Berlin på vej til at blive Europas Silicon Valley: Der er mere kapital, billigere boligere og federe natteliv

30. august 2016 kl. 07:59
Efter Brexit slår tyskerne på tromme for Berlin som det rigtige sted at etablere sig om it-iværksætter. Tyskland er generelt stærk inden for bl.a. fintech, Internet of Things og mobilitet, lyder det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Toppolitikere i Berlin er oven på Brexit begyndt at agitere for, at it-iværksætterne bør flytte til den tyske hovedstad, skriver Forbes.

Et billede på dette kunne ses i London få dage efter, at Storbritannien stemte for at forlade EU:

En hvid lastbil kørte igennem Westminster i London med følgende skrift med store fede gule typer: 'Dear start-ups, Keep calm and move to Berlin.'

Happeningen var betalt af Freie Demokratische Partei (FDP), og meningen var at spille på den frygt for isolation, som iværksættere kan have efter Brexit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om lastbilen blev modtaget med mere latter end frygt, har mere end 100 London startups ifølge Cornelia Yzer, der er minister for økonomi, teknologi og udvikling i delstatsregeringen i Berlin, anmodet om at kunne etablere sig i den tyske hovedstad

Og det er der gode argumenter for. Ifølge Forbes fhar iværksættere i Berlin fået tildelt mere venturekapital end deres fæller i London, Paris og Stockholm.

2,4 milliarder euro (godt 20 mia. kroner) blev ifølge Ernst & Young tildelt Berlin startups sidste år.

Ung kultur og vilde fester

Men ikke nok med det: Berlin har også relativt lave leveomkostninger - ifølge Expatistan er byen den billigste hovedstad i Nordvesteuropa set på leveomkostninger, og endelig er byen præget af en ung, kreativ kultur og Europas bedste natteliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Berlin er altså ifølge Forbes-skribenten det ideelle sted for unge iværksættere at etablere sig.

En yderst konkret trussel, som Cornelia Yzer har også spillet på over for de London-baserede venturekapitalfonde er, at hvis de ikke flytter til Berlin, står de til at miste millioner fra Den Europæiske Investeringsfond (EIF), der netop investerer i venturekapitalfonde og vækst fonde.

Ifølge Guardian fik Storbritannien over 650 milioner euro (knap 4,9 mia. kr.) fra EIF i 2015.

Lukas Kampfmann er medstifter af Factory Berlin, som er en innovationsmiljø/forskerpark for startups og en social platform for iværksættere.

Factory Berlin huser 150 virksomheder - herunder bl.a. Uber, Twitter og Soundcloud, ligger i Berlins centrale bydel Mitte og er i dag Tysklands mekka for startups.

»Der er en masse usikkerhed i London lige nu, hvilket aldrig er godt for erhvervslivet. Jeg tror, ​​det vil især ramme unge fintech-selskaber, og vi mener, ​​vi kan give dem en fordel,« siger Lukas Kampfmann til Forbes.

Han peger på N26, som en Berlin fintech-startup, der har rejst 40 millioner dollars (eller 266 mio. kr.) i kapital under en investeringsrunde, der også omfattede Silicon Valley-milliardæren Peter Thiel, der bl.a. var med til at udvikle PayPal.

Lukas Kampfmann mener ikke, at fintech står alene om at kunne udnytte en etablering i Berlin. Han mener, at Tyskland er i gang med at skabe sin egen niche i opstartverdenen inden for Internet of Things, hardware og mobilitet - områder med et stort potentiale.

Kampfmann peger på relayr.io som et eksempel på Berlins unikke it-tekniske kompetencer. Virksomheden, der er vokset i Factory Berlin, hjælper virksomheder og producenter med at implementere IoT-løsninger. Selskabet har rejst 13,66 mio. dollars eller godt 90 mio. kroner i kapital.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger