Billig 11-tommers HP Chromebook til 1.500 kroner får blandet modtagelse

Med en lanceringspris på 280 dollars er HP's Chromebook 11 billigere end de fleste tablets. Den får både ros og ris af anmelderne.

Googles webbaserede styresystem Chrome OS har ikke fået meget medvind i Danmark, men i USA er Chromebooks stille og roligt blevet mere efterspurgt, uden dog at vælte markedet. Samsungs billige model med ARM-processor fra sidste år har ligget øverst på Amazon.com's liste over mest solgte computere, og næsten hvert fjerde skoledistrikt i USA har købt Chromebooks.

Nu er også HP på banen med en billig ARM-baseret Chromebook, der har fået navnet Chromebook 11. Vægten runder lige et kilogram, og skærmen er på 11,6 tommer, og netop skærmen er det første lyspunkt på maskinen, der kommer i sort eller hvid plast, lyder det fra anmelderne.

Selvom opløsningen er på ikke-imponerende 1366 x 768, er det en IPS-skærm, og ikke en TN-skærm, hvilket betyder flottere farver og bedre betragtningsvinkler, noterer anmelderen hos Computerworld.com.

Med en ARM-processor, der ikke har brug for en blæser, og 16 gigabyte flashbaseret lager som det eneste, siger maskinen ikke en lyd. Det er faktisk samme processor, som sidder i Googles tablet Nexus 10, og det store spørgsmål er så, om den sammen med 2 gigabyte RAM er nok til at køre Chrome OS hurtigt nok.

Her er der delte meninger. Hos The Verge mener anmelderen, at Chromebook 11 hurtigt kommer til kort og bliver langsom i brug. Hos Computerworld.com kører anmelderen dog 20 faneblade samtidigt, uden problemer, men konstaterer også, at man støder mod loftet, hvis man prøver at trække meget mere end det.

Chrome OS er berømt og berygtet for kun at tilbyde browseren Chrome og de applikationer, der kan køre deri. Men modsat tidligere, hvor en Chromebook uden internetforbindelse var et kedeligt bekendtskab, er der nu rigtig mange af webapplikationerne, som også kører i offline-mode, skriver Computerworld.com.

Hardwaren får ros for både et helt enkelt og rent design og for smarte løsninger. For eksempel kan man oplade computeren med en standard micro-USB-oplader, som de fleste telefoner i forvejen bruger. Det går selvfølgeligt ret langsomt, hvis man bruger en normal telefonoplader, og ikke den noget kraftigere model, som følger med computeren. Men man kan for eksempel også drive HP's Chromebook med strøm fra en anden computers USB-udgang.

Prisen på 280 dollars svarer til godt 1.500 kroner, hvis man er amerikansk forbruger. Hvad Chromebook 11 vil koste i Danmark – og om den overhovedet kommer til salg her – er uvist. Men for de penge får man ifølge Computerworld.com en rigtig hæderlig maskine, som problemfrit kan klare de fleste daglige computeropgaver, hvis man altså kan leve med Chrome OS og manglen på lokale applikationer.

The Verge er dog mere kritisk og foreslår i stedet, at man køber en tablet for pengene eller venter til den nye bølge af Chromebooks, der er på vej med Intels seneste Haswell-processorer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jakob Damkjær

http://arstechnica.com/gadgets/2013/10/review-hps-279-chromebook-11-rais...

Plugging the Chromebook into most phone chargers will prompt a message that a “low-power charger” is connected. While the laptop is on, they will usually prevent additional battery drain, and you can charge the laptop very slowly only if you close the lid and let the laptop sleep.

Ikke så smart at man ikke faktisk kan oplade batteriet samtidigt med at man bruger den når det er på en telefon ladere...

 • 0
 • 4
#2 Tim Lauridsen

"Chrome OS er berømt og berygtet for kun at tilbyde browseren Chrome og de applikationer, der kan køre deri." Det er vel hele meningen med Chrome OS at det bare er en Chrome browser og alt andet ligger i skyen.

Grunden til at man ikke kan købe Chromebooks i danmark, skyldes at den ikke kan kører Java og derfor ikke kan kører NemID, så derfor har Google ikke været interesset i at sælge den i Danmark, det det vil skufte nogen at det ikke kan bruge den til Netbank og diverse offentlige portaler.

 • 1
 • 0
#3 Thomas Andersen

men i USA er Chromebooks stille og roligt blevet mere efterspurgt, uden dog at vælte markedet. Samsungs billige model med ARM-processor fra sidste år har ligget øverst på Amazon.com's liste over mest solgte computere, og næsten hvert fjerde skoledistrikt i USA har købt Chromebooks.

Hmm.. Jeg syns ikke jeg kan finde sådanne positive salgstal? Når jeg søger finder jeg: 1. Chromebook sidder på 25% af markedet for <$299 laptop markedet. - Det lyder umiddelbart meget godt, lige bortset fra når man så spekulere på hvilke konkurrenter der er i det segment??

2. Windows RT (som kaldes en fiasko) slog Chromebooks 2 årige kamp for markedsandel på bare 3 måneder. - Auch!

 • 1
 • 1
#4 Martin Bøgelund

Hmm.. Jeg syns ikke jeg kan finde sådanne positive salgstal?

Lad mig lige hjælpe dig med at tage kikkerten fra det blinde øje, og sætte den for det der forhåbentlig kan se :-)

Linksene er pr udsagn som du "ikke kan finde": Samsungs billige model med ARM-processor fra sidste år har ligget øverst på Amazon.com's liste over mest solgte computere

Best Sellers in Laptop Computers 1. Samsung Chromebook (Wi-Fi, 11.6-Inch)

og næsten hvert fjerde skoledistrikt i USA har købt Chromebooks:

Enterprise More: Google ChromeBook Enterprise WATCH OUT MICROSOFT: 22% Of All U.S. School Districts Are Using Chromebooks, Google VP Says

Read more: http://www.businessinsider.com/22-percent-us-school-districts-use-chrome...

Det var ret nemt at finde verifikation for disse udsagn vha Google. Men du bruger måske "bing"?

 • 3
 • 4
#6 Thomas Andersen

Enterprise More: Google ChromeBook Enterprise WATCH OUT MICROSOFT: 22% Of All U.S. School Districts Are Using Chromebooks, Google VP Says

I samme artikel står: "Chromebooks went from negligible share in the back-to-school PC market to 3%." hvilket jo ikke er imponerende. Så ja, måske har 22% af skolerne købt Chromebook, men de har også købt Windows Desktop, Windows laptops og Apple laptops.

 • 1
 • 0
#7 Martin Bøgelund

Den ville da være interessant hvis man fik smidt en hæderlig linux på den. Jeg tror Debian ville køre ganske fint på sådan en fætter og så skulle den nok kunne køre java. Ellers ville de gøre sig fint som potentiel disposable hackbook

Bestemt!

Men forvent ikke at importører og grossister synes den udvikling er spændende.

Chromebooks har en lav pris, og derfor en lavere kroner/øre-avance pr enhed. Det kan hverken importører, grossister eller detailhandel li', så de vil nok gøre alt for at holde prisen på Chromebooks på niveau med de billigste Windows-bærbare. Lidt ligesom vi så det med billige Linux-netbooks.

Fænomenet kaldes "commoditization" på udenlandsk, eller "vareliggørelse" på dansk. Det munder ud i mere konkurrence og billigere varer for forbrugerne, men på producentsiden stritter man imod med arme og ben, hvis man ikke lige har en forretningsmodel der henter pengene hjem vha komplementære varer og tjenesteydelser.

 • 0
 • 1
#8 Martin Bøgelund

I samme artikel står: "Chromebooks went from negligible share in the back-to-school PC market to 3%." hvilket jo ikke er imponerende. Så ja, måske har 22% af skolerne købt Chromebook, men de har også købt Windows Desktop, Windows laptops og Apple laptops.

Læs nu det hele, Thomas :-)

Chromebooks henregnes som bærbar/PC - og det marked er i nedgang.

Vi tager den lige igen: Chromebooks salg er voksende i et faldende marked. Dvs de tager andele fra bærbare med andre operativsystemer.

Overfor det stiller du RT - som især er rettet mod tablets (mobility). Og markedet for tablets er i vækst.

Så ikke nok med du sammenligner et mestendels bærbart OS med et mestendels tablet-orienteret OS, du ignorerer også at Chromebooks tager markedsandele, hvor RT tilsyneladende kun kan begejstre sin egen mor, nemlig Microsoft. Hvis du vil sammenligne RT med noget, er det måske mest relevant at sammenligne med iOS og Android.

Så det synes jeg du skal gøre, og så komme tilbage med din vurdering af RT som fiasko/ikke-fiasko.

 • 2
 • 4
#9 Thomas Andersen

Så ikke nok med du sammenligner et mestendels bærbart OS med et mestendels tablet-orienteret OS

Fint nok, så lad os komme tilbage til det første jeg skrev: Hvor finder jeg en statistik der viser de positive markedsandele for Chromebooks, som artiklen hentyder? Det eneste jeg har kunne finde er for April 2013 "ChromeBook has 0.023 percent weighted worldwide usage". http://www.zdnet.com/first-real-world-usage-figures-suggest-chromebooks-...

ps. Jeg mener nu godt man kan sammenligne ChromeOS med Windows RT.

 • 2
 • 0
#11 Rasmus Thomsen

Jeg købte min i sidste uge i Malmø. Indtil videre er jeg begejstret. Det er simpelthen no-nonsens. Min kone skal også have en, for så slipper jeg for at vedligeholde hendes XP, der efterhånden trænger til en hjernevask. Det vil så være tredie gang jeg lægger XP på hendes pc (suk!). Jeg kommer selv fra en IBM R12 med Ubuntu. Det sidste er kun for at holde den oppe i fart.

Jeg pusher derfor Chromebooks fordi jeg slipper for at beskæftige mig med noget jeg alligevel ikke forstår (til bunds). Bortset fra manglende lys i tastaturet, så er min brugeroplevelse noget a-la en Mac til 8 kilo, bevares pakket i plastik.

Som skole-pc, absolut. Virker bare.

2GB Ram og 16GB SSD Harddesk. Det er ikke et problem når man kommer fra en R52. Man indretter sig ;). Netbank, jaja, så starter jeg min R52. Jeg nænner alligevel ikke at smide den ud (endnu), og jeg kan ikke slå den ihjel, selv ved barsk behandling.

Mvh Ras

 • 0
 • 0
#13 Bo Nørgaard

På børnenes skole skal de anvende Microsoft Office, fordi lærerene ikke kan overskue mere end en kontorpakke... hvordan gør man det på sådan en fætter? Det må så være med office365 web apps, med deres begrænsede funktionalitet og krav om en god netforbindelse (ønsketænkning på mange skoler). Og hvad med eksamener hvor man ikke må være online... ?

 • 0
 • 0
#14 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Den ville da være interessant hvis man fik smidt en hæderlig linux på den. Jeg tror Debian ville køre ganske fint på sådan en fætter og så skulle den nok kunne køre java. Ellers ville de gøre sig fint som potentiel disposable hackbook Bestemt! Men forvent ikke at importører og grossister synes den udvikling er spændende.

Det er også sandt. Jeg frygter naturligvis, at den er styret af nogle fuldstændigt military-grade lukkede drivere, der ikke kan komme i spil med noget som helst andet. Men det ville da ganske rigtigt være en dejlig maskine - den er meget præsentabel.

 • 1
 • 0
#15 Torben Mogensen Blogger

På børnenes skole skal de anvende Microsoft Office, fordi lærerene ikke kan overskue mere end en kontorpakke.

Jeg gad godt se den skolelærer (eller hvem som helst anden for den sags skyld), som rent faktisk kan overskue Microsoft Office.

Med Chromebook er det naturlige valg at bruge Google Docs, som ikke burde være noget problem at bruge for skolelærere med bare en smule IT-erfaring.

 • 4
 • 1
#17 Torben Mogensen Blogger

Du kan da tage et smut ned på lærerseminariet her i Haderslev. Der bruger folk det i stor stil, uden problemer.

At bruge det er ikke det samme som at overskue det. Microsoft Office er så stort og komplekst, at stort set ingen har det fulde overblik. Langt de fleste bruger kun en forsvindende lille del af alt det, som Microsoft Office kan.

 • 3
 • 1
#21 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere