Barcelona vil skifte fra Windows til Linux
Den spanske by Barcelona vil gradvist overgå til at bruge open source på bystyrets systemer. Det oplyser Open Source Observatory (OSOR) med henvisning til en artikel i den spanske avis El País.
OSOR hører under EU-Kommissionen og er et community til udveksling af informationer, erfaringer og best practice i forhold til open source-løsninger i den offentlige administration.
I første omgang vil bystyret i Barcelona udskifte alle bruger-applikationer med open source-alternativer, indtil den eneste proprietære tilbageværende software er styresystemer Windows.
Sidste trin består i at udskifte Windows med et Linux-baseret styresystem. OSOR oplyser, at det formentlig vil blive Ubuntu, eftersom Barcelona allerede kører med 1.000 desktops baseret på dette styresystem som led i et pilot-projekt.
Bystyret vil i den forbindelse begynde at udbyde it-projekter til lokale små og mellemstore virksomheder og ved samme lejlighed hyre 65 nye softwareudviklere. Et af de første projekter bliver ifølge OSOR's udlægning at udvikle en online-platform, som skal gøre det muligt for mindre virksomheder at deltage i offentlige udbud.
Ifølge Francesca Bria, som er kommissær for teknologi og digital innovation i byrådet i Barcelona, så vil overgangen til open source være sket, inden den nuværende administrations embedsperiode ophører i foråret 2019.
Ifølge OSOR fortæller Bria til El País, at skattetyderes penge bør investeres i genanvendelige systemer, som er åbne overfor det lokale økosystem.
I løbet af det kommende år skal 70 pct. af byens software-budget investeres i open source-software.
München på vej tilbage til Windows
Mens Barcelona vil skifte til Linux, så er en anden europæisk storby, München, på vej tilbage til Windows.
Den tyske by har gennem en årrække forsøgt sig med Linux-distributionen LiMux - en affart af Ubuntu. Sidste år besluttede bystyret i München så at udfase LiMux på 23.000 pc'er til fordel for Windows. Foreløbigt er det også planen at LibreOffice skal udskiftes med Microsoft Office. Tidligere har det socialdemokratiske byrådsmedlem Anne Hübner overfor The Register blandt andet begrundet den beslutning med, at en del software til den offentlige sektor kun er tilgængelig på Windows.
Det britiske medie oplyser i en artikel fra denne måned, at Münchens plan om udskiftning af software - som den ser ud nu - kan ende med at koste 100 millioner euro (ca. 745 mio. kroner) til blandt andet licenser og konvertering af LibreOffice-skabeloner til Microsoft Office.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.