Bernie Sanders tilslutter sig Snowden-koret

3 kommentarer.  Hop til debatten
En række prominente amerikanere giver i dag deres opbakning til Edward Snowdens appel om benådning ved en eventuel tilståelsesaftale.
15. september 2016 kl. 11:07
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skal tommelfingeren vende op eller ned?

Presset på den afgående præsident Barack Obama stiger i sagen om vor tids største whistleblower, Edward Snowden, to dage efter, at Edward Snowden appellerede til Obama om en benådning i The Guardian.

I The Guardian tilslutter en række prominente navne sig koret for eksilamerikanerens benådning med den tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders i spidsen.

»Den information, som Edward Snowden åbenbarede, har givet kongressen og det amerikanske folk muligheden for at forstå, i hvilken grad NSA har misbrugt sin autoritet og krænket vores konstitutionelle rettigheder,« siger Bernie Sanders.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge den populære demokrat skal Edward Snowden dog stadig stå til ansvar for at have forbrudt sig på loven.

»Mens Snowden spillede en vigtig rolle i at uddanne det amerikanske folk, er der ingen tvivl om, at han også brød ent løfte og begik en kriminel handling. Efter min mening tjener vi retfærdigheden bedst, hvis vores regering giver ham en form for benådning eller en tilståelsesaftale, som vil spare ham for en lang fængselsdom eller permanent eksil,« lyder appellen fra Bernie Sanders.

Maks. tre års fængsel

I benådelseskoret er også skuespiller Susan Sarandon, den tidligere Monthy Python-helt Terry Gilliam og tidligere whistleblower ved Pentagon-papirerne Daniel Ellsberg.

»NSA og den amerikanske regering har endnu ikke bevist, at den information, Snowden lækkede, har voldt nogen skade,« siger Daniel Ellsberg, der er i personlig kontakt med Edward Snowden.

»Han har sagt til mig, at han er villig til at komme hjem og tage et, to eller muligvis tre års fængsel i forbindelse med en tilståelsesaftale, men så vidt jeg ved, har de ikke tilbudt ham en.«

En stor fejltagelse

Det er dog langtfra alle amerikanere, der mener, at Edward Snowden fortjener en hædersmedalje eller nogen form for benådning. Tidligere chef for NSA Michael Hayden mener, at Snowden må tage sin straf.

»Det ville være utroligt uklogt af vores præsident at tilbyde en benådning. Præsident Obama og hans forgængere er afhængige af mere end 100.000 folk i den amerikanske efterretningstjeneste, de mennesker, Edward Snowden forrådte. Enhver præsident, der stiller sig på linje med Snowdens appel i denne sag, vil forårsage enorm skade på ånden og moralen hos efterretningstjenestens folk,« tordner Michael Hayden.

Barack Obamas betænkningstid løber ud i januar, hvor enten Donald Trump eller partikammeraten Hillary Clinton overtager præsidentembedet og dermed beføjelserne for benådning.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
15. september 2016 kl. 14:43

Man undres over at en folkevalgt demokratisk regeringer er så angst for domino brikker, at deres villighed til at skabe så stor ubalance trosser enhver form for fornuft.

2
15. september 2016 kl. 14:18

Præsident Obama har om nogen ført krig imod Whistleblowere.

Det er veldokumenteret at Præsident Obama har anklaget 8 whistleblowere for spionage i sin præsidentperiode. 8 er mere end det dobbelt så meget som 200 års amerikanske præsidenter tilsammen har ført af sager imod Whistleblowere og især hvis man kigger på domslængden..

http://www.washingtonsblog.com/2015/05/obama-has-sentenced-whistleblowers-to-31-times-the-jail-time-of-all-prior-u-s-presidents-combined.html

I et af tilfældene aflyttede det amerikanske justitsministerium hele nyhedsredaktionen på USA Today i deres jagt på whistlebloweren. Og det selvom netop journalister nyder en særlig beskyttelse imod overvågning.

Det kan godt være at Snowden bliver benådet, men ikke af præsident Obama - for jeg tror at han hellere vil spise indtørrede hundeefterladenskaber end at benåde Snowden.

1
15. september 2016 kl. 12:10

Det er altid en gratis omgang for disse højtstående efterretningsofficerer at tordne løs om "rigets sikkerhed". De er vant til ikke at skulle bevise eller sandsynliggøre deres påstande. Hayden må formodes at være ude i et rent politisk/personligt hævntogt, hvis han holder Snowden ansvarlig for at have "forrådt mere 100.000 efterretningsagenter".

Det største beviselige forræderi mod en efterretningsofficer blev i øvrigt begået (ustraffet) af Bush-administrationens Karl Rove (Plame-affæren, se: https://en.wikipedia.org/wiki/Plame_affair). Mon Hayden har advokeret for, at Rove skulle straffes? Hvis ikke, er hans dagsorden helt givet mere politisk/personlig... Og så er der jo lige det med bevisbyrden ift. anklagen. ;)