Begyndte på udvikling i 2009: Nu dør Firefox ikke længere med hjemmesiden

Version 48 af den kendte Firefox-browser er endelig udkommet med funktionalitet, der adskiller processerne i softwaren, som det kendes fra andre moderne browsere.

Mozillas nye Firefox version 48 er netop udkommet. Og browseren har nu samme multiproces-formåen som Googles Chrome og Microsofts Edge. Teknologien i den seneste Firefox kalder Mozilla Electrolysis - Version2 har tidligere beskrevet den.

Electrolysis indebærer en adskillelse af den proces, selve browseren kører under, og så det indhold, der vises i browseren. På den måde fører et crash på en hjemmeside ikke til, at hele browseren går ned.

Der er desuden også et sikkerhedsmæssigt aspekt i proces-adskillelsen, da indholdsprocesserne kan køre med begrænsede rettigheder i forhold til selve browser-processen.

Mozilla startede deres Electrolysis-projekt i 2009. Projektet har været udskudt adskillige gange. Det skriver Ars Technica.

Læs også: Kæmpe ændring i Firefox skal fikse frosne faneblade og træge knapper

Projekt-forsinkelsen skyldes dels omprioriteringer i Mozilla-organisationen, dels Firefox' arkitektur for extensions. Måden, extension-delen var skruet sammen på, gjorde det vanskeligt at adskille processerne i browseren.

I forbindelse med proces-adskillelsen har programmørerne bag Firefox således opbygget et helt nyt extension-system, hvor udvidelserne gør brug af HTML og JavaScript. En fremgangsmåde, som også Chrome og Edge anvender.

Læs også: Firefox 48 får første komponenter skrevet i Rust

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Gorm Jensen

Det er kun slået til hos 1% af de brugere, som anses at kunne udnytte det. Om det er slået til kan ses ved at indtaste about:support i adresselinjen og studere "Multiprocess Windows".. Er værdien 0, så er det ikke slået til. Hos mig står der "disabled by addons". Virker det kun med nye extensions, som Rune er inde på?

  • 1
  • 0
#3 Hoder Jensen

Så vidt jeg har forstået, så vil det pt. deaktivere sig, hvis man har extensions installeret.

Man kan omgå det ved at tilgå about:config og oprette en bolsk/boolean nøgle browser.tabs.remote.force-enable og sætte den til true.

Genstart Firefox og tjek med about:support at det har slået sig til.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere