Flere tusinde ansatte i mediekoncernen Berlingske Media skal i løbet af få måneder vænne sig til at bruge Googles webbaserede kontorpakke til at skrive mails, opstille budgetter, arrangere møder og lave præsentationer.
I en af Danmarks mest markante satsninger på webbaserede tjenester har den økonomisk trængte mediekoncern nemlig besluttet af smide Microsofts kontorpakke Office og dermed produkter som Word, Excel og Powerpoint på porten til fordel for Googles langt billigere alternativ.
Det sker kort tid efter, at Berlingske Media skiftede til netop Microsofts programmer fra Lotus Notes.
Prisen er ikke det eneste argument for at skifte, for samtidig får Berlingske Media en løsning, der er smartere og med større garanteret oppetid. Sådan lyder det til alle ansatte i en intern meddelelse, som Version2 er i besiddelse af.
»Vi overvåger løbende markedet og vurderer, hvad der er de bedste løsninger, både med hensyn til brugervenlighed, sikkerhed, økonomi osv. Denne løsning sparer os for penge, og erfaringen fra andre virksomheder er, at medarbejderne efter kort tid synes bedre om Googles programmer end Microsofts,« står der i mailen, som er sendt ud af koncernens kommunikationsafdeling.
Øget oppetid
Ifølge e-mailen har koncernens it-direktør Torben Lundberg netop underskrevet en aftale med Google, der sikrer alle medarbejdere adgang til den webbaserede kontorpakke Google Apps, herunder blandt andet Gmail, Google Docs, Google Calendar og Google Talk.
Googles applikationer kræver ingen installation på en pc, men kører i stedet gennem brugerens webbrowser og alle data gemmes af Google i selskabets enorme datacentre, hvilket er med til at presse driftsomkostningerne ned.
Blandt fordelene ved skiftet nævnes en øget oppetid fra 99,6 til 99,9 procent samt en 100-dobling af medarbejdernes postkasser, som fremover må fylde 25 gigabyte i stedet for blot 250 megabyte.
Prisen nævnes ikke, men der er ingen tvivl om, at der er tale om en væsentlig besparelse for Berlingske Media, som i forvejen slås med en trængt økonomi i kølvandet på finanskrisen og vigende annonceomsætning.
Fordi Google Apps som en webbaseret tjeneste som udgangspunkt kræver adgang til internettet, vil alle medarbejdere få installeret den gratis kontorpakke OpenOffice, som kan bruges, når der ikke er adgang til nettet. Kun hvis man har behov for avancerede funktioner som Pivot-tabeller i Excel, får man lov at beholde Microsoft Office.
Samtidig med skiftet begyndes en udfasning af Berlingske Medias Citrix-miljø, som i første omgang dog fortsat vil være nødvendigt til fjernadgang til blandt andet Berlingskes SAP-miljø.
Koncernen oplyser på dens hjemmeside, at den har 2.850 ansatte og i e-mailen står, at skiftet gælder alle ansatte, dog uden at et konkret tal er nævnt.
Berlingske Media har i forvejen vakt opsigt ved at satse på det open source-baserede system til indholdsstyring (CMS) Drupal, som i dag kører berlingske.dk, bt.dk, erhvervsbladet.dk og en lang række andre af koncernens websites.
Version2 følger torsdag op på skiftet til Google Apps og forsøger at få en kommentar fra Berlingske Media om overvejelserne bag.