Batterimyter: Er det skidt at lade strømstikket sidde i den bærbare?

En god batterilevetid gør forskellen på, om det er en fornøjelse eller en plage at bruge en bærbar pc. Men er det rigtigt, at man skal sørge for at aflade batteriet jævnligt, eller at man skal fjerne opladeren, når batteriet er fuldt?

To eller syv timers batteritid kan gøre forskellen på, om den bærbare får lov til at blive stående på kontoret, eller om den bliver taget med på forretningsrejsen. Om man får slutningen af filmen med eller ej. Eller om den sidste Facebook-opdatering når at komme ud til vennerne.

Derfor har skiftende batteriteknologier ført til mange velmente råd om, hvad der er godt og skidt for batteriet i den bærbare pc.

Men hvilke af dem passer, og hvilke holder ikke (længere) vand?

1) Lad fuldt op første gang

I brugsanvisningerne til ikke blot pc'er men også mobiltelefoner og andet udstyr med genopladelige batterier stod der i mange år med fed skrift, at man skulle sørge for at lade batteriet sidde i opladeren i 24 timer, når man ladede det op første gang. Eller risikerede man, at det gik ud over kapaciteten.

»Det er fuldstændig ligegyldigt for lithiumbatterier. Man kan sige, at nogle af de gamle tricks fra nikkel-cadmium-batterier stadig sidder i hukommelsen, men ofte er det måske ikke ligefrem omvendt, men så i hvert fald ikke anvendeligt på lithiumbatterier,« siger Per Jørgensen Møller, ekspert i batteriteknologi og formand for Dansk Elbilkomite.

Tidligere anvendte man batterier af typen nikkel-cadmium, som ganske rigtigt havde godt af at blive ladt fuldt op første gang. I dag anvender man imidlertid batterier af typen lithium-ion, som har andre egenskaber.

Konklusion: Ligegyldigt om du gør det eller ej.

2) Batteriet har bedst af at blive helt afladt jævnligt

Nikkel-cadmium-batterier havde også godt af jævnligt at blive helt afladt og derefter fuldt opladt. Det vil sige, at man skulle lade sin mobiltelefon eller pc løbe tør for strøm for derefter at lade batteriet helt op. Men det er ikke sundt for lithiumbatterier.

»Det er absolut en skrøne, når vi snakker lithiumbatterier. De har ingen glæde af det, tværtimod. Jo længere tid, de kører ude i yderområderne af kapaciteten, jo mere stresser du batteriet,« forklarer Per Jørgensen Møller.

Der er dog den lille tilføjelse, at jo oftere batteriet bliver afladet, desto bedre bliver det stykke software, der hele tiden beregner, hvor lang den resterende batterilevetid er, til at forudse, hvornår batteriet taber pusten. Dette er dog uden betydning til hverdagsbrug.

Konklusion: Myte. Er tværtimod skadeligt for batteriet.

3) Det slider på batteriet at sidde i strømforsyningen

Selvom en bærbar pc er beregnet til at fungere fint uden et strømstik i nærheden, så tilbringer de fleste bærbare det meste af dagen sluttet til en strømforsyning eller en dockingstation.

»Det er ikke noget, der belaster batteriet. Når batteriet er ladt op, så kobler det af, og pc'en kører på strømforsyningen,« forklarer produktchef Henrik Johansson fra Hewlett-Packard.

Tidligere kunne det faktisk slide på batteriet at være tilkoblet opladeren, når det var ladt op, men i nye batterier sørger elektronikken i batteriet og strømstyringen for at koble batteriet fra, når det er ladt op.

Men selvom batteriet ikke bliver brugt, så bliver det alligevel slidt.

»Samtidig med at batteriet sidder i en bærbar pc, så bliver det varmet op af processoren. En høj temperatur på bare 40 grader og en høj opladningsspænding er ikke godt,« forklarer Per Jørgensen Møller.

Konklusion: Delvis myte. Strømforsyningen slider ikke, men høj temperatur i dockingstationen gør.

Batterier slides med tiden

I det hele taget vokser træerne ikke ind i himlen for batterier. Selvom de ikke bliver brugt, så bliver de slidt på grund af kemiske forandringer i batteriet. Eksempelvis ændrer materialerne krystalstruktur, så de bliver mindre effektive til at holde på en ladning, og overfladerne korroderer.

»Det er generelt sådan med kemi, der bobler. Batteriet er en sliddel, så efter noget tid, skal man skifte det. Det bliver forstærket af, hvor mange gange man aflader det,« siger Henrik Johansson.

Forbedringer i batteriteknologien har imidlertid sørget for, at de nyeste batterier kan holde til op til tre gange så mange opladninger eller cycles, som tidligere lithiumbatterier. Ofte koster disse batterier med længere levetid dog ekstra.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (64)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Favrholdt

God artikel der giver indsigt i batteri-myter og fakta.

Og så lige en øjenvidneskildring: min Toshiba laptop (Portége R100) som har været i næsten konstant/daglig brug siden den blev anskaffet i oktober 2004 (så den er +5 år) kører stadig 3-4 timer på en opladning. Det synes jeg er rigtig flot. Denne model har 2 batterier som jeg næsten altid bruger samtidigt, hvilket jeg tror er med til at nedsætte sliddet på batteriet:

Jeg tror at hastigheden hvormed batteriet oplades/aflades er meget betydende for levetiden?

 • 0
 • 0
#2 Kim Sørensen

Det er lidt off topic, men jeg tillader mig alligevel at tilføje en kommentar :) Man skal nemlig også huske at slukke på kontakten eller tage stikket ud, når man ikke længere bruger computeren. Hvis man ikke gør det kan strømforsyningen nemlig godt stadigvæk sidde og suge strøm - det gælder i øvrigt også med opladere til mobiltelefoner....også selvem der ikke er koblet en computer eller telefon til strømforsyningen!

Jeg ved godt det lyder indlysende.... Men jeg tog f.eks. aldrig selv mobilopladeren ud af stikket, før jeg blev gjort opmærksom på det. Og jeg har også været slem til at lade den bærbare sidde i stikket - heldigvis lyser strømindgangen op som et juletræ, på min nyeste bærbare, så jeg er efterhånden blevet flinkere mod miljøet og mindre populær hos min el-leverandør ;)

 • 0
 • 0
#3 Dennis Krøger

Hvis et Li-Ion batteri skal opbevares igennem længere tid, er det en god idé at aflade det til omkring 50%.

Ved 25°C reduceres tab i batteriet fra ~20%/år til ~6%/år.

Hvis det er vigtigt for en at have batteriet klar til action, kan man istedet opbevare det i køleskabet, så falder tabet til omkring det samme, men her kan kondensvand måske være en fare.

 • 0
 • 0
#4 Peter Brøsted Jensen

Jeg kan kun tilslutte mig din kommentar. En bekendt og jeg havde diskussionen og den måtte så afgøres med et multi meter. Med den bærbare slukket, men med strøm til laderen, var der et "hvile forbrug" på 2,1 W. Den bruger altså strøm selv om computeren er fuldt opladet og slukket. Frakoblede man PC'en helt faldt dette til 0,2 W? - Må være lade kredsen i PC'en, der trak hovedparten af den standby strøm? Ved ikke om det gælder generelt eller bare for min? Så husk at slukke på stikket også ;-)

 • 0
 • 0
#5 Christian Nobel

Man skal på med ukritisk at følge populistiske strømme så som at købe grønt aflad og høre på "elsparefondens" mageløse vås.

I et land hvor det alligevel er nødvendigt at tilføre energi til boliger 2/3 af året er det inderligt ligegyldigt at der er en lille mængde spildvarme fra strømforsyninger.

Det eneste problem er at Auken og fjernvarmemafiaen har hjernevasket befolkningen til at tro at det er odiøst at benytte elektricitet til opvarmningsformål.

/Christian

 • 1
 • 0
#6 Klaus Skelbæk Madsen

Der er en ting til man skal være opmærksom på ved langtidsopbevaring, og det er at batteriet ikke bliver helt afladt.

LiIon batterier har som alle andre en "selvafladning". Hvis denne selvafladning gør at spændingen på batteriet når under et vist niveau (som er lavere end det niveau hvor en telefon eller PC almindeligvis vil slukke), vil elektronikken i batteriet nægte at lade det op igen.

http://www.batteryuniversity.com/partone-12.htm

 • 0
 • 0
#7 Johan RB

Helt kort kan man sige at det er umuligt med sin adfærd at påvirke et moderne batteri i hverken positiv eller negativ retning. Eneste undtagelse er temperatur. Batterier har ikke godt af høje temperaturer, så sørg for ordentlig ventilation hvis computeren bruges i sofaen eller sengen.

Iøvrigt kan jeg henvise til http://batteryuniversity.com/ hvis man vil lære mere om batterier.

 • 0
 • 0
#8 Peter Brøsted Jensen

Mange bække små? Med de politiske elpriser vi har, (læs: stupidt afgifts system) b.la. pga af Aukens dispositioner, må man jo spare, hvor man kan. Ellers enig, el transporteres langt bedre uden tab som energiform end f.eks. fjernvarme mv. Mht til Aukens sørgelige finger aftryk på Dansk energi politik, er en af mine politisk kæpheste derfor b.la http://www.facebook.com/group.php?gid=6149554153 ..... men dette er næppe det rigtige forum for den diskussion ;-)

 • 0
 • 0
#9 Claus Nielsen

Deter en rigtig god ide at gøre som du og rent faktisk teste en strømforsynings standby-forbrug.

Jeg vil vove at påstå at mange af de moderne (deriblandt dem man får med nye mobiltelefoner har et strømforbrug der er ubetydeligt i forhold til hvis du lader lyset i soveværelset være tændt 1 minut ekstra for at gå ind og trække laderens stik ud.

Men der er selvfølgelig undtagelser, så test dem og se hvor det giver mening at gøre noget.

Husk dog på at telefoner med Lithium batterier typisk melder "fuldt opladt" inden batteriet faktisk er ladt helt op. De sidste procent batterikapacitet kan nemlig kun lades langsomt (trickle charging).

 • 0
 • 0
#10 Poul-Henning Kamp Blogger

»Det er ikke noget, der belaster batteriet. Når batteriet er ladt op, så kobler det af, og pc'en kører på strømforsyningen,« forklarer produktchef Henrik Johansson fra Hewlett-Packard.

Det er faktuelt forkert.

Lithium batterier lever længst hvis de kun lades 40% op, og vi taler om en faktor 10 i levetid her.

Derfor er det helt tåbeligt at de meget avancerede ladecontrollere ikke giver brugerne en mulighed for at vælge om batteriet skal lades for optimeret levetid, eller længst ydelse.

Det fleste laptops kunne fint køre med 40, 50 eller 60% opladning 90% procent af tiden og når man så skulle ud at rejse, kunne man bede om 100% opladning for at få maksimal ydelse på rejsen.

Poul-Henning

 • 2
 • 0
#12 Lars Bengtsson

@Christian

I et land hvor det alligevel er nødvendigt at tilføre energi til boliger 2/3 af året er det inderligt ligegyldigt at der er en lille mængde spildvarme fra strømforsyninger.

Den væsentligste energiproduktion foregår i Danmark i kraftvarmeværker, hvor der både produceres el og varme. Derved opnår man en høj udnyttelsesgrad af brændstoffet, som primært er kul og affald.

Der ligger en udfordring i at få el og varmeproduktionen til at passe sammen. Nogen argumenterer med at det er ligegyldigt at spare på varmen fordi kraftvarmeværkerne alligevel producerer varme som en "spildproduktion" til el. Christian argumenterer for det modsatte men glemmer at el er et højkvalitetsproduktet i modsætning til varme, som ikke kan udnyttes i samme grad, pga. termodynamikken.

I de varme perioder er der overskud af varme fra værkerne i den koldste tid er der formentlig overskud af el, men det kan man sælge på på el-børsen i modsætning til varmen.

For det meste ligger 80% af varmeforbruget i Danmark i januar og februar. Det høje varmeforbrug er forårsaget af en ringe isolering af boligmassen og der er et lille tab i transporten fra kraftvarmeværkerne, det er i hvert fald billigere og renere at producere varmen centralt, bortset fra masseovne og jordvarmelignenede systemer :-)

Pointen er at el er ikke et overskudsprodukt, da det kan sælges, hvorimod varme i de varme perioder er et overskudsprudkt som ikke kan sælges der. Og de "varme perioder" er 10/12 måneder. Desuden vil det for samfundet kunne betale sig at isolere boligerne, især nu hvor der er arbejdsløshed i byggesektoren.

PS: Hvis man beder om dokumentation så kan man med rette bede Christian om dokumentation først

 • 0
 • 0
#13 Christian Nobel

For det meste ligger 80% af varmeforbruget i Danmark i januar og februar.

Det er sådan set ligegyldigt, al den stund der stadig er et behov for opvarmning i 4-6 måneder yderligere om året i hovedparten af den eksisterende boligmasse.

der er et lille tab i transporten fra kraftvarmeværkerne

Nåeh ja, ca. 30% tab er "et lille tab".

det er i hvert fald billigere og renere at producere varmen centralt

Vrøvl. Et lokalt moderne gasfyr er altså bedre end et kulfyret kraftværk, og tilsvarende er en elektrisk varmepumpe også renere.

Pointen er at el er ikke et overskudsprodukt, da det kan sælges

Ja, men det er ikke sikkert at der er aftagere der vil betale en fornuftig pris for el'en, og pga. den vanvittige afgiftspolitik vi har her i landet er forbrugerene afskåret fra at købe "overskuds" elektriciteten og benytte til opvarmning.

Generelt er elektricitet den bedste måde at distribuere energi på, og hvis der skal være et større grundlag for f.eks. flere vindmøller, så skal strømmen også gøres tilgængelig til forbrugerene til "odiøse" formål, ud fra et ændret afgiftssystem, og intelligente elmålere.

Og hvis vi ser med fremtidsbrillerne på, så vil man sikkert i år 2100 ryste på hovedet af at man i fortiden syntes det var begavet at distribuere energi med 30% tab.

/Christian

 • 0
 • 0
#15 Maciej Szeliga

Jeg har samme nøjagtigt samme erfaringer, både med mobiltlf., PDA'er og laptops. Jeg har dog også oplevet den med at de dør af at sidde til... men ved nærmere eftertanke kan det være varmen som slår bateriet ihjel.

...hvem var det som sagde at blybatterier er forældede ? de holder mere strøm, i længere tid og er knap så følsomme for varme/kulde, eneste fejl er at de vejer ad helvede til.

 • 0
 • 1
#17 Christian Nobel

hvem var det som sagde at blybatterier er forældede ? de holder mere strøm, i længere tid og er knap så følsomme for varme/kulde, eneste fejl er at de vejer ad helvede til.

Det har også en anden, meget stor fejl, nemlig at de ikke kan tåle dybafladning.

Hvis et blybatteri jævnligt aflades til under 40%, så dør det hurtigt.

Hvilket gør at blybatterier desværre ikke er nogen helt god ide i en elbil, medmindre man altid er sikker på kun at bruge maks 50%.

Omvendt hvis et blybatteri sjatlades og altid er stort set fuldt opladet, så kan det holde virkelig længe.

/Christian

 • 0
 • 0
#19 Peter Brøsted Jensen

@ Claus Nielsen Jo, 0,2 - 3 W er jo ligegyldig i forhold til at brænde 100 W af i 2 minutter, for at huske, at slukke for div ladere etc. ... men prøv lige, at lægge dem alle sammen? Knægtens PS2, Konens-knægtens-din lader til mobi'en, laderen til GPS'en, min og knægtens bærbar, batteriladeren til de gen opladelige batterier - ja selv min e-cigaret. .. og så er der altså MEGET stor forskel på kontinuerligt forbrug i forhold til et kortvarigt ( lyset eks 5x spots= 100 W x 2 minutter). Prøv at lave regne stykket - jeg tror, du bliver ganske overrasket ;-).

 • 0
 • 0
#20 Daniel Pedersen

Hej,

Jeg vil bare bekræfte Poul Henning, de samtaler jeg har haft med Li-ion bateri producenter. Så er der 5 ting et LI batteri generelt ikke kan tåle.

Fuld opladning, hvorfor de flere li-ion nominel batteri specifikationer er de-rated til 70% kapacitet. 40% er et godt valg, for levetid.

Fuld afladning, LI-batterier kan ikke tåle underspænding.

Påtrykt overspænding under opladning. Der skal lades og aflades meget nøjagtigt, helst individuelt og balanceret på hver celle.

Mekanisk vold.

Og sidst men ikke mindst termisk cycling er heller ikke godt for et LI-batteri. LI-ion vil gerne have en konstant temperatur, specielt under oploadning og afladning.

 • 1
 • 0
#21 Michael Thomsen

PHK:

»Det er ikke noget, der belaster batteriet. Når batteriet er ladt op, så kobler det af, og pc'en kører på strømforsyningen,« forklarer produktchef Henrik Johansson fra Hewlett-Packard.

Det er faktuelt forkert.

Lithium batterier lever længst hvis de kun lades 40% op, og vi taler om en faktor 10 i levetid her.

NEJ, NEJ, NEJ!!!

Her skriver Version 2 for en gangs skyld en artikel med faktuelt korrekt indhold, og straks skal PHK komme og påstå alt muligt vrøvl.

Batterier (herunder lithium) ødelægges hurtigere jo mere de bliver afladt. Derfor er det fuldstændigt forkert at bruge batterierne mellem 0% og fx 40% opladt. Det vil ødelægge batterierne meget hurtigt.

Derimod giver det den længste levetid, hvis batteriet altid er mest muligt opladt, i dit eksempel 60% til 100%; men batteriet til holde flere gange længere, hvis det istedet holdes mellem 80% og 100% opladt.

//michael

 • 0
 • 0
#23 Poul-Henning Kamp Blogger

JO JO JO! :-)

Michael, du tager fejl, så kort kan det siges.

Lithium batterier har længst levetid hvis de er opladet 40% og opbevaret køligt.

Alle afvigelser derfra, hvad enten det er højere ladning, lavere ladning eller højere temperatur, forringer levetiden.

Den fulde teknisk/kemiske forklaring er temmelig indviklet, men der er et godt summary i første artikel i Linear.com's newsletter fra december sidste år:

http://cds.linear.com/docs/LT%20Magazine/LTMag-V19N4-09-LTC4099-GeorgeBa...

Battery manufacturers typically store batteries at 15°C (59°F) and a 40% state of charge (SoC), to minimize aging. Ideally, storage would take place at 4% or 5% SoC, but it must never reach 0%, or the battery may be damaged. Typically, a battery pack protection IC prevents a battery from reaching 0% SoC. But pack protection cannot prevent self-discharge and the pack protection IC itself consumes some current. Although Li-Ion batteries have less self-discharge than most other secondary batteries, the storage time is somewhat open-ended. So, 40% SoC represents a compromise between minimizing aging and preventing damage while in storage (see Figure 2). In portable applications, the reduction in capacity from such a reduced SoC strategy is viewed negatively in marketing specifications.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#26 Lars Bengtsson

@Christian De fleste af dine modargumenter tager mine argumenter ud af konteksten, så hvad kan jeg bruge det til? Jeg kunne gentage mine arguementer? Hvor fjollet er det?

Vrøvl. Et lokalt moderne gasfyr er altså bedre end et kulfyret kraftværk, og tilsvarende er en elektrisk varmepumpe også renere.

Så du mener at gasfyr i et parcelhus udnytter energien bedre end et kraftvarmeværk gør når det både producerer el og varme, du tror ikke at udnyttelsesgraden er højere der?

Og herefter et eksempel på at du har klippet argumentet ud af konteksten, altså ikke debateret på en konstruktiv måde, fordi jeg har taget forbehold for varmepumper.

Lars

 • 0
 • 0
#27 Jesper Stein Sandal

Hej Poul-Henning og Michael

HP oplyser faktisk, at hvis man skal opbevare batterierne, så bør man gøre det ved stuetemperatur (20-25 grader) og med en ladning på 30-50 procent.

Det er selvfølgelig klart, at i praksis er det ikke optimalt kun at have 40 procent strøm på batteriet, hvis man samtidig skal kunne bruge det. Men hvis man vil pille batteriet ud og opbevare det, så er 40 procent bedre end fuld opladning.

Jeg har et par white papers fra HP om levetid og vedligeholdelse, som jeg gerne skal omsætte til en artikel, hvis det har interesse. :)

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2

 • 1
 • 0
#28 Christian Nobel

Bevares, man kan altid blive pigesur fordi der svares på de enkelte punkter i stedet for en afhandling der inkluderer oplægget (og så iøvrigt morsomt at du selv klipper ud)!

Og herudover, ja så udnytter en kondenserende gaskedel energien langt bedre end et fjernvarmeværk hvor der på varmesiden (hvilket udgør over 50% af fjernvarmeværkets produktion) er et distributionstab på ca. 30%.

Når det så er sagt, kan der godt være god ræson i fjernvarme produceret ud fra rendyrket spildenergi, som f.eks. fjernvarme, så hvis man er sikker på at ens varme kommer derfra kan det give mening at spare på spildet fra el, men ikke hvis der opvarmes fra et barmarksværk (dog skal man selvfølgelig tage med i betragtning at elafgifterne gør el sindsyg dyr, så ud fra en økonomisk betragtning er det selvfølgelig noget andet, men det har bare ikke så meget med det "grønne" at gøre!).

/Christian

 • 0
 • 0
#29 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Faktisk har min nye laptop jo faktisk så stort/effektivt batteri at 50% kapacitet vil være OK i hverdagen.

"Every new MacBook Pro features an advanced built-in battery that lasts up to 7 hours (8 hours on the 17-inch MacBook Pro) on a single charge." - så hvis vi simplificerer skal jeg lade en smule mere end 50% for at have omkring 4 timer, så det vil være fint. Resten af min 14 timers arbejdsdag ligger i nærheden af strømstik :-)

Men meget spændende artikel!

 • 0
 • 0
#30 Lars Bengtsson

Hvad mener du med at jeg har klippet ud? Jeg har ikke taget dit argument ud af kontekst, det var det jeg blev "pigesur" over (er der nogen der bruger "drengesur" i ligestillingens navn). Ikke at du klippede i teksten.

Ok, så barmarksværker producerer ikke el, kan jeg forstå. Nej, så er det sørme ikke effektivt. Effektiviteten ved fjernvarme vil selvfølgelig også være størst i tætbebyggede områder.

Som alternativer til fjernvarme er der også en række af vedvarende energiformer, og fx masseovne som er forholdsvis effektive i tyndtbefolkede områder.

Og den legendariske debat om de "sorte klodser" som PHK har været involveret i kunne indrages. Som gik ud på at man kunne ønske sig en standard på oplader området, fx 12 V hvorved transformeringstab og omkostninger ved at betale for en masse enkelte transformere i stedet for at kunne have en slags 12 V i stikkontakten løsning. I forbifarten kan det nævnes at Google har løst det ved at få specialt bygget bundkort til deres computere som kun bruger 12 V.

Lars

 • 0
 • 0
#31 Lars Bengtsson

Hvis man skulle være nøjeregnende, så kunne man sige at du skulle oplade en lille smule i perioder i løbet af de 4 timer hvor jeg formoder du arbejder uden stikkontakt, for at holde opladningen tæt på 40%. (Ok, det var selvmodsigende). Måske oplade til 80% for at opnå et gennemsnit på 40% i løbet af de 4 timer.

Alternativt finde noget software som kunne håndtere det, hvis det er muligt. Umiddelbart siger min fornemmelse mig dog at det ikke er noget som OS'et kan styre.

 • 0
 • 0
#32 Michael Falstrup

Alternativt finde noget software som kunne håndtere det, hvis det er muligt. Umiddelbart siger min fornemmelse mig dog at det ikke er noget som OS'et kan styre.

IBM's ThinkAdvantage system, som er overtaget af Lenovo, kan dette. ThinkAdvantage PowerManager, har en Battery Maintainance funktion, hvor man kan sætte op, hvornår batteriet skal lades op, selvom den er i stikkontakt.

 • 0
 • 0
#33 Christian Nobel

Med fare for at du bliver sur vil jeg tillade mig at klippe igen.

Ok, så barmarksværker producerer ikke el, kan jeg forstå. Nej, så er det sørme ikke effektivt. Effektiviteten ved fjernvarme vil selvfølgelig også være størst i tætbebyggede områder.

Jo barmarksværkerne producerer også el, men energi kommer altså ikke ud af det rene ingenting.

En moderne kondenserende gaskedel omdanner ca. 93% af gassens energi til varme.

Et 50/50 barmarksværk af den gode type har en total virkningsgrad på ca. 85% (40% el, 45% varme).

Altså hvis vi har 10Gj gas vil vi i gasfyret få ca. 9,3Gj varme ud af det.

Hvis vi fyrer den samme mængde gas af i kraftvarmeværket, så vil vi som output fra værket få 4Gj el(energi) og 4,5Gj varme. Varmen distribueres så med et tab på 30%, hvilket betyder at der ude hos forbrugerne kun er 4,5*0,7=3,15Gj tilbage.

Altså totalt set 7,15Gj.

Hvis du mener at 7,15 er højere end 9,3, så vil jeg gerne købe din evighedsmaskine.

Med hensyn til de sorte klodser, så er jeg enig, men det er mere ud fra en betragtning om at det er p... irriterende med alle de forskellige klodser og stik. At man så kan købe en klods der samtidig har en høj virkningsgrad vil selvfølgelig ikke være at foragte.

/Christian

 • 0
 • 0
#34 Rasmus Skovmand

Hej PH,

Jeg tror du har læst artiklen forkert. Så vidt jeg kan se, er budskabet netop, at Li-Ion teknologien har bedst af at køre i mellemområdet, som du også mener. Til gengæld er vi vist alle enige i, at det netop derfor er skidt, at man ikke kan fravælge fuld opladning.

 • 1
 • 0
#35 Thomas Gade

Jeg ved ikke om andre har nævnt det, men en måde at holde batterierne i live er at oplade dem et par minutter dagligt uanset om de bruges eller ej. Så bliver de aldrig helt afladet eller overladet, da det svarer til batteriets selvafladning. Det kan styres af en billig digital 230V tænd/sluk-timer. Evt. ekstra strømforbrug herved opvejes rigeligt af den forlængede livslængde på batteriet.

For notebooks som bruges ofte må man justere manuelt.

Moderne ladere som i fx nye mobiltelefoner sørger også for at skifte til svagere ladestrøm (trickle-charge) efterhånden som batteriet er næsten fuldt.

 • 0
 • 0
#36 Axel Hammerschmidt

Faktisk har min nye laptop jo faktisk så stort/effektivt batteri at 50% kapacitet vil være OK i hverdagen.[/quiote]

[quote]- så hvis vi simplificerer skal jeg lade en smule mere end 50% for at have omkring 4 timer, så det vil være fint. Resten af min 14 timers arbejdsdag ligger i nærheden af strømstik :-)

På Apples laptops siden G3 Pismo har der været en indikator på hvor langt man er kommet når de står og oplader, en række på 5 LEDs der sidder på batteripacken og er synlig fra siden. Når 4 af de 5 Leds lyser konstant vil det betyde at batteriet har nået 80 pct.

Har de nye uni-body modeller (dem med indbygget batteri) ikke disse LEDs?

Jeg passer på min Macbooks batteri ved som regel at oplade fra 30 - 40 pct og lade strømstikket sidde i indtil den kommer i brug. Altså aldrig lægge den væk i fuldt opladet tilstand.

Man kon iøvrigt følge med i batteriets "sundhedstilstand" på sin bærbar Mac.

Æble-menu -> Omdenne Mac (About This Mac) -> Flere oplysninger (More Info) og vælge Power. Det forudsætter vist OS X 10.5 eller nyere.

Jeg kan se min Macbook, der er lige ved et år gammel og har været i brug hver dag, som regel på batteri og trådløs, har:

Health Information: Cycle count: 129 Condition: Good

Så det er nok ikke helt tosset. MBen opbevares køligt, når den ikke er i brug.

 • 0
 • 0
#37 Kim Sørensen

Nu var det ikke for at starte en større politisk diskussion, jeg skrev mit indlæg :) Jeg ved bare fra mig selv, at hvis jeg ikke var blevet gjort opmærksom på at sådan noget som en oplader til mobiltelefoner kan have et, enddog betydeligt, energiforbrug, selv uden den er tilsluttet en mobiltelefon....ja så havde jeg næppe selv tænkt på at grave mit multimeter frem og teste det. Derudover ved jeg også at det er et rent tilfælde, at jeg fandt ud af at opladeren til den bærbare også kan suge strøm helt af sig selv.... Som sagt opdagede jeg det først, da jeg fik ny bærbar for et par år siden og så der var lys i indgangen til strømstikket på den bærbare - også selvom den var slukket og batteriet var taget ud. Så det var udelukkende ment som et tip til de andre mennesker der heller ikke lige har tænkt over det...og den pointe synes er jeg er synd at ødelægge ved at gøre det til en politisk diskussion - sluk på kontakten fordi du vil spare penge, spare miljøet eller begge dele....jeg er sådan set ligeglad hvorfor du gør det - jeg tillod mig bare at antage der næppe var nogen der havde interesse i at spilde energi unødvendigt :)

 • 0
 • 0
#38 Peter Stricker

i den koldste tid er der formentlig overskud af el, men det kan man sælge på på el-børsen i modsætning til varmen.

Nu er der bare det med at sælge el, at man nogle gange skal betale for det. Ikke i form af transaktionsgebyrer, men simpelthen fordi der er mulighed for negative el-priser i situationer hvor udbudet overstiger efterspørgslen.

Det er forekommet flere gange på den tyske el-børs i Leipzig. Og der er også for nylig blevet åbnet op for muligheden i Danmark.

http://www.energinet.dk/da/menu/Nyheder/Nyhedsartikler/Nye+borsregler+sk...

 • 0
 • 0
#39 Ole Knudsen

@Christian: Nu er det ganske vist snart 40 år siden at jeg blev præsenteret for termodynamikkens diverse hovedsætninger, men dengang stod det i hvert fald fast, at jo højere temperatur du kunne starte at nyttiggøre energien fra forbrændingsfasen, jo højere virkningsgrad kunne du opnå. Hvis det har ændret sig i mellemtiden, er jeg da meget interesseret i at blive bedre oplyst. Jeg har en nagende mistanke om, at når du påstår at en kondenserende gasfyret kedel kan opnå en meget høj virkningsgrad, kan det muligvis have noget at gøre med hvordan leverandøren har defineret det absolutte energiindhold i brændstoffet.

MVH OK

 • 0
 • 0
#40 Peter Brøsted Jensen

Ser virkelig frem til, at man når et afgørende gennembrud indenfor batterier. Så mange ting er afhængige af, at man kan lagre energi. Ikke kun laptops, men hele vejen til at kunne gemme VE energi etc. Det kunne være noget som det her: http://www.technologyreview.com/biztech/18086/ eller blot forbedre eksisterende designs som her http://www.newscientist.com/article/dn17159-breathing-batteries-could-st... - om end begge løsninger pt er udokumenteret. Her en endnu mere ekstrem tilgang til problemet: Atom batterier: http://www.livescience.com/technology/050513_new_battery.html Så det kan vel ikke vare længe inden det sker?

 • 0
 • 0
#41 Claus Nielsen

Jeg kan ikke lade være med at undre mig over at der ikke er nogen der har foreslået den logiske videreførelse af denne tråd.

Nemlig at tage batteriet helt ud af laptopen når den er tilknyttet netstrøm og opbevare batteriet (med ca. 40% ladning) i et klimaskab.

Jeg vil vove at påstå at temperaturen i en docking-station (eller på bordet under laptoppen) aldrer batterierne langt mere end forskellen mellem om de har fuld ladning eller lidt under halv ladning.

En dok med ventilator til batteriet er en rigtig god ide og burde i de fleste tilfælde kunne betale sig hjem i løbet af et enkelt batteris levetid.

 • 0
 • 0
#42 Claus Nielsen

@ Peter Brøsted Jensen

Nu var mit argument jo trods alt ikke at man ikke skal være opmærksom på energispild.

Men det er altså en god ide at bevare et blik for proportionerne. Der er fanden til forskel på 0.2W og 3W i standby forbrug.

Din knægts PS3 (alene - uden skærm) bruger i følge elsparefonden for eksempel ca 180W når den er tændt i forhold til 1.8W i standby. Du sparer altså mere ved at skrue ned for den daglige spilletid med ca. 14 minutter end apparatet bruger i standby på et døgn. Da PS3 bruger ca den samme strøm når den afspiller DVD/Blueray som når den bruges til spil vil du spare endnu mere (strøm) ved feks at droppe al videoafspilning på PS3 og i stedet bruge en dedikeret Blue ray afspiller som denne http://www.fleggaardshop.dk/pi/Philips_BDP7500_blue_ray_afspiller_14405_... der kun bruger 22W under afspilning og har et standby forbrug på 0.25W. Altså en forskel i strømforbrug på 8 film på Philips afspilleren for hver ene film på en PS3.

Men der skal så regnes på anskaffelses-priser mm også.

Mit budskab er ikke at standby forbrug er ligegyldigt. Langt fra. Men lad være med at blive så begravet i standby at man glemmer at se på det store billede også.

mvh. Claus

 • 0
 • 0
#43 Peter Brøsted Jensen

@ Claus Nielsen Jamen så er vi jo helt enige ;-) Jeg blev bare selv overasket over, hvor stor effekt et par PC spare strøm skinner og ditto TV sparede (den slukker b.la knægtens PS2 helt), nu jeg har målt efter et års tid. Det ligner en små 2400 kWh (ca. 1.100 kr.) det første år alt i alt. Dette dog også med div spare pære, hvor sådanne kunne anvendes. Investeringen i elspare skinner og pære har vel været en små 600,- I øverigt en overraskelse mht til at måle forbrug. Jeg testede vores mobil ladere ( Nokia lader) - de har 0,0 W i stand by, hvis der ikke er en telefon tilsluttet. Men knægtens lader til hans Samsung har 0,2 W uden telefon? Igen, det er ikke det store - men mange bække små. Jeg tror vi trænger til det el intelligente hjem, hvor man kan se direkte, hvor forbruget er. .... synes bare en 20-25.000 kr., er er stor investering for at få det :-(

 • 0
 • 0
#44 Christian Nobel

@Ole.

Producenten af gasfyret definerer ikke som så energiindholdet i naturgassen, men man kan sige at der nogen gang snydes på vægtskålen når der nævnes effektivitet på over 100%, da man beregner virkningsgraden ud fra nedre brændværdi, hvor det per definition, kva det vi taler om en kondenserende kedel, burde være ud fra øvre brændværdi, hvor man så selvfølgelig ikke kan komme over 100%.

Men fsva. angår sammenligningen med typisk gasmotor baseret fjernvarme, så kan vi holde os til nedre brændværdi, og det vil kun gøre regnestykket endnu bedre i den kondenserende kedels favør.

/Christian

 • 0
 • 0
#46 Ejnar Håkonsen

Min erfaring er at producenten kræver at man aflader batteriet regelmæssigt.

Min Macbook har et par belastende power saving features, som ikke kan slås fra i default UI'et. Jeg havde den derfor i opladeren 90% af den tid jeg brugte den.

Mit batteri døde efter kun 1 år, og jeg blev nægtet en erstatning på garantien, da "jeg selv havde forskyldt den tidlige død ved ikke at aflade det ofte nok" (det havde kun været gennem 40 cycles).

De oplyste sjovt nok ikke at man bør gøre dette, selvom de havde en hel bog fyldt med advarsler om at produkterne ville holde op med at virke hvis man klippede kablerne over med saks eller tilsvarende.

 • 1
 • 0
#47 Niels Ganer Jespersen

Hej

Det lyder som om du har været ved den forkerte tekniker, den begrundelse har jeg aldrig set i Apples materiale (og jeg er Apple tekniker og har derfor adgang til service noterne). Hvis maskinen var under et år burde du have fået byttet batteriet.

Det med at Apple anbefaler at aflade batteriet med måneders mellemrum skyldes (efter hvad jeg har kunnet læse og forstå i tech noterne) kun at den tids og procent angivelse batteriet giver skrider med tiden og den skal derfor kaliberes.

MVH Niels

 • 0
 • 0
#48 Deleted User

Der er ingen faktuel fejl. Du blander 2 ting sammen. Det er ikke direkte skadeligt at lade strømforsyningen sidde i når computeren er opladet, kun indirekte, denne indirekte skade er adresseret da vi får at vide at et lithiumbatteri slides mest i yderområderne.

 • 1
 • 0
#49 Deleted User

...Er helt enig med dig i at et stykke software der gør det muligt enten at planlægge hvornår du vil have batteriet 100% opladet eller en indstilling der lader det køre op 50% til du giver det besked om noget andet ville være dejligt.

 • 1
 • 0
#50 Nikolaj Brinch Jørgensen

For mig er det egentlig ligegyldigt om det er bedst at det er ved 40%, 60%, 70% eller 35,4%

Det der er vigtigt er, hvorfor denne arbitrære procent ikke er standard opladningsmax - og jeg så kan vælge at køre med "turbo-charge" som gå op til 100% en gang imellem. Dette kunn glimrende laves med en switch på maskinen eller software - I really don't care.

Det andet der er vigtigt er hvor skadeligt det er ikke at køre ved de ~40%? Altså vi snakker, hvor meget kortere bliver levetiden for batteriet, og hvor dårligt bliver det? Det er vigtigt. Altså hvis det får kunne bruges i 3 år, er vi så nede på 1 år nu, eller snakker vi 2½ år? De tal er vigtige, for de fortæller mig om det er noget jeg gider bekymre mig om.

Er der nogen der kan svare på det?

PHK: Godt forslag om indstillinger til levetidsmaksimeret opladningstilstand (tror jeg det kommer til at hedde på dansk). Måske du skal tage patent på sådan en knap og et stykke software.

 • 0
 • 0
#51 Axel Hammerschmidt

Rigtig smart.

Mulighederne ser sådan ud her:

http://users.cybercity.dk/~dsl487543/ThinkVantageBN.jpg

Så har man sin Thinkpad forbundet til vekselstrømsadapteren hele tiden, kan man ved at vælge "Tilpasset" og indstille "Start opladning ved" til f.eks 35 pct og "Stop opladning ved" til f.eks 45 pct hele tiden holde batteriets ladning på ca 40 pct. Og så engang imellem gå ind og trykke på "Nulstilling af statusindikator" knappen efter behov, ved at sætte hak ved "Giv mig besked, når en nulstilling anbefales".

 • 0
 • 0
#52 Ib Erik Söderblom

Vi er fuldstændigt enige angående det, at el er det mest fornuftige og oplagte at anvende. Også til opvarmning ! Derfor burde ansvarlige politikere (anakronisme/paradoks/...?) fjerne det sindsyge afgiftsystem.

Men jeg mangler noget dokumentation på "Aukens Fingeraftryk" ?

 • 0
 • 0
#55 Deleted User

Fin artikel, MEN jeg savner et link til virkeligheden.

Jeg drøftede det med vores IT-mand og han ser RIGTIGT mange laptops. Og det var helt tydeligt i hans erfaring, at de berejste laptops som tilbringer dagene uden AC-adgang generelt har bedre batteri-levetid end dem der står på kontorene.

Nu siger du det er rigtigt for NiCa batterier men ikke for Li-batterier og så fristes man til at spørge hvad der sidder i laptops idag og i relation til hans statistisk signifikante(>500) erfaring

Mvh Henrik

 • 0
 • 0
#61 Deleted User

(Fra Mads Aarup,EnergyWise ApS) En lille mobil adapter, som man ikke kan mærke varmen på, når den står tændt men ubrugt, bruger højst 1 Watt svarende til 20kr om året. Derfor er det vigtigere at gå efter større adaptere, fx af ældre type med trafo, eller andre apparater, som man tydeligt kan mærke varmen fra. Her kan være 20Watt eller 400kr at hente om året. At lade fra bilen løser ganske rigtigt standby-problemet, men det er værd at huske, at el produceret og brugt i vores rullende kraftværker er mange gange dyrere end el fra stikkontakten. (Mig selv) En mere intelligent trinvis adapter vil heller ikke bruge så meget strøm. En diode bruger nærmest ikke strøm når den får en spænding. Regn med ca. 30 mA. Det der bruger strøm er omformningen af strøm fra vekselstrøm til jævnstrøm. Og som nævnt er der nyere transformere (læs opladere) der brugere mindre strøm under omformning. Jeg tror man kan regne med relative nye typer af transfo'er i stationære PC'er så jeg gætter de er trinvis, men sluk den hvis du ikke bruger den. Køb evt noget småt som server og sluk gamer pc'en helt når du tar' på ferie.

 • 0
 • 0
#62 Jens Jönsson

Den væsentligste energiproduktion foregår i Danmark i kraftvarmeværker, hvor der både produceres el og varme.

Det tror jeg faktisk ikke du skal være så sikker på. Nu ved jeg ikke hvad du mener med kraftvarmeværker. Er det affaldsforbrænding ? Der er mange affaldsforbrændingsanlæg der er for små til at producere el. I sommeren fyres der meget begrænset og affaldet bliver deponeret (Lastbiler kører frem og tilbage med affaldet, først til deponi, derefter i vinterhalvåret til afbrænding). I sommerhalvåret fises overskudsvarme af over ventilatorer der bruger mængder af strøm. Danskerne er slet ikke så energieffektive, som vi går og tror.....

 • 0
 • 0
#64 Trine Madsen

Hej Når ens batteri er ladt helt op og man kun tager stikket ud af computeren, og man ikke slukker for stikkontakten, bruger man så stadig strøm. Det er bare i forhold til at skulle spare?? Håber der er er nogen der kan hjælpe, på forhånd tak :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere