Bertel Haarder afviser medicin-it med mulig milliardbesparelse

Det danskudviklede it-system BOB har sparet Region Sjælland for 50 millioner kroner i medicinudgifter. På landsplan er potentialet i milliardklassen.

Regionerne poster millioner af kroner i dyr medicin til patienter, fordi lægerne ikke skriver billigere alternativer på receptblokken.

BOB, der står for ?Bedst og Billigst?, kan reducere regionernes udgifter til lægeordineret medicin. Systemet er et webbaseret it-værktøj, der giver regioner og lægerne et overblik over, hvad hver enkelt læge udskriver, hvad det koster, og om der findes et billigere alternativ.

Rehfeld Partners A/S har udviklet BOB. Direktøren Claus Rehfeld mener, at BOB på landsplan kan give en besparelse på 1,2 milliarder kroner årligt. Selve BOB-systemer vil koste 18-25 millioner årligt på landsplan, hvilket åbner op for den enorme besparelse.

Direktøren har skrevet et brev til sundhedsministeren for at få systemet implementeret på nationalt plan. Men uden held indtil videre.

»Regeringen vil gerne vente med at tage stilling til noget, til det fælles medicinkort er fuldt implementeret. Men BOB har kørt siden 2004, og her er der allerede i dag en gevinst i Region Sjælland. Så det er en misforståelse, at gevinsten afhænger af det fælles medicinkort,« siger Claus Rehfeld.

Læs også: Sundheds-it anno 2011: Fax og telefon trækker effektiviteten i bund

Multi-medicin patienter udpeges

BOB giver også lægerne mulighed for at udpege patienter, der får rigtig meget forskelligt medicin, og tage initiativ til at kalde patienten ind, så patientens medicinforbrug kan blive gennemgået og måske reduceret.

På landsplan findes der 740.893 patienter, der får mere end seks slags medicin. Hver tredje indtager mere end 10 lægemidler dagligt.

Besparelsen fra Rehfeld Partners A/S er således beregnet ud fra en antagelse om, at det er muligt at fjerne mindst ét lægemiddel fra hver af disse patienter. Og ifølge Rehfeld Partners A/S dokumenterer resultaterne fra Region Sjælland, at det er muligt at spare de mange millioner.

To systemer kæmper om magten

Ministeren lægger i sit svar op til, at der allerede findes et webbaseret system med navnet Ordiprax, som har samme funktionaliet som BOB. Ordiprax stilles til rådighed af Lægemiddelstyrelsen og anvendes i flere regioner.

I Ordiprax kan lægen blandt andet se sit eget ordinationsmønster sammenlignet med andre og få overblik over omfanget af egne patienter, der tager mere end seks typer medicin. Systemet kan også fortælle, hvor mange penge den enkelte region bruger på medicin. Men Claus Rehfeld mener ikke, at de to systemer kan sammenlignes.

»I svaret lægger ministeriet op til, at det kun er it'en, der giver gevinsten. Det er min opfattelse, at det er den nye information, som lægerne bliver præsenteret for samt konstant opfølgning, der giver effekten. I Region Sjælland sender de breve ud til lægerne, og står til rådighed, hvis lægerne gerne vil vide mere. De har opbygget et fællessekretariat, som kan vejlede lægerne og tage ud på besøg i lægepraksis. Det har en helt anden effekt end at sætte en hjemmeside til rådighed.«

Indtil videre har Region Sjælland indført systemet, og for nyligt hoppede Region Midtjylland med på BOB-vognen. De sidste tre regioner har dog endnu ikke vist interesse for systemet.

*Hvis BOB blev implementeret i alle regioner, hvad vil gevinsten så *være?

»Medicinalindustrien bliver forhåbentligt tvunget til at overveje, om prissætningen er korrekt, for lige nu er prisen forskellig på hospitalet og på apotekerne, og derfor kan der forekomme en situation, hvor lægerne på hospitalet udskriver en recept på den billigste medicin, som så måske er den dyreste på apoteket. Derudover vil det medføre videndeling på tværs af regionerne, fordi man kan se, hvad der virker ude hos lægerne og på hospitalerne,« siger Claus Rehfeld.

Men hvis BOB-systemet er så godt, vil regionerne vel automatisk være interesserede. Hvorfor mener du, at sundhedsministeren skal gå ind i sagen?

**»Jeg mener, at når det drejer sig om så store muligheder for at anvende samfundets penge på en for alle tilfredsstillende måde, så burde ministeren være interesseret. Så hvis BOB indføres på nationalt plan, vil omkostningen for den enkelte region være nul, og så får man den fulde værdi. Så kan regionerne interessere sig for det faglige i stedet for at interessere sig for it-systemet,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Erik Gotfredsen

"Regionerne poster millioner af kroner i dyr medicin til patienter, fordi lægerne ikke skriver billigere alternativer på receptblokken." "....har sparet Region Sjælland for 50 millioner kroner i medicinudgifter"

"På landsplan er potentialet i milliardklassen"

Hvis een region, kan spare 50 millioner, hvordan kan 5 regioner så spare i milliardklassen?

  • 0
  • 0
#2 Thomas Klemmensen

Nu kan du jo ikke bare gange med 5, da der er forskelle på regionerne, både hvad angår befolkningens størrelse og sammensætning!

De 1,2 mia. i årlig besparelse er jo et tal baseret på direktør Claus Rehfelds mening! Det skulle ikke undre mig, at han, fornuftigt nok, kigger på mulighederne med de optimistiske briller!

Men Erik, hvis man nu kunne have brugt din regnemaskine, så ville man jo have en samlet milliard-besparelse efter blot 4 år i de 5 regioner! Og så ville påstanden "På landsplan er potentialet i milliardklassen" jo være god nok!

  • 0
  • 0
#3 Jakob Damkjær

"Besparelsen fra Rehfeld Partners A/S er således beregnet ud fra en antagelse om, at det er muligt at fjerne mindst ét lægemiddel fra hver af disse patienter. Og ifølge Rehfeld Partners A/S dokumenterer resultaterne fra Region Sjælland, at det er muligt at spare de mange millioner."

Hvordan ville ejeren af Rehfeld reagere hvis man tog det kvalmedæmpende medicin fra hans mor hvis hun var i kemo behandling... ?

Det er ikke en mening det er en antagelse uden underbygning som er grundlaget for deres fiktive udregning.

100% bullshit. Desuden vil det fælles medicin kort vise det samme da den kan vise generiske og synonyme behandlinger med PPD (pris per dagsdosis) til behandleren (noget nogle lægepraksis systemer har gjort i mange år).

Så det her er bare panik før lukketid hos dem der sælger BOB for de er ved at blive irelevante.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere