Billedformatet WebP får revival: På vej til Edge og Firefox
Microsoft understøtter nu Googles billedkomprimeringsformat WebP, ligesom Firefox også er på ved med understøttelse af WebP.
Det skriver ZDNet.
Formatet var ellers af mange lagt i graven på grund af manglende understøttelse fra de store browser-udbydere Apple og Mozilla.
Da Google frigav WebP-formatet tilbage i 2010, forventede mange ellers, at det var den oplagte afløser for formater som JPEG, PNG og GIF, fordi formatet understøtter en god komprimering.
Tidlige benchmarks viste, ifølge ZDnet, at WebP kunne skære PNG-størrelsen med op til 45 procent og størrelsen på animerede GIFs med op til 65 procent.
Droppet af Apple og Mozilla i 2016
Det fik Google til at satse stort på WebP, og mange store Google-sites, f.eks. Gmail, Google Search, Play, Picasa blev indrettet til at bruge formatet, men da Apple og Mozilla tilbage i 2016 droppede WebP, så fremtidsudsigterne sorte ud.
Ifølge Mozilla var der ikke store fordele ved WebP i forhold til optimerede JPEG-bibliotek, der blev frigivet i 2016, mens Apple i en kort periode understøttede formatet, men hurtigt erstattede det med HEIF, et billedformat baseret på HEVC-videokomprimering, også kendt som H.265 and MPEG-H Part 2.
Sidste uges oktober-opdatering af Windows 10 indeholder en opdatering af Edge-browseren, så den understøtter WebP-formatet.
Uvist med Apple
Ifølge ZDNets søstermedie, CNET, vil Mozilla implementere WebP i Firefox til Android og desktop fra næste år, men ikke iOS, da Firefox til iOS bruger Safaris WebKit engine.
Apple har indtil videre ikke meldt ud, om de arbejder på at understøtte billedkomprimeringsformatet, men med Edge og Firefox på vej med WebP er Safari den eneste store browser, der ikke understøtter WebP.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.