Bitcoin-boom i Grækenland efter gældskrise

9 kommentarer.  Hop til debatten
Lukningen af de græske banker med efterfølgende kontantmangel har givet momentum for Bitcoin-teknologien.
17. juli 2015 kl. 15:01
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Brugen af bitcoin i Grækenland er steget til det femdobbelte over de seneste måneder, ifølge det amerikanske magasin Fortune.

Den græske regering forsøger at forhindre borgerne i at trække deres penge ud af landet, og der tilbyder bitcoin en smutvej. Det skriver Reuters.

Græske banker har været lukket siden 29. juni og åbner først mandag den 20. juli. I mellemtiden har grækerne tyet til apps, der kan vise vej til fungerende hæveautomater, men også bitcoin er blevet brugt som en nødløsning.

I de sidste tre uger har græske hæveautomater været begrænset til at kunne udbetale 60 euro til hver person pr. dag. Ved at veksle sine penge til bitcoin, har det været muligt at hæve op til 1000 euro pr. dag. Der findes dog kun to bitcoin-pengeautomater i Grækenland, som begge er blevet opsat inden for den sidste måned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første bitcoin-pengeautomat blev opsat i en boghandel lige uden for Athen. Nu er endnu en automat opsat i teknologi-inkubatoren The Cube, som også ligger i Athen.

Bitcoins hjælper grækerne til at få kontanter i hånden, men indbyggerne bruger også bitcoin, fordi at de gerne vil have deres penge ud af bankerne i tilfælde af, at landet ryger ud af euroen og får devalueret sin oprindelige valuta.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. juli 2015 kl. 19:46

..at bitcoin på en måde nyder større tillid som en "sikker havn" end Euro'en gør :-)

4
17. juli 2015 kl. 21:12

Tja, hvis den danske krone var i stor fare for at blive totalt værdiløs og jeg maks kunne hæve 3-400 kr om dage, vil jeg nok også ty til bitcoins eller andre ting som jeg let vil kunne omsætte til værdi igen. Især hvis jeg havde mange penge stående på min konto.

5
18. juli 2015 kl. 07:54

Tja, hvis den danske krone var i stor fare for at blive totalt værdiløs og jeg maks kunne hæve 3-400 kr om dage

Men det er jo ikke tilfældet i Grækenland. Der har ikke været problemet med at forbruge større beløb, men kun at hæve da de græske banker ikke ligger inde med kontanter.

Så det faktum at bankerne ikke udleverer kontanter kan umuligt have noget at gøre med den forøgede anvendelse af bitcoin.

Derimod er det at bruge bitcoins en udmærket måde at skjule værdier for skattevæsenet.

3
17. juli 2015 kl. 20:58

Det er jo ikke Euro som sådan at grækerne har mistillid til, men deres ret belastede bankvæsen.

6
18. juli 2015 kl. 12:04

Jooo det er jo sådan set euroen som grækerne ikke har tillid til. Hvis du var græker og havde 100% tillid til euro'en, så ville du slet ikke overveje at veksle dine penge til noget andet, heller ikke bitcoin. Hvis du gør det alligevel, så er det udtryk for at du vurderer den anden valuta som mere stabil.

8
19. juli 2015 kl. 00:01

Jooo det er jo sådan set euroen som grækerne ikke har tillid til.

Nej, de er bange for at deres banker går konkurs og at staten ikke kan dække deres indestående.

Hvis du har penge på en normal løn konto i en dansk bank og banken går konkurs så dækker den danske stat de først 100k Euro (ca. 750.000 kr). Det betyder at du kun mister indestående hvis både din bank og den danske stat går under.

9
20. juli 2015 kl. 16:37

Ja, hvis man er græker og skal modtage et større beløb, og kontanter er upraktisk og man kun kan hæve 60 Euro om dagen fra sin bankkonto og ikke kan overføre penge fra den til udlandet, så er det jo oplagt at bede om at få betalingen sendt som bitcoins.

7
18. juli 2015 kl. 17:33

Jooo det er jo sådan set euroen som grækerne ikke har tillid til. Hvis du var græker og havde 100% tillid til euro'en, så ville du slet ikke overveje at veksle dine penge til noget andet,

Tilliden til euro som kontanter fejler ikke noget, men tilliden til euro i græske banker er noget helt andet. Der er en risiko for at valuta restriktionerne, bliver afløst af en konvertering til drakmer, og en devaluering hvorefter at indeståender samt pensioner har tabt halvdelen af deres værdi. Fordelen ved bitcoins frem for euro som kontanter er at de er nemmere at overføre, samt de måske ikke bliver stjålet så nemt (Mt-gox).

1
17. juli 2015 kl. 16:46

Kan man købe bitcoins for sine indestående bankpenge i Grækenland? Så ligger det da lige til højrebenet at skifte valuta for private og handlende.