Berlingske dropper Microsoft til 2.850 ansatte - skifter til Gmail og OpenOffice

Microsofts kontorpakke Office er for dyr og får sparket hos Berlingske Media, hvor op mod 2.850 ansatte i stedet skal bruge Googles webbaserede kontorpakke i kombination med OpenOffice.

Flere tusinde ansatte i mediekoncernen Berlingske Media skal i løbet af få måneder vænne sig til at bruge Googles webbaserede kontorpakke til at skrive mails, opstille budgetter, arrangere møder og lave præsentationer.

I en af Danmarks mest markante satsninger på webbaserede tjenester har den økonomisk trængte mediekoncern nemlig besluttet af smide Microsofts kontorpakke Office og dermed produkter som Word, Excel og Powerpoint på porten til fordel for Googles langt billigere alternativ.

Det sker kort tid efter, at Berlingske Media skiftede til netop Microsofts programmer fra Lotus Notes.

Prisen er ikke det eneste argument for at skifte, for samtidig får Berlingske Media en løsning, der er smartere og med større garanteret oppetid. Sådan lyder det til alle ansatte i en intern meddelelse, som Version2 er i besiddelse af.

»Vi overvåger løbende markedet og vurderer, hvad der er de bedste løsninger, både med hensyn til brugervenlighed, sikkerhed, økonomi osv. Denne løsning sparer os for penge, og erfaringen fra andre virksomheder er, at medarbejderne efter kort tid synes bedre om Googles programmer end Microsofts,« står der i mailen, som er sendt ud af koncernens kommunikationsafdeling.

Øget oppetid

Ifølge e-mailen har koncernens it-direktør Torben Lundberg netop underskrevet en aftale med Google, der sikrer alle medarbejdere adgang til den webbaserede kontorpakke Google Apps, herunder blandt andet Gmail, Google Docs, Google Calendar og Google Talk.

Googles applikationer kræver ingen installation på en pc, men kører i stedet gennem brugerens webbrowser og alle data gemmes af Google i selskabets enorme datacentre, hvilket er med til at presse driftsomkostningerne ned.

Blandt fordelene ved skiftet nævnes en øget oppetid fra 99,6 til 99,9 procent samt en 100-dobling af medarbejdernes postkasser, som fremover må fylde 25 gigabyte i stedet for blot 250 megabyte.

Prisen nævnes ikke, men der er ingen tvivl om, at der er tale om en væsentlig besparelse for Berlingske Media, som i forvejen slås med en trængt økonomi i kølvandet på finanskrisen og vigende annonceomsætning.

Fordi Google Apps som en webbaseret tjeneste som udgangspunkt kræver adgang til internettet, vil alle medarbejdere få installeret den gratis kontorpakke OpenOffice, som kan bruges, når der ikke er adgang til nettet. Kun hvis man har behov for avancerede funktioner som Pivot-tabeller i Excel, får man lov at beholde Microsoft Office.

Samtidig med skiftet begyndes en udfasning af Berlingske Medias Citrix-miljø, som i første omgang dog fortsat vil være nødvendigt til fjernadgang til blandt andet Berlingskes SAP-miljø.

Koncernen oplyser på dens hjemmeside, at den har 2.850 ansatte og i e-mailen står, at skiftet gælder alle ansatte, dog uden at et konkret tal er nævnt.

Berlingske Media har i forvejen vakt opsigt ved at satse på det open source-baserede system til indholdsstyring (CMS) Drupal, som i dag kører berlingske.dk, bt.dk, erhvervsbladet.dk og en lang række andre af koncernens websites.

Version2 følger torsdag op på skiftet til Google Apps og forsøger at få en kommentar fra Berlingske Media om overvejelserne bag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (40)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mads Vibe Rasmussen

Kunne godt tænke mig at høre om de ting der stadig holder dem på M$ Office, jo netop der hvor f.eks OO skal blive bedre. Kan svagt huske at have prøvet Pivot tabeller for en del år siden, men kan da læse mig til der er fin support for det i OpenOffice (Med DataPilot funktionen). Og ifølge Wikipedia måske endda bedre end Excel: http://bit.ly/79XXHG

 • 0
 • 0
#3 Hans Schou

Hvis ikke jeg lige havde gået forbi en kollega i dag som havde en pivot-tabel på skærmen, så havde jeg heller ikke vidst at den allerede var i OOo. Den aktiveres fra menuen med Data -> Datapilot.

Det jeg mest høre folk slås med ved skift fra MS til OOo er nogle helt specielle Excel regneark med mange VB-scripts. De applikationer skal der tages separat fat i.

 • 0
 • 0
#5 Flemming Bach

Open Office og Google i kombination kan erstatte MS Office og tilhørende servere. Men det kræver, at man skal give afkald på nogle funktioner, som (næsten) kun findes i MS produkter.

Lige pånær nogle få funktioner, som hænger sammen med MS Exchange. Har selv kigget på det på min nuværende arbejdsplads. - Mail-klient mangler i Open Office, så der skal findes et alternativ til Outlook eller tvinge brugerne til OWA (Exchange webmail). - Deling af mailbokse til f.eks. en salgsafdeling, det kan Google ikke. - Public Folders (deling af emails via seperat mappe-struktur), det kan Google heller ikke.

Desværre er det for nogle personer vigtige ting, så det står i vejen for et skift.

Men det kan sagtens lade sig gøre. ;)

 • 0
 • 0
#7 Christian Nobel

Mht. mail klient, så understøtter Gmail imap, så man kan sagtens bruge f.eks. Thunderbird.

Mht. deling af mailbokse, så burde man da kunne oprette mailbokse, hvor brugernavn og password er delt - det fungerer i hvert fald fint med imap mod dovecot. Og det er muligt at lave en fælles mappestruktur herunder.

/Christian

 • 0
 • 0
#8 Michael Svendsen

Man kan også bruge fx Zimbra Desktop, som jo også er gratis. Den burde komme i en v2 beta her til februar... Den kan ca. det samme som Outlook (lige med undtagelse af forbindelse til Exchange), men den kan fx håndtere Google Mail, Calendar og Address Book. Så har man jo en samlet single-user løsning :-)

Har man brug for at dele mails/mapper/filer/kalender osv. så kan man fint installere Zimbra på en Linux-maskine, og derved få Exchange-funktionalitet ganske gratis. Derudover findes Zimbra også i en kommerciel udgave hvor man har mulighed for at bruge sit elskede Outlook - hvis man har sådan en fetish :-))

 • Michael
 • 0
 • 0
#9 Toke Nøttrup

Jeg ved ikke hvad en arbejdsplads som Berlinske har af persondata politik mv., men hvor jeg arbejder er der strenge regler for den slags og deling af bruger konto / password og den slags er ikke en mulighed. Al trafik skal logges og gemmes, så man kan se hvem der har læst/skrevet hvad.

 • 0
 • 0
#13 Baldur Norddahl

Det lyder nu mest som at nogen bare skal finde andre måder at løse tingene på. Delte mailbokse lyder for eksempel som en rigtig skidt ide til at starte med. Den slags bør håndteres af et rigtigt sagsstyringssystem.

Men hvis man absolut vil, så kan man oprette en mailliste i Google Apps og videresende til dem der skal have posten.

 • 0
 • 0
#14 Filip Gordon

Hvorfor skulle Berlingske betale en formue for Microsoft Office og Exchange, når de kan få noget der dokumenteret, se Devoteam analyse, er ligeså godt og næsten gratis at tage i brug. De bliver helt sikkert ikke den sidste store virksomhed som kommer til fornuft. De mio af kroner som Berlingske spare kan bruges på IT-investeringer som giver et meget bedre afkast. Microsoft Office & Exchange er gået fra standard til nice to have. Det kræver gode argumenter når man møder sin CFO.

 • 0
 • 0
#18 Michael Arp Sørensen

Jeg har prøvet Outlook og Gmail og jeg hælder klart til Gmail. Det er så meget hurtigere at søge i end Outlook. Tags er for mig en bedre måde at organisere mails end at putte dem i mapper. Med mail delegation og retention, som findes i Google Apps Premier Edition, så ligger man tættere på Exchange/Outlook.

Google burde for øvrigt lave mulighed for HTML-signature. Man kan dog få det af 3. parts leverandører til sin browser.

Set ud fra et backup-synspunkt er Outlooks PST-format noget skidt. Bare en enkelt mail mere i PST-filen og hele PST-filen skal backes op igen. Det har desværre været dagligdag hvor jeg arbejder.

Desuden er fleksibiliteten ved IKKE at være stavnsbundet til en pc med noget bestemt(og dyrt) software, ret tiltalende.

Jeg deler også andres opfattelse om at man skal ikke bare skifte hvis man har kastet penge efter en stor Exchange/Outlook installation med mindre det giver øjeblikkelig effektivitetsforbedringer. En given installation vil ikke stoppe med at virke bare sådan, så man kan bare køre videre indtil man er tvunget til at tage stilling til en opgradering af Exchange/Outlook eller hardwaren.

/Michael

 • 0
 • 0
#24 Henning Jensen

Det næste logiske skridt må så være at udskifte MS Windows med Linux og X Windows.

Man må da formode at de også kan spare en del her.

Linux med X Windows fås også med OO og diverse browsere. Google forudsætter vel ikke MS Windows og IE.

Undskyldningen med at MS Office eller andre spil ikke kan afvikles, gælder jo ikke mere.

/Henning

 • 0
 • 0
#25 Lasse Reinholt

Hvorfor skulle Berlingske betale en formue for Microsoft Office og Exchange, når de kan få noget der dokumenteret, se Devoteam analyse, er ligeså godt og næsten gratis at tage i brug

Google Docs koster da 335 DKK / år / konto? Det er trods alt 3350 DKK på 10 år. Nu ved jeg ikke, hvad en volume licens af Office koster, som opgradering af forrive version. Ærgeligt, der ikke står noget om økonomi.

 • 0
 • 0
#26 Peter Frandsen

Hej Lasse.

Gæt lige på hvad det koster at drifte MS Office/exchange i 10 år - derudover så er det nok ikke realistisk at du klarer dig med Office 2010 indtil 2020 - du skal nok gennem minimum 3 opdateringer, så glem ikke det i dit regnestykke.

Det interessante er vel at der er rigtigt mange firmaer der har regnet på omkostningerne og fundet at de kan spare rigtigt mange penge. De får så et mail system der (efter min mening - bruger begge) er væsentligt bedre og en "kontor pakke" der er fuldt ud opfylder behovene.

Mvh

Peter Frandsen

 • 0
 • 0
#28 Michael Peters

Jeg kommer til at tænke på hvor dominerende IBM en gang var. I dag er de stadig store, men langt fra dominerende. I dag er Microsoft meget dominerende. Min spådom er, at hvis ikke Microsoft meget hurtigt ændre sit forhold til mennesker, er de morgendagens IBM og Google den store.

Microsoft skal være endog meget forsigtige med at være så påståelig omkring "Offices" performance. Jo mere man forsvarer en fejlagtig holdning, jo mere ballade kommer der ud af det. Jeg er sikker på at Berlingske blot er begyndelsen til en ny bølge af open source og dermed OO.

Sidst påstod MS i dette forum at OO ville give eleverne. Præcis dette meget dårlige om ikke forkerte forsvar kan irriterer og det ser vi nu med Berlingske. Jeg synes der er modigt af Berlingske og jeg ønsker dem held og lykke.

Tillykke med en 2. plads Microsoft.

 • 0
 • 0
#29 Esben Nielsen

[quote] Min spådom er, at hvis ikke Microsoft meget hurtigt ændre sit forhold til mennesker, er de morgendagens IBM og Google den store. [/qoute]

Er det ikke på tide, at vi får et ordentligt konkurrencetilsyn, så ingen bliver "den store" ?

 • 0
 • 0
#30 Maciej Szeliga

Er det ikke på tide, at vi får et ordentligt konkurrencetilsyn, så ingen bliver "den store" ?

Jeg tror at problemet ikke så meget ligger i at være stor, det er snarere at man isolerer sig fra sine brugere og der er Microsoft det firma som har flest lag imellem sig og slutbrugeren (skarpt forfulgt af Citrix).

 • 0
 • 0
#31 Lasse Reinholt

Er det ikke på tide, at vi får et ordentligt konkurrencetilsyn, så ingen bliver "den store" ?

Jeg synes, store virksomheder med gigantisk forskningsafdeling og store midler, er spændende. Det er en af de ting, vi desværre mangler i EU i forhold til USA.

 • 0
 • 0
#32 \n \r

Jeg kommer til at tænke på hvor dominerende IBM en gang var. I dag er de stadig store, men langt fra dominerende. I dag er Microsoft meget dominerende. Min spådom er, at hvis ikke Microsoft meget hurtigt ændre sit forhold til mennesker, er de morgendagens IBM og Google den store.

Nu er Microsoft relativ store inden for stort set alle felter i branchen. De nøjes ikke blot med at udvikle det mest udbredte OS, de skovler stadig penge ind og det har de gjort i årevis - inden for alle de områder hvor de dominere formår de år efter år at skovle kontanter i kassen. Så der er nok lidt mere end et par kroner at gøre godt med.

Jeg tror der skal lidt mere til end et par tilfældige danske virksomheders skifte af kontor applikation hvis du vil ryste Microsoft.

 • 0
 • 0
#33 Christian Nobel

Det er vist ikke helt rigtigt.

Med mindre der er sket radikale ændringer det sidste år, så er det faktisk sådan at MS kun tjener (til gengæld rigtig mange) penge på Windows og deres Business Devision - resten så som Xbox, Zune, on-line services mv. giver underskud.

/Christian

 • 0
 • 0
#34 Martin Kofoed

Med mindre der er sket radikale ændringer det sidste år, så er det faktisk sådan at MS kun tjener (til gengæld rigtig mange) penge på Windows og deres Business Devision

Et tocifret milliardbeløb i dollars på MS Office alene, læste jeg et eller andet sted.

Det er jo .. vanvittigt! Hvor meget mon målet helliger midlerne, når det handler om at opretholde denne indtjening? Hvis man hele tiden har dét beløb i baghovedet, begynder man at kunne forstå, hvordan standardiseringsorganer i forskellige lande pludselig har kunnet "købes", og hvorfor nyttige idioter flokkes som fluer om puha for at få en bid af kagen.

Pengene kommer kun ét sted fra, og det er bl.a. danske skatteydere. På høje tid der dæmmes op for den pengestrøm over atlanten.

Så nej, i virkeligheden skal der ikke ret meget til at ryste Microsoft.

 • 0
 • 0
#35 \n \r

Ja ja, så siger vi det.

I kan altid bing'e efter "Microsoft Earnings" or'ed med jeres favorit branche og om det er Microsoft Healthcare, Microsoft Business, Microsoft Entertainment så står Microsoft utrolig stærkt.

 • 0
 • 0
#36 Christian Nobel

Nu kunne jeg aldrig drømme om "at bing'e", så det lader vi stå.

Herudover, så er "vi" som så nok ret ligeglade, der gisnes om at ånden er på vej ud af flasken, og det er kun gode nyheder for dem der har en interesse i et åbent marked med en reel konkurrence.

/Christian

 • 0
 • 0
#37 \n \r

der gisnes om at ånden er på vej ud af flasken

Det er helt fint at gisne, og ønske et åbent marked og reel konkurrence. Men indimellem så lugter det lidt religiøst - lidt ala en vækkelses ceremoni hos faderhuset.

 • 0
 • 0
#38 Maciej Szeliga

Men indimellem så lugter det lidt religiøst - lidt ala en vækkelses ceremoni hos faderhuset.

De lugter ellers mere som Ballmers optrædener... svedigt og latterligt.

 • 0
 • 0
#39 Lasse Reinholt

Et tocifret milliardbeløb i dollars på MS Office alene, læste jeg et eller andet sted.

Det er jo .. vanvittigt! Hvor meget mon målet helliger midlerne, når det handler om at opretholde denne indtjening? Hvis man hele tiden har dét beløb i baghovedet, begynder man at kunne forstå, hvordan standardiseringsorganer i forskellige lande pludselig har kunnet "købes", og hvorfor nyttige idioter flokkes som fluer om puha for at få en bid af kagen.

Pengene kommer kun ét sted fra, og det er bl.a. danske skatteydere. På høje tid der dæmmes op for den pengestrøm over atlanten.

Sjovt, jeg har det omvendt. Når jeg læser de tal tænker jeg "wow, hvor er det fedt!"

Vi skal da have et dansk eller europæisk firma, som kan udkonkurrere dem (og nej, ikke open source, men kapitalistisk) og vende pengestrømmen :-)

 • 0
 • 0
#42 Martin Kofoed

Sjovt, jeg har det omvendt. Når jeg læser de tal tænker jeg "wow, hvor er det fedt!"

Det var da en markant holdning, om ikke andet. Måske for at provokere lidt, det er jo ret nemt her på v2, jeg skal ikke kunne sige det.

Selv de hårdeste Microsoft-hunde jeg kender, kan godt se problemet i, at vi skovler penge over atlanten uden at få specielt meget tilbage. Men, wow, det er da kanonfedt at veje og skoler forfalder imens checken er på vej med UPS til Redmond.

Jeg finder din "jamen vi laver da bare lige en Microsoft 2"-holdning en kende naiv. For nu at formulere det diplomatisk.. :) Hvor tror du oddsene er bedst? At lave en Microsoft2 eller stække monopolet med åben kvalitetssoftware?

 • 0
 • 0
#43 Lasse Reinholt

Jeg finder din "jamen vi laver da bare lige en Microsoft 2"-holdning en kende naiv.

Hvad skulle forhindre det?

EU har 497 mio. indbyggere, USA har 303 mio. Uddannelsesniveauet er det samme. Og arbejdskraften har fri bevægelighed over landegrænser inden for EU.

Hvorfor går pengestrømmen inden for teknologi og IT så mod vest? Jeg ved det ikke, men den jantelov, som man får for fuld udblæsning mod Microsoft (og Intel efterhånden), er i hvert fald ikke en mentalitet, som er en del af løsningen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere