BI - nu også som open source

Open source er ikke længere bare til generisk hyldevare. Forretningsanalyse er det næste naturlige skridt i udviklingen, fortæller analysefirmaet Forrester.

Open source-produkter har slået igennem indenfor programmeringssprog, serversystemer, databaser og kundestyring, og nu er turen kommet til forretningsanalyse (business intelligence, BI).

Det skriver analysevirksomheden Forrester i en ny rapport, der kårer vinderne af feltet. It-afdelingernes brug af open source bliver i stigende grad mere strategisk end taktisk, og det betyder, at open source i stigende grad findes i de højere infrastrukturelle luftlag.

Mens open source-programmeringssprog som PHP, Ruby og Java ligger på en udbredelse på 55 til 60 procent af store og mellemstore virksomheder i Nordamerika og Europa, så ligger open source BI-produkter dog kun i omegnen af seks procent indtil videre, siger Forresters undersøgelse.

Det, der trækker ved åben forretningsanalyse er ikke anderledes end for andre slags open source-produkter: Det er prisen, muligheden for fleksibel support, brede muligheder for integration med andre systemer samt større engagement fra medarbejdernes side.

Det er ikke nemt at gennemskue markedet for open source-BI, skriver Forrester, som har udnævnt leverandørerne Actuate BIRT, Jaspersoft Enterprise, Pentaho Enterprise samt SpagoBI til lederne i feltet.

Men der er store forskelle mellem producenternes kommercielle aftapning og den rene open source-vare, ofte kaldet »community editions.«

Det bedste produkt i Forresters bedømmelse, Actuate BIRT, leverer ikke meget i community-udgaven. Det er i øvrigt rapporteringsfunktionerne, som giver Actuate BIRT's kommercielle udgave førstepladsen. På trods af, at de går glip af førstepladsen kan de næste tre efterfølgere alligevel tilbyde en bredere vifte af BI-funktionalitet end Actuate BIRT.

Hverken Actuate BIRT eller Jaspersofts community-versioner kan rigtigt levere varen, når det handler om større virksomheders behov, konkluderer Forresters rapport.

Pentaho Enterprise kan levere det meste funktionalitet i community-udgaven, mens SpagoBI kan klare hele enterprise-delen.

Der er dog også mørke områder, man skal være opmærksom på indenfor open source-forretningsanalyse.

Det drejer sig om manglende fælles brugerflader og datatilgangsmetoder samt integrerede metadata, som man som regel må kigge langt efter i open source-produkterne. Skalering til mange terabytes kan være et andet problem med open source BI.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Stefan Kreisberg

... foranlediger at jeg må henvise til, og anbefale det udemærkede Open Source ETL værktøj: Talend Open Studio. Det er Eclipse baseret og har deraf en helt og aldeles fælles GUI uanset hvilken platform det afvikles fra - et stærkt værktøj at lægge som middleware til ETL/datastorage og så SpagoBI ovenpå.

Hvad menes der med integrerede meta-data? Er det ikke bare en del af at designe sit BI system med den dimension også?

Apropos de 6% tror jeg, specielt på ETL delen, at Open Source produkter vil agere fremtidens bindeled imellem systemer, hvad enten det er BI, CRM, EsDH, CMS o.s.v.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere