Unge studerende på en bacheloruddannelse får mere ud af diskussionstimer, når smartphones, pc’er og andre digitale skærme er bandlyst i undervisningen. Det er reaktionen fra 100 studerende, der har evalueret eksperimentet i en undersøgelse, udført af forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet.
Eksperimentet blev sat i gang af en underviser på Københavns Universitet, der var irriteret over, at sociale medier på pc’er og smartphones distraherede de studerende og blokerede deres evne til at opnå en dybere læring. Så han forbød alle skærme i lektioner, hvor de havde til opgave at diskutere bestemte emner.
Forskerne undersøgte resultatet af eksperimentet, og de studerendes begejstring stemmer overens med tidligere forskning om menneskers evne til at multitaske, forklarer Katrine Lindvig, postdoc ved Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet og en af forskerne bag studiet:
»Meget forskning peger på, at mennesker egentlig ikke kan multitaske. Vi kan godt springe mellem forskellige opgaver, men som regel vil vi løse dem langsommere. Men hvis vi skaber et rum, hvor der kun er fokus på én ting - i dette tilfælde, at diskutere cases og teorier med sine medstuderende, så gør vi det hjernen er bedst til, og det belønner den os for,« siger hun i en pressemeddelelse.
Meldingen fra de studerende er dog ikke kun positiv, fortæller forskeren. Flere fortæller i evalueringerne, at de var irriterede over ikke at kunne tage noter på computeren. Når noterne ligger digitalt, kan de studerende nemlig søge i dem og dele dem med andre.
Derfor skal undervisningen ikke tilbage til stenalderen, understreger forskeren og uddyber, at digitale elementer i undervisningen kan være rigtig gode i nogle tilfælde:
»Det handler om at se på, hvilken form, der understøtter indholdet i undervisningen bedst. I vores case blev skærmene forbudt i lektioner, hvor der skulle diskuteres. Og det giver mening, for man snakker unægtelig bedre sammen, når man kigger hinanden i øjnene fremfor ned i en skærm,« fortæller hun i pressemeddelelsen.
I forelæsninger, hvor det hovedsageligt er envejskommunikation mellem underviser og den enkelte studerende, giver det mere mening at bruge computere til f.eks. at tage noter på, uddyber hun.