Big tech dominerer EU’s etiske AI-ekspertgruppe
Næsten halvdelen af den ekspertgruppe, der har udarbejdet EU's etiske retningslinjer for AI, repræsenterer erhvervsinteresser. Kun ganske få af medlemmerne har fagkundskab i etik. Det skriver DataTech, som citerer en undersøgende artikel i mediet Euobserver.
I 2018 nedsatte Europa-Kommissionen en ‘ekspertgruppe på højt niveau’ (HLEG), der rådgiver EU om etiske retningslinjer og investeringspolitik for kunstig intelligens.
Udover erhvervsinteresser består resten af gruppen på 56 medlemmer af 21 akademikere, tre offentlige instanser og seks civilsamfundsorganisationer.
Google og IBM havde en plads ved bordet sammen med store europæiske firmaer som Airbus, BMW, Orange og Zalando. Gennem Digitaleurope, som er en erhvervssammenslutning hvor de fleste større teknologivirksomheder er medlemmer, havde big tech en anden direkte fortaler i gruppen.
»Kun seks personer repræsenterer civilsamfundet, og det er meget, meget lavt,« udtaler Thibault Weber, som repræsenterer en paraplyorganisation for de europæiske fagforeninger, European Trade Union Confederation, til Euobserver.
»Det var slet ikke en demokratisk proces,« fortsætter Thibault Weber.
»Kommissionen udpegede gruppen og vi kender ikke engang kriterierne.«
Fagforeningernes organisation kæmpede for at få en plads i gruppen og blev først optaget, da en underordnet fagforening trak sig for at gøre plads til organisationen.
Interne dokumenter, som Euobserver har fremskaffet, afslører, at EU oprindeligt havde forudset et medlemskab bestående af flere civilsamfundseksperter og færre virksomhedsrepræsentanter.
En af de centrale eksperter, der rådgiver kommissionen, er fagetikeren Luciano Floridi. I lighed med mange andre eksperter, der rådgiver EU, har han omfattende funding-forbindelser til big tech. En omtale af Luciano Floridi, som han selv retweetede, omtalte ham som ‘Google-filosoffen.’
Den tyske etiker Thomas Metzinger var blevet bedt om at lede arbejdsgruppen om røde linjer – ufravigelige krav til AI. Efter adskillige møder bad gruppens formand, som også er tidligere direktør i Nokia, Thomas Metzinger om at fjerne enhver henvisning til ‘røde linjer’ ved brug af kunstig intelligens.
Ifølge Thomas Metzinger stillede repræsentanterne for industrien et ultimatum: ‘Dette ord vil ikke være i dokumentet – eller vi forlader gruppen.’ De røde linjer forsvandt fra dagsordenen.
I stedet identificerede gruppen ‘muligheder og kritiske bekymringer rejst af AI’ og anbefalede syv ‘nøglekrav’, såsom sikkerhed, gennemsigtighed og ikke-diskriminering, som AI skulle opfylde.
Gruppens politiske anbefalinger om regulering »endte med at blive en ret udvandet del af den samlede rapport,« udtaler Ursula Pachl fra den europæiske forbrugerorganisation BEUC, til Euobserver.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.