Biler fra BMW, Mercedes og VW sender overvågningsdata til det kinesiske styre

Illustration: LinaMo/Bigstock
Kina får delt data fra elbilproducenter om de biler, som kører på de kinesiske veje - også biler fra Tyskland, som ellers er notorisk kendt for en striks datapolitik. Det er et led i en stor og sofistikeret dataindsamling - og kan bruges som realtidsovervågning.

Elbiler fra Volkswagen, BMW, Daimler, Tesla, Ford, General Motors, Nissan, Mitsubishi og Nio leverer alle lokationsdata videre til det kinesiske styre i Beijing. De er blot de største af over 200 bilfabrikanter, som deler data, herunder lokationsdata, fra deres elbiler med det kinesiske styre. I alt indsamles data fra over 1,1 million biler, busser og lastbiler landet over.

Det skriver Heise Online

Elektriske biler sender ofte diverse data til producenterne af bilerne, men i Kina sendes alle data også til regionale centre som Shanghai Electric Vehicle Public Data Collecting, Monitoring and Research Center. Ifølge en rapport fra International Council on Clean Transportation har ordningen været i stand siden 2017.

Den officielle forklaring er, at man opsamler data fra trafikken i realtid for bedre at kunne lave bedre trafikplanlægning. Ifølge Associated Press har opsamlingscentret i Shanghai et oversigtskort af over 220.000 elbiler, som færdes omkring millionbyen – og det er næsten i realtid. Ifølge Ding Xiaohua, vicedirektør for centret, bruges data til trafikmonitorering. Men data kan også overdrages til myndighederne - dette skulle dog angiveligt kun være gjort i tilfælde, hvor en bil brød i brand.

Bilproducenterne samarbejder, og data kan frit sælges videre

Ifølge Ding Xiaohua har centret ikke persondata om bilisten, selvom man har bilens identifikationsnummer. Man skulle først kontakte bilfabrikanten for at få denne data, og selv hvis man gjorde det, er der formodentlig andre og mere simple metoder til at spore den enkelte billist.

Bilproducenterne har formodentligt ikke udleveret specifikke persondata, men alle har indvilliget i at udlevere data. Ifølge de kinesiske afdelinger af Volkswagen, Daimler og General Motors skal bilejerne først indvillige, før datadelingen finder sted.

En af begrundelserne for centret er, at big data-analyser kan udarbejdes og derefter sælges videre til tredjeparter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Lars T. Petersen

holde fast i en gammel rustspand

eller købe en lavteknologisk elbil alá Kewet der ikke har noget overvågning.

Det er lidt trist med disse nye teknologier, hvor der nærmest pr automatik følger overvågning med.

Det gælder også min nye elektroniske elmåler jeg lige har fået installeret i mit hjem. Hvorfor skal jeg tvinges til denne overvågning af hvornår jeg bruger el?

 • 17
 • 1
#3 Finn Hansen

For det kan lade sig gøre at overvåge bilens færden, skal der være en af to muligheder indbygget i bilen - enten en mobiltelefon med SIM kort eller en sender der sender på licenteret bånd. Uanset hvilken model der bruges, da kan man som borger spærre for signalet enten ved at JAME det eller simpelthen afbryde det, da det ikke rager bilfabikanten, hvor bilen egenlig kører henne, de skal/bør kun have adgang til bilen, hvis den køres til service og der er behov for at kommunikerer med bilfabrikken, derudover skal de ikke have adgang til bilen, da de på den måde stjæler data som de sælger videre om bilens færden og faktsik også billistens færden.

 • 4
 • 3
#8 Finn Hansen

Nu bor jeg i lille Danevang, og jeg er absolut ikke tilhænger af at bilfabrikanten overvåger min bilkørsel, uanset om det er Tesla, WW eller Renault, de holder bare nallerne for sig selv, og henter kun data, hvis bilen er til service hvor det er nødvendigt at have hjælp fra fabrikanten for at løse et teknisk problem med bilen - læs fejl og kom med løsningsforslag, men download ikke nogen anden data fra bilen.

 • 6
 • 1
#9 Bjarne Nielsen

Meget enig, men god fornøjelse med at finde en ny bil, så.

Du vil givetvist kunne klare dig nogle år med brugte biler, men lige om lidt, så klipper de dig på nogle miljøzoner el.lign.

Folk har åbenbart ikke noget at skjule, eller også er de bare ligeglade.

 • 11
 • 0
#10 Gert Agerholm

Hvis du bor i Kina, så deaktiverer du ikke bare overvågningen, da det kan føre til sanktioner fra styret, og de kan være temmeligt ubehagelige.

Helt rigtig. Med det nye point system, hvor man får plus poing hvis man opfører sig pænt men tildels mange minus point hvis man gør noget "mod statens ønsker", så vil det kunne føre til forbud mod uddannelse og givet vis mange andre ubehageligheder, så man deaktiverer ikke de ting staten vil have.

 • 6
 • 0
#11 Thomas Mygind

Jeg skal købe ny bil næste år - og har forsøgt at finde en bil med Minimal udrustning - men det er ikke muligt at finde en bil uden automatisk dæktryksmåling, baksensor, tilkobling af mobil til radioen, DAB-radio, logning af kørsel på alle mulige måde,... elektriske/digitale systemer til højre og venstre.

Selv hvis jeg køber "Basic" udgaven af de biler jeg drømmer om, så er de overspekket med grej som på et tidspunkt nok går i stykker - og som jeg skal betale for at reparer.

Ideelt så fik jeg en simpel analog bil - kun med Air-con + EL-ruder + Servo + kørelys + udskiftbar FM-radio - og så ikke mere !

 • 4
 • 0
#12 Deleted User
 • 3
 • 1
#16 Carsten Krogh

Sikke da en gang ævl: Systemet består af en app og en OBD-dongle, du sætter i diagnosestikket - den kan ikke en bønne på egen hånd.' Hvis den skal lave relatids-nogetsomhelst, giver aktivt tilsagn om det i app'en og det sker gennem app'en på telefonen, ikke på egen hånd fra bilen.

Det system, I sidder og hyler hinanden op over her, er til fleet management, og har både GPS og GSM i mavsen.

 • 0
 • 0
#18 Tommy Jakobsen

Hallo folkens, 99.9% af den danske befolking har en "smart" phone, de ved nødagtig hvor du er, om bilproducenterne også ved det gør ingen forskel. så lad være med det der hylen, om vi så skal køre gamle biler hvor det ikke bliver logget data, det er rigtigt, men har du din mobil telefon med så er der lige så mange data som bilen vil sende. også til kina og korea og USA.. Intet på telenettet er gratis og "uden" log. alt hvad i gør og ikke gør er logget, den gamle tyv som tror de kan købe et taletids kort er "slut", alt elektronik er sådan idag om man kan lide det eller ej.. selv jeres smart TV på 270tommer som efterhånden er standart idag, lytter efter ord som kan være af terror agtig betydning det samme gør jeres mobil og google home eller den fra amazon om i vil det eller ej, det er hardware kodet og i kan "IKKE" mod telefonen og slukke for det., så glem alt jeres tro om i er usynlig på nettet og har styr på det. AI er og vil komme mere og mere, og er i fuld gang, om i kan lide terminator eller ej.

 • 2
 • 5
Log ind eller Opret konto for at kommentere