Googles webbaserede styresystem Chrome OS har ikke fået meget medvind i Danmark, men i USA er Chromebooks stille og roligt blevet mere efterspurgt, uden dog at vælte markedet. Samsungs billige model med ARM-processor fra sidste år har ligget øverst på Amazon.com's liste over mest solgte computere, og næsten hvert fjerde skoledistrikt i USA har købt Chromebooks.
Nu er også HP på banen med en billig ARM-baseret Chromebook, der har fået navnet Chromebook 11. Vægten runder lige et kilogram, og skærmen er på 11,6 tommer, og netop skærmen er det første lyspunkt på maskinen, der kommer i sort eller hvid plast, lyder det fra anmelderne.
Selvom opløsningen er på ikke-imponerende 1366 x 768, er det en IPS-skærm, og ikke en TN-skærm, hvilket betyder flottere farver og bedre betragtningsvinkler, noterer anmelderen hos Computerworld.com.
Med en ARM-processor, der ikke har brug for en blæser, og 16 gigabyte flashbaseret lager som det eneste, siger maskinen ikke en lyd. Det er faktisk samme processor, som sidder i Googles tablet Nexus 10, og det store spørgsmål er så, om den sammen med 2 gigabyte RAM er nok til at køre Chrome OS hurtigt nok.
Her er der delte meninger. Hos The Verge mener anmelderen, at Chromebook 11 hurtigt kommer til kort og bliver langsom i brug. Hos Computerworld.com kører anmelderen dog 20 faneblade samtidigt, uden problemer, men konstaterer også, at man støder mod loftet, hvis man prøver at trække meget mere end det.
Chrome OS er berømt og berygtet for kun at tilbyde browseren Chrome og de applikationer, der kan køre deri. Men modsat tidligere, hvor en Chromebook uden internetforbindelse var et kedeligt bekendtskab, er der nu rigtig mange af webapplikationerne, som også kører i offline-mode, skriver Computerworld.com.
Hardwaren får ros for både et helt enkelt og rent design og for smarte løsninger. For eksempel kan man oplade computeren med en standard micro-USB-oplader, som de fleste telefoner i forvejen bruger. Det går selvfølgeligt ret langsomt, hvis man bruger en normal telefonoplader, og ikke den noget kraftigere model, som følger med computeren. Men man kan for eksempel også drive HP's Chromebook med strøm fra en anden computers USB-udgang.
Prisen på 280 dollars svarer til godt 1.500 kroner, hvis man er amerikansk forbruger. Hvad Chromebook 11 vil koste i Danmark – og om den overhovedet kommer til salg her – er uvist. Men for de penge får man ifølge Computerworld.com en rigtig hæderlig maskine, som problemfrit kan klare de fleste daglige computeropgaver, hvis man altså kan leve med Chrome OS og manglen på lokale applikationer.
The Verge er dog mere kritisk og foreslår i stedet, at man køber en tablet for pengene eller venter til den nye bølge af Chromebooks, der er på vej med Intels seneste Haswell-processorer.