Billedformatet WebP får revival: På vej til Edge og Firefox

8. oktober 2018 kl. 11:507
Billedformatet WebP får revival: På vej til Edge og Firefox
Illustration: Google.
Googles WebP billedformat er på vej tilbage, da Microsoft nu understøtter billedkomprimeringsformatet i sin Edge-browser, ligesom Firefox også vil understøtte formatet til Android og desktop.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft understøtter nu Googles billedkomprimeringsformat WebP, ligesom Firefox også er på ved med understøttelse af WebP.

Det skriver ZDNet.

Formatet var ellers af mange lagt i graven på grund af manglende understøttelse fra de store browser-udbydere Apple og Mozilla.

Da Google frigav WebP-formatet tilbage i 2010, forventede mange ellers, at det var den oplagte afløser for formater som JPEG, PNG og GIF, fordi formatet understøtter en god komprimering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidlige benchmarks viste, ifølge ZDnet, at WebP kunne skære PNG-størrelsen med op til 45 procent og størrelsen på animerede GIFs med op til 65 procent.

Droppet af Apple og Mozilla i 2016

Det fik Google til at satse stort på WebP, og mange store Google-sites, f.eks. Gmail, Google Search, Play, Picasa blev indrettet til at bruge formatet, men da Apple og Mozilla tilbage i 2016 droppede WebP, så fremtidsudsigterne sorte ud.

Ifølge Mozilla var der ikke store fordele ved WebP i forhold til optimerede JPEG-bibliotek, der blev frigivet i 2016, mens Apple i en kort periode understøttede formatet, men hurtigt erstattede det med HEIF, et billedformat baseret på HEVC-videokomprimering, også kendt som H.265 and MPEG-H Part 2.

Sidste uges oktober-opdatering af Windows 10 indeholder en opdatering af Edge-browseren, så den understøtter WebP-formatet.

Uvist med Apple

Ifølge ZDNets søstermedie, CNET, vil Mozilla implementere WebP i Firefox til Android og desktop fra næste år, men ikke iOS, da Firefox til iOS bruger Safaris WebKit engine.

Apple har indtil videre ikke meldt ud, om de arbejder på at understøtte billedkomprimeringsformatet, men med Edge og Firefox på vej med WebP er Safari den eneste store browser, der ikke understøtter WebP.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
31. marts 2019 kl. 22:04

På den anden side er det overflødigt
Med de båndbredder vi operere med nu om dage, vil effekten ikke være til at mærke.

En næsten halvvering af den nødvendige lagerplads, har vel også noget at sige.

Og med stadig større opløsninge,r får det også mere og mere betydning.

Selv dit kamera vil hurtig konvetere et raw formater til noget komprimeret, så du ikke udnødvendigt hurtigt fylder et dyrt og begræsende SD kort.

6
29. marts 2019 kl. 14:27

Med de båndbredder vi operere med nu om dage, vil effekten ikke være til at mærke.

Tja, så vær du glad for at du sidder i DK, hvor der generelt er adgang til fornuftige forbindleser ( sågar til fornuftige priser )

Du skal såmen ikke mere end et 10-20 km syd for grænsen. Der sidder mange og er glade for at du kan få en 10Mbit til deling i husstanden.

Jo de kan små hvis de er heldige få en lidt bedre via mobil, hvis de kravler op på taget. Til gengælde får de ikke mange Gb trafik med i pakken.

Når jeg deltager i arrangementer i nordtyskland, er det ikke unormalt at jeg deler min mobile bredbånd fra telefonen ud. Jeg har ca 3 gange deres månedlige trafikvolume til rådighed, til ca en 1/3 af prisen.

Gæt selv hvor glade der er for de forbindelser de kan købe.

/Henning

5
29. marts 2019 kl. 13:16

Med de båndbredder vi operere med nu om dage, vil effekten ikke være til at mærke.

På ingen måder enig. Vi ser flere og flere store organisationer stille strenge krav til ikke kun load tider på deres websites men også sidestørrelsen i KB/MB, og her er alle parametre man kan optimere på vigtige inkl. WebP. Det er blot ærgeligt at Apple, som altid, kører deres eget løb og ikke understøtter WebP.

Der ud over har man stadig brugere med en begrænset båndbredde på 3G netværk på mobileenheder.

3
9. oktober 2018 kl. 13:55

Med de båndbredder vi operere med nu om dage, vil effekten ikke være til at mærke.

2
8. oktober 2018 kl. 20:47

WebP bringer flere forbedringer. Så det er lidt trist at det skal tage så lang tid at standardisere. Men det er da rart at det sker. Men hvor længe går der før at at webassembly unødiggør denne slags standardiseringer?