Bekræftet: Brugere kan vælge og vrage i app-tilladelser med Android M

Illustration: Android Logo
Google har bekræftet rygtet på sin udviklerkonference. Med den kommende version af Android bliver det muligt for brugeren at tage stilling til enkelte app-tilladelser.

Google har på udviklerkonferencen I/O bekræftet, at brugere med den kommende version af Android får mulighed for at sortere i, hvilke tilladelser de vil give deres apps .

Det skriver The Verge.

Den næste udgave af styresystemet går under navnet Android M, og den bliver et opgør med den måde, brugere i dag håndterer tilladelser på. I reglen bliver man mødt med en mur af krav, når man installerer en Android-app, men det kan være svært at se fornuften i, at din lommelygte skal have adgang til dine opkald, eller at musikafspilleren skal læse dine SMS'er.

Ikke desto mindre er man nødt til at acceptere hele molevitten, hvis man vil bruge den relevante applikation.

Læs også: Medie: Android-brugere kan sortere i app-tilladelser med næste version

Men med Android M bliver brugeren slet ikke præsenteret for de mange krav, når vedkommende installerer en app. I stedet bliver brugeren bedt om tilladelse, når applikationen rent faktisk vil tage en given tilladelse i brug. Gider man ikke det, bliver det også muligt via indstillingerne på forhånd at tage stilling til, hvilke tilladelser man vil give applikationen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Bent Jensen

Set ud til at det er en 3 variant, mere smart at den popper op når app. skal bruge det. Så kan man jo undre sig, eller forstå hvorfor.

Men det vil måske hjælpe mere, hvis applikationer som krævet mange, eller personlige oplysninger, skulle igennem en større sikkerhed test inden de blev godkendt. Så vil en lommelygte applikationer, der kræver adgang, til sms,kontakt,sd kort,opkald..... nok blive afvist.

Men det er også påkrævet at få øget sikkerheden og ryddet op i Play, da jeg have en Samsung og brugte den uden root, og dermed udvidet sikkerhed, så poppet der alt muligt reklame op, alle steder. Her taler vi ikke om Samsung's Junk, som det også var svært at få lukket munden på. Man følte at ens telefon var blevet kidnappet. :-(

Off. Trop. Ellers vil jeg stadig anbefale oneplus.net, hvis man ikke vil betale mere end 2000,- for en top telefon. Den er nem at roote, men det er som udgangspunkt ikke nødvendig. Anbefaler den ikke på grund af hardware, selv om kamera er i en klasse for sig, i den prisklasse, men på grund af CyanogenMod som er meget tæt på en ren Nexus, som jeg også synes er dejligt. Bortset fra den nye telefon, vil stadig foretrække den gamle Nexus 5, selv om den efter dagens standard er lidt tyk.

 • 1
 • 0
#5 Morten Grouleff

"These permission policies will only apply to apps being made against the most recent version of the Android API versions, which means your current apps or apps that haven't updated in a while follow these same guidelines."

Citat fra http://www.androidcentral.com/app-permissions-are-getting-massive-overha...

Dermed kan apps, der gerne vil slippe for at spørge, bare fortsætte med at bygge med "target=L". Det er der ingen problemer i at gøre.

Jeg HÅBER fortsat, at ovenstående citat (og omtalen på I/O) var upræcis, og at Google istedet gør det bedre. Og med bedre mener jeg, så det rammer ALLE apps, man kører på "M", men med forskellig effekt alt efter compile target:

Target >= M: Fint forslag fremadrettet fra Googles side.

Target < M: Lad brugeren vælge i settings hvad de enkelte apps må. Når brugeren har svaret nej til en app til adgang til f.eks. kontakter, så returner en tom liste, når app'en alligevel beder om dem. Det bør være let at implementere.

De fleste (alle?) privacy-relaterede API'er kan fint opføre sig sådan: SMS'er? Næh, svar med tom liste. Billeder? Næh, svar med tom liste.

For mig lugter det som, at Google ikke i virkeligheden ønsker at give brugerne kontrollen. Desværre.

 • 1
 • 0
#6 Morten Grouleff

Nu er der kommet dokumentation online, og det ser godt ud, ikke som jeg frygtede! Citat:

Note: On devices running the M Developer Preview, a user can turn off permissions for any app (including legacy apps) from the app's Settings screen. If a user turns off permissions for a legacy app, the system silently disables the appropriate functionality. When the app attempts to perform an operation that requires that permission, the operation will not necessarily cause an exception. Instead, it might return an empty data set, signal an error, or otherwise exhibit unexpected behavior. For example, if you query a calendar without permission, the method returns an empty data set.

http://developer.android.com/preview/features/runtime-permissions.html

Så får vi se, hvad "...the operation will not necessarily cause an exception..." betyder i praksis. Det lyder i det mindste lovende.

 • 4
 • 0
#7 Ove Andersen

Naa Brian Funk, behold du bare din firewall. Google er ikke interesseret i at begrænse internetforbindelse, da Google selv vil have at alle apps kan få adgang til internettet (tænk reklamer, analyser og tracking).

Tænk på alle de reklameindtægter Google mister, hvis lommelygten ikke længere viser reklamebanneret automatisk!!

Begrænsningen vil kun gælde: -Position -Kamera -Mikrofon -Kontakter -Opkald -SMS -Kalender -Sensorer

Ville helt sikkert også gerne, hvis jeg let kunne begrænse mine apps i at kontakte hundredevis af tracking sites, men det ønsker Google naturligvis ikke at blokere for.

Det er ligesom pointen med Android at folk kan lave frit tilgængelige apps mod at få en masse viden om deres brugere og Google får en del af kagen.

Edit: Kilde http://www.xda-developers.com/io-summary-app-permissions/

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere