Bekymret it-branche: Vigende optag kan sætte stopper for jobfest

27. juli 2021 kl. 18:4415
Bekymret it-branche: Vigende optag kan sætte stopper for jobfest
Illustration: UCL / Jens Wognsen.
Færre unge er i år optaget på it-uddannelserne, og det er dårlige nyheder for en it-branche, der tørster efter arbejdskraft, lyder det fra It Branchen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Optaget af unge på it-uddannelserne falder i år med 5 pct svarende til 392 personer. Faldet kommer efter sidste års rekordoptag, hvor en særlig coronapulje gav mulighed for at oprette ekstra mange it-uddannelsespladser. Set over en årrække er der således tale om en stigende trend i optaget hvor det fra 2017 til 2021 er steget med 13 pct.

»Der er et lige nu et umætteligt behov for it-uddannede og det er støt stigende. Derfor er det meget ærgerligt, at det ikke lykkes at opretholde den opadgående trend i optaget,” siger Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

»Det betyder at der er unge, der går glip af fantastiske jobmuligheder og it-virksomheder, der går glip af talent, der kunne have dækket noget af den uslukkelig tørst efter flere it-specialister.«

Exploderende mangel på it-folk

Lige nu mangler der 7.500 it-folk og det tal vi stige til 22.000 i 2030, viser en undersøgelse foretaget for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Corona har accelereret den digitale omstilling i hele samfundet og nu er det ikke længere kun it-branchen men et samlet arbejdsmarked, der har akut behov for it-folk,« siger Mette Lundberg, der mener, at vi er nødt til at øge optaget på it-uddannelserne permanent.

Det er især uddannelser i de traditionelle studiebyer og Københavm, der er rift of om som begrænser optaget.

»Der er ingen tvivl om at de unge ofte søger byerne og det store studiemiljø. Samtidigt mener vi, at man med fordel kan placere studiepladserne i de større byer, fordi der netop er en stor koncentration af it-virksomheder der. Det skaber bedre muligheder for studiejob og praktik,« siger Mette Lundberg.

Forkert politisk prioritering

Hun er ikke voldsomt overrasket over det vigende optag. Det rekordstore optag på it-uddannelserne sidste år skyldtes nemlig en særlig coronapulje, men den kunne ikke bære et permanent, øget optag på uddannelserne.

»I år må for eksempel ITU i København sænke optaget igen, fordi puljen ikke rækker mere. Regering vil gerne flytte studiepladser ud i landet. Men i stedet for at flytte rundt på pladserne ser vi klart behov for at skabe flere, både i og udenfor byerne,« siger Mette Lundberg.

»Derfor er vi nødt til at bede politikerne om igen at prioritere it-uddannelserne og samtidigt skal vi i fællesskab styrke indsatsen for, at flere unge får lyst til at blive it-professionelle.«

It-branchen bliver stadig vigtigere for dansk export. I 2020 omsatte den for næsten 250 milliarder kroner og eksporterede for 82 milliarder - en ny rekord.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
2. august 2021 kl. 10:09

Undskyld ikke negativ holdning, da jeg læste dit indlæg lød det meget som noget du havde fået fortalt og ikke noget du selv havde oplevet.

14
1. august 2021 kl. 23:22

Så virker det til, at de studerende tror, at det er en opgave, der kan vente til næste uge. De gode og stabile går selvfølgelig videre i verden, der er vel ingen arbejdsplads nu omstunder, hvor alle er der hele livet. Nu giver det jo points, at man skifter tit. Og højere løn!

Nu har du hørt historien fra min side.

Jeg forstår ikke rigtigt, din noget negative holdning. Mvh Tine

13
1. august 2021 kl. 16:04

Nu har du hørt historien fra virksomheden side.

Hvis du har et dårligt uddannelse/arbejdsmiljø og dårlig løn er det nok svært at holde på folk.

Hvis arbejdsmiljø eller løn er godt smutter folk ikke.

12
31. juli 2021 kl. 22:58

En i min bekendtskabskreds fik et godt studiejob, vedkommende blev også ansat efter sin Bachelor. Og har været der lige siden (det er en god arbejdsplads).

Men, de har ikke været så heldige med studerende i de senere år, det er lidt somom, at der ikke er forståelse for, at en given opgave skal være løst på et givent tidspunkt. Det virker mere somom, "Ja, det nåede jeg ikke lige, kan jeg aflevere i næste uge?!".

Den holdning duer jo ikke, hvis man skal aflevere til en kunde!

Hvis firmaet ikke leverer varen, så får de jo bare et dårligt ry hos kunderne.

Selvfølgelig ansætter de, som alle andre i travle perioder, men de er flinke til at bede om, at folk melder ud, hvis de ikke forstår et eller andet.

Det sidste, jeg har hørt er, at de kraftigt overvejer at droppe studiejobbene, og ikke bare fordi, folk, der trods alt har været stabile og leveret søger andre steder hen (med højere løn). De vil gerne ansætte!

Men nu lukker de snart den option. Det er sku da kedeligt, at nogle ødelægger muligheden for de andre.

Et studiejob er jo ikke for sjov og pjat, når det rent faktisk er studierelevant!

Mvh Tine- og det der praktikproblem har eksisteret i de sidste 45 år eller mere...

11
30. juli 2021 kl. 16:38

For ikke at snakke om hvis du fjerner alle stillinger hvor der ønskes 3 år erfaring med ligende stilling.

Hvis firmaer stopepde med at forlange at man skal være flydende i lige præcis den stack de benytter som en ny medarbejder kan komme ind og være fuldt produktiv efter en uge ville det blive markant nemmere for dem at finde de medarbejdere de skal bruge.

Hvis man er stærk i et af de typestærke objektorienterede sprog vil jeg påstå at man indenfor kort tid kan omstille sig til et andet, det samme med administration af et brand databaser til et andet etc. Men flere firmaer forlanger at man skal være specialist på lige præcis deres stack og har ingen tålmodighed til at oplære nye ansatte

10
30. juli 2021 kl. 12:06

Vi har altid en gruppe studerende, som tages med i forskellige projekter og får mulighed for at løse relevante opgaver med en mere erfaren kollega på sidelinjen. En del bliver fastansatte efter endt studietid.

9
29. juli 2021 kl. 08:27

Lige nu mangler der 7.500 it-folk og det tal vi stige til 22.000 i 2030, viser en.

Jobnet og Jobindex er der var 20.000 ledige stillinger ialt i hele Danmark.

Så i 2030 vil der være flere ledige jobmuligheder inden for IT, end der er opslag idag.

På Jobnet og Jobindex er der mellem 800 og 1800 ledige it jobs, 7500 min bare tøv.

For ikke at snakke om at min erfaring da jeg søgte job er at 25 til 30 % opslåede igen og igen i op til 1 år.

For ikke at snakke om hvis du fjerner alle stillinger hvor der ønskes 3 år erfaring med ligende stilling.

Og lige for at slå den dummeste kommentar der altid kommer på min observationer.

Der er flere jobs en der slås op. Svar : hvis du ikke slår et job op, så er det svært at finde folk. Eller Hvis du ikke slår et job op, så er der ikke stor mangel på folk.

8
28. juli 2021 kl. 22:38

Da jeg læste, var det ingen gang muligt for os at få praktikpladser!

Da jeg læste, stod der noget i avisen om en virksomhed, som manglede arbejdskraft. Den er ret nichepræget, men vidt kendt og respekteret indenfor nichen i det meste af EU. Deres vækst var begrænset af, at de ikke kunne finde nok medarbejdere, kunderne stod i kø.

Virksomheden lå ikke langt fra mit hjem, så jeg skrev en motiveret ansøgning til et studiejob, cyklede derned og afleverede min ansøgning.

Jeg fik ikke engang et svar fra dem. Der kom dog en artikel i avisen en uges tid senere, hvor samme virksomhed gjorde klart, at de altså kun søgte folk med +10 års erfaring og ikke ville have nyuddannede. Det tog jeg som et vink med en vognstang...

Men den historie kan jo gælde for 8 ud af 10 ingeniørvirksomheder (https://ing.dk/artikel/dimittendledighed-uundgaaelig-skal-vaere-kort-214692). Alt for mange tager ikke ansvar for at igangsætte fødekæden af talent og kompetencer. Jeg hørte på et tidspunkt at kun 1 ud af 10 ingeniørvirksomheder ansætter helt nyuddannede til de tekniske positioner. Det er godt nok meget talent man afskærer sig fra.

7
28. juli 2021 kl. 22:21

Skal man registre nogen steder så studerende/studiesteder ved det?

Siden jeg sidst kiggede på SDU Jobbank (som ellers var et eksempel), er der sket det, at Graduateland.com har overtaget ansvaret for jobbanken, og jeg kan så videre se, at Graduateland.com har portaler for de store universiteter i Danmark. Så vidt jeg kan se har du muligheden for gratis at have stillingsopslag på samtlige universiteters portaler, dog uden logo og andre fikse ting.

Dertil er du jo lige nu inde i Teknologiens Mediehus, og de ejer også https://www.jobfinder.dk/. Om det lige er stedet at finde praktikanter skal jeg ikke kunne sige. Personligt ville jeg ikke kigge på Jobfinder som studerende. Da jeg studerede var der en jobmesse (arrangeret af Jobfinder) og en projekt/praktikmesse, og der var ekstremt stor forskel på hvem der kom til de to messer - både studerende og virksomheder.

Så er der stadig et udestående ift. professions- og erhvervsskoler hvis studerende derfra skulle have interesse.

6
28. juli 2021 kl. 19:28

Vi tager gerne praktikanter i vores lille firma - selvom vi er 99% remote - tænker jeg nogen ville finde det interessant? Skal man registre nogen steder så studerende/studiesteder ved det?

5
28. juli 2021 kl. 18:18

Og måske fordi fokus på IT i folkeskolerne og gymnasierne er hos 'Enterprise ready' MS og Apple og ikke hos Opensource og Linux.
Er det ikke sådan at næsten ingen i DK - inklusive denne site, sorry guys - gør nok for det sjove, kreative engagement, men reklamerer for og anerkender mere uinspirerende standard 'turnkey' løsninger? Dem der betaler for reklamerne.

4
28. juli 2021 kl. 17:53

Skær ned på masteruddannelserne og indfør trainee eller virksomhedsoplæring i stedet.

De sidste 2 år af de 5-årige uddannelser er stort set spild af tid. Det man lærer har ikke den store betydning. Man lærer desuden hver eneste dag i IT-branchen. En masteruddannelse fungerer i stedet som signalering til virksomhederne om at man har høj intelligens, er flittig og kan udsætte egne behov.

Send hellere de intelligente og arbejdsomme studerende ud i job eller optræning hvor de kan gøre nytte.

Det vil hjælpe alle. Virksomhederne får lavet en masse og de studerende tjener penge.

De hårdt prøvede skatteydere sparer penge til undervisning og SU. (Penge, staten så kan spilde på noget andet der heller ikke har effekt).

3
28. juli 2021 kl. 15:43

I store træk enig med dig.

Da jeg skulle i praktik (diplomingeniør fra DTU) for nogle år siden var det svært at finde en praktikplads. Mange virksomheder, selv de helt store, tog enten ikke imod praktikanter eller tog kun imod enkelte. Flere virksomheder svarede endda direkte, at jeg kunne prøve at henvende mig igen når jeg var færdig med uddannelsen (gæt hvor man så ikke søger hen bagefter).

Men samme uge jeg blev færdiguddannet modtog jeg mindst ti henvendelser fra firmaer og headhunters - flere af dem fra firmaer som ikke ville tage mig i praktik.

Der er simpelthen så usund en kultur blandt mange IT firmaer hvor de ikke vil tage ansvar for oplæring, men hellere end gerne stjæle fra de virksomheder som gør det.

2
28. juli 2021 kl. 11:17

Hvornår går det op for dansk industri, at det er deres eget ansvar, at sørge for at få uddannet det nødvendige personale. Det er til dato stadig størstedelen af danske virksomheder, der overlader dette problem til "Staten".

Da jeg læste, var det ingen gang muligt for os at få praktikpladser!

Det er ikke et behov der mangler ikke råstof!https://www.worldometers.info/da/

1
28. juli 2021 kl. 10:52

Mere efterspørgsel på IT kompetencer, mindre udbud = mere i løn.

Vi disrupter bare og automatisere flere IT funktioner.