Bill Gates beklager ctrl+alt+delete kommandoen

21. september 2017 kl. 08:4120
Bill Gates beklager ctrl+alt+delete kommandoen
Illustration: Microsoft.
Hvis Microsoft-milliardæren Bill Gates kunne lave én ting om, så ville han lave ctrl+alt+delete-kommandoen om til én enkelt knap, såsom det eksempelvis er på Apple-computere i forbindelse med login
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Bill Gates beklager onsdag til en Bloomberg-konference den ifølge ham selv besværlige måde at låse en Windows-computer op på - altså ctrl+alt+delete-kommandoen.

Det skriver CNN.

»Hvis jeg kunne lave én lille ændring, så ville jeg lave det om til én enkelt knap,« sagde han til Bloomberg Global Business Forum i New York City i onsdags.

Det er ikke første gang, at han er kommet med en udtalelse omkring kommandoen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2013 skød han skylden på IBM, som designede det oprindelige tastatur, der i store træk ikke har ændret sig meget frem til i dag.

»Vi kunne have haft vores enkelte knap. Men manden, som lavede IBM's tastaturdesign ville ikke give os vores enkelte knap,« sagde han dengang til en konference på Harvard University.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
22. september 2017 kl. 10:05

Som du er inde på er CTRL+ALT+DELETE håndteret specielt, helt ned i din hardware. Det er lavet på denne måde således at man IKKE kan forfalske kommandoen, og det er også årsagen til at CTRL+ALT+DEL ikke fungerer på en PC via remote desktop, TeamViewer, eller andet software-gejl - og heller ikke fungerer på virtuelle maskiner.. Årsagen kommer her.

Når en tast trykkes ned, sendes en KEYCODE, og den kode fortolkes af operativsystemet ift. indlæst tastaturlayout, sprog, manuelle (software) remappings via software som SharpKeys osv. Alt dette er på software laget. Men der sker noget inden beskeden om tasterne kommer så langt..

Inden da får hardwaren beskeden - det er trods alt derfra trykket kommer. I hardwarens håndtering er der særlige regler for genvejen. I bundkortet sidder en hardware interrupt chip kaldet APIC (Advanced Configuration and Power Interface) - det er den chip der leverer IRQ og I/O requests videre til din CPU, så den får disse data at arbejde med, uden problemer) og konflikter. APIC chippen rejser en hardware interrupt når den ser CTRL+ALT+DEL genvejen. Det betyder at frem for at levere genvejen til software laget i Windows (eller det OS der nu kører), så sendes det input til "ring 0" eller kernel laget i Windows, og når Windows får kommadoen (et hardware interrupt) viser den så CTRL+ALT+DEL skærmen.

Når der ikke er defineret en handling for den hardware interrupt der sendes fra APIC chippen, så resulterer det i en hard reset af systemet - direkte reboot, og det er det man ser når man smider CTRL+ALT+DEL til Windows, imens den booter. Alt dette er lavet for at man ikke kan forfalske reaktionen på kommandoen, samt at man ikke kan ændre kommandoens funktion (ondsindet). Derfor anvendes den til login billedet.

Alle kan sende besked om de tre tastetryk, men man kan aldrig intercepte operativsystemets respons, fordi den kommunikation du skal have fat i og pille ved, sker i ring 0, altså i kernel laget.

Mvh Allan Thisgaard

19
22. september 2017 kl. 09:55

Hvorfor benyttede man ikke SysRq tasten istedet? Navnet antyder at den skal bruges til at komme i kontakt med styresystemet og jeg har aldrig set den taste blive brugt til noget. Men

18
21. september 2017 kl. 20:05

Nemlig ! Et hardwarestyret "non maskable interrupt" - Man skal igennem kernen, for at det kan bruges til noget. Om bedømmelsen af kombinationen af taster var smart, afhænger af, om man ser på det oprindelige formål (reboot, ikke noget man vil gøre ufrivilligt), om man synes at det skulle have været lavet om undervejs (bagud kompatibilitet skal vel huskes her) eller blot dovenskab (skal jeg virkeligt bruge begge hænder ...?), usability (hvad hvis jeg mangler en arm ?) eller om det burde kunne erstattes at noget mere sikkert (biometrisk aflæsning)

Hvad synes i, ville være smart ?

17
21. september 2017 kl. 18:29

Han undskylder for alt det bras, M$ har belemret verden med gennem årene og som har nødvendiggjort folks kendskab til ctrl-alt-pedal når man får blå skærm.

15
21. september 2017 kl. 15:24

At han bruger sin tid, og nu vores, på offentligt at beklage en ligegyldig detalje, er enten et meget snedigt forretningsmandstrick, eller også et udtryk for at han faktisk er, en godt nok meget rig, pensionist med lidt for meget tid og lidt for lidt tænkeevne. Hvad han virkeligt skulle beklage er, at hans firmas software er blevet så dominerende, at hvis du nægter at indgå i enhver sammenhæng hvor den bliver anvendt, så er udelukket fra at deltage i samfundet anno 2017.

14
21. september 2017 kl. 15:05

HP Wireless Comfort Desktop

13
21. september 2017 kl. 13:37

Gad vide hvorfor ingen har produceret et tastatur med en knap som bare sender alle tre kommandoer samtidigt...

Burde det ikke være ret ligetil?

11
21. september 2017 kl. 13:15

Det var ikke en DOS kommando, det er en BIOS kommando, så uanset hvad PC lavede så kunne du lave et reset af den med CTRL+ALT+DEL, det gør den sådan set også i dag, men nu opfanger OS'et bare kombinationen og sender ikke et soft reset til BIOS (som du stadig kan før OS/keyboard driverne er indlæst).

https://en.wikipedia.org/wiki/Control-Alt-Delete

10
21. september 2017 kl. 11:57

Hehehe. Når det først går galt i IT kan det fandme gå hurtigt :)

9
21. september 2017 kl. 11:23

Ideen med ctrl-alt-del i Windows NT var at det ikke skulle være muligt at lave falsk login dialog. Ved at trykke denne kombination inden man loggede på/låste op skulle man være sikker på at man ikke blev franarret sit login. Nu kan det slås fra så det er åbenbart ikke et (længere) et større problem.

Det har aldrig generet mig undtagen den gang jeg på en KVM switch fik fat i en Linux server i stedet for den Windows jeg skulle skifte til og nåede at trykke ctrl-alt-del inden jeg opdagede fejlen :-( Så måtte jeg diske op med kage til kollegerne.

8
21. september 2017 kl. 11:16

Hvad var den egentlig begrundelse for at det skulle være SÅ "besværligt" at komme ind til login billedet? I Windows 10 er det bare tryk på fx mellemrum eller klik med musen. Hvis man ved et uheld kommer til at trykke på en tast - hvad så? Du skal jo stadig logge ind, ikke? Det har iøvrigt altid undret mig at det blev lige netop dén tastekombination der blev deres standard. Når man tænker på at Ctrl-Alt-Del i DOS resatte computeren uden at stille spørgsmål, så er det da sjovt at vælge denne "detoner bombe" knap som en login funktion...

7
21. september 2017 kl. 10:59

Et citat fra nedenstående link:

And when Microsoft developed Windows NT, IBM wasn’t designing hardware for NT, it was the other way around—Microsoft designed NT to run on PC compatibles. The statement is fairly typical of Microsoft’s self-aggrandizement.

http://www.os2museum.com/wp/ctrl-alt-del-myths/

IBM designede PCerne på et tidspunkt hvor der ikke engang var planer om at der skulle køres Microsoftware på dem. Efter OSet er booted er det OSet der suverænt bestemmer over hvad alle key-kombinationer skal gøre. DOS vælger dog at kører videre med at bios ctrl-alt-delete hiver i resetpinen, efter boot. (Hvem er det nu lige der er ansvarlig for DOS)

Så hvad er BG utilfreds med ? At IBM sælger hardware, hvor IBM selv bestemmer hvad hardware gør før boot? Hvad forhindrer BG i at overbevise nogle klone fabrikanter om at bygge keyboardene efter BG specifikationer ?

6
21. september 2017 kl. 10:57

De fleste linux maskiner kan godt finde ud af, hvis du trykker på en knap, når du er på login skærm, låse skærm, eller lign, så er det fordi du ønsker at logge ind, og starter login processen.

Det kan virke åndsvagt at man absolut skal lave en 3 tast kombination for at starte login processen.

Selvfølgeligt kan det volde problemer hvis man har lock-out til stede, altså at en kat går over tastaturet et par gange, kan medføre din konto bliver låst. Så det kan havde sit formål.

Dog kan man vide at 99% af systemer ikke har denne lock-out, så er det lidt overlig redundant.

5
21. september 2017 kl. 09:54

Jeg er godt klar over at Bill Gates er klogere end jeg selv er, men jeg forstår ikke, hvorfor han går så højt op i netop denne funktion. Jeg læser det som en personlig anekdote, med en ting han aldrig har glemt i løbet af årene, som har irriteret ham, og på den måde er det interessant at høre om, absolut. Men den funktion har nu ikke ødelagt mit liv.

Jeg har godt tidligere lagt mærke til at han har brokket sig over den, og jeg bliver i tvivl om, hvorvidt vi udelukkende taler designmæssig elegance, eller funktionalitet.

I tilfælde af at det er rent design, så må jeg sige, at jeg er fuldstændigt ligeglad. Jeg bruger ikke time efter time som jeg kunne bruge til andre ting, på at trykke på de tre taster - og da jeg ikke har fået amputeret den ene hånd er de også ganske nemme at nå for mig. Med en enkelt tast kan man selvfølgelig drikke kaffe med den anden hånd, mens man taster.

Mon ikke man om kort tid logger ind ved at bruge en fingeraftrykslæser eller andet biometrisk alligevel, hvilket gør en ændring på det punkt overflødig?

4
21. september 2017 kl. 09:36

Tak for uddybelsen :-)

3
21. september 2017 kl. 09:34

Det blev svjh fremført at man skulle have en tast, som Windows-kernen kunne garantere var forbeholdt den betroede login-kode at se. Men det argument bliver cirkulært, for selvfølgelig kan man ændre dette efter behov i kernen. Ikke mindst når man har magten til at få samtlige tastaturfabrikanter til at indføre nye taster (som Microsoft jo faktisk har gjort).

2
21. september 2017 kl. 09:23

Eller hvor mange der nu er på et keyboard - kunne de ikke vælge en hvilken som helst knap til at åbne Windows' login skærm da de programmerede det i sin tid?Spørger af ren uvidenhed - forstår ikke hvorfor han bebrejder tastaturets layout når han principielt kunne have valgt, at f.eks. "Enter" skulle låse computeren op, da de programmerede det? :-)

1
21. september 2017 kl. 09:10

Idéen var vel at man ikke ved uheld skulle kunne trykke på knappen. Da Alt+Ctrl+Del blev opfundet under Dos var der ikke nogen forvarsel. Maskinen genstartede uanset om man havde gemt sit arbejde.