Bill Gates til rasende Steve Jobs: Vi stjal begge den grafiske brugergrænseflade fra Xerox

I Apples og Microsofts unge år arbejdede de to firmaer tæt sammen. Men Steve Jobs blev rasende, da Bill Gates ville udvikle Windows, selvom Bill Gates mente, det var Xerox Parc, der opfandt den grafiske brugergrænseflade.

Det pibler frem med historier fra Apple-bossens liv i kølvandet på biografien om Steve Jobs af Walter Isaacson. En af de vendepunkter i it-historien, der nu bliver belyst lidt bedre, er samarbejdet mellem Apple og Microsoft i slutningen af 1970’erne. Det skriver CNN.com.

Dengang tjente Microsoft mest af alt penge på at udvikle software til Apple II-computeren, og Bill Gates og Steve Jobs mødtes jævnligt og havde et fint forhold.

Men da Steve Jobs og Apple i begyndelsen af 1980’erne begyndte at udvikle Macintosh-computeren, der var helt anderledes end datidens maskiner, led samarbejdet et alvorligt knæk.

Steve Jobs bad først Microsoft om at udvikle nye versioner af firmaets software, der passede til den grafiske brugergrænseflade, som en Macintosh ville blive født med. Word og Excel skulle for første gang iklædes knapper.

Men selvom Bill Gates i begyndelsen ikke var imponeret over det nye styresystem til Mac’en, var han meget interesseret i det, hvilket fik Apple-folkene til at slå alarm til Steve Jobs. Der blev stillet lidt for mange detaljerede spørgsmål til, hvordan det ville blive, og det viste sig ganske rigtigt, at Bill Gates gerne ville lave sit eget styresystem med en grafisk brugergrænseflade.

Steve Jobs blev rasende og indkaldte Bill Gates til et møde, hvor han brugte det meste af tiden på at skælde ham ud foran en hel flok Apple-ansatte.

Men Bill Gates lod sig ikke stoppe. Han mente ikke, at Apple havde eneret på en grafisk brugergrænseflade, for konceptet var udtænkt på forskningscentret Xerox Parc.

Balladen endte med en aftale om, at Microsoft skulle vente et år efter lanceringen af Macintosh i januar 1983 med at sende et nyt styresystem med vinduer på gaden. Men aftalen tog ikke højde for, at Apple blev et år forsinket med Mac’en, så Bill Gates endte med – uden at bryde kontrakten – at kunne annoncere Windows i slutningen af 1983, før Apple nåede at have Macintosh-computeren klar.

Se flere historier fra Steve Jobs-biografien hos Time.com

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jarle Knudsen

+1 Men lige med en rettelse: Apple stjal ikke, de betalte med sine aktier:

"The first successful commercial GUI product was the Apple Macintosh, which was heavily inspired by PARC's work; Xerox was allowed to buy pre-IPO stock from Apple, in exchange for engineer visits and an understanding that Apple would create a GUI product. "

Men, det var også Steve Jobs der har sagt: "Good artist copy, great artist steal."

Nå lige bortset fra når en "stjæler" fra Apple... Manden var meget kompleks, må en sige :O)

 • 21
 • 0
#4 Jarle Knudsen

omend noget af det sikkert er fiktion.

Ikke nødvendigvis, i følge "The Woz" (http://www.woz.org/taxonomy/term/2)

The personalities and incidents are accurate in the sense that they all occured but they are often with the wrong parties (Bill Fernandez, Apple employee #4, was with me and the computer that burned up in 1970) and at the wrong dates (when John Sculley joined, he had to redirect attention from the Apple III, not the Mac, to the Apple ][ ) and places (Homebrew Computer Club was at Stanford Linear Accelerator Center).

The personal drives portrayed in the movie were amazingly accurate. So were the key personalities, but not some others. The incidents themselves were all a best try to represent events that really occurred but they often happened much differently or at different times or with different people.

 • 0
 • 0
#6 Torben Mogensen Blogger

Det er sjældent, at brugergrænseflader i kommercielle produkter bruger koncepter, der ikke først er dukket op i forskningsmiljøer. Det gælder både GUI, mus, multi-touch skærme, skærmtavler, osv.

Så jeg giver Gates ret i, at de begge stjal fra samme kilde, omend Gates også overtog nogle af Apples videreudviklinger af ideen, f.eks. at vinduer kan overlappe, og Gates havde næppe lavet en GUI på dette tidspunkt, hvis ikke Apple var begyndt. På samme måde kan Jobs have delvist ret i, at Galaxy Tab er en efterligning af iPad: Selvom iPad selv er en efterligning af ideer primært fra forskning (se f.eks. http://www.tuaw.com/2011/04/28/futurist-predicted-the-ipad-in-1994-video/), så havde Samsung næppe lavet Galaxy Tab, hvis ikke iPad var kommet først. Men Samsung kan sige (og sagde også), at de blot begge havde hugget fra samme tidligere kilder. Og det kunne Jobs være sur over, men det var kun enkelte detaljer, at han legalt kunne stoppe salget af Galaxy Tab.

 • 5
 • 1
#16 Niels Dybdahl

[quote]Excel købte de først et par år senere.

Af hvem? [/quote]

Det ved jeg ikke. Det kan også være at det er en and at de købte det, men dengang det kom frem blev der sagt at de havde købt det i Macintoshudgave og selv havde skrevet det om til Windows.

Jeg har ikke kunnet finde noget præcist om oprindelsen. Det er rigtigt at Wikipedia skriver at MS selv har udviklet Excel, men om de har gjort det 100% eller om de har købt noget og udviklet 98% synes jeg ikke er givet.

At de kaldte det Excel og ikke Multiplan er et indicie for at de ikke har udviklet det fra bunden. Også når man kigger på parløbet i brugerinterfacet mellem Word og Multiplan og så ser hvor forskellige de første versioner af Windowsudgaverne af Word og Excel er, så tyder det på at Excel kom udefra.

Men Microsoft har helt klart udviklet så meget på Excel i dag at jeg synes at det også er korrekt at sige at Microsoft har udviklet Excel. Svarende til at man kan sige at Microsoft har udviklet MS-DOS som jo oprindeligt blev købt som QDOS.

 • 0
 • 0
#18 Hans Dalsgaard Jensen

Og hvis du hører det indslag hvor Jobs udtaler sig (fx http://www.youtube.com/watch?v=CW0DUg63lqU), citerer han netop Picasso.

Så det korrekte er, at Jobs aldrig har sagt "Good artists copy, great artists steal", men har citeret Picasso. Han udtaler så, "... we have always been shameless in stealing great ideas." Desværre skal man jo høre lidt mere for at forstå hvad han mener med det, så der er stadig rig lejlighed for det populære Jobs-bashing ...

 • 1
 • 2
#19 Jan Petersen

Xerox, var dem som havde patent på kopimaskinen og tjente ufatteligt mange $ og dermed lagde grunden til Sillicon Valley og en masse langhåret hippier i Paulo Alto. Det er rigtigt at det var nogle nørder hos Xerox som opfandt den grafiske brugerflade og musen (pegeredskab) Gates og Jobs var meget interesseret, men Bill ville heller leje med IBM, og hans DOS som han havde købt for en slik. Og tjente en formue på, så længe Intel og IBM leverede det de kaldte en PC. Steve så i en helt anden retning og videreførte det som var intentionen fra Xerox, men i et lukket OS system, hvor Bill lavede et åbent OS Gys Med andre ord et API. Appel, falder til "patten" og lader Bill Gates, fedte rundt i MAC OS mod at skrive koden til Word/Excel/Visual Basic etc. Bill leverede varen men tog også lige sin erfaring med fra MAC OS og flirtede med IBM om et OS/2 som han sprang fra i sidste øjeblik og dermed smed sit eget produkt Windows 1.0 på markedet.

I dette forløb, har jeg svært ved at se. Det at blive inspireret... Er det tyveri?

 • 0
 • 2
#20 Thomas Christensen

Det er sandsynligvis en myte, at picasso nogensinde har ytret dette. Den mest sandsynlige kilde er et essay af T.S. Elliot, hvor han skriver:

One of the surest tests [of the superiority or inferiority of a poet] is the way in which a poet borrows. Immature poets imitate; mature poets steal; bad poets deface what they take, and good poets make it into something better, or at least something different. The good poet welds his theft into a whole of feeling which is unique, utterly different than that from which it is torn; the bad poet throws it into something which has no cohesion. A good poet will usually borrow from authors remote in time, or alien in language, or diverse in interest.

http://nancyprager.wordpress.com/2007/05/08/good-poets-borrow-great-poet...

 • 0
 • 0
#21 Gert Agerholm

Sjovt nok synes jeg at historien er lidt anderledes når man læser bogen "Barbarians Led by Bill Gates". Ifølge bogen så Bill Gates på Comex messen i 1982 et produkt VisiOn fra firmaet VisiCorp, en grafisk brugerflade oven på DOS. Han så mulighederne og gav sine udviklere en opgave - kopier VisiOn. Det blev grundlaget for Windows 1.0. I 1983 blev en (ikke fungerende) prototype vis på Comex samt startet en meget storstilet kampagne. Resultatet var at markedet ikke købte VisiOn, men hellere ville vente på Windows 1.0, som dog først kom på markedet november 1985, men da var VisiOn mere eller mindre død.

Windows 1.0 var ikke just en succes, så der skulle faktisk ikke komme flere versioner, men man havde porteret Excel til at køre på Windows 2.0, derfor udkom Windows 2.0. Her efter skulle Windows dø, og nu hold fast, til fordel for OS/2, som Microsoft og Bill Gates helt bakkede op og MS var selv var med til at udvikle.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere