Biden blacklister firmaet bag den kontroversielle Pegasus-software

4. november 2021 kl. 15:023
Biden blacklister firmaet bag den kontroversielle Pegasus-software
Illustration: Screendump/Citizen Lab, University of Toronto.
Det amerikanske handelsministerium har blacklistet det israelske spyware-selskab NSO Group efter afsløringer, der strider mod USA's nationale sikkerhed.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det israelske firma NSO Group, der blandt andet står bag spywaren Pegasus, er blevet blacklistet af den amerikanske præsident Joe Bidens handelsministerium.

Det skriver The Guardian.

Pegasus er blandt andet kendt for at have været brugt af Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Ungarn til at overvåge aktivister, politikere og systemkritikere.

NSO Group er optaget på den såkaldte entity list, fordi handelsministeriet har »rimelig grund til at tro, baseret på specifikke og artikulerede kendsgerninger, at enheden har været involveret, eller er involveret eller udgør en væsentlig risiko for at være eller blive involveret i aktiviteter, der er i modstrid med USA's nationale sikkerhed eller udenrigspolitiske interesser,« som det lyder fra ministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

NSO Groups optagelse på listen betyder blandt andet, at selskabet vil være afskåret fra at købe dele og komponenter fra amerikanske virksomheder uden en særlig licens.

NSO Group er uforstående over for beslutningen og vil forsøge at få den omstødt.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
5. november 2021 kl. 09:05

Det gør reelt ingen forskel.

Du skal ikke undervurdere de amerikanske forbudslister.

De liste rækker langt ud af USA. Du kan godt have samhandel med personer/virksomheder på listen, men det er meget besværligt.

Tag Microsoft i Danmark som eksempel som nu skal søge tilladelse til at sælge software til NSO. Eller en bank som skal overføre penge fra A til B – skal nu søge tilladelse og gør den ikke det, så kan banken inkl. dens korrespondancebanker miste deres licens til at facilliter USD-betalinger som tilfældet var med Danske Banks pengevask i Baltikum, hvor det virkeligt var ved at gå helt galt for både Deutsche bank og Danske bank. En bank som ikke kan betale USD på det globale marked – har altså et problem.

De lister er som en ”sky af problemer” for en virksomhed som handler globalt og det er et helvede at arbejde med, da man hver gang man opretter en kunde eller en leverandør skal teste deres data imod de disse lister.

Tag B&O som eksempel. Sælger de et fjernsyn med højtalere til NSO, så mister de det amerikanske marked. Det andet er bare et spørgsmål om opklaringsprocenter.

Det er derfor Putin og hans nærmeste medarbejdere er så pisset på USA, fordi de på de lister.

2
5. november 2021 kl. 08:23

Det gør reelt ingen forskel. Derudover er der nok allerede en eller flere nyere generationer af værktøjer der er meget værre som vi så hører om om et par år.