brugere havde muligheden for gentagne gange at bruge de samme Bitcoins på forskellige transaktioner.
Sarah Meiklejohn, som er kryptograf ved University College London, siger til New York Times, at det bekræfter de anelser, som forskere på området har gået rundt med i et stykke tid:
»Vi vidste alle sammen, at minedrift var ret centraliseret. Der er ikke så mange minearbejdere. Det gælder selvfølgelig også i dag, og det var endnu mere sandt i begyndelsen.«
Alyssa Blackburns forskning viser også, at de mine-folk, der havde magten til at udføre ‘51 procents angreb,’ valgte gentagne gange ikke at benytte sig af muligheden.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.