Beslaglagt Popcorn Time-website udgives i bogform

Illustration: Digi.no
Organisationen Elektronisk Forpost Norge (EFN) mener, det er vigtigt, at ytringsfrihed har lige så god beskyttelse på nettet som andre steder, og har udgivet indholdet på det ulovlige website som bog for at udfordre lovgivningen.

Indholdet på domænet popcorn-time.no, der er blevet beslagt af det norske politis afdeling for økonomisk kriminalitet, Økokrim, er nu blevet udgivet i bogformat. Bogen har fået titlen ‘En ulovlig bok?’.

Lige som danske popcorn-time.dk var popcorn-time.no en slags guide til den ulovlige fildelingstjeneste Popcorn Time, som blandt andet beskrev, hvad tjenesten går ud på, og henviste til kloner af tjenesten.

Mindre ytringsfrihed på nettet

Domænet blev inddraget af Økokrim på grund af ‘strafbar medvirken til ulovlig tilgængeliggørelse [af materiale], som er beskyttet af ophavsretsloven’.

Nu har Elektronisk Forpost Norge (EFN) udgivet sitets indhold på papir for at undersøge, hvorvidt ytringsfriheden har lavere beskyttelse på nettet end i bogform.

»For EFN er det kritisk vigtigt, at ytringsfriheden ikke skal have lavere beskyttelse på nettet end i bogform,« skriver organisationen i en pressemeddelelse.

EFN mener, at man derfor enten må forbyde udgivelsen af bogen eller tillade publiceringen af websitet.

»Vi argumenterer for, at det sidste alternativ er det eneste, som giver mening,« skriver de.

Ikke unikt

Bogen er på 64 sider og har forfatternavnet ‘John Doe’, fordi ingen ved, hvem der stod bag indholdet på sitet.

»Bogen er et fængslende arbejde i en genre, vi heldigvis ikke ser så mange udgivelser inden for, nemlig ‘websites, som bliver taget af nettet og udgivet i bogform for at vise, hvor fjollede politiets rutiner for censur af websites er,« udtaler EFN’s pressekontakt og tidligere leder, Bjørn Remseth, i pressemeddelelsen.

Han påpeger imidlertid, at udgivelsen ikke er helt unik.

I 1995 blev kildekoden til krypteringsprogrammet ‘Pretty Good Privacy’ udgivet i bogform af den amerikanske forfatter Phillip Zimmermann. Da krypteringsprogrammet fandt vej ud af USA, blev Zimmermann efterforsket for eksport af krigsmateriel uden licens.

Krypteringsnøgler på mere end 40 bits blev nemlig anset som værende krigsmateriel, og Zimmermanns program brugte udelukkende nøgler med over 128 bits.

Eksport af bøger bliver derimod beskyttet af USA’s lov om ytringsfrihed.

Efterfølgende har to retsinstanser imidlertid afgjort, at også kildekode for krypteringssoftware er beskyttet af loven om ytringsfrihed.

Mødes igen i appelretten

Økokrim beslaglagde domænet popcorn-time.no den 7. marts 2016. Man fandt altså aldrig ud af, hvem som stod bag websitet, og sagen gik dermed mod domæneejeren, foreningen Imcasreg8.

Brugsretten til domænet blev derefter inddraget, og Imcasreg8, Norsk Unix User Group (NUUG) og EFN mødte Økokrim i tingretten for at afgøre, om der var grundlag for inddragelsen.

Follo tingrett gav Økokrim medhold, men Imcasreg8, NUUG og EFN ankede saken til appelretten, som ophævede tingrettens afgørelse og sendte sagen tilbage til tingretten.

Follo tingrett gav imidlertid Økokrim medhold også i anden runde, og sagen blev nok en gang anket. Parterne mødes igen til en ankerunde i Borgarting lagmannsrett den 8. januar.

»EFN mener, at det ikke er kriminel medvirken at beskrive og skrive nyheder om Popcorn Time-varianter, ligesom det ikke er kriminel medvirken at beskrive og skrive nyheder om for eksempel mord, som både krimiforfattere og aviser gør i dag,« skriver organisationen i pressemeddelelsen.

Herhjemme har Retten i Frederiksberg pålagt teleselskaber at blokere en række Popcorn Time-domæner på deres DNS-servere. Lige som en mand fik en dom ved Retten i Odense for at have medvirket til spredning af Popcorn Time ved at eje hjemmesiden popcorntime.dk. Straffen var betinget fængsel i seks måneder og konfiskering af en halv million kroner.

Læs også: Første gang i Europa: Mand får betinget fængelsdom for at give råd om Popcorn Time

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere