Mest downloadede købe-app i Google Play er fusk

Illustration: Android Logo
En velkøbt app i Google Play, der lover beskyttelse mod virus, er det rene snyd og bedrag. App'en har ingen funktion.

Indtil for ganske kort tid siden var Android-applikationen Virus Shield fra Deviant Solution den bedst betalte app i Google Play. Men et nærmere kig på kildekoden afslører, at app’en overhovedet ikke kan, hvad beskrivelsen ellers lover, skriver Neowin.

For 3,99 dollars lover udvikleren bag Virus Shield ellers at beskytte din smartphone mod virus, endda uden at bruge særlig meget batteri. Det har fået 10.000 Android-brugere til at købe app’en på under to uger, og kunderne er endda så tilfredse, at 1.700 købere gennemsnitligt har givet Virus Shield 4,5 stjerner ud af 5. 2.607 købere har anbefalet app’en.

Desværre gør app’en ikke andet end at ændre et rødt kryds til et rødt flueben i en grafik. Den beskytter ikke mod en eneste virus, men det er nok rigtigt, at den ikke sluger meget batteri.

Efter et mindre detektivarbejde har nyhedssiden Android Police fundet frem til udvikleren. Det viser sig, han er en velkendt internetfusker, som er udvist fra fora for forsøg på at snyde andre brugere.

App’en er nu fjernet fra Google Play, men kildekoden er nu frit tilgængelig på Github.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Knud Jensen

Det mest imponerende er nu alligevel at den blev lagt i play store den 28 marts i år, altså for lige over en uge siden, og er lykkedes med at blive nummer 1 over betalte apps.

Enten er manden bag en geni inden for markedsføring, eller også har android brugere et enormt behov for antivirus software.

 • 6
 • 0
#4 Thomas Andersen

Enten er manden bag en geni inden for markedsføring, eller også har android brugere et enormt behov for antivirus software.

Tror nu bare det er markedsføring. Og man behøver vist ikke være et geni for at snyde sig til et toppladsering. Det er bare et spørgsmål om at have en masse falske anmeldelser på én gang (ala den måde Flappy Birds boostede sig selv til toppen, efter den i flere måneder havde ligget fuldstændigt anonymt).

 • 3
 • 0
#5 Andreas Bach Aaen

Allerede for 25 år siden var der mange der drømte om fremtidsperspektiverne ved mikrobetalinger. Det store hit til PC'ere var dengang shareware. Prøv softwaren gratis, men betal for at få pro versionen, eller for at bruge den arbejdsmæssigt. Der var gode programmer imellem, men langt det meste var noget skod.

Nogle år senere hoppede jeg på Open Source vognen. Her var der også meget skrammel, men der var ingen økonomisk incitament til at booste programmer op til noget de ikke var. De bedste Open Source programmer endte med at få finansieret deres udvikling via salg af service. Man skulle altså vise reel kompetance inden der kom økonomi på banen.

App stores er for mig at se langt værre end shareware-tiden. Der er uendeligt meget crap, der er boostet op og reelt kan ingenting. Der maget få der ønsker at hjælpe hinanden med selv banale ting uden at man bliver afkrævet 7 kr eller smattet til med reklamer.

Jeg kunne godt tænke mig at blive fri for skod reklamer og mikrobetalinger. Jeg vil have Open Source på min telefon - og i mellemtiden undvære de få ret fede apps, som man har skullet betale sig til.

 • 5
 • 2
#6 Poul Pedersen

Men et nærmere kig på kildekoden afslører, at app’en overhovedet ikke kan, hvad beskrivelsen ellers lover

Hvori adskiller det sig fra ethvert andet antivirus produkt på nogen som helst anden platform?

Brugeren har ingen chance for at opdage om snakeoil(tm) virker på deres enhed, udover selvfølgelig det grafiske element, som i øvrigt leveres ligeså godt af vira og malware.

 • 8
 • 0
#7 Finn Aarup Nielsen

Jeg kan huske at Brian Epstein købte mange eksemplarer sin egen udgivne plade for at booste The Beatles plade så den kom på hitlisten.

Jeg formoder der er en Google-skat på apps, men hvis man kun skal købe nogle tusinde eksemplarer af sin app kan det ikke være dyrt at komme højt på listen. Problemet må være at få et tilstrækkeligt antal smartphones, for jeg formoder at man ikke kan købe den samme app til samme telefon to gange?

 • 0
 • 0
#9 Milos Game

Køb af app bliver kædet til brugerkontoen, dvs. Gmail-kontoen, der købte app'en, og ikke selve smartphonen. Man kan godt have flere brugere på samme enhed (dette blev vist introduceret i version 4.X, hvor X = et eller andet jeg ikke kan huske). Hvis du køber en app med din Gmail-konto på din smartphone, kan du også bruge samme app på din tablet, med mindre at der er særlige krav der forhindrer dig i dette, f.eks. forskel i versionen af Android på enhederne.

 • 0
 • 0
#10 Malthe Høj-Sunesen

Det koster 30 %. Hvis du køber din egen app for 10.000 kr., så snupper Google altså de 3.000 kr.

Og så er det i øvrigt ikke specielt besværligt at installere den samme app på samme telefon flere gange. Du skal bare unlinke din Google-profil og oprette en ny. Spørgsmålet er så om der er brugt det samme kreditkort til alle kontoerne - og i så fald om Google ikke burde reagere på dette. Vi kan hurtigt blive enige om, at alle instanser af appen rent faktisk er købt, for en gratis app kan aldrig få en købspris. Om prisen så har været 0,99 USD er så en anden sag.

Og så føler jeg et behov for at fortælle, at Neowin altså har historien fra Android Police - det var dem, som breakede historien. Det er i øvrigt ikke første gang de advarer om scam-apps; de beder ofte om hjælp på f.eks. Google+ om at få flagget en app (eller en række apps fra samme udvikler) som er tydelige scams.

 • 0
 • 0
#13 Rasmus Skovmand

Svar til Andreas: Vi lever i en markedsøkonomi og et overflodssamfund, og derfor er man nødt til at være kritisk når man lægger varer i kurven. Jeg anskaffer mig aldrig noget jeg ikke ved hvad er, hvilket vil sige jeg skal have læst et grundigt review af produktet og brugeranmeldelserne skal være gode.

Der er fortsat mange der er meget hurtige til at installere alt muligt på deres computer. Hvem køber noget efter at have læst eller set en reklame? Jeg mener man ligger som man har redt, for det er altså let at undgå. Udover at man kan blive decideret snydt, får man også en masse kode af dårlig kvalitet, som gør hele systemet dårligt og langsomt.

Det er dog trods alt kriminelt, og i tilfældet en app-store får ejeren et imageproblem. Det er vel også derfor Apple er lidt mere restriktive med softwaren i deres store, for det er et faktum, at tillid er en nøgleparameter for at opnå succes på længere sigt.

Hvis man sørger for kun at installere testet og bedømt software, har svindlere og amatører ikke en chance for at tjene penge. Derfor er jeg ikke så forarget, for jeg synes generelt man skal sætte sig mere ind i de ting man vælger at gøre i livet, i stedet for helt blindt at rive alt ned fra hylderne. Og det er sådan helt generelt for alle aspekter af livet... Det her minder jo lidt om et nigeriabrev... stram op rige naive vesterlændinge :-)

 • 2
 • 0
#15 Peter Knudsen

Nu er det jo ikke alverden, det drejer sig om beløbsmæssigt, men dem der måtte have lyst, kan jo benytte fortrydelsesretten og kræve pengene tilbage fra Google. Reelt har alle forbrugere jo 3 måneders fortrydelsesret ved køb i Google Play, hvor man mig bekendt ikke får nogen oplysninger om fortrydelsesret i forbindelse med købet (og jo, man har som udgangspunkt også fortrydelsesret ved køb af ydelser og skal oplyses om denne).

 • 1
 • 0
#16 Rene Madsen

Sådan noget sludder. Der står på en vare i butikken at den kan fjerne virus. Så det må man gå udfra den kan. Hvis ikke, må man have sine penge tilbage og producenten må i værste fald retsforfølges, da vildledning af kunder er ulovligt.

Der står også i de e-mails at jeg op til flere gange har kunnet få op til adskillige millioner $ € £ eller whatever de ny har smag for.

Blot fordi noget står et sted er det ikke nødvendigvis korrekt. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det i de fleste tilfælde det også.

Ja, det er imod love og regler, men hvornår har love og regler sidst stoppet svindlere?

Så udgangspunktet om at man bør vågne op af sin naivitet er stadig korrekt.

 • 1
 • 2
#17 Andreas Larsen

Du skal bare unlinke din Google-profil og oprette en ny

Arrh come on! logge ind med 2000 forskellige goggle-profiler. Så har man da vidst noget bedre at bruge sin tid til... Der findes da selvfølgelig services til det, så køber du 2000 antal 5 stjernede ratings og 20 reviews. De sidste er ofte ret lette at spotte. Lidt stift dansk og beskriver/roser en eller anden obskur feature i appen som kun kan lede tanken hen på reklame...

 • Jeg ved det, for vi bliver bombarderet med tilbud fra firmaer der gerne vil yde den service for os.

Vi har indtil videre følt os for fine til det, men det er tydligt at se at det er noget næsten alle top-apps benytter sig af

Håber google og Play store snart gør noget for at stoppe det, det ødelægger hele ideen bag app-stores og bruger-ratings

 • 3
 • 0
#20 Kjeld Flarup Christensen

Kan man ændre prisen på App'en, d.v.s. man køber selv en masse og sætter så prisen op.

Og med hensyn til google konti, er jeg ikke sikker på man behøver tilknytte den til en telefon. Prøvede for sjovs skyld at købe en app med en test konto jeg havde. Jeg stoppede dog da jeg skulle til at indtaste kreditkort oplysninger, så der er en anden hurdle.

 • 0
 • 0
#21 Rasmus Rask

Der står også i de e-mails at jeg op til flere gange har kunnet få op til adskillige millioner $ € £ eller whatever de ny har smag for.

Blot fordi noget står et sted er det ikke nødvendigvis korrekt. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det i de fleste tilfælde det også.

Det kan da ikke sammenlignes. Disse e-mails udsendes jo ikke at en officiel "butik", direkte associeret med dit device.

Det er mig bekendt kun muligt at installere apps på iOS fra app store, og frarådes at side-loade apps på Android. Når man dertil lægger at disse butikker tager en god bid af kagen ved alt salg, så har de automatisk et ansvar for at handle på svindlere i deres butik.

 • 1
 • 0
#22 Jørgen L. Sørensen

Nu er det jo ikke alverden, det drejer sig om beløbsmæssigt, men dem der måtte have lyst, kan jo benytte fortrydelsesretten og kræve pengene tilbage fra Google

Og det er nok her fidusen ligger - for hvis tilstækkeligt mange køber skidtet, og tilstrækkeligt få gider bøvle med besværet skæpper det godt i kassen.

For at undgå slige ting skal man nok:

1: Alle skal kun købe når man er sikker på at det er et godt produkt. 2: Alle skal tage bøvlet med at reklamere, også selv om det kun er et lille beløb for den enkelt.

Konklusion: Svindel og humbug vil fortsætte :-/

 • 0
 • 1
#23 Heine Sørensen

Smølfebær ?

Hvad har det med den her sag at gøre? Folk fik de smølfebær de betalte for. ;)

Men sådan lidt offtopic er de her in-app purchases nu næsten folks egen skyld. Vi startede fint ud med at apps kostede og man fik en fuldt ud funktionel app. Der var bare for få der købte. Derefter kom apps i to udgaver, den gratis begrænsede version og den fulde købte version. Der var bare for få der hentede og købte den fulde version. Men så kom den gratis version hvor man kunne købe sig til mere med in-app purchases. Mange køber ikke noget men i forhold til tidligere er der langt flere der ligger penge her. Og ikke at forglemme det hele blandet godt sammen med reklame finanserede apps.

Så hvis folk nu ikke var nogle nærigrøve og forventede alt var gratis kunne det være vi stadig kunne have haft apps hvor man efter det initielle køb kunne have en fuldt funktionel reklame fri app. Jeg kalder dem Google generationen. Man har lært at det hele er gratis, bare glo på lidt reklamer, men glemmer den skjulte omkostning. En ting er dog sikkert, de skal nok få deres penge hjem. :p

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere