Bankfilialer bruger 23 år gammel Wordperfect 5.1

10. maj 2012 kl. 10:4035
Medarbejderne i Nordea bruger stadig tekstbehandlingsklassikeren Wordperfect 5.1 i det daglige arbejde. Det kan ikke betale sig at skifte, siger banken.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når et dokument om lån eller nye konti skal printes ud og underskrives hos Nordea, sker det med hvide bogstaver på en blå baggrund, med tastaturgenveje i stedet for dialogbokse.

Dokumentet skal nemlig igennem softwareklassikeren Wordperfect 5.1 til DOS, som tilbage ved lanceringen i 1989 blev en kæmpe succes.

Skal bankens ansatte selv forfatte et brev, sker det dog i tekstbehandling af nyere dato, forklarer banken.

»Vi bruger Wordperfect 5.1 i visse sammenhænge, men vores generelle tekstbehandling er Microsoft Office 2010,« siger Hans-Henrik Eigtved, chef for it i retail-delen af Nordea, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal der forfattes et normalt brev eller dokument, sker det med Office, men de fleste automatisk genererede dokumenter kører gennem Wordperfect. De it-systemer, som styrer kontobevægelser, lån og lignende har nemlig også mange år på bagen.

»Vi har en forfærdelig masse standardformularer - brevskeletter, produktaftaler og så videre – med integration til de faste, juridiske formuleringer og til vores grundsystemer, hvor man henter stamoplysninger om kunden. Og den integration løser Wordperfect stadig udmærket,« siger Hans-Henrik Eigtved.

Hvis et standardbrev skal laves om, eller nye oprettes, sker det med integration gennem nyere software, men der er ingen planer om at bruge tid og penge på at flytte alle de eksisterende formularer væk fra Wordperfect.

»Vi har aldrig operationelle problemer med Wordperfect. Det er stabilt og billigt, så vi har ingen business case for at lave det om. Så vil vi hellere bruge pengene på noget andet,« siger it-chefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden grund til ikke at lave for meget om er fremtidsplanerne om en fuld digitalisering af arbejdsgangene.

Drømmen er, at en kunde i stedet for stakkevis af papirdokumenter, der skal underskrives i hånden, kan klare den opgave digitalt, og når den tid kommer, skal det hele alligevel laves om.

»Så er der ingen grund til at flytte standardformularerne til et andet system nu, gennem et ekstra mellemled,« siger Hans-Henrik Eigtved.

I bankverdenen er 23 år gammel software ikke noget særsyn, for her lægger man vægt på, at alt kører bundstabilt og skifter sjældent de grundlæggende systemer ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er mange af de store grundsystemer i finansverdenen, som nemt bliver 20 år gamle. Et kontosystem har for eksempel en lang levetid. Det laver man ikke lige om hvert tredje år,« forklarer han.

Men Wordperfect 5.1 kan dog godt risikere en tvungen pensionering, fordi det skal bruges på desktoppen hos de ansatte.

»På et tidspunkt skal vi væk fra Wordperfect, for når vi opgraderer styresystemer, kan der være tekniske grunde til, at det er nødvendigt. Så må vi tage det sidste hug,« siger Hans-Henrik Eigtved til Version2.

35 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
11. maj 2012 kl. 22:31

...kun hvis man skulle skrive dokumenter, som i sin natur primært (eller alene) var beregnet til at blive printet ud på papir.

Og der er meget, meget langt fra dette primitive koncept for ’elektronisk tekstbehandling’ til de mange finurlige faciliteter & især integrationer der i dag findes, eller er knyttet til brugen af fx Microsoft Word —

• Fuld integration med fx Access, Excel, Internet Explorer, OneNote, Outlook, PowerPoint, og Publisher

• Velfungerende integrationer med smarte programmer som fx EndNote, MindManager, SPSS og WordPress

• Ubesværet brug af SharePoint, SkyDrive og Web Apps versioner af Word og flere af de ovennævnte programmer

• Og meget mere…

Min pointe er, at WordPerfect og Word ikke kan sammenlignes på en meningsfuld måde, dvs. på samme niveau. Ligesom en gammeldags sort bordtelefon med drejeskive ikke kan sammenlignes med en iPhone. Man kan godt nok ringe til andre mennesker med begge tingester, men der er alligevel Fanden til forskel, ikke?

De bedste hilsner & god weekend, Ulrik

P.S.: Mit indlæg er ikke skrevet for at fremhæve Microsoft’s produkter, men det er tilfældigvis det softwaremiljø jeg kender bedst. Der findes givetvis (næsten) ligeså smarte løsninger i andre softwaremiljøer.

29
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 05/10/2012 - 20:27

@ Tore Green

Så vidt jeg ved køres det under MS Virtual PC på xp.

Jep. Hvis Virtual PC kan det, så er det en super løsning. Det kan man kalde "Sandkasse" ;) Det behøver sikkert ikke engang have åbent for TCP/IP for at kunne leverer opgaven.

30
10. maj 2012 kl. 23:21

Respekt til Hans-Henrik Eigtved for at gide at lave en business-case, og turde at sige: "Næh... Det virker."

28
10. maj 2012 kl. 19:51

Andre virksomheder kunne helt bestemt lære af dette. Deres bankautomater kører iøvrigt Windows NT, hvilket jeg så, da en automat gik ned mens jeg så på... Oldies but goodies ;-)

23
10. maj 2012 kl. 17:35

Dejligt at høre at der fortsat er gang i WordPerfect.

På min væg hænger stadig et kærligt minde om at jeg er certificeret WordPerfect ressource (den eneste i DK) udstedt i 1992 af WP i Utah og på min reol står to bøger jeg skrev engang for længe siden om WP51. Begge dele husker mig på at tiden går!

Jeg har flere gange fortalt ungerne at dengang for længe siden fandtes et fantastisk program som ikke forstyrrede skriveprocessen ... dog uden at de forstår hvad jeg mener ... og så er det jo dejligt at høre at Nordea stadig bruger programmet. Det er da return on investment der batter noget.

Når den dag kommer hvor man ønsker at skifte til noget en tand mere moderne så kan Nordea glæde sig over Microsofts .DOCX format (Microsoft Office XML) der gør det muligt at producere dokumenterne helt uden brug af Word og i en hastighed hvor selv WP51 ikke er i stand til at følge med.

/Henrik

35
21. juni 2012 kl. 14:55

Hej Henrik Sørensen Jag sitter faktiskt här med din bok Makroprogrammering i WordPerfect 5.1 framför mig. :) Längst bak i boken finns en floppydiskett, finns det någon möjlighet att detta program finns på en CD? Jag sitter nämligen med Macro Editor och vill skriva ut en lang lista av macros. :) Du kan nå mig på e-mail: kloosan@hotmail.com

22
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 05/10/2012 - 15:16
Det er hos Nordea, jeg har set OS/2 køre. Så de behøver ikke DOSEmu.

Det os2 trix er vist almindelig udbredt. Jeg har set det andre steder. Utroligt at det stadigvæk fungerer. De må have "en opgave" hvis de skifter HW, den side af sagen, husker jeg som lidt tricky.

Jeg var glad for OS/2, især en version som også havde win indbygget. Den kørte Win bedre end MS Dos & Win. Kunne virkeligt det hele på den halve tid. ( når man lige fik det tweaket op og spille ;) )

26
10. maj 2012 kl. 19:27

De må have "en opgave" hvis de skifter HW, den side af sagen, husker jeg som lidt tricky.

Så vidt jeg ved køres det under MS Virtual PC på xp.

31
11. maj 2012 kl. 07:38

Så vidt jeg ved køres det under MS Virtual PC på xp.

Jeg har det kørende fint under XP Command Prompt (gammelt kafferegnskab med makroer). Jeg har dog kopieret installationen direkte i sin tid og printer ud i en fil vistnok til HP4 ...

20
10. maj 2012 kl. 14:18

Grundfunktionaliteten er stadig den samme. Produkterne er bare vokset helt ud af propertioner. Bare fordi det fylder 100 gange mere betyder det ikke at det er blevet 100 gange bedre.

21
10. maj 2012 kl. 14:42

Flemming: Det holder liv i 100 gange så mange kodekastere (af nogen kaldt programmører). WP 5.1 var et fantastisk produkt, hvor man virkelig kunne styre layoutet. Jeg fandt fornylig et af min WP-dokumenter med temmelig mange figurer (sidst redigeret i 1993), hentede det ind i Open Office og udskrev det så man dårligt kan forskel på en udskrift fra 1993 og i dag. Gad vide hvad der ville ske hvis man forsøgte den samme øvelse med et gammelt WORD-dokument ....

16
10. maj 2012 kl. 13:41

Brugte også Word Perfect i mange år - det var dog ret nemt at ændre til sort tekst på hvid baggrund; ser da også i dag mange der har de IBM-blå farver i store dele af Windows...også nemt at ændre.

15
10. maj 2012 kl. 13:19

Historien er at Microsoft ikke offentliggjorde alle Windows API'erne. Det medførte at de første udgaver af Wordperfect for Windows kørte meget langsomt og ofte havde umotiverede nedbrud. I mens brugte MSOffice de ikke offentliggjorte API'er og fungerede fint under Windows. Problemerne med mange umotiverede nedbrud og langsom afvikling ramte både WP for Windows 5.2, 6.0 og 6.1.

Monopolistens unfair metode bar frugt - kunderne flygtede forståeligt over i MSOffice og Word.

Wordperfect stod tilbage med et velfungerende DOS produkt og et dårligt fungerende Windows produkt samt en topmoderne (HTML lignende) offentliggjort dokument specifikkation.

Sammenlignet med .WPD formatet ligner specifikkationen af .doc formatet noget der er kastet ind med en kulskovl af 20 ikke kommunikerende personer

Havde MS ikke misbrugt deres monopolviden om API'et og havde offentliggjort hele Windows API'et havde vi ikke haft de millioner at dokumenter defineret i et ustruktureret og dengang lukket format .doc. Sandsynligvis ville hele dokumentformat diskussionen have været overflødig.

27
10. maj 2012 kl. 19:39

Det hører måske også med i billedet at Word (og Excel) ved overgangen til Windows havde mange år på bagen som GUI-applikationer.

De kørte nemlig fra 1984 som Mac-applikationer. Office 2011 for Mac inkluderer i dag Word, Excel, PowerPoint og Outlook. En ny version, Office2013, forventes at komme inden årsskiftet.

19
10. maj 2012 kl. 14:00

Enig med Jens, jeg mener også at kunne huske at når man installerede Word så blev visse operativ-system .dll'er skiftet ud - og så virkede wordperfect ikke eller dårligt. Det har helt sikkert skadet konkurrencen at MS Word udviklerne kunne ringe ned til MS OS-udviklerne og "bestille" ændringer i API'et. Det er ikke sikkert at det blev gjort bevidst for at ødelægge det for WordPerfect - men MS havde i hvert fald stor gavn af det.

12
10. maj 2012 kl. 12:31

Fantastiks! Veteran TB!

Selv har jeg været meget glad for Ami Pro.

9
10. maj 2012 kl. 12:12

Vs2 burde nok have valgt et lidt mere sigende billede til artiklen. Hvem husker ikke "Vis Koder" (ALT+F3) - forgængeren for HTML. ... og så viser man samtidig en tekstfil (.TXT) på billedet i stedet for den ægte vare .WPD - og alle de farvekombinationer for diverse tekstformater

Får næsten blanke øjne at læse at WP 5.1 bare ikke vil dø.

8
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 05/10/2012 - 11:38

Tja.. Hvorfor pille noget fra hinanden som virker. WP 5.1 står også for mig, som noget af det bedste der kunne drives op den gang.

Quattro Pro & Paradox, dannede sammen med WP 5.1, afløseren for, i mit tilfælde, den ellers udmærkede Assistent pakke fra IBM. Vi skal også nævne Lotus, som fandt et godt marked i DOS verdenen.

Der er i øvrigt en række fordele, bl.a.i forhold til sikkerhed, ved at anvende gammelt DOS og f.eks. OS2 software. Så jeg har forståelse for, at Nordea fortsætter med at anvende deres WP 5.1.

Jeg er nu glad for ægte WYSIWYG, i de mere moderne løsninger.

5
10. maj 2012 kl. 11:16

Det sjove er, at så vidt jeg kan se, så anvender man stadig OS/2 til at eksekvere WordPerfect for DOS med. Det kan jeg jo godt lide...

2
10. maj 2012 kl. 10:54

... Var jo versionen før det blev godt! Jeg har altid ment at Word Perfect var forud for samme tids Word. I hvert fald op til en version 8 eller 9. Og at version 5.1 er grunden til at folk skiftede over til Word, fordi 5.1 var ret besværlig og ret grim. 6.0 kom ca. samtidig med Word og havde ret meget det samme udseende, men jeg har mange gange hørt folk kun tale om Word Perfect som den der grimme blå ting de brugte i skolen. Og i banken, åbenbart...

33
11. maj 2012 kl. 17:10

Wordperfect 5.1 var den sidste stabile version. Version 6.0 crashede hele tiden, så det var 6.0 der var årsagen til at folk skiftede til Word.

10
10. maj 2012 kl. 12:19

Nej Mark, hvis nogen enkeltversion af WordPerfect skal have skylden for at folk skiftede til Word, så er det WordPerfect 5.2.

WordPerfect 5.1 var toppen, men var også absolut sidste chance for et rent DOS og ikke-WYSIWYG program. Ret hurtigt derefter kom den første rigtige version af Word for Windows, mens det tog et år at få WordPerfect til at køre under Windows (WP5.2) og da i en version der nærmest bare var en port af WP5.1.

14
10. maj 2012 kl. 12:55

@Peter: Jeg er enig mht. WP 5.2. Der var ikke noget godt at sige om den, hverken i Windows eller i OS/2 versionen. Ustabil, langsom, dårlig - hele ånden var væk. - Fra det øjeblik begyndte jeg selv at anvende andet, f.eks. DeScribe (underligt program - er der nogen, der har prøvet det?), men jeg er nu personligt havnet på OpenOffice.

13
10. maj 2012 kl. 12:37

Glemte nok lidt pointen. WP5.1 var måske ramt af dårlig timing i og med at spillets regler ændrede sig umidelbart efter. WP5.2 var derimod et klassisk "Too Little, Too Late" forsøg på at følge med tiden.

Så er det rigtigt at de med WP6.0 fik lavet den version der burde have været kommet langt tidligere hvis de skulle have fulgt med udviklingen af spillets regler.

1
10. maj 2012 kl. 10:52

Det er ved gud det bedste tekstbehandlingsprogram jeg har arbejdet med til dato.

32
11. maj 2012 kl. 09:33

lige den tanke jeg også fik :-)

4
10. maj 2012 kl. 11:07

Det vil jeg nu ikke, men ellers vil jeg give dig 100% ret. For mig selv "døde" WP med DOS. Jeg savner stadig fraværet af distraktion af opsætning mens jeg skriver. Indholdet er det væsentlige. Præsentationen af det kan man pynte på bagefter. Og så savner jeg skærmopdelingen så jeg i nederste vindue kan fjerne de koden jeg fik sat ind ved en fejltagelse. Fik for et par år siden en ny version af WP, men nej - den lignede sgu for meget et indviklet Microsoftproduct og savnede i den grad enkelheden ved det gamle. Indholdet af en tekst er nu en gang det væsentlige.

6
10. maj 2012 kl. 11:16

@Lars

Så burde du jo skrive i LaTeX!

17
10. maj 2012 kl. 13:56

@Lars</p>
<p>Så burde du jo skrive i LaTeX!

Jeg tilhører mængden af Lars'er, der skiftede fra WP 5.1 til LaTeX, som jeg stadig bruger.

Fraværet af WYSIWYG er jeg meget tilfreds med, da jeg foretrækker at selve skriveprocessen ikke forstyrres af hvordan teksten lige er formatteret mens den skrives.

Kan en virksomhed som f.eks. Nordea afvikle WP 5.1 under DOSEmu (som kører under Linux) ?

7
10. maj 2012 kl. 11:35

Med editoren LyX til LaTeX kan du faktisk have skærmopdelingen med tekst foroven og koder forneden, ligesom i WP 5.1. Forskellen er "bare" at LyX altså er baseret på LaTeX, som er WP (og selvfølgelig Word) langt overlegen...

3
10. maj 2012 kl. 11:04

Jeg mindes mine gymnasiedage, lide før de skiftede til Word, jeg har aldrig siden kunne skrive så hurtigt og ubesværet, som da jeg kunne alle funktionstasterne uden ad, mus in home!