Bibob: Vi har allerede bestilt de små SIM-kort hjem til iPad

Teleselskabet Bibob ser ikke noget problem i Apples valg af micro-SIM-formatet. Der er allerede bestilt en stak hjem, så kunderne kan få sådan et, hvis de har brug for det.

Apple fastlåser kunderne til et bestemt teleselskab ved at bruge det sjældne micro-SIM-kort i den kommende tavle-pc iPad. Sådan lød anklagen mod Apple i går, fremført af teleanalytiker John Strand.

Men problemet er løst, så snart flere af teleselskaberne i Danmark også kan tilbyde det lille micro-format, og i hvert fald ét teleselskab er godt på vej.

Hos Bibob, der ejes af Telenor, besluttede man sig nemlig for at bestille en stak micro-SIM-kort hjem, så snart man fandt ud af, at iPad'en bruger sådan et.

»Micro-SIM er en hyldevare på lige fod med mini-SIM, så vi så ikke noget odiøst i også at skulle have dem liggende på hylderne,« siger Michael Andersen, regnskabschef hos Bibob.

Teknikerne er nu i gang med at teste de små SIM-kort, så muligheden er helt klar til brug, når iPad'en kommer til Danmark på et tidspunkt. Og hos Bibob regner de med, at konkurrenterne også bestiller micro-SIM-kort hjem.

»Når Apple kommer med noget, som vil sælge meget, så er det jo dumt ikke at følge med. Hvis andre teleselskaber ikke gør det samme, så forstår jeg dem ikke,« siger Michael Andersen.

Ikke oplagt at bytte SIM-kort
Ved at SIM-kortet i iPad'en ikke er samme slags som i mobiltelefonerne, skal en iPad-ejer have to forskellige konti med hver sin datapakke. Man kan ikke lige skifte over og bruge sit normale telefonabonnement i sin iPad.

Men det forventer Michael Andersen heller ikke, at folk ville have gjort, hvis SIM-formatet havde været det samme i de to apparater, for iPad'en har ingen telefonfunktioner.

»Hvis man skal tage SIM-kortet ud af sin telefon for at bruge det i en iPad, kan man ikke blive ringet op imens. Så er det bundet i en gadget, og det tror jeg, de færreste vil,« siger han.

Hos Bibob betaler man kun for forbrug, men til datatrafik kan det bedst betale sig at købe en datatrafik-pakke, der koster 50 kroner om måneden for hver. Dermed får folk, der gerne ville nøjes med ét SIM-kort og bytte rundt, en ekstra udgift af Apples SIM-kort-valg.

Rent teknisk er micro- og mini-SIM-kort temmelig ens. Men prisen er lidt højere i indkøb på de små kort.

»Det koster os 10-20 kroner mere pr. styk, men den udgift afholder vi jo. Og jeg tror, at prisen vil falde, så snart produktionen kommer op i et højere antal,« siger Michael Andersen.

Apples iPad kommer i to versioner. En kun med wifi-forbindelse, og en med både wifi og et 3G-modem indbygget. Micro-SIM blev udviklet for mange år siden som en mindre udgave af de kendte mini-SIM-kort. Tanken var, at de tog mindre plads i en telefon, men da iPad'en er en stor tingest i forhold til en telefon, kan begrundelsen for valget ikke være pladshensyn.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (68)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Artiklen siger:

Apple fastlåser kunderne til et bestemt teleselskab...

Intet understøtter at iPadden vil blive knyttet fast til et bestemt teleselskab eller nogen kontrakt her i landet. I USA bliver iPadden solgt uden om teleselskaber ulåst og uden noget abonnement. Det samme planen i andre lande ifølge det sagde Apple ved præsentationen af iPadden:

11:15-16AM - “AT&T’s throwing in free WiFi hotspot use, too... There’s no contract — it’s pre-paid. You can cancel at any time. We think it’s a phenomenal offering. So what about internationally? We hope to have our international deals in the June-July timeframe. We think we can do a lot in June, we’ll start on that tomorrow. However all models are unlocked and use GSM micro-SIMS. If your carrier uses micro-SIMs, there’s a very high likelihood it’ll just work.”

Kilde: http://live.gdgt.com/2010/01/27/live-apple-come-see-our-latest-creation-...

Så Apple vil måske lave en aftale med et teleselskab om at have en datapakke klar når iPadden kommer, men forhåbentligt uden nogen binding. Herhjemme har Bibob, Telia, 3 og Telmore indtil videre givet udtryk for at de vil eller tænker på at udbyde microsim, TDC klør sig lidt i skægget, mens Telenor ikke ved hvad de selv mener: http://ipadguide.dk/nyheder/de-danske-teleselskabers-planer-for-ipaden/ http://www.facebook.com/TELMORE

 • 0
 • 0
#2 John Strand

Hej

Her er fem spændende spørgsmål som man bør se på og som vi er igang med at undersøge.

 1. Vil SIM kort leverandørerne give garanti til aktører som Bibob, CBB, Telmore etc. for at deres micro SIM virker i iPaden når den rammer gaden.

 2. Er der noget specielt Apple software på SIM kortet som skal være der hvis iPaden skal virke over et 3G netværk

 3. Hvis der er noget specielt Apple software på SIm kortet så kan man spørge under hvilke konditioner vil en operatør kunne få adgang til den del, skal de tilbyd deres kunder specielle iPad abbonomenter med nogle særlige vilkår eller skal de give Apple en kick back af kundens forbrug på samme måde som AT&T gåør det på iPhonen idag.

 4. Hvordan kan det være at Apple på den ene siger at kunderne frit kan vælge operatør samtidig med at de siger at de vil fortælle om deres internationale deals i juni / juli.

 5. Betyder ovenstående at kunderne frit kan vælge mellem de operatører der bliver partnere med Apple og som går med på de konditioner som Apple stiller over for operatørerne - det er den model de bruger på iPhonen idag.

Bare nogle tanker en onsdag formiddag... :-)

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#5 Søren S. Nielsen

Rigtig godt spørgsmål, Jens Lund! :)

Min personlige, subjektive holdning der ikke bygger på andet end konspiratorisk tankegang er at de gør det af samme grund som de nægter at bruge flash. Fordi de kan. Fordi Steve Jobs ville kunne lancere hvad som helst og det vil sælge som varmt brød.

Jeg venter stadig på at nogen skal forklare mig hvorfor iPad'en ikke bare er en 10" iPod touch.

 • 0
 • 0
#8 Stephen Aaskov

1) Der er tale om en standard, så mon ikke?

2) Hvorfor skulle der være det? Hvorfor bringe det ind i den pseudo problemstilling du har bragt frem?

3) Se ovenfor. Men din strategi bliver nu lidt mere synlig.

4) En international "deal" kunne jo forestilles at være en bundling af et fordelagtigt abonnement med en subsidieret iPad - hvem ved, vi gør måske i juni/juli

5) Er inderligt irrelevant, forudsætter at dine vrangforestillinger omkring Apple´s intentioner er korrekte. Men der er fra Apple´s jo netop meldt ud af iPad ikke skal sælges operatørlåst.

Gå nu hjem og hold påskeferie - historien om iPad som værktøj for ondskabens imperie har trukket de pageviews den kan bære.

 • 0
 • 0
#9 John Strand

Hej

Så har vi fået svar fra en af de store SIM kort leverandører. De vil IKKE give garanti for at deres micro SIM kort virker i iPaden og de kan først teste det når de endelige devices rammer markedet.

De håber at de virker og de tror at de virker men de kan ikke give operatørerne garanti for at det virker.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#10 Stephen Aaskov

Apple vælger at gøre som de gør, fordi de kan.

Hvad er der galt med det? Alt andet vil da være kommercielt selvmord og ren anti-innovation.

Forestil dig, at Apple´s ingeniører har fundet det bedre, lettere, smartere eller mindre varmeudviklende at bruge micro SIM - skulle de så lade være med det, blot fordi branchen hidtil har været langsom til at skifte til en nyere standard? Når nu hverken dig, mig eller John Strand kender til produktets udviklingshistorie kan vi ret beset ikke sige en pind om bevæggrundene for at bruge micro SIM. Jeg kan derimod sige at det er en totalt non-news historie.

Og lige til slut: En iPad er en videreudvikling af en iPod touch - hvis ikke du kender det koncept kan du sagtens se den som en 10" iPod touch. Hvis du på den baggrund ikke mener at have behov for en, så lad være med at købe en.

 • 0
 • 0
#12 Rune Broberg

Selvfølgelig kan de ikke give en garanti! Leverandører med bare den mindste intelligens giver jo ikke garantier for at deres dimser virker sammen med andre producenters endnu ukendte dimser.

Men når nu Apple siger, at iPad'en bruger en standard Micro-SIM, ville det så ikke være mærkeligt om ikke det var tilfældet?

Der må være bedre måder at komme i medierne end ved at komme med grundløse konspirationsteorier.

 • 0
 • 0
#14 Stephen Aaskov

Og?? Hvis de ikke har haft en iPad i hænderne kan de ikke give garantien. Hvis de har haft en iPad i hænderne og testet det må de ikke sige noget p.g.a Apple´s iPad NDA.

Jeg ville på det grundlag bestemt ikke udstede nogen garanti. Hvad jeg derimod ville være villig til er en teknisk gennemgang af risici og/eller eventuelle problemområder. Fik du en teknisk gennemgang af SIM kort leverandøren?

 • 0
 • 0
#15 Deleted User
 1. Hvordan kan det være at Apple på den ene siger at kunderne frit kan vælge operatør samtidig med at de siger at de vil fortælle om deres internationale deals i juni / juli.

Måske betyder det, at der vil være en aftale med et selskab om at udbyde en pakke i stil med den som AT&T har klar i USA. iPadden vil i USA blive solgt uden subsidier og ulåst, og meldingen går på at det vil være det samme i andre lande. Man kunne måske forestille sig at nogle teleselskaber laver en pakkeløsning hvor iPadden bliver solgt med tilskud og et abonnement med en bindingsperiode, det fungerer vel så egentlig som en afbetalingsordning?

 • 0
 • 0
#16 Stefan Svensson

"1. Vil SIM kort leverandørerne give garanti til aktører som Bibob, CBB, Telmore etc. for at deres micro SIM virker i iPaden når den rammer gaden.

 1. Er der noget specielt Apple software på SIM kortet som skal være der hvis iPaden skal virke over et 3G netværk"

Når forskellen på et almindeligt SIM og MicroSIM bare er en smule mindre plastic, uden nogen reel funktionalitet, så kunne man stille de samme 2 spørgsmål, hver gang en mobilproducent lancerede en ny mobiltelefon til brug med almindelige simkort.

 • 0
 • 0
#17 Jesper Zuschlag

Den berømte spåmand John Strand udtaler i dag, "Verdens forskere har IKKE kunne komme med nogen garantiet for at der ikke indtræffer en verdensomspændende katastrofe i morgen. De håber det ikke, de tror det ikke men de kan ikke give verdens befolkning en garanti, hvorfor vi har været nødsaget til at udsende en analyse der konkludere at verden går under i morgen!"

;-)

 • 0
 • 0
#18 Michael Svendsen

Som jeg kommer til at tænke på med JS sriverier de sidste par dage.

 1. Du må få lov til at se min Ph.D.
 2. Vi ringer bare til San Fransico universitet
 3. Mine udenlanske partnere Media Power og eCommerce er da gode betalere, ikke kriminelle.
 4. Jeg har en kæmpe kontrakt med et kæmpe udenlansk selskab. (Jeg vil bare ikke sige til nogen hvem det er (IBM)).
 5. SaaS Paas og IaaS (kunne F.EKS. læses som Ericsson, Nokia og Samsung) har en stor fremtid.

Jeg syntes bare jeg har set et lignende mønster på svar og fremlæggelse dokumentation fra en anden blog og en anden sag.

Mvh. Michael

 • 0
 • 0
#19 Hans Dalsgaard Jensen

Det eneste konkrete at forholde sig til nu og i de næste (par) måneder, er oplysningen fra præsentationen "... all models are unlocked and use GSM micro-SIMS. If your carrier uses micro-SIMs, there’s a very high likelihood it’ll just work.”

Er Jobs fuld af løgn? Plejer han det?

John's fem spændende spørgsmål må indtil videre kunne besvares: 1) "...very high likelihood..." 2) nej 3) n/a 4) det samme de har opnået i USA - mulighed for PAYG til en favorabel pris? 5) nej, tilsyneladende helt frit blandt teleselskaber der kan finde ud af at skære SIM kort til i 3FF og som bruger UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz) eller GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)

Det vil da være fint hvis John Strand kan komme med fakta, der understøtter hans spekulationer/formodninger/bange anelser ...

 • 0
 • 0
#20 Henrik Schmidt

Hej John Strand.

1) I sidste uge beskrev du Apple's brug af micro-SIM som teknologiske håndjern. Det viser sig så, at der er tale om en merudgift på 10-20 kroner for teleselskaberne, som de sådan set kan sende direkte videre til kunderne.

Det går jeg ud fra, at du i den egenskab af professionel i branchen allerede vidste, før du udtalte dig offentligt. Hvordan kan det betegnes som teknologiske håndjern? At Apple ifølge dig skulle gøre brug af en DRM mekanisme har jo intet med størrelsen af SIM kortet at gøre.

 • 0
 • 0
#21 Claus Waldersdorff Knudsen

@John Strand

Du skriver, bl.a.:

 1. Vil SIM kort leverandørerne give garanti til aktører som Bibob, CBB, Telmore etc. for at deres micro SIM virker i iPaden når den rammer gaden.

og

Hej

Så har vi fået svar fra en af de store SIM kort leverandører. De vil IKKE give garanti for at deres micro SIM kort virker i iPaden og de kan først teste det når de endelige devices rammer markedet.

De håber at de virker og de tror at de virker men de kan ikke give operatørerne garanti for at det virker.

Hvis du har bare lidt kendskab til apperatudvikling generelt, vil du vide at INGEN komponentleverandører vil udstede garantier for at netop DERES komponenter vil virke i DIT apperat. Det er DIN opgave som udvikler at overholde de specs der findes i diverse datasheets.

Så det er jo det rene sludder du (I? :) kommer med. Og at du så ovenikøbet kommer med den gang gas i din egenskab af "professionel teleanalytiker" gør dig, IMHO, særdeles utroværdig.

Men som antydet i et tidligere indlæg: Der må være bedre måder at komme i medierne på!

Mvh, Claus

PS Jeg kunne nu godt tænke mig at vide præcis hvad Apple har gjort dig, siden du bruger så meget energi på at nedgøre ikke alene Apple, men også deres kunder, jvnf. Strand Consults:

http://www.strandconsult.dk/sw4031.asp

In reality the iPhone is surrounded by a multitude of people, media and companies that are HAPPY TO BEND THE TRUTH to defend the product they have purchased from Apple.

(min fremhævning)

At tænke sig: Kalde Apples kunder for lystløgnere!! Det er godt nok useriøst!

PPS. Jeg ejer eller anvender ikke noget Apple grej overhovedet, og har ingen planer om det; men det er helt sikkert ikke fordi Strand Consult skriver som han/de gør :-)

 • 0
 • 0
#22 John Strand

Hej

Ja så har iPaden ramt gaderne i USA og dem der vælger at kæbe en iPad mmed 3G kan vælge mellem følgende opratører: AT&T, AT&T, AT&T og AT&T...

Det er tydeligt for en hver at Steve Jobs påstand om at kunderne ikke var låst til en bestemt operatør og at de selv kunne vælge hvilken operatør de ville bruge betød at de kunne vælge mellem AT&T, AT&T, AT&T og AT&T...

Hvad skal jeg sige..

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#23 Jakob Damkjær

For det er wifi versionen der er kommet på gaden... ikke 3G varianten.

Der er slet ikke et iPad med sim slot på markedet endnu.

Virkeligheden ringede john, men jeg svarede at du var taget i sommerhus over påsken og vi håbede alle sammen at du blev der.

/Jakob

PS! Den er stadig "unlocked", hvis du ikke helt fatter det så betyder det "ulåst" på dansk. Det er det modsatte af "låst" jeg ved godt det er et kompliceret koncept at forstå.

 • 0
 • 0
#24 Deleted User

Netop i USA vil der måske ikke være så meget at vælge imellem, vist blandt andet på grund af at 3g ikke er så udbredt i USA og at nogle udbyderne af 3g og iPadden kører på forskellige frekvenser: http://gizmodo.com/5458423/unlocked-or-not-your-ipad-wont-be-able-to-use... Situationen kan vel blive anderledes i Europa, er der ikke flere udbydere af 3g på de samme frekvenser? I hvert fald har 3, Telia, Bibob og Telmore mere eller mindre klart meldt sig på banen. Vi bliver nok klogere i slutningen af måneden når 3g-versionen kommer i USA, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Spanien og Schweitz.

 • 0
 • 0
#25 Claus Waldersdorff Knudsen

Hmmm, En hurtig søgning:

iPhone users can get iPhone 4G or iPad 4G on Sprint by using Sprint’s Overdrive 4G Mobile Hotspot. Sprint’s 4G Hotspot provides faster Internet access than AT&T’s 3G network. Sprint recently created a video ad showing it off and making fun of AT&T’s slower 3G network.

Link:

http://www.quickpwn.com/2010/03/iphone-4g-and-ipad-4g-on-sprint.html

Om det virker eller ej, aner jeg ikke. Men 3G versionen kommer jo alligevel først i slutningen af april, så der kan nå at ske meget.

Og så vidt jeg ved er ipadden stadigvæk ikke låst...

At Apple så vælger KUN at annoncere for AT&T er en helt anden sag.

Mvh, Claus

 • 0
 • 0
#26 Michael Balle-Pedersen

I stedet for alle spekulationerne om det ene og det andet, så tag et kig på videoen fra introduktionen.

http://www.apple.com/quicktime/qtv/specialevent0110/

Alle iPad 3G sælges ulåst, som i ikke uden kontrakt og ikke bundet til en operatør. Der er indgået en aftale med AT&T i USA der giver en god pris på 3G adgang, som er let at sætte op når du får maskinen. Det er en aftale uden kontrakt eller bindingsperiode.

Men da den ikke er låst, og der ikke er nogen kontrakt eller noget, så kan du frit vælge at lave en aftale med en anden operatør, såfremt de kan tilbyde dig et micro sim kort, hvilket basalt set bare er et logistisk problem.

 • 0
 • 0
#27 Jens Lund

Hvad skal jeg sige..

Hilsen

John Strand

Du kan jo starte med at sige, om dette er niveauet fra "teleanalytiker" John Strand? For hvis det er tilfældet er jeg alvorligt bange for hvad der er der står i dine rapporter.

For det første har iPad med 3G IKKE ramt gaderne endnu.

For det andet har der på intet tidspunkt været skjult, at iPad 3G kommer med AT&T simkort fra start. Men det skal man nok være teleanalytiker for at have overhørt?

Der hvor du væltede ud i medierne, og hvor du endnu ikke har kunnet bevise din påstand er, om iPad er låst, så brugeren får "teknologiske håndjern" på.

Kan brugere skifte AT&T simkortet ud med et fra en anden operatør? Ja eller nej?

 • 0
 • 0
#28 John Strand

Kære Jens

Jeg ved godt at 3G udgaven ikke har ramt gade endnu men jeg har meget svært at se hvordan Steve Jobs kan sige at der er valgfrihed når det kommer til operatør men at i USA der bliver det et AT&T produkt....

Det bliver som jeg har sagt frihed til at vælge blandt de operatører som indgår et partnerskab med Apple på de vilkår som Apple diktere...

Med hensyn til at bevise så har jeg faktisk sendt dokumentation for hvofor jeg er nået frem til mien konklutioner til de journalister jeg har talt med og jeg har i dette forum publiceret teksten fra en af mine kilder uden at afsløre hvem manden er...

Men mellem os to skal vi så ikke gætte på at jeg har nogle temmelig gode kilder der ved noget om dette .... på den anden side sætter du spørgsmålstegn ved mit netværk og hvem jeg kender i branchen .... :-)

Kan blot konstatere at de amerikanske medier siger at kunderne i USA kommer til at kunne vælge mellem AT&T, AT&T, AT&T og AT&T....

Hvad med dem i USA der bruger T-Mobile, Verisoon og Sprint i USA kan de bruge de operatører som de er kunder hos idag når 3G udgaven kommer....

Glæder mig til at se dit svar...

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#29 John Strand

Nu er det sådan at der i USA primært er fire store operatører:

 1. Verizon - De bruger en mobil tekenologi der hedder CDMA - iPaden køre ikke CDMA

 2. AT&T - De bruger primært GSM /CDMA - De har en aftale med Apple

 3. Spirnt - De bruger primært CDAM/IDEN og de er ved at gå Wimax / LTE vejen - iPaden understøtter ikke de teknologier

 4. T-Mobile - De køre GSM/WCDMA - problemet er at deres 3G primært er rullet ud i 1700 MHz - iPaden understøtter ikke 1700 MHz

Så det kan godtvære at Steve Jobs lover frihedmen den frihed er i USA meget teroretisk idet iPaden ikke kan bruges på de andre operatøreres netværk med mindre man vil køre data over GSM/GPRS.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#32 Michael Svendsen

@John Strand. Så det du siger NU, er at begænsningen IKKE er pga. micro SIM, men at det udelukkende er fordi AT&T har det netværk som minder mest om Europa?

Vil det sige at lige meget hvilket SIM format der var valgt fra Apple, havde det ikke givet nogen forskel?

Vil det ikke sige at du tog fejl i din første anklage - "Apple indfører i iPad’en et nyt SIM-kort, som giver brugeren teknologiske håndjern på"?

Hvad skal jeg sige.. At du har ret (for USA?), men tager fejl?

 • 0
 • 0
#33 John Strand

Kære Michael

Der er intttil hindre for at Apple kunne have lavet iPaden spledes at den var kompatibel med T-Mobiles netværk - INTET.

Tilsvarende så er der INGEtekniske forklarnger på hvorfor man skal bruge micro SIM, der er INTET ddu kan med det SIM kort om man ikke kan med klassiske SIM kort.

Men når Steve Jobs står i USA og siger at folk FRT kan vælge operatør så er den en sandhed behæfteted mange motifikationer, rent faktisk så kan de mange Apple kunder i USA (Apples største makred) vælge mellem AT&T , AT&T, AT,T og AT&T.

Hvor mng amerikanere render rundt og tror at når køber en iPad 3G så kan de gøre som Steve Jobs har lovet dm og hvor mange af dem kommer til at opleve at den valgfrihed Stev Jobs tale om betød at man kunne vælge mellem AT&T , AT&T, AT,T og AT&T.

I henhold til den danske markedsføringslov (som ikke gælderi USA) så er det ma kalder villedende markedsføring.

Hvis der er nogle faktuelle fejl i det jeg skriver så høre jeg det gerne.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#35 Jens Lund

Først hed det sig:

Apple indfører i iPad’en et nyt SIM-kort, som giver brugeren teknologiske håndjern på.

http://politiken.dk/tjek/digitalt/computer/article935125.ece

Det blev så til: (Mine fremhævninger)

Vi ved at den løsning Apple har implementeret KAN bruges til at låse kunderne bedre fast - vi ved IKKE om de gør det men vi har en TRO på at de vil imødegå de operatører som giver tilskud tilderes hardware og dermed tilbyde dem en bedre lås end den der er i iPhonen.

http://www.version2.dk/artikel/14379-anklage-apple-stavnsbinder-kunder-m... (30. MARTS 2010 10:46)

Og nu hedder det sig:

Med hensyn til at bevise så har jeg faktisk sendt dokumentation for hvofor jeg er nået frem til mien konklutioner til de journalister jeg har talt med og jeg har i dette forum publiceret teksten fra en af mine kilder uden at afsløre hvem manden er...

(5. APRIL 2010 00:38)

Men hvad pokker er det de anonyme kilder dokumenterer? At I tror noget eller at I med sikkerhed ved noget?

Har du blot tro, eller har du en viden, som du bare vælger at holde tilbage?

 • 0
 • 0
#36 John Strand

Kære Jens

Det er fantastisk som du kan klippe og klistre i citater for at få dem til at passe ind i din verden og din argumentation.

Lad os forholde os til det jeg har sagt:

»Apple indfører i iPad’en et nyt SIM-kort, som giver brugeren teknologiske håndjern på. Der er ikke andet end kommercielle tanker bag at indføre et nyt format, og det ser ud, som om denne teknologilås alene skal gøre det nemt at malke kunderne«, siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

Jeg har også sagt at vi endnu ikke ved hvordan Apple har implemeteret det i praksis men flere af mine kilder som ALLE har arbejdet på iPad projektet siger at det er kommercielle hensyn der ligger til grund for at man vælger den SIM type som INGEN bruger (der er nogle få telefoner i japan der gør det men meget få)en SIM type der IKKE kan mere end dagens SIM kort.

Jeg kan også fortælle dig at operatørernes SIM leverandører IKKE vil give garanti for at deres micro SIM kort virker i iPaden - det kunne godt tyde på at man skal have en aftale for at kunne få SIM kort der virker i iPaden.

Lige nu ved jeg fra flere kilder at flere operatører forhanler med Apple om aftaler og jeg ved at der er mange elmenter med i de aftaler, elementer som prisen for data, roaming priser, tilskud til iPaden etc. etc. og skal vi ikke gætte på at Apple gerne vil have en andel af den datatrafik som iPaden genere - det var det som de ville med iPhonen.

Med hensyn til mine kilder så må du tro mig, jeg udlevere dem IKKE til dig - hvorfor skulle jeg der lever af at levere objektiv information sprede løgne - jeg har over 160 operatører rundt om i verden på mine kundeliste og de vil gerne have information om hvordan verden ser ud og hvordan den udvikler sig - det er det de betaler os for.

Når der er folk der betror os visse ting så ved vi at der er ting vi kan sigeog ting vi ikke kan sige og når folk vil have at vi holder deres navn tæt til kroppen så er det naturligvis noget vi gør.

Du glemte lige at svare på hvordan løftet fra Steve Jobs om valgfrihed når det kommer til valg af operatør hænger sammen med det faktum at iPad kunder i USA vil kunne vælge mellem AT&T, AT&T, AT&T og AT&T.

Skal vi ikke blive enige om at den valgfrihed Steve Jobs lovede kunderne i USA det er en valgfrighed der ikke eksistere med mindre man vælger AT&T på samme måde som Appel har gjort det.

På dansk kalder man det en løgn, Forbrugerombudsmanden vil kalde det vildledende markedsføring.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#37 Mikkel Meyer Andersen

John Strand, din debatteknik er at forsøge at forvirre fjenden ved at snakke i tåger og undgå at svare konkret (eller helt at svare) - faglige argumenter og kilder i din debat skal man lede længe efter. Derimod har du flere gange skrevet "stol på mig" - sikke dog et fantastisk dårligt argument i en debat. Det er muligt, at dine kunder gør det, men heldigvis går den for størstedelen ikke herinde.

Du er politiker, og det er fint - men lad nu være med at blive ved med at få det til at lyde som om, at du sidder inde med en masse hemmelig viden, som du ikke vil dele eller give kilder på. Intet - absolut intet - af det, du har sagt eller skrevet har antydet at det er tilfældet. Dine udtalelser kan ende i kategorien gætterier, hvilket naturligvis er fint, men så lad dog være med at betragte dem som endegyldige sandheder selv.

Jeg håber, at du enten vil begynde at debattere på et højere niveau, eller at du helt vil stoppe. For alles skyld.

MVH. Mikkel.

 • 0
 • 0
#38 John Strand

Kære Mikkel,

Lad os se bort fra minekilder (som jeg har stor tiltroi til) og lad os forhole os til det løft Steve Jobs gav til amerikanerne da iPaden blev lanceret.

Steve Jobs sagde at iPaden ikke var låst og at folk selv kunne vælge hvilke operatørde ville brug.

Nu kan vi se at de kan vælge mellem AT&T, AT&T, AT&T samt AT&T - hvilken valgfrihed er det som man tilbyder kunderne.

Kan du ikke frtælle mig om der var hold i det løfte Steve Jobs kom med til 300 millioner amerikaere eller om sandhenden var at kundernes valgfrihed ikke eksistere i USA.

Glæder mig til at høre dit svar.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#40 John Strand

Kære Mikkel

Det er da meget konkret om 300 millioner amerikanere frit kan vælge operatø når de køber en iPad 3g (det var det Steve Jpobs lovede) eller om de kan vælge mellem AT&T,AT&T, AT&T og AT&T....

Kan du ikke fortælle mig om det Steve Jobs har gjort er det vi på dansk kalder at vildlede kunderne.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#41 Jens Lund

Det er da meget konkret om 300 millioner amerikanere frit kan vælge operatø når de køber en iPad 3g (det var det Steve Jpobs lovede) eller om de kan vælge mellem AT&T,AT&T, AT&T og AT&T....

John Strand, er det Steve Job, der bestemmer hvilke typer simkort forskellige amerikanske operatører tilbyder deres kunder? Ja eller nej?

Og du skulle da også have fortalt Politiken, at det var de AMERIKANSKE kunder, du var så bekymrede for, ikke de danske, men se, så var du jo nok ikke kommet i avisen.

 • 0
 • 0
#42 Deleted User

Hvis man skal være præcis sagde Steve Jobs vel slet ikke noget om andre operatører i USA end AT&T ved præsentationen:

11:13-14AM - “iPad has the latest and greatest WiFi. But we’re going to have models with 3G built in as well. Now, what does it cost for the data plans? In the US cellphone companies typically charge $60 per month for a data plan for a laptop. We’ve got a real breakthrough here. Two awesome plans. The first is up to 250MB per month — a fair bit of data, most people will get by on that — for just $14.99. If you feel you need more, we have an unlimited plan for just $29.99. Real breakthrough prices. We’ve got a breakthrough deal with AT&T who is providing the service. AT&T’s throwing in free WiFi hotspot use, too. There’s no contract — it’s pre-paid. You can cancel at any time.”

http://live.gdgt.com/2010/01/27/live-apple-come-see-our-latest-creation-...

 • 0
 • 0
#43 John Strand

Kære Jens

Du burde sætte dig lidt ind i hvordan det amerikanske mobilmarkedd er struktureret og hvilke teknologier som de forskellige operatører bruger.

Hvis du gjorde det og du samtidig så på specifikationerne for iPaden så vil du se at valget for kunderne ikke bliver et frit valg mellemm forskellige operatører men et valg mellem AT&T, AT&T, AT&T og AT&T...

Med hensyn til US versus Danmark så kan jeg forholde mig til at Apple har valgt en simkort teknologi der gør bliver det ikke muligt at bruge SIM kortet fra din telefon i din iPad, du skal tegene et ekstra abbonoment og så ved vi endnu ikke hvilken software der ligger på SIM kortet og om det man laver er en kombination af en hardware og en sofware lås således at det bliver svære at låse telefonen op.

Jeg syntes at det er en meget relevant debat og jeg syntes at når ITEK, Forbrugrrådet etc. etc. siger at de ikke vil have at man binder kundene til en bestemt operatør via en hardware lås så syntes je at den debat skal tages og tages seriøs.

Måske deler du ikke andre Apple fanatikers uro: http://politiken.dk/tjek/digitalt/computer/article935313.ece på den anden side så er debaten meget relevant og den er ekstra relevant når Steve Jobs siger at de IKKE vil binde kunderne samtidig med at amerikanerne ikke har et valg.

Et er sikkert og det er at det valg amerikanerne blev lovet er et valg der ikke eksistere.

Jeg er bestemt bekymret for de danske forbrugere omvendt så må vi se om Apple implementere en ny type lås som de vil tilbyde de operatører der vil give tilskud til iPaden.

Et er sikkert og det er at den frihed Steve Jobs talte om i forbindelse med lanceringen er en frihed der ikke ikke eksistere.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#44 Jesper Zuschlag

Uha, jeg håber at I alle læser denne debat meget omhyggelig. Her ser I alle et ypperligt eksempel på den helt specielle Stand'ske logik hvor hvidt bliver til sort, hvor 2 plus 2 bliver til 5 og hvor alle der ikke hedder John Strand er lallende idioter. Eneste forudsætning er, at grundløse postulater bliver fremført i en ulidelig strøm af gentagelser og at emnet omhandler Apple.

Tænk engang at Aristoteles kunne tage så meget fejl!

 • 0
 • 0
#45 John Strand

Kære Jesper

Skal vi ikke blive enige om at da Steve Jobs sagde at iPaden ikke var låst så "glemte" han at sige at i USA kan man kun bruge 3G udgaven på AT&T´s netværk.

I dette debat forum er der folk der trr at hvis de andre operatører bare køber de rigtige SIM kort så virker 3G udgaven aaf iPaden på disse netværk.

Nu er det sådan at iPaden ikke understøtter CDMA men kun WCDMA og den understøtter ikke 1700 MHz som er det som T-Mobile bruger på 3G i USA lige nu.

Meget enkelt så kan amerikanerne som ønsker en 3g iPad og bruge den via et 3G netværk vælge mellem Apples partner i USA (AT&T) og AT&T og AT&T ....

Meget enkelt så har Apple lanceret deres iPad i en version der gør at de er låst til at bruge den operatør som Apple arbejder sammen med.

Det store spørgsmål er de ikke ønsker at bruge AT&T kan ikke bruge 3G funktionen i deres iPad.

Hvis der er nogle faktuelle fejl i det jeg skriver må du endeligt sige til.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#46 Michael Svendsen

Før: Mobil operatører solgte / sælger mobil telefoner med tilskud. F.eks. mobiler for én krone. Tabet / tilskudet skulle således tjenes ind på salg af taletid, sms, mms, MSN abon. osv. Dvs. gatekeeping.

Fremtiden: Mobil operatører "får lov" til at sælge abon. til en platform, iPhone, iPad, Android, etc. Google, Apple og måske også MS, vil have lov at bestemme hvilke services der tilbydes på deres App. stores, og reducerer operatører til at være netværs administrator. Google, Apple og andre vil kræve penge af operatører for at kunder genererer trafik på nettet, ikke services som hostes ved operatøren.

I før og fremtids modellen er der én betaler - Kunden, brugeren.

Dette er grundæggende hvad der er skrevet om i en tidligere artikel på et andet site.

JS forretning baserer sig på "før" modellen. Hvis Google og Apple får succes med deres model skal JS have en ny kunde kreds, som er giganter i sammenligning, og har deres egne RD og markeds analyser.

Det er derfor godt for JS at få udbredt noget FUD om fremtiden, som sikkert er både rigtigt og forkert.

De udtalelser som JS er kommet med ændrer sig hen ad vejen, først er det micro SIM, så er det frekvenser, så er det ikke micro SIM, så er det en SW lås, så er det en kombination. Nu viser det sig at det kun gælder for USA.

JEg finder samtidigt både underholdende, og trivielt at informationer fra JS ændrer sig... Men jeg kan ikke se at det er andet end FUD.

 • 0
 • 0
#47 Hans Dalsgaard Jensen

Skal vi her, adskillige sider nede i tråden, lige opsummere fakta:

Ved Ipad præsentationen sagde Steve Jobs: 1) Vi kommer med en 3G version af Ipad. 2) Vi har en god aftale med AT&T, der giver fri datatrafik til en fordelagtig pris, uden binding og fri benyttelse af AT&T WiFi hotspots. INTERNATIONALT: 3) Vi forhandler og forventer aftaler i juni/juli 4) Alle modeller er ulåste. 5) Hvis din udbyder bruger mikro-SIM vil det med meget stor sandsynlighed bare virke.

Altså, i USA, hvor de fire store netværk har været så "smarte" at bruge hver deres teknologi, har man en aftale med AT&T og man har indrettet sig efter at understøtte AT&T netværk. Jobs har ikke lovet "frihed" blandt de amerikanske netværk.

Internationalt, herunder Danmark, hvor 3G nettene for de flestes er kompatibelt med den GSM teknologi der ifølge specs er bygget ind i Ipad, skal man blot få sig (eller klippe sig til) et standard mikroSIM kort.

Hvad "aftalerne" i (3) går på er gætværk. John Strand og hans kilder siger hardware-lås og teknologiske håndjern. Mit gæt vil være "foretrukne operatører" som tilbyder fordelagtig pris på datatrafik, abonnement uden binding og fri anvendelse af WiFi hotspots - men at Ipad iøvrigt kan bruge en vilkårlig anden operatør.

Any bets?

 • 0
 • 0
#48 Jens Lund

T-Mobile benytter frekvens 1900 (og dette net er det største i USA) og 2100. iPad benytter blandt andet 1900 og 2100.

John Strand, bestemmer Steve Jobs om T-Mobile tilbyder sine kunder microSIM? Ja eller nej?

Med hensyn til US versus Danmark så kan jeg forholde mig til at Apple har valgt en simkort teknologi der gør bliver det ikke muligt at bruge SIM kortet fra din telefon i din iPad, du skal tegene et ekstra abbonoment...

Som teleekspert må du kunne fortælle hvor mange, der piller deres simkort ud af deres telefon for at bruge det i en evt. netbook, som understøtter simkort?

Jeg sidder ikke og tager mit simkort ud af min telefon for at sætte det over i min 3G dongle, og jeg har endnu til gode at møde en person, der gør det. De findes sikkert, men du benytter et argument, som gælder for måske 5% og bruger det som om det var normalen.

... og så ved vi endnu ikke hvilken software der ligger på SIM kortet og om det man laver er en kombination af en hardware og en sofware lås således at det bliver svære at låse telefonen op.

Netop, du ANER det ikke. Ikke engang med alle dine kilder som alle har været med på iPad projekter aner det og alligevel taler du som om du kender svaret. Det eneste vi alle ved er, at Steve jobs har sagt at iPad sælges ulåst. Om det er sandt eller ej, må vi alle vente med at finde ud af til engang først i maj.

Jeg syntes at det er en meget relevant debat og jeg syntes at når ITEK, Forbrugrrådet etc. etc. siger at de ikke vil have at man binder kundene til en bestemt operatør via en hardware lås så syntes je at den debat skal tages og tages seriøs.

Forbrugerrådet opererer i DK. Ikke i USA. I DK vil i hvert fald 2 selskaber komme med microSIM, så ingen binding til en bestemt operatør. Så det hele bunder i en falsk debat startet af dig fordi det er en meget relevant debat?

 • 0
 • 0
#49 Hans Dalsgaard Jensen

Skal vi ikke blive enige om at da Steve Jobs sagde at iPaden ikke var låst så "glemte" han at sige at i USA kan man kun bruge 3G udgaven på AT&T´s netværk.

...

Hvis der er nogle faktuelle fejl i det jeg skriver må du endeligt sige til.

Ja, det er faktuelt forkert. Se præsentationen igen og lyt (1 time 12 min. inde i præsentationen). Da Steve Jobs talte om u-låste Ipad, talte han om Ipad udenfor USA.

Hele denne tråd, alle de andre tråde om dette emne og al medieomtalen har handlet om når "Ipad 3G kom til Danmark." Forholdene i USA er i den sammenhæng irrelevante.

PS Hvilke danske/europæiske teleoperatører bruger CDMA?

 • 0
 • 0
#50 John Strand

Kære Jens Lund

Nu gør du dig igen klog på ting du har fundet på nettet og unden at du har læst det der står - Google er fantastisk til at finde viden med men Google har det også med at afsløre dem der ikke kan finde ud af at søge med Google.

Lad mig lige præcisere at T-Mobile køre GSM i 1900 MHZ IKKE 3G. Dit t_Mobile 1900 argument holder ikke med mindre man vil køre data over en GSM forbindelse med den fantastiske hastighed som de giver.

Når man som du gør sig selv til professor i mobilverden og basere sin viden på det man kan finde på nettet så bør man læse det der står og så sikre sig at man har forstået det.

Du har ret i at T-Mobile kan tilbyde deres kunder micro SIM men vi ved ikke om der ligger noget specielt Apple software på dem der låser iPaden og at for at få adgang til det så skal man have en særlig aftale med Apple.

Det er ikke en hemmelighed at Apple har låst iPhonen og i mange lande kan man ikke få koder til at låse sin telefon op når kontrakten udløber og hvis du selv låser telefonen op så bortfalder garantien på din mobiltelefon.

Når så det er sagt så køre t-Mobile lige nu primært 3G i 1700 MHz og det understøtter iPaden ikke. I praksis så kan t-Mobile godt sælge micro SOM kort men iPaden kan ikke køre på deres netværk med mindre man vil bruge GSM som databære (læs meget lav båndbrede)

Med hensyn til de selskaber der har sagt at de kommer med micro SIM så har jeg talt med dem og deres SIM kort leverandæør vil ikke garantere dem at SIM kortene virker i 3G iPaden - det kan man først finde ud af når iPaden rammer gaden men valget af micro SIM er der INGEN teknologiske argumenter for at vælge - du kan det samme med almindelige simkort.

En ting er sikker og det er at kunderne i USA kan vælge mellem AT&T, AT&T, AT&T og AT&T. I praksis så har de den samme valgfrihed som folk i Nord Korea når de skal stemme.

Der er intet falsk i denne debat, den er meget relevant og når Steve Jobs sagde at iPaden ikke var låst så glemte han at sige at den eneste operatør i USA der har et netværk der understøtter 3G udgaven er AT&T.

På den anden side så kan man også have den klassiske Apple fanatiker tilgang til debetten det er den jeg har beskrevet her: http://www.strandconsult.dk/sw4031.asp

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#51 John Strand

I Danmark, Sverige og Norge bruger www.ice.net CDMA men i 450 MHZ hvor der ikke bliver lavet telefoner.

I lande som Rumænien, Tjekiet, Rusland og en række andre lande er der operatører der bruger CDMA og så er der operatører fordelt ud over hele verden.

En meget stor del af operatørerne der bruger CDMA er på vej væk fra CDMA og en stor del af dem kørte CDMA i 850 MHZ og de er på vej over på GSM/WCDMA 850 MHZ det gælder bla Vivo i Brasilien som jeg arbejder en del med.

Håber at det var svar på dit spørgsmål.

Hilsen

John Starnd

 • 0
 • 0
#52 Hans Dalsgaard Jensen

Jo tak, jeg kan så konkludere, at det at Ipad ikke understøtter CDMA er irrelevant for dens anvendelse på 3G net i Danmark.

Men nu er "Apple fanatiker"-kortet smidt, så stopper muligheden for en afklaring vel - herunder hvad der er "sikkert i USA" og hvad der er rent gætværk i Danmark.

 • 0
 • 0
#53 Jesper Zuschlag

Så er overlærer Stand igen igang med at gentage sine formaninger.

Der er kun ét relevant faktum i denne sag; Apple's iPad er ikke låst til en bestemt opertør. Det er en objektiv sandhed uanset hvor meget John Strand så måtte skrige og skråle. At John Strand så ikke er enig i Apple's teknologivalg er en helt anden sag, men sådan set ret uinteressant og nok ikke noget som der ligger søvnløse over i Cupertino.

 • 0
 • 0
#54 John Strand

Kære Jesper

Hvordan ved du at iPaden ikke er låst til en bestemt operatør.

Knne man forestille sig at forudsætningen for at kunne bruge iPaden på et 3G netværk er at operatøreren har en aftale med Apple og at Apple tilbyder sådan aftaler til alle operatører under fordudsætning at de går med til de vilkår som Apple diktere.

Hvis det sker så er det ike første gang at Apple "glemmer" at fortælle det som står med småt.

Et er sikkert og det er at 300 millioner amerikaner kan vælge mellem AT&T, AT&T, AT&T og AT&T.

Det er også lige så sikkert at Apples strategi på iPhonen var at operatørerne skulle give kick back på kundernes forbrug til Apple og skulle vi ikke gætte på at det vil de også gerne have på ipaden.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#55 Jakob Damkjær

En frekvens til UTMS som kun bruges i USA og kun af T-Mobile er ren mystik.

De standarder som iPaden bruger gør at den kan bruges i en variant i Europa, Asien Australien Brazilien og på AT&Ts net i USA.

Og det forklare stadigt ikke hvorfor simkortet har noget at gøre med låsningen. Som ikke er en låsning i resten af verden kun i USA hvor der er nogle teleoperatøre der har valgt at gøre noget anderledes end i resten af verden.

Samme med iPhone. Det er en model til hele verden så Apple ikke behøver at udvilke og supportere 20394823 miliarder modeller og undermodeller som er tilpasset enkelte operatøres tekniske valg.

Det er stadig ikke Apple der låser sin telefon, det er operatørene der har lavet nogle tekniske og økonomiske valg som begrænser hvilke modeller de kan tilbyde kunderne. At det clasher lidt uheldigt med at Apple har valgt at lave én model som kan bruges i hele verden det er svært at se som det store komplot mod den Amerikanske forbruger.

Desuden.

En wifi/GPRS aftale med T-Mobile ville være interessant eftersom de har et af de mest udbredte wifi netværk i USA. T-Mobile har desuden en roaming aftale med AT&T men hvor meget af AT&Ts net og hvilke standarter den gælder er et godt spørgsmål.

Nu er jeg ikke teletekniker men burde man ikke kunne etabere en uplink via GPRS og så downloade via 2100 MHz båndet som T-Mobile faktisk har (som er standart download båndet (som iPad og iPhone bruger). Ja upload vil være langsom, men til at sende ip requests burde det være fint.

Desuden så må der findes operatøre som bibob eller CBB oyster osv der ikke har deres eget net i USA som lejer sig ind på AT&Ts net og de må virke lige så godt som AT&T...

Samtidigt er netværks teknologien i Europa fuldstændig efter UTMS standartens anbefalinger, så der vil være frit valg på alle operatør hylderne eftersom iPaden ikke er operatørlåst bare den operatør kan finde ud af at bruge sin telefon og ringe til sin simkort leverandør og sige (som bibob) "fly mig fluks en stridsvogn, fuld med microsims !!" og jeg håber de fleste i telebranchen kan finde ud af at bruge sin telefon.

Så vi kridter scoren op:

Stand Consult 0 - Virkeligheden 2

detaljerede resultater: SC scorede i det første kvarter selvmål med påstanden om at microsimkorts ville kunne bruges til at operatør låse iPaden i Danmark (i en side note til dette pragtskud af et selvmål, har alle de avisartikler som refererede denne påstand blevet opdateret med en note om at påstanden om at iPaden er operatørlåst ikke kan substansieres nok til at man kan konkludere dette. Overstad fra journalistsprog: rundstykke vi løb med en halv vind og det er vi kede af).

Dette forhindrede dog ikke SC i en stærk offensiv i anden runde af kampen at beskylde en Apple for teleoperatørenes netværkstekniske valg i USA... Alternativ for ikke at lave 2 versioner af iPaden (en til USA (CDMA og en til resten af verden, eller rettere 2 til USA, da AT&T ikke skal lukkes ude.) Hmm og hvor meget mere ville merprisen for dette de special versioner være plus alle de ekstra support timer og frustrerede brugere der stod med den forkerte version til det netværk de gerne ville bruge)... og hvor fedt ville det være hvis man stod i europa med sin elskede CDMA iPad og den virkede nada.

Virkeligt stort mysterie at Apple har valgt straight up UTMS standart frekvenser, da Apple sælger dimser og dutter i hele verden.

Desvære er det blevet dømt til tekniske knockout af den danske dommer, da dette argument absolut ingen relevans har for danske forbrugere da alle operatørene i Danmark bruger UTMS standart frekvenser og da iPaden er ulåst kan alle operatøre sælge 3G abbonemang til iPaden.

Hvilket leder os til den nuværedne score.

Stand Consult 0 - Virkeligheden 2

At AT&T har en konkurancemæssig fordel fordi de faktisk har valgt at bruge den 3G (UTMS) standart frekvensvalget som bruges i resten af verden må man da bare sige bravo til. "Go plan, brug standart frekvenser og antenne teknologier der bruges i hele verden og hvis der kommer en dims der virker med de teknologier så har vi fordel af dette..."

Modsat de andre teleoperatøre der valgte at køre med løsninger som næsten kun bruges i USA... og kræver at der laves en special version af alle telefoner som de sælger, som KUN virker i USA.

Tal om spild af resourcer og unødigt doblet model system, som fraktionere mobil markdet.

Tænk på alle de stakler der har bundet sig til en 2 årig kontrakt til en telefon, de kun kan benytte hos CDMA teleoperatøre...

At der så kun er en af de fire store udbydere i USA der bruger de internationale standartfrekvenser kan jeg ikke se den store forbrydelse i...

Selv om det er lidt synd for de andre at deres valg af propritære eller special indstillede telenetværks teknologier kommer tilbage og bider dem i rumpetten... buhu.

De andre teleleverandøre tjener sikkert styrtende på at de har låst deres forbrugere til en 2 års kontrakt der begrænser deres valg af telefonmodeller til CDMA...

/J

 • 0
 • 0
#56 John Strand

Kære Jacob

Det er en imponerende smøre du skriver om det amerikanske marked og jeg kan blot sige at der er meget langt fra dine tanker til den virkelighed som amerkanerne lever i.

Med hensyn til viruelle operatører i USA så er det sådan at dem der er i USA (de er få og har ikke succes) så benytter de CDMA (der ikke bruger SIM kort) og med CDMA skal du have en ny telefon hver gang du skifter operatør, den information du kenderfra SIM kortet ligger i selve telefonen og kan ikke bare skiftes ud.

I praksis så har amerikanerne valget mellem AT&T, AT&T, AT&T og AT&T.... sådan er det og sådan bliver det nok et stykke tid endnu med minde Apple kommer med en CDMA udgave af iPhonen og iPaden omvendt så er vi tilbage til problemstillingen at man ikke arbejder med SIM kort i CDMA verden og at CDMA telefoner ikke virker i GSM/WCDMA verden.

Det er faktisk sådan at hvis CDMA kunder runt om i verden skal ud ogg rejse så er der mange CDMA operatører der låner deres kunder en GSM telefon de kan bruge når de er i udlandet.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#57 Michael Svendsen

med CDMA skal du have en ny telefon hver gang du skifter operatør, den information du kenderfra SIM kortet ligger i selve telefonen og kan ikke bare skiftes ud.

Vi det sige at lige meget hvilket SIM og hvilken alt muligt andet, vil iPad brugere være låst til én operatør indtil der er operatører som udskifter til GSM/WCDMA?

Det er vist på tide du får fortalt dine 160 kunder at det er på tide at få opgraderet deres netværk.

 • 0
 • 0
#58 Jens Lund

Så er John Strand kommet så langt ud, at han bliver nødt til at gå efter manden i stedet efter bolden. Jeg er fanatiker?

Nu er jeg fuldt ud klar over, at det ikke er 3G på 1900. Det har jeg, så vidt jeg kan læse, heller ikke skrevet noget sted. Så spar dig dine Google-hentydninger. Men jeg formoder, at EDGE virker, da iPad og T-Mobile understøtter EDGE på 1900?

Du har ret i at T-Mobile kan tilbyde deres kunder micro SIM men vi ved ikke om der ligger noget specielt Apple software på dem der låser iPaden og at for at få adgang til det så skal man have en særlig aftale med Apple.

Igen indrømmer du, for jeg ved ikke hvilken gang, at du ikke ved om Apple har låst iPaden. Ergo VED du heller ikke om iPad i USA er bundet til AT&T?

En ting er sikker og det er at kunderne i USA kan vælge mellem AT&T, AT&T, AT&T og AT&T. I praksis så har de den samme valgfrihed som folk i Nord Korea når de skal stemme.

Bortset fra den usmagelige sammenligning med Nord Korea, så kan amerikanerne da så vidt jeg ved vælge JooJoo, HP Slate og alle de andre modeller, der kommer på markedet i år. Hvem siger de absolut SKAL vælge iPad?

Jeg ved ikke helt hvad den begyndende skingre tone fra din side, er tegn på?

 • 0
 • 0
#59 John Strand

Kære Jens

Nu er det sådan at vi diskutere hvad man kan med iPaden og ikke hvad man kan med andre devices.

Jeg syntes lige at du skal tage din mobiltelefon, bruge den som modem på din bærbare PC og så opåleve hvordan det føles at surfe over GPRS/EDGE.

Til Michel Svendsen

Du har viust ikke forstået så meget og det er vist ikke gået op for dig at iPaden køre WCDMA/GSM og IKKE CDMA.

Måske skulle du læse det der står i debatten inden du skriver indlæg der viser at du ingen indsigt har i de mobile teknologier.

Konklutionen er vel at nogle Apple fantatikere har svært ved at sætte sig ind i hvad der er sandt og falsk og hvordan tingene fungere i praksis.

Jeg kan blot konstatere at min tese omkrinng Apple fantatikere endnu en gang er blevet bekræftet.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#60 Jesper Zuschlag

Man kan gætte på meget mellem himmel og jord, men indtil der fremlagt andre oplysninger, så er det et faktum at iPad ikke er låst til nogen operatør - det er utvetydigt blevet bekræftet af Apple. Hvad der så måtte være af operatører i USA eller hvad John Strand så måtte tro og håbe, er sådan set irrelevant. Det er meget muligt at John Strand tidligere er frenkommet med grundløse påstande mht. korrektheden af Apple's, men det er et faktum at han som sædvanlig aldrig har været i stand til at underbygge sine påstand. Som sædvanlig ren varm Strand luft.

 • 0
 • 0
#61 John Strand

Kære Jesper

Kan du ikke gøre mig en tjeneste at komme med en liste over de grundløse påstande jeg er kommet med.

Jeg sage at iPhonen ikke ville koste 199 US som Steve Jobs sagde da den blev lanceret - Der havde jeg ret.

Jeg sage at det ikke var en god business case for mobiloperatørerne - Der havde jeg ret og tallene er i vor iPhone rapport.

Jeg sagde at værdien af premium tjenester solgt til andre telefoner var mange gange støre end værdien af premium tjenester solgt til iPhonen - Det er har Mobile Intertainment Forum bekræftet med tal.

Jeg sagde at Apple først ville vælge en singel operator strategi for derefter at tilbyde devicen til alle operatører - Der havde jeg ret

Jeg sagde at iPhonen var et niche telefon der henvender sig til et segment - der havde jeg ret sidste år blev der solgt 58 millionr iPhones og 1,2 milliarder andre telefoner. Rent faktisk så er der solgt flere Nokia 5800 i Danmark end der er solgt iPhones.

Jeg sagde at reperationer af iPhones vil koste operatørerne kassen idet Apple kun giver operatørerne et år garanti mens kunderne skal have to års garanti - Jeg kender navne og adresser på operatører der ved alt om dette.

Jeg sagde at der IKKE er nogle tekniske årsager til at bruge micro SIM kort i iPaden - der må ligge kommerciele årsager til at man gør som man gør.

Glæder mig til at se hvilke grundløse påstande jeg er kommet med....mig bekendt så har jeg ALTID underbygget det jeg siger.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#62 John Strand

Kære Jesper

Jeg glemte lige at tilføje at jeg sagde at iPhonen skabte massive netværksproblemer i operatørernes netværk og at der var problemer med radioenheden der gjorde at mange operatører va sure på Apple.

Mener at huske at du en gang skrev at det var noget sluder omvendt selv den historie er bekræftet nu i et hav af medier og senest har CTO´en fra AT&T sagt det i NYC Times...

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#63 Michael Svendsen

Du har ret, jeg ved intet om mobil teknologier, jeg havde dog forstået at iPad ikke bruger CDMA, men GSM/WCDMA, det havde du jo lige skrevet.

bliver det nok et stykke tid endnu med minde Apple kommer med en CDMA udgave af iPhonen og iPaden omvendt så er vi tilbage til problemstillingen at man ikke arbejder med SIM kort i CDMA verden og at CDMA telefoner ikke virker i GSM/WCDMA verden.

Så spørger jeg lige igen: Ligegyldigt om det havde været maxi,mini,micro SIM ville der i USA stadig være én operatør AT&T grundet alle andre operatører benytter CDMA... Indtil en anden operatør skifter til GSM/WCDMA?

 • 0
 • 0
#64 John Strand

Kære Michael

I USA benytter T-Mobile GSM/WCDMA så det er ikke et spørgsmål om at der er nogle der skal skifte - vi taler om hvilke frekvensbånd som iPaden understøtter og der er det sådan lige nu at hvis du vil bruge 3G på din iPad så kan du kun vælge AT&T.

Tilsvarende så understøtter iPaden ikke at man kan bruge sin mobil telefon som modem, alternativt sætte et modem til iPaden.

Det du kan gøre er at du (under forudsætning af din mobiltelefon understøtter det) kan lave din mobiltelefon om til en wi-fi router som din iPad så kan bruge til at komme på nettet.

Nu burde tingene være skåret ud i pap.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#65 Kenneth Nielsen

Jeg syntes grundlæggende at det er morsomt at læse de her debatter hvor JS deltager, det er på linie med cirkus revyen anno 1957...

Men jeg mener dog at i bruger jeres tid (og nu også min egen) på noget som er inderligt ligegyldigt.

John Strand er Telebranchens svar på Sidney Lee, og det eneste der kan få ham til at gå væk er : Ikke at tale om / med ham. Jeg er af den overbevisning at vi bør følge samme strategi over for John Strand, magen til tidsrøver skal man da lede længe efter.

Jeg har selv deltaget i diskussioner med manden, og et af hans kendetegn er at han overhovedet ikke lytter/læser det man siger. Det er umuligt at have en faglig diskussion med en mand hvis intellekt ikke sniger sig over en 8 årigs.

Det var blot mine 5 cent, og hermed de sidste bits der er spildt på John Strand. Jeg kan kun opfordre jer alle til at følge samme strategi.

/Kenneth

 • 0
 • 0
#66 Michael Svendsen

Ligegyldigt om det havde været maxi,mini,micro SIM ville der i USA stadig være én operatør AT&T grundet alle andre operatører benytter CDMA... Indtil en anden operatør skifter til GSM/WCDMA?

Eller at senderen i ipad understøttede 1700 Mhz, så kunne man benytte et T-mobile SIM?

For lige at skære i pappet, så er der underordenet hvilket SIM iPad benytter?

Det var jo ligesom SIM formatet, der var din anklage fra starten.

 • 0
 • 0
#67 Claus Waldersdorff Knudsen

Jeg kan også fortælle dig at operatørernes SIM leverandører IKKE vil give garanti for at deres micro SIM kort virker i iPaden - det kunne godt tyde på at man skal have en aftale for at kunne få SIM kort der virker i iPaden.

Ovenstående udsagn er simpelthen noget sludder som ikke er en "teleanalytiker" værdig - eller for den sags skyld andre der anvender dette forum.

INGEN komponentleverandører, hvad enten det drejer sig om SIM kort, modstande, microcontrollere, kondensatorer, you name it, vil garantere at komponenten virker i et design, som en eller anden har lavet. Så kan designet hedde iPad og fabrikanten hedde Apple, eller designet kan hedde Razor og fabrikanten kan hedde Motorola eller... Bliv selv ved.

Hvor ville jeg ønske at jeg som hardwareudvikler havde en leverandør, der ville garantere at netop hendes komponent MED GARANTI virker i mit design :-) Det kunne spare et par debugtimer!

Det er MIT ansvar, og ingen andres, at en given komponent virker i MIT design.

Mvh, Claus

PS. Jeg vil næsten give garanti på at der ikke kommer et svar eller en opklaring fra JS angående det citerede udsagn ;-)

PPS Efter grundig nærlæsning af udsagnet ser jeg at det består af hele to udsagn. Det andet, det med at man skal have en aftale, vil jeg ikke kommentere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere