Bilister er i fare for at blive hacket.

10. februar 2015 kl. 08:1511
Moderne opkobling af biler på internettet skaber nyt forsømt sikkerhedsområde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Bilproducenter glemmer at sørge for bilejernes online-sikkerhed, når de indretter bilerne til at kunne arbejde sammen med blandt andet GPS og ejernes smartphones og til i vid udstrækning være koblet på internettet. Det skriver Computerworld.com.

I en nylig undersøgelse gennemført i USA, blev 16 bilproducenter adspurgt om, hvordan de sikrer bilisterne privacy og forhindrer fremmed indtrængen i bilens elektroniske systemer. Kun to af bilproducenterne kunne redegøre for deres beredskab eller forholdsregler i forhold til at opdage og forholde sig til infiltration af bilernes systemer i real time.

Flertallet af bilfabrikanterne kunne ikke fortælle om tidligere episoder med hacking af bilister i deres biler. Størstedelen af producenterne sagde, at de for at modvirke eventuel fremmed indtrængen var afhængige af teknologier, der slet ikke var beregnet til det, fremgår det af rapporten.

Det leder rapporten til at konkludere, at de forholdsregler, som fabrikanterne har taget og deres mulighederne for at gribe ind, 'er inkonsistente og tilfældige på tværs af de forskellige fabrikanter'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen kommer, efter at studier har vist, at hackere kan infiltrere bilens elektronik og manipulere med måleinstrumenternes visning og aktivere horn, lys, speeder og bremsesystem. Eksempelvis er det muligt at slå bremserne fra eller dreje bilen via infiltration.

Rapporten belyser også, hvor meget data der registreres om bilisternes færden, og hvordan den bliver administreret og eventuelt delt med tredjeparter uden bilisternes vidende.

Læs rapporten her.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
10. februar 2015 kl. 20:11

I min Alfa er der visse setup mæssige funktioner i informationssystemet som ikke er tilgængelige når bilen kører/er startet. Måske bilerne som en begyndelse burde lukke ned for netværket når bilen starter.

1
10. februar 2015 kl. 08:34

Undersøgelsen kommer efter at studier har vist, at hackere kan infiltrere bilens elektronik og manipulere med måleinstrumenternes visning og aktivere horn, lys, speeder og bremsesystem. Eksempelvis er det muligt at slå bremserne fra eller dreje bilen via infiltration.

Hvem vil dog være så tosset overhovedet at anskaffe en bil der er koblet på internettet? Vil de også fx lade deres pacemaker være koblet på internettet?

9
10. februar 2015 kl. 20:10

Som andre kommentarer påpeger, så er SW til biler at ligne med operativsystemer etc. Så vi må regne med at udskifte bil hvert fjerde år fremover. Og at vi ikke kan få noget for den gamle, for den kan ikke køre.

Fagre nye verden!!

3
10. februar 2015 kl. 13:12

Hvem vil dog være så tosset overhovedet at anskaffe en bil der er koblet på internettet? Vil de også fx lade deres pacemaker være koblet på internettet?

  • Alle der har en 'Sort boks' fra deres forsikring.
  • Alle der har navigation indbygget i bilen.
  • Alle der har en Bluetooth dongle koblet på deres OBD-II stik, for at kunne opdatere bilens kørselsmønster i deres Garmin Eco Routes.
  • Alle der køber en Tesla Model S, og garanteret flere luksus modeller, jeg ikke kender til.

Og takket være EU, snart alle der køber ny bil, da de skal kunne 'kalde' hjem i tilfælde af uheld. Lur mig om de ikke også bliver 'Internet enabled'.

Det nytter ikke noget at prøve at stoppe udviklingen. Du kommer blot til at se fjollet ud, når du om 30 år stadig forsøger på at finde reservedele til din Golf II eller din Volvo 244 GL.

Det er smartere at prøve at få folk overbevist, om vigtigheden af at bekæmpe ting så som planlagt forældelse, manglende opdateringer og uvilje til at åbne forældede modeller for alternativ firmware.

Bilerne er vores mindste problem, da der er ret synlige resultater, når softwaren ikke lige gør som det er planlagt. Der er mange flere TV, mobil telefoner, Tablets og andre 'gadget' produkter, der bliver skrottet, blot fordi softwaren ikke længere er 'understøttet'. Jeg har fx. en komplet funktionsduelig iPad 1 liggende. Nogen der ved hvordan man rooter sådan en, så man kan få noget brugbart software på den?

Et tv der efter 2 år ikke længere kan få opdateringer, er pænt kedeligt, men stadig brugbart i nogle år endnu. Hvis producenten da ikke ligefrem har indbygget tidsbomber i form at kondensatorer der dør efter de famøse to års udløb.

Hele 'Internet of Things' begrebet risikerer at blive til 'Internet of Obsolecense', hvis ikke vi får overbevist ganske almindelige mennesker, om vigtigheden af ikke blot at opdatere deres PC regelmæssigt, men også deres mobil, tablet, WIFI-Router, Netværksprinter, NAS Harddisk, WIFI LED pærer, WIFI vejrstation... og alt andet der sidder koblet på Internettet. Det eneste du formentlig ikke får dem overtalt til, er at undlade at købe det sidste nye legetøj, blot fordi du har en holdning, om at den slags 'sætter man ikke på Internettet'...

8
10. februar 2015 kl. 15:25

Der er intet fjollet ved at køre en Golf II om 30 år.

Om 30 år kører bilerne selv, så der er vi tilbage til behovet for et helt anonymt (bil)rejsekort.

I kan dømme lovovertrædere den tillægsstraf, at de skal bære fodlænke eller anden tracking i fx 20 år længere end deres almindelige straf.

Men vi andre lovlydige borgeres gøren og laden, skal i ikke snage i.

Lars :)

6
10. februar 2015 kl. 14:57

Og takket være EU, snart alle der køber ny bil, da de skal kunne 'kalde' hjem i tilfælde af uheld. Lur mig om de ikke også bliver 'Internet enabled'.

Så må man vel som med klippekortene hamstre en bil lidt før den ellers skal skiftes.

Ny teknologi skal ikke bare bruges, fordi den er ny. Den skal ikke tages i udbredt brug, medmindre der er en afgørende forbedret brugeroplevelse og en afgørende forbedret økonomi derved (øget produktivitet).

Alt de sjove skal kun være privat og frivilligt.

Lars :)

4
10. februar 2015 kl. 13:21

Det nytter ikke noget at prøve at stoppe udviklingen.

Kalder du det 'udvikling' at eksponere bilens sikkerhedssystemer for internettet med op til 6 milliarder potentielle hackere?

5
10. februar 2015 kl. 14:38

Kalder du det 'udvikling' at eksponere bilens sikkerhedssystemer for internettet med op til 6 milliarder potentielle hackere?

Uanset om du betegner det som en revolution, eller en evolution, er det stadig 'udvikling'. Det er ret åbenlyst at du ikke bryder dig om den 'kedelige' udvikling, men du opnår intet ved at forsøge på at latterliggøre den... Brug dine kræfter mere konstruktivt, hvis du vil opnå noget. Vi er i bund og grund ikke uenige: Biler, Fjernsyn og andre Internet dimser bør ikke kunne hackes (Af andre en ejeren). Det er ikke nogen løsning, at forsøge at proppe tingen tilbage i æsken. Det er for sent nu.