Anmeldelse: Windows-baseret Acer balancerer fint mellem bærbar og tablet

Acer Iconia W510 har for lidt lagerplads og må nøjes med en Intel Atom-processor. Ekstra batteri i tastaturet og Windows 8 gør den dog til et fint kompromis mellem en bærbar og en tablet.
Illustration: Jesper Stein Sandal

Acers Iconia W510 er et rigtig interessant bud på en Windows 8-tablet, som vi har villet afprøve på redaktionen lige siden den blev lanceret i Danmark. Ikke fordi den er specielt imponerende på hardwaresiden, men fordi prisen på cirka 4.500 inklusive tastatur-dock bringer den ned i en prisklasse, der passer til 'den tredje enhed'.

Formelt set er der tale om en tablet. Men med Acers tastatur, som også har indbygget batteri, får man reelt også en lille bærbar pc med en meget lang batteritid. Vel at mærke en lille bærbar pc med den fulde udgave af Windows 8.

Der er dog en stribe forbehold, som man skal være opmærksom på, men som måske netop gør den billige Acer-model mere interessant end dyrere, og dog næsten tilsvarende, produkter.

Et praktisk kompromis

Acer har ramt en meget spændende balance mellem anvendelse og pris. Der er ingen tvivl om, at man står med et kompromis i hænderne, men til gengæld får man en enhed, der kan lidt af hvert.

Acer Iconia W510 er på ingen måde velegnet som den primære pc for én, der er vant til at benytte en 'rigtig' pc. Derimod er den tæt på at være et perfekt supplement til en pc, eller for de mindst krævende brugere, en smartphone.

Det største kompromis er den begrænsede lagerplads. De 32 gigabyte samlet kapacitet og med under 13 gigabyte ledig ved levering er ikke nok til en bærbar pc. Man bliver nødt til at supplere med et hukommelseskort, en ekstern harddisk eller lagerplads i skyen.

De 13 gigabyte til installation af applikationer er akkurat nok, men der er ikke meget spillerum - og man kan godt glemme alt om moderne pc-spil, men det ville hardwaren alligevel ikke kunne trække.

Det lille tastatur er også et kompromis. Det er udmærket at skrive på, men det er lidt småt. Og touchpad'en i tastaturet er temmelig dårlig.

Glem alt om at sætte den på højkant

Tablet-delen er den stærke side ved Iconia W510. Skærmen er lysstærk, meget klar og skarp. Opløsningen på 1.366 gange 768 pixel måtte godt være lidt højere, men den er tilstrækkelig.

Ligesom stort set alle andre Windows-tablets er skærmproportionerne i forholdet 16:9. Det er rigtig godt til de fleste applikationer og især fuldskærmsvideo, men i modsætning til eksempelvis Apples iPad-serie, så fungerer det slet ikke, hvis man stiller tabletten på højkant.

Det giver et smalt billede, som ikke er bredt nok til et A4-format, og det føles ganske enkelt forkert. Det er dog ikke noget, man direkte kan klantre Acer for, da det er dagens standard på Windows-tablets.

Hvis man ønsker at bruge en tablet til læsning af dokumenter, så er det imidlertid noget, der trækker ned. Benytter man Microsoft Word 2013, så fungerer den nye læsevisning til gengæld rigtig godt med Word-dokumenter i bredformat på skærmen.

Plastik

Udseendet vinder næppe nogen designpriser, og man sidder lidt med mistanken om, at den vil se lidt kikset ud, hvis man smækker den på bordet til et møde anno 2016. Igen skal man dog se det i forhold til prisen, og der er designet slankt og elegant sammenlignet med de 15 tommer bærbare i samme prisklasse eller billigere, som mange danskere stadig slæber hjem fra den store elektronikforretning lørdag formiddag.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Klik-funktionen, som kobler tablet-delen og tastaturet sammen, fungerer fint og virker solid. Skærmen kan rokke lidt i holderen, men det virker ikke til at være så meget, at det kan ødelægge stikket.

Næsten alt er udført i plastik. Imiteret metal til kabinettet med hvide taster og kanter. Hvid plastik er et problem på elektronik, man har i hænderne hver dag, for det bliver meget hurtigt snavset og kan falme til en rædsom gul farve med tiden.

Så det er en god idé at sørge for at rengøre sin hvide tablet jævnligt. For Acer Iconia W510 ser den ru plastik ved sammenkoblingen især ud til at kunne tiltrække snavs, og hvide taster er berygtet for at være svære at vedligeholde.

Batteritiden er esset

Med tastatur-docken har Acer Iconia W510 kan ifølge Acer levere op til 18 timers batteritid. I praksis afhænger det dog af, hvad man bruger tabletten til. Til almindeligt webbrug kan tabletten sagtens klare tre dages sporadisk brug uden at komme i nærheden af en oplader.

Bruger man kun tablet-delen, så har man mindre batteri til rådighed, men stadig nok til at det ikke føles som om, man har brug for at finde en stikkontakt i løbet af en dag.

Det er ikke kun det store batteri, der er forklaringen. Iconia W510 er nemlig udstyret med en Intel Atom Z2760. De fleste husker nok, at tidligere generationer af Atom-processorerne kunne have svært nok ved at trække en netbook med Windows XP, men den nye Atom Z2760 leverer nok kraft til Windows 8.

Den kan klare video-streaming i fuldskærmsopløsning, om end vi oplevede en lidt sær hakken ved afspilning af video fra HBO.

Processoren betyder også, at tabletten kan klare sig uden en blæser og uden at blive mere end en smule lun, og det er ret opsigtsvækkende for en lille, billig pc med en fuld udgave af Windows.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Crashede flere gange

Et par gange i løbet af de to uger, vi havde Iconia W510 på prøve, frøs maskinen. Helt konkret sad maskinen fast ved login med et Windows-ID, i et andet tilfælde frøs touch-tastaturet på skærmen og i et enkelt tilfælde fik vi en 'blå skærm' med en driver-fejl.

En søgning på internettet ser dog ikke ud til at afsløre andre, der oplever tilsvarende på problemer på Iconia W510, og det kan tænkes, at det er en fejl på en testmodel, der har været gennem hænderne på flere gadget-redaktioner.

Volumen-knappen på tabletten holdt tilsyneladende også op med at virke undervejs i vores test.

Som sagt er Acer Iconia W510 et kompromis. Den er god nok som en ekstra pc, og den kompakte størrelse er god til pendlere, studerende eller på forretningsrejsen. Den fulde udgave af Windows 8 gør det også muligt at køre Microsoft Office og andre Windows-applikationer, og det gør den ekstra interessant til erhvervsbrug i forhold til tablets med Android eller iOS.

Selv uden tastaturet er der faktisk tale om en udmærket tablet. Windows 8 har stadig ikke mange apps at byde på bortset fra spil, men den gode tablet-version af Internet Explorer 8 er også fin nok til at retfærdiggøre en tablet. App-afhængige fra andre platforme vil dog nok savne indhold.

Der mangler ekstra lagerplads. En normal USB-port og én mikro-USB-port med adapter er også lige i underkanten og placeringen af visse af portene er også lidt upraktisk, hvis man vil koble eksterne enheder på.

Det er ikke en enhed, man kan bruge som sin primære pc på grund af den begrænsede lagerplads. Det kan dog til nød gå, hvis man benytter en ekstern harddisk til sine filer og kun har brug for et mindre antal Windows-applikationer.

Som tablet kan den være bedre end tilsvarende tablets på markedet med Android og iOS, men kun hvis man ikke er storforbruger af apps. Er man storforbruger af webapplikationer og hjemmesider, så er oplevelsen mindst lige så god eller bedre end på andre tablets.

Til gengæld bør man vælge tastatur-docken, for uden den har man blot en tablet, som ganske vist er god til webbrowsing, men som er designet til at være en pc med en skærm i bredformat, som ikke fungerer på højkant.

Illustration: Jesper Stein Sandal
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017