To eller syv timers batteritid kan gøre forskellen på, om den bærbare får lov til at blive stående på kontoret, eller om den bliver taget med på forretningsrejsen. Om man får slutningen af filmen med eller ej. Eller om den sidste Facebook-opdatering når at komme ud til vennerne.
Derfor har skiftende batteriteknologier ført til mange velmente råd om, hvad der er godt og skidt for batteriet i den bærbare pc.
Men hvilke af dem passer, og hvilke holder ikke (længere) vand?
1) Lad fuldt op første gang
I brugsanvisningerne til ikke blot pc'er men også mobiltelefoner og andet udstyr med genopladelige batterier stod der i mange år med fed skrift, at man skulle sørge for at lade batteriet sidde i opladeren i 24 timer, når man ladede det op første gang. Eller risikerede man, at det gik ud over kapaciteten.
»Det er fuldstændig ligegyldigt for lithiumbatterier. Man kan sige, at nogle af de gamle tricks fra nikkel-cadmium-batterier stadig sidder i hukommelsen, men ofte er det måske ikke ligefrem omvendt, men så i hvert fald ikke anvendeligt på lithiumbatterier,« siger Per Jørgensen Møller, ekspert i batteriteknologi og formand for Dansk Elbilkomite.
Tidligere anvendte man batterier af typen nikkel-cadmium, som ganske rigtigt havde godt af at blive ladt fuldt op første gang. I dag anvender man imidlertid batterier af typen lithium-ion, som har andre egenskaber.
Konklusion: Ligegyldigt om du gør det eller ej.
2) Batteriet har bedst af at blive helt afladt jævnligt
Nikkel-cadmium-batterier havde også godt af jævnligt at blive helt afladt og derefter fuldt opladt. Det vil sige, at man skulle lade sin mobiltelefon eller pc løbe tør for strøm for derefter at lade batteriet helt op. Men det er ikke sundt for lithiumbatterier.
»Det er absolut en skrøne, når vi snakker lithiumbatterier. De har ingen glæde af det, tværtimod. Jo længere tid, de kører ude i yderområderne af kapaciteten, jo mere stresser du batteriet,« forklarer Per Jørgensen Møller.
Der er dog den lille tilføjelse, at jo oftere batteriet bliver afladet, desto bedre bliver det stykke software, der hele tiden beregner, hvor lang den resterende batterilevetid er, til at forudse, hvornår batteriet taber pusten. Dette er dog uden betydning til hverdagsbrug.
Konklusion: Myte. Er tværtimod skadeligt for batteriet.
3) Det slider på batteriet at sidde i strømforsyningen
Selvom en bærbar pc er beregnet til at fungere fint uden et strømstik i nærheden, så tilbringer de fleste bærbare det meste af dagen sluttet til en strømforsyning eller en dockingstation.
»Det er ikke noget, der belaster batteriet. Når batteriet er ladt op, så kobler det af, og pc'en kører på strømforsyningen,« forklarer produktchef Henrik Johansson fra Hewlett-Packard.
Tidligere kunne det faktisk slide på batteriet at være tilkoblet opladeren, når det var ladt op, men i nye batterier sørger elektronikken i batteriet og strømstyringen for at koble batteriet fra, når det er ladt op.
Men selvom batteriet ikke bliver brugt, så bliver det alligevel slidt.
»Samtidig med at batteriet sidder i en bærbar pc, så bliver det varmet op af processoren. En høj temperatur på bare 40 grader og en høj opladningsspænding er ikke godt,« forklarer Per Jørgensen Møller.
Konklusion: Delvis myte. Strømforsyningen slider ikke, men høj temperatur i dockingstationen gør.
Batterier slides med tiden
I det hele taget vokser træerne ikke ind i himlen for batterier. Selvom de ikke bliver brugt, så bliver de slidt på grund af kemiske forandringer i batteriet. Eksempelvis ændrer materialerne krystalstruktur, så de bliver mindre effektive til at holde på en ladning, og overfladerne korroderer.
»Det er generelt sådan med kemi, der bobler. Batteriet er en sliddel, så efter noget tid, skal man skifte det. Det bliver forstærket af, hvor mange gange man aflader det,« siger Henrik Johansson.
Forbedringer i batteriteknologien har imidlertid sørget for, at de nyeste batterier kan holde til op til tre gange så mange opladninger eller cycles, som tidligere lithiumbatterier. Ofte koster disse batterier med længere levetid dog ekstra.