Battle: Er det bedst at udvikle til Android, iPhone eller Windows Phone?

20 kommentarer.  Hop til debatten
Android er ét stort rod, Apples iOS et diktatur, og Windows Phone 7 er kommet for sent til festen. Sådan lød det, da tre udviklere battlede om valg af smartphone-platform.
6. juni 2011 kl. 10:53
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den klassiske diskussion om valg af styresystem har nu fået selskab af spørgsmålet om valg af smartphone-platform.

Og som udvikler er der store forskelle på, om man kaster sig over iPhone, Android eller Windows Phone 7. Det kom frem, da tre udviklere debatterede på konferencen Community Day i slutningen af maj.

Med Microsoft som hovedsponsor for konferencen kom diskussionen i høj grad til at handle om den nye dreng i klassen ? Windows Phone 7 ? i forhold til de to større brødre, Android og iOS. Og iPhone-udvikler Uffe Koch fra Huge Lawn var glad for det nye selskab.

»Jeg håber, at der bliver solgt mange telefoner med Windows Phone 7, og det får jeg altså ikke noget for at sige. Microsoft er verdensmestre i at håndtere alt muligt forskelligt hardware med Windows. Selvom nogle hardware-drivere er skrevet af en praktikant i sommerferien hos producenten, får Windows det alligevel til at virke, og de erfaringer håber jeg, Microsoft vil overføre til telefonerne, når der kommer flere forskellige modeller,« sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet med forskellig hardware er ved at vokse sig stort i Android-land, fortalte panelets Android-mand, Kåre Kjelstrøm fra Silverbullet.

»Det er meget dyrt, hvis man skal teste sin applikation, så den kan køre smooth på alle Android-enheder. Det kan man godt glemme. Man må se på, hvilke maskiner, der udgør majoriteten. HTC Desire, Legend og Wildfire ligger i toppen, men også low-end-telefoner som Sony Ericsson X10 Mini,« forklarede han.

Silverbullets Byvejrs-applikation til DMI har 80.000 faste brugere, forklarede han, og 2.500 af dem bruger stadig den efterhånden forældede Android-version 1.5.

»Det er altså mange, og det begrænser os rigtig meget,« sagde Kåre Kjelstrøm.

Hovedsynderen her er nok Sony Ericsson, mente han, for han havde prøvet at opgradere Android på en X10-telefon, og det var et mareridt.

»Man skulle downloade et program til sin computer, og derefter opgradere firmware på telefonen, før man kunne opgradere. Det tog mig to timer, og jeg har trods alt arbejdet med computere i 25 år. På en Desire sker det helt automatisk,« sagde Kåre Kjelstrøm.

Windows Phone 7 bliver indtil videre ikke brugt på så mange forskellige telefoner, og derfor er der ikke så store problemer her, forklarede Mads Laumann, der er Phone 7-udvikler med firmaet Laumania.

»Her er det nemt at være underdog. Der bliver kun brugt én skærmopløsning, selvom der er to godkendte, og test har ikke været noget stort problem. Det største problem var, at vi i begyndelsen ikke havde nogle enheder at teste på, kun en emulator. Der var nogle ting, der ikke virkede i praksis på en touchscreen, fandt vi ud af, da vi fik en device,« sagde han.

Frihed eller diktatur?
Mens Android-udviklerne kan få deres applikation i Android Market uden nogle mellemled, er der kontrol og filtrering i Apple- og Microsoft-lejren. Det er både godt og skidt, mente panelet.

»Du får mig ikke til at sige, at det er fedt at vente syv dage på at få en app i Apples App Store. Det synes jeg ikke, det er. Nogle siger, at så tænker man sig mere om, inden man lægger noget op. Det er et søgt argument. Den køber jeg ikke. En virksomhed kan komme til at investere mange penge i en app og få den afvist til sidst,« sagde Uffe Koch, der selv kaldte iOS-miljøet for et diktatur.

Han anbefalede, at man prøvede i det små først, hvis man følte, man var i en gråzone, og så gik videre, når applikationen var godkendt. Men generelt skal man være uheldig for at få noget afvist, hvis man har åbne øjne, lød hans vurdering.

Med en Windows Phone 7-applikation tager det mellem tre og fem dage at komme igennem godkendelsen. For Mads Laumann havde den procedure reddet ham fra en dum fejl.

»Vi fik afvist en større patch, men så fik vi en fin rapport med tilbage, der beskrev, hvordan vi kunne løse den fejl, vi havde lavet. Det var en kæmpe brøler, for applikationen frøs, hvis man gjorde noget i en bestemt rækkefølge. Så det var en god oplevelse,« sagde han.

Generelt har Microsoft en række regler for, hvordan en applikation skal opføre sig, så brugerne kan forvente samme logik i alle applikationer. For eksempel må tilbageknappen ikke stoppe et spil, men skal sende brugeren til en pause-menu.

Er Microsoft bare kommet for sent til festen, spurgte ordstyreren fra Microsoft.

Ja, lød svaret, men ifølge Mads Laumann er Windows Phone 7 ved at indhente efterslæbet i funktionalitet med opdateringen Mango til efteråret.

»Der kommer virkeligt mange nye ting. Meget af det er bare mangler, i forhold til de andre platforme, men de skal også lige have en chance for at komme ind i kampen. Om et år kan vi bedre sammenligne platformene,« sagde han.

Med Nokias farvel til Symbian og til dels Meego, er den sidste reelle konkurrent på smartphonemarkedet WebOS fra HP. Men ingen af de tre udviklere havde haft mulighed for at prøve WebOS, selvom de gerne ville.

»Jeg mødte en fra HP, som havde en WebOS-device, men han ville ikke lade mig prøve den. Så det er nok ikke så godt. Hvis Windows Phone kom for sent til festen, så er WebOS slet ikke inviteret,« lød det fra Mads Laumann.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
24. juni 2011 kl. 15:18

Størst frihed for udvikleren - færreste begrænsninger. Største mulighed for udbredelse - der er flere Android mobiler end nogen anden platform.

Android er ikke nødvendigvis det bedste til alle forbrugere, men for den gennemsnitlige udvikler har jeg svært ved at se flere fordele på andre platforme.

1
6. juni 2011 kl. 11:12

Webapplikationer kan med et appcache manifest eller Phonegap installeres direkte på smartphones. Så kan man pludselig ramme all platforme med den samme kodebase, og tilmed også havae den samme kodebase til at køre som mobil webapplikation.

Som jeg ser det kommer hele denne battle i artiklen til at blive afgjort med webapplikationer som vinderen.