Bibliotekarer brugte falsk låner til at redde 2.361 bøger fra kasseringsalgoritme

Indførelsen af et system, der automatisk skulle finde frem til, hvilke bøger der skulle kasseres, fik bibliotekarer til at oprette falske lånere.

Chuck Finley var en ekstrem bogorm. I hvert fald lånte han på ni måneder 2.361 bøger fra et bibliotek i Lake County i den amerikanske delstat Florida. Problemet for bibliotekarerne var, at Chuck Finley ikke eksisterede, men var en fiktiv låner, bibliotekarerne havde oprettet for at omgå et nyt it-system. Det skriver Orlando Sentinel.

Biblioteket havde ligesom mange andre indført et system, der registrerede, hvilke bøger der blev udlånt over en periode. Tanken bag systemet var, at det skulle hjælpe med at finde ud af, hvilke bøger der kunne kasseres, så der blev plads til nye udgivelser.

Problemet var, ifølge bibliotekarerne, at systemet ikke tog hensyn til, om en litterær klassiker ville blive populær igen efter et par år, hvor den havde samlet støv på reolerne.

Så hvis bogen blev kasseret, kunne biblioteket risikere at skulle indkøbe et nyt eksemplar efter et par år, når lånerne igen efterspurgte bogen.

Systemet tog altså ikke hensyn til, hvorvidt der var tale om en bog, der formentlig aldrig ville blive udlånt igen, eller om det var en klassiker, der midlertidigt var gået af mode.

Derfor fik én af bibliotekarerne ideen med at oprette en falsk låner, som kunne låne de bøger, bibliotekarerne vurderede til at være bevaringsværdige, så de for it-systemet så ud til at være efterspurgt. Den fiktive låner var med til at øge udlånet på biblioteket med 3,9 procent.

Den fyrede ansvarlige leder på biblioteket forsvarede ifølge Orlando Sentinel bibliotekarernes handlinger med, at det var almindeligt på andre biblioteker at bruge uægte lånerkort til at holde bøger i cirkulation eller pynte på udlånsstatistikkerne for at sikre driftsmidler.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Tine Andersen

Jeg lånte for år tilbage samtlige Svend Fleurons værker (Undtagen "Fasandyret" den havde de vist ikke)- mit bib var ret så mopsede over, at jeg ikke lånte/bestilte fra kun et bib. Men, det var ikke muligt.

Nu er det ved at være nogen år siden, jeg har været på et fysisk bibliotek. Jeg savner det, men dengang kunne jeg køre dertil med bus. Nu- kører jeg på mukkebikken, og har som regel to tons varer med.

Ereolen er okay, men jeg savner sommetider "rigtige bøger".

Mvh Tine- og reserveringer er lavet af nederen!

  • 3
  • 0
#2 Per Michael Jensen

Det lyder som et bevidstløst anfald af Lean.

På hr. Toyoda's bilfabrik er det rigtig smart at få tømt hylderne i en fart. Ubrugte varer på hylderne er spild af plads og bunden kapital.

Et bibliotek kører ikke samlebåndsproduktion, der skal spild minimeres på en helt anden måde. Kassation af bøger kan betyde en senere genanskaffelsesudgift der langt overstiger prisen ved at opbevare bøgerne til de skal bruges igen. Husk at både kassation og genanskaffelse også koster arbejdstid.

Medarbejderne har rent faktisk forsøgt at minimere spild - men bliver straffet for det. Så ved vi at Lake County ikke får noget ud af deres Lean - det kræver at man lytter til medarbejderne og agerer på deres forslag.

  • 6
  • 0
#3 David Nielsen

Medarbejderne har rent faktisk forsøgt at minimere spild - men bliver straffet for det. Så ved vi at Lake County ikke får noget ud af deres Lean - det kræver at man lytter til medarbejderne og agerer på deres forslag.

Næh, de har ud fra egne præferencer snydt en algoritme der havde til hensigt at kassere bøger ud fra data analyse.

Medarbejderne skulle nok istedet have hjulpet med algoritmerne så de kan tage højde for de tilfælde som de mener skulle være fejl-analyseret (og argumentere for det åbent).

  • 2
  • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere