Besværlig it jager læger væk fra sikker e-mail
Stik imod ambitionen opgiver mange praktiserende læger og hospitalspersonalet på forhånd at anvende sikker e-mail og den digitale sundhedsplatform MedCom til at udveksle personfølsomme data med hinanden.
Forklaringerne er mange: forskellige it-systemer i regionerne, manglende og tidskrævende adgang til sikker e-mail og apotekere, der endnu ikke er en del af det Fælles Medicinkort (FMK).
Den offentlige it-strategi har udpeget sikker e-mail som værktøjet for offentlige myndigheder til at udveksle personfølsomme data digitalt med hinanden på en sikker, krypteret platform.
I Region Syddanmark har man netop indført et helt nyt it-system kaldet CPAS. Alligevel er faxen fortsat i brug, når der skal sendes personfølsomme data til praktiserende læger og andre regioner, forklarer sekretariatsleder Lene Nielsen på Odense Universitetshospital.
Kilde: OUHInfo om CPAS:
»Regionerne har jo forskellige systemer, så nogle steder er vi nødt til at få fax fra, og andre er vi ikke,« forklarer hun.
Lene Nielsen forklarer, at it-systemerne er forskellige fra region til region og mellem de praktiserende læger og speciallæger. Og at ikke alle systemer tale med hinanden. Derfor er faxen fortsat på agendaen i Region Syddanmark.
Læger faxer i stedet for at bruge sikker e-mail
Det er et billede, praktiserende læge og it-ansvarlig Jakob Maraldo hos Citydoctors i København kender alt for godt.
»Jeg har aldrig hørt en hospitalslæge eller sygeplejerske bede mig om at sende en sikker mail,« siger han.
Benytter du NemID på hardware skal du benytte en særlig vejledning Du skal gøre to ting for at blive kørende med sikker e-mail: Kilde: NemIDSikker e-mail kræver:
Jakob Maraldo forklarer, at personalet på de enkelte hospitalsafdelinger typisk ikke er logget på sikker e-mail, fordi de ofte arbejder fra flere forskellige computere og derfor finder systemet alt for bøvlet at bruge.
De beder ham derfor altid sende en fax, når de skal se en henvisning eller andet.
»'Du ved godt, vi ikke kan finde ud af det', siger de altid, når jeg joker med, at fax jo ikke er lovligt,« fortæller Jakob Maraldo og tilføjer:
»Man har ikke tænkt sikker mail ind i systemerne på hospitalerne, det tvivler jeg stærkt på.«
Fælles portal ikke så fælles
MedComs standarder omfatter: Kilde: MedCom
Den fælles digitale sundhedsportal MedCom, som tilbyder over 30 fælles tekniske standarder af typen Edifact / XML for digital udveksling af information, skal ellers sikre, at personalet i sundhedssektoren kan tale sammen.
Men fordi hverken apoteker eller flere områder inden for ældreplejen og psykiatrien i kommunerne bruger MedCom-systemet eller sikker e-mail, bliver recepter og anmodninger om medicinfornyelse fortsat faxet frem og tilbage, forklarer Jakob Maraldo.
»Af ukendte årsager er apotekerne ikke på det Fælles Medicinkort, og flere kommuner er ikke i stand til at benytte MedCom-standarderne« konstaterer han.
Lægeforeningen sender selv breve
Hos ledelsen i Lægeforeningen kender sekretariatschef Lise Møller udmærket til udfordringerne med sikker e-mail. Men hun ser det ikke som det store problem, da størstedelen af den kommunikation, der foregår internt i regionerne, er sikker.
»Inden for din egen region kan du altid sende mail mellem afdelinger og hospitaler. I det interne mailsystem er posten sikret. Problemet opstår, når du krydser sektorer, eller når praktiserende læger skal kontakte en bestemt afdeling på et hospital - så vil de normalt benytte fax,« forklarer hun.
Og det samme gælder, når hospitaler og offentlige klinikker har brug for at kontakte de praktiserende læger, fortæller Lise Møller.
»Der, hvor jeg sidder, må vi konstatere, at der er en hel del praktiserende læger, der ikke kan modtage sikker e-mail, og så må vi jo sende det i et almindeligt brev,« forklarer hun.
I Lægeforeningen fastslår Lise Møller, at fax også er sikker post. Hun ser derfor ingen grund til bekymring for sikkerheden, når læger vælger at bruge fax frem for sikker e-mail.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.