Kirkeministeriet kritiseres for slap omgang med it-sikkerheden. Det skyldes, at ministeriet anviser folkekirkens ansatte til at bruge Dropbox, skriver Kristeligt Dagblad.
Eksempelvis anvendes lagerapplikationen til at gemme begravelsestaler.
Christian Roar Pedersen, sognepræst og mediekonsulent i Aalborg Stift, har efterhånden fået nok af it-kulturen i Kirkeministeriet.
»Det er mange bække små, der peger på, at der ikke er styr på it-sikkerheden,« siger han til Kristeligt Dagblad.
Opfordringen til at bruge Dropbox og det lignende program iCloud er i virkeligheden bare dråberne, der har fået præstens bæger til at flyde over.
I september 2016 fik han pludselig uretmæssig adgang til adgangskoder til en hel masse sognes mailkommunikation. Og i 2014 fik han ligeledes ved en fejl adgang til ansættelseskontrakter og andre personfølsomme oplysninger i Ribe Stift. Kristeligt Dagblad har set dokumentation for begge dele.
Dertil kommer det omfattende nedbrud i Kirkeministeriets mail-system i december, som betød, at tusindvis af præsters mails blev slettet.
»Jeg har været nødt til at lave den regel for mig selv, at jeg ikke vil have eksempelvis begravelsestaler liggende på Kirkeministeriets netværksdrev, fordi der simpelthen ikke er styr på sikkerheden. Der bliver ved med at komme sager, hvor man undrer sig over, hvad der sker. Eksemplet med adgangen til samtlige sognes adgangskoder er jo i sig selv en ret alvorlig ting, fordi jeg i princippet kan se prøveprædikener og andre ting, der ikke er beregnet for mine øjne,« siger Christian Roar Pedersen.
Både professor Kim Normann Andersen, CBS, og Kim Schlyter, der er partner i Deloitte og rådgiver om it- sikkerhed, mener, at Dropbox er uegnet
»Når der er tale om institutioner i den størrelse, som Kirkeministeriet befinder sig i, anbefaler vi ikke brugen af medier af den type,« siger Kim Schlyter og tilføjer, at Dropbox 'på nuværende tidspunkt ikke er en farbar løsning.'

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.