Beskyttelse af borgernes data sejler fra myndighed til myndighed


Der er stor forskel på, hvor godt danske myndigheder beskytter dine data mod overvågning fra efterretningstjenester i USA. Det viser en kortlægning af det offentliges anvendelse af amerikanske cloud-tjenester, som Version2 har foretaget.
Kommunernes skoleplatform Aula, der rummer følsomme data om over to millioner skolebørn, kører f.eks. på den amerikanske cloudtjeneste AWS, der efter amerikansk lov kan være forpligtet til at give efterretningstjenester adgang til data.
Omvendt afviser Statens IT at benytte tilsvarende tjenester til persondata.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens22. marts
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Kan man nægte at betale skat hvis pengene bruges til at varetage andre landes interesser?
+1
er det egentlig ikke rimelig længe siden at politikerne/embedsværket/magten har lavet forandringer der gavner den danske befolkning...?
Nårh nej, Folkeskolereformen fik de jo på plads - det var en success. Nå ja, og omlægningen af Skat - og alle de ekstra kontanter det bragt med sig. Og IC4-togene selvfølgelig. Jeg glemte den konsistente magtforskydelse, den hurtigtaccelerende udvaskning af retsstaten, udvidelsen af beføjelser til statsapparatet, den galoperende politiske vedtagede strukturelle racisme og kapitalismens og det frie markeds monopol på genindførsel af slave-lignende forhold.
Hvad var det nu årets ord var? Samfundssind?
Forsvaret/CFCS mener altså ikke at de har ansvar for at forsvare danskerne imod overgreb fra fremmede magter? Hvad skal vi så bruge dem til?
Hvis man spørger får man åbenbart svar:
Kan man nægte at betale skat hvis pengene bruges til at varetage andre landes interesser?
Den udmelding er til gengæld interessant. Forsvaret/CFCS mener altså ikke at de har ansvar for at forsvare danskerne imod overgreb fra fremmede magter? Hvad skal vi så bruge dem til?
Det er nok det bedste svar de kan give, taget i betragtning at de har sendt dansk data i skødet på NSA det sidste lange stykke tid...
@Version2.dk: når I nu har en kortlægning af det offentliges brug af disse tjenester, var det så ikke en idé at dele den med jeres læsere? - Et smart infographic kunne fange selv de mindre it-interesserede/kyndige. Det er for mig at se en oplagt mulighed, så vi kan se med egne øjne hvor slemt det står til.
For mig ser det ud til at flere og flere private it-kyndige, forsøger at hjælpe normale pc-brugere, med at få styr på sikkerheden.
https://www.youtube.com/watch?v=8bk-4yBlCTc
Så måske kommer der også langtsomt en bevægelse for bedre data-sikkerhed generelt. Kan ikke forstille mig at udviklingen - officiel/uofficiel står stille, med noget så alt omfavnende som alle de ting der i dag er koblet til internettet.
Jeg anbefaler mange i den modne genration til at bruge Linux, fordi det simpelthen ikke fordre misbrug i samme grad, som Windows - og Windows tilbyder i grove træk - intet - som de fleste modne borgere har noget som helst at bruge til. Det vil selvfølgelig ændre sig i en eller anden grad, med udviklingen, hvis alt for mange vender ryggen til Windows. Men den tid - de overvejelser/bekymringer.
Hvordan hænger det sammen med: "Jeg tror, der er ret store individuelle forskelle mellem eksempelvis kommunerne på, hvordan man løser de her ting. ""Hos Datatilsynet følger jurist og it-sikkerhedsspecialist Allan Frank udviklingen tæt, ...."
... ikke meget mandsopdækning der.
Der er jo nogen, der tager fejl, de kan ikke allesammen have ret
Mon der er en cental myndighed der tør slå tonen an og definere et reglesæt på området?
Ret beset bør det nok være digitaliseringsstyrelsen. De vil så gerne spare penge, her er en glimrende mulighed for at spare rigtigt mange penge. Hvis alle myndigheder selvstædigt forsøger at løse opgaven vil der blive brugt rigtigt mange penge.
Rigtigt mange har fået trukket tæppet væk under sig pga. Shrems II, og det er endnu ikke klart hvad der kan gøres for at løse det.
Man skal vel undlade at lagre følsomme data i USA, eller hos US-baserede firmaer?
Det kan være at det koster noget, men det er da ikke uklart.
Privacy Shield er jo lidt som mundskærm mod Covid19. Det ser ud som om at man gør noget, men det er stort set virkningsløst, og ingen bør blive overrasket, hvis det forbydes.
Så må vi sandelig håbe, at de amerikanske, russiske og kinesiske m. fl. efterretningsvæsner forstår og respekterer dommen, og siger til deres statsautoriserede hackere, at de skal være søde ikke at kigge i eller pille ved data i EU området, fordi det vil vi altså overhovedet slet ikke have, at de gør.
Nemlig bare !!!
fastsætte et sammenhængende regelsæt for hvordan alle offentlige myndigheder skal behandle persondata
Det findes allerede og Datatilsynet skal håndhæve det. (De gør det bare ikke).
De fralægger sig jo ikke ansvaqret for det de er sat til, nemlig forsvar.Forsvarsministeriet, der oplyser, at man ikke har noget centralt ansvar for problemstillingen.</p>
<p>Den udmelding er til gengæld interessant. Forsvaret/CFCS mener altså ikke at de har ansvar for at forsvare danskerne imod overgreb fra fremmede magter?
Hvad de fralægger sig ansvaret for er at fastsætte et sammenhængende regelsæt for hvordan alle offentlige myndigheder skal behandle persondata og gennemtvinge det.
Men mon ikke det burde ligge et andet sted.
der på det tidspunkt var helt lovlig
Nix, det har aldrig været lovligt at sende personhenførbare data til behandling hos amerikanske firmaer.
Risikoen for at data faldt i amerikanske myndigheders hænder har eksisteret siden oktober 2001. Vi har haft dokumentation for at det foregik siden 2013 og EU Domstolen har slået fast at det ikke var tilladt, hele to gange, senest i juli 2020. Ingen kan påberåbe sig uvidenhed.
Alt det er old news.
Forsvarsministeriet, der oplyser, at man ikke har noget centralt ansvar for problemstillingen.
Den udmelding er til gengæld interessant. Forsvaret/CFCS mener altså ikke at de har ansvar for at forsvare danskerne imod overgreb fra fremmede magter? Hvad skal vi så bruge dem til?
Det er da alligevel en nyhed at de indrømmer det.
Rigtigt mange har fået trukket tæppet væk under sig pga. Shrems II, og det er endnu ikke klart hvad der kan gøres for at løse det.
Først skal folk arbejds så effektivt som muligt, hvilket for mange betyder at vælge en cloud løsning (der på det tidspunkt var helt lovlig). Så kommer der en rimeligt skelsættende dom, så ændrer hele måden vi tænker IT på i eu (Cloud eller ej). Og så løber Version2 straks ud og svinder det offentlige for at stå i samme kattepine, som rigtigt mange andre også står i...
"Hos Datatilsynet følger jurist og it-sikkerhedsspecialist Allan Frank udviklingen tæt, ...."
?
Hvorfor, hvis man ikke griber ind?