BBC dementerer rygter om licensvogne

Illustration: BBC
BBC afviser nu, at man vil køre rundt i Storbritannien med vogne og overvåge private wifi-netværk i kampen mod licenssnyd. Der er bedre, billigere og mindre ulovlige måder at tage i brug, siger BBC.

I går kunne Version2 bringe en citathistorie fra Neowin og The Telegraph, der beskrev, at BBC havde fået særlige privilegier i forhold til at komme licenssnyd til livs. Det afviser BBC nu og siger i en pressemeddelelse, at der har floreret betydeligt forkerte oplysninger om, hvordan licenskontrollen vil afsløre folk. Det skriver The Guardian.

Læs også: BBC vil overvåge wifi-netværk i kampen mod licensunddragere

I pressemeddelelsen er BBC dog en smule tvetydige omkring, hvordan de så vil gribe problematikken an, og det er de af klare årsager: BBC vil ikke have, at folk skal tro, at det er Big Brother, men de vil samtidig også gøre det klart, at de er klar over, når folk ikke har en TV-licens og ser live-TV fra BBC.

Historien om biler, der kører rundt og overvåger wifi-netværk, stammer fra en rapport, der blev udgivet i sidste måned af National Audit Office, hvor BBC demonstrerede, at de besidder teknikken til at se, når folk ser live-TV fra BBC.

Men at udrulle en masseovervågning af den kaliber er ekstraordinært dyrt, teknisk meget vanskeligt og højst sandsynligt også ulovligt.

Flere forskellige løsninger bliver lige nu diskuteret, heriblandt en mere elegant løsning, hvor iPlayeren skal bruge en kode, man får sammen med sin TV-licens.

BBC anslår, at de hvert år mister omkring 150 millioner pund (1,3 milliarder danske kroner) til folk, der føler, at de ikke bør betale licens, fordi de påstår, at de kun ser BBC-programmer, efter at de er blevet vist live.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 René Nielsen

At politikkere kan lave tossede love.

At lave en lov hvor man skal skal betale tv-licens for live-tv-transmissioner men ikke for at se en genudsendelse via f.eks. hjemmesider, er en logik man skal være politikker for at kunne gennemskue.

Tag DR eller TV2 og se hvor mange genudsendelser der er!

Opkræv dog pengene via skatten, så sparer man pengene til kontrollørene eller benyt brugernavn/password

 • 7
 • 3
#2 Bent Jensen

Som alt andet betalende indhold, men undtagelse af den kanal man vil holde åben til særudsendelse. Hvor de så kan sende gamle TV, og billige serier. Det må så blive DR3.

Så kan DR konkurrere på lige vilkår på de andre kanaler, uden licens penge. Hvad man skal gøre med hjemmesiden ved jeg ikke. Det er jo kvaliteten af historie, og den manglende "Clickbait" og reklame, som betyder at dr hjemmeside, er lang den meste besøgte.

Hvis det skal betales via skatten, må man også kræve en kraftigt nedskræing, det er jo ikke statens som skal producere underholdning, eller have deres egne nyhedsstation. De har jo fået deres egen tv kanal.

Men noget skal der nytænkes, om 20-30 år er live tv en meget lille del af mediemarkedet. Og en virksomhed med så mange ansatte skal have tid til at saddle om.

Fremtiden er nok gratis eller meget billigt streaming, med (også billigt) tilkøb på et helt åben verdensmarked. Sproget er ikke et problem til den tid, der skulle auto oversættelse i realtid, nok være klar.

 • 1
 • 0
#4 Michael Aggerholm

Kryptering løser ikke problemet med adgang. Der er ingen grund til at kryptere en tv udsendelse fra BBC.

Der er tale om en problematik der relaterer sig til den overgangsfase vi globalt set er godt i gang med, som handler om at man flytter sig fra flow tv til on demand streaming. Viaplay og Netflix har ingen problemer med betaling fra deres brugere og BBC kan jo bare gøre det samme.

Indtil da må vi til lommerne og betale for den public service vi modtager gennem eksempelvis DR og TV2. Jeg mener at i det omfang en tv kanal modtager licensmidler, så er årsagen alene at den har en public service forpligtelse. Og public service er noget vi som borgere allesammen nyder godt af, og derfor kunne jeg godt overbevises om at erstatte licensopkrævningen med en ekstra skattepromille. Vi betaler jo til sygehuse selvom vi ikke er syge, vi betaler til skolerne selvom vi ingen børn har, vi giver udviklingsbistand selvom nogen stemmer på DF, ja selv dronningen får en slat selvom enkelte er republikanere. Sådan har vi indrettet os i dette samfund, og jeg kan ikke se hvorfor licensmidlerne i særlig grad skulle polarisere befolkningen i forhold til beskatning.

 • 7
 • 0
#5 Dan Villiom Podlaski Christiansen

At lave en lov hvor man skal skal betale tv-licens for live-tv-transmissioner men ikke for at se en genudsendelse via f.eks. hjemmesider, er en logik man skal være politikker for at kunne gennemskue.

Ja, det ville være en fjollet lov, men det er nu heller ikke den lov vi har. Du skal også betale licens for en computer eller smartphone der kan tilgå dr.dk — hvad enten du rent faktisk gør det eller ej.

 • 3
 • 0
#6 Anders Lorensen

Den kommentar giver ikke meget mening. Der er jo ingen forskel på om den indkræves over skatten eller "frivilligt" i forhold til Netflix.

Du kan i dag ikke kan se Netflix uden at betale licens, da det kræver en internet forbindelse over 256 kbit, hvilket udløser medielicensen.

 • 0
 • 2
#7 Palle Due Larsen

Ja, det ville være en fjollet lov, men det er nu heller ikke den lov vi har. Du skal også betale licens for en computer eller smartphone der kan tilgå dr.dk — hvad enten du rent faktisk gør det eller ej.

Jeg tror nu ikke, det er dansk lovgivning René hentyder til, men derimod engelsk. Man behøver ikke at betale licens for at hente BBCs streams, hvis bare det ikke er live. Det fremgår af denne artikel.

 • 1
 • 0
#8 Michael Cederberg

Hvis man vil have danske TV udsendelser, nyheder og andet der tager udgangspunkt i danske forhold, så koster det. Det skal finansieres vha. licens, skat, pay-per-view eller reklamer. Hvis man ser rundt i verden er pay-per-view eller reklame modellen ikke noget der giver kvalitets TV produceret i små lande. I praksis betyder det import af store mængder amerikansk TV og meget lidt lokalt produceret.

Såfremt man vil have noget der er nogenlunde objektivt (DR er ikke helt med her), så skal der være krav om objektivitet fra ejerne. Det er sjældent man ser det fra andre end offentligt ejede medier. Man kan med bekymring se på Italien eller USA for at se hvad der sker når medierne ikke længere forsøger at være objektive - så ender man med en polarisering af samfundet hvor diskussionen over midten afløses af at alle råber i deres eget ekko-kammer.

Licens vs skat ... her kan man blot sige at licens i teorien adskiller medierne mere staten i og de selv opkræver pengene. I teorien. På den måde lægges der op til mindre detailstyring fra statens side. I teorien.

Så i princippet er jeg tilhænger af nogle licensfinansieret nationale medier. Det kræver at regeringer holder fingrene væk, men endnu vigtigere at medierne selv forsøger at være objektive og alsidige. Desværre har de røde for mange år siden kapret DR og trukket det mod venstre. Det taler imod, men ikke nok til at jeg vil opgive DR. Men et slankere DR vil være godt.

 • 2
 • 0
#9 Baldur Norddahl

Licens vs skat ... her kan man blot sige at licens i teorien adskiller medierne mere staten i og de selv opkræver pengene. I teorien. På den måde lægges der op til mindre detailstyring fra statens side. I teorien.

Hvad er det for en teori? DR er underlagt Folketinget og lige nu taler de om antal TV kanaler og hvilket indhold DR skal have i Folketinget. Hvordan pengene til DR opkræves er fuldstændigt irrelevant.

Påstanden om at licens gør DR politisk uafhængig er propaganda som DR har søsat, fordi DR mener at kunne få flere penge via licens end via finansloven. Og det er der måske noget om. Men DRs bestyrelse er udpeget af og består af politikere, så naturligvis er de ikke politisk uafhængige:

DRs bestyrelse for perioden 2015-2018 er: Michael Christiansen (formand – udpeget af kulturministeren) Nanna Kalinka Bjerke (udpeget af kulturministeren) Dan Boyter (udpeget af kulturministeren) Trine Gregorius (udpeget af Socialdemokraterne, næstformand) Lars L. Nielsen (udpeget af Radikale Venstre) Line Barfod (udpeget af Enhedslisten) Torben Dalby Larsen (udpeget af Venstre) Katrine Winkel Holm (udpeget af Dansk Folkeparti) Dennis Nørmark (udpeget af Liberal Alliance) Stig Paulsen (valgt af DRs fastansatte medarbejdere) Hanne Ried Larsen (valgt af DRs fastansatte medarbejdere)

 • 3
 • 0
#10 Ole Sanvig

Du kan i dag ikke kan se Netflix uden at betale licens, da det kræver en internet forbindelse over 256 kbit, hvilket udløser medielicensen.

Og det er så forkert. Kravet om, at man skal være i besiddelse af en 'højhastighedsforbindelse' på mindst svimlende 256 kbit til internettet for at være licenspligtig er skrevet ud af lov om medielicens. Adgang til internettet er nok, også selv om den er via en 112 baud teletype.

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Hvis man vil have danske TV udsendelser, nyheder og andet der tager udgangspunkt i danske forhold, så koster det.

Men hvem siger også at "man" vil det.

Hvad hjælper det at DR teoretisk set laver oplysende udsendelser, hvis landets unge alligevel sidder og glor på Paradise Hotel og De dumme mødre ?

Det er meget muligt at DR forsøger at sælge sig selv som garanten for dansk tv, men hvis du ser på deres sendeflade så ser du jo MASSER af udenlandske serier og udenlandske konceptshows såsom X-Faktor.

Personligt er jeg ligeglad med hvor oplysende og fantastisk nogen syntes DR er, jeg ser af princip ikke skramlet fordi jeg altid ender med at sidde med munden fuld af opkast fordi deres programmer er så forbandede moraliserende og som regel har en eller anden rød politiske agenda som vinkel.

DR er død, de har bare ikke selv opdaget det endnu.

 • 1
 • 1
#13 Heino Svendsen

Det kan vel ikke være så svært :

 1. Lukke FM båndet helt, med undtagelse af en "Kanal 16" lignende "Katastrofekanal", som skal aktiveres ifm. katastrofer.
 2. Radio over på DAB. DAB-radioer : licens.
 3. Kryptering af TV ( i stil med Boxer ) - betal for Box + kort.
 4. Login på www.dr.dk.

Så slipper vi andre for at betale for deres genudsendelser, madprogrammer og andet "public service"..

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere