Belgien afkræver Google millionbøde for datamisbrug

Google kan enten acceptere et forlig og betale 150.000 euro eller møde op i retten, melder den belgiske statsanklager efter søgegiganten har misbrugt wifi-informationer indsamlet fra Street View-bilerne.

Ifølge Bloomberg har den belgiske statsanklager erklæret, at Google har overtrådt den belgiske lovgivning, da de med deres Google Street View-biler indsamlede personlige oplysninger fra wifi-netværk. Derfor har Google fået et ultimatum: Betal 150.000 euro, godt 1,1 millioner kroner, inden for tre måneder, eller mød op i retten.

Google har tidligere fået en bøde på €100.000, svarende til 750.000 kroner, for dataindsamlingen i Frankrig, og det hollandske datatilsyn har i sidste uge meldt ud, at Google står til en bøde på op til €750.000, svarende til 5,7 millioner kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Johnnie Hougaard Nielsen

Er der nogen indikationer på at Google har MISBRUGT oplysningerne fra WiFi scanningen?

Helt klart var det alt for klodset at de brugte en generisk scanner, og fik stumper af datatrafik med, men derfra til regulært misbrug er der et godt stykke. Faktisk ville jeg være mere bekymret for misbrug hvis Google blev presset til at udlevere data her.

 • 3
 • 0
#4 Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg har da heller ikke på nogen måde protesteret mod at de får klaps i retten. Hvis der havde været tegn på misbrug, ville jeg mene at de skulle have haft en meget skarpere straf.

Brugen af ordet "misbrug" ligner noget der intet har med journalistik at gøre.

 • 2
 • 0
#5 Danny Thomsen

Forstår ikke helt hvorfor man går så meget amok over det. Google har indrømmet fejlen. Hvis det nu var en ondsindet person, der havde indsamlet data var problemstillingen nok ikke kommet frem i medierne. Og folk må altså også snart lære at man kryptere sit wlan...

 • 0
 • 0
#6 Jesper Hedemann

Johnnie - Nej jeg har heller ikke et problem med at Google er kommet til og indsamle data, men det er stadig ikke i orden, at indsamle de data.

Danny - Ja, desværre så er det ikke alle der kan finde ud af det med netværk :) Men sådan de har stadig ikke retten til og samle de oplysninger ind :)

 • 0
 • 0
#7 Jesper Lund

Helt klart var det alt for klodset at de brugte en generisk scanner, og fik stumper af datatrafik med, men derfra til regulært misbrug er der et godt stykke. Faktisk ville jeg være mere bekymret for misbrug hvis Google blev presset til at udlevere data her.

Google vil have os til at tro at de har indsamlet wifi pakker ved en beklagelig fejl, og at de kun var være interesseret i MAC/SSID for access points.

Men den forklaring holder bare ikke vand. CNET har for nylig dokumenteret at Google ikke bare var interesseret i "wifi towers" (aka access points), men at Google's streetview biler systematisk har indsamlet MAC adresser for wifi klienter http://news.cnet.com/8301-31921_3-20082777-281/street-view-cars-grabbed-...

Ufrivillig registrering af geolocation for wifi klienter kræver aktiv sniffing af wifi trafik. Det er ikke tilstrækkeligt blot at registrere de SSID/MAC's som diverse access points broadcaster (for at kunne fungere korrekt efter IEEE 802.11 standarden vel at mærke, så reelt er SSID broadcast ikke noget som man frivilligt gør, eller som indebærer et automatisk "samtykke" til at andre systematisk registrerer og videregiver disse oplysninger).

Bemærk at disse oplysninger kan sniffes uanset om wifi trafikken bruger kryptering eller ej (kun payload krypteres, ikke header information med afsender/modtager MAC).

Desværre har klagerne mod Google alene fokuseret på de ukrypterede wifi pakker, som Google har registreret (og som Google ikke kan bruge til noget som helst, modsat f.eks. geolocation for wifi klienter).

Det er beklageligt, for så får vi ikke i denne omgang en juridisk afklaring af om man systematisk må indsamle geolocation oplysninger for access points eller wifi klienter (her tænker jeg især på persondataloven). Og det har vi hårdt brug for!

 • 0
 • 0
#8 Johnnie Hougaard Nielsen

Men den forklaring holder bare ikke vand. CNET har for nylig dokumenteret at Google ikke bare var interesseret i "wifi towers" (aka access points), men at Google's streetview biler systematisk har indsamlet MAC adresser for wifi klienter

Vrøvl. De har ikke dokumenteret at "Google ikke BARE var interesseret" i det egentlige formål. Skitseringen af tænkeligheden af ikke at køre en generisk sniffer, men bruge en mere målrettet teknik, er ikke dokumentation for at Google folkene har tænk "nej, vi vil ikke nøjes med access points", og på det grundlag valgt den mere generiske teknik.

Men som nævnt vil jeg kalde det for alt for klodset at de ikke sørgede for udelukkende at opsamle hvad de var ude efter. Og at det var på sin plads med et ordentligt rap over fingrende.

Juraen omkring opsamling af offentlig tilgængelige oplysninger er jo så et ganske andet spørgsmål, og foreløbig må konstateringen være at der ikke er noget der indikerer noget ulovligt i den access point registrering som Google (samt andre firmaer) har leget med.

 • 0
 • 0
#9 Jesper Lund
 • 0
 • 0
#11 Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg anser det for et meget plausibelt setup at sige "vi tager en hyldevare WiFi scanner, og får den til spytte adresser ud" - for så at koble dem sammen med geografiske koordinater. Det kunne jeg selv have fundet på, hvis jeg ikke med de "paranoide" briller gennemtænkte hvad der kunne gå galt.

Jeg vil ikke så meget kalde det en fejl, som uigennemtænkt og dumt. Der er vist nogen som kom til at stå til mere end bare fredagskager - men en alvorlig huskekage.

 • 1
 • 0
#12 Johnnie Hougaard Nielsen

Fra CNET artiklen: "The most likely explanation of how the Wi-Fi devices were included is the simplest: Just as an accident of programming led to Street View cars collecting (in relatively few cases) the contents of unencrypted wireless communications, client hardware addresses were also vacuumed up."

Deres tone er heller ikke præget af tilskrive episoden skumle hensigter.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere